Hirdetés
- Crypto Trade
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mikrotik routerek
- AliExpress tapasztalatok
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- Mesterséges intelligencia topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Windows 11
- Sweet.tv - internetes TV
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
-
IT café
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
petakpa1
őstag
válasz vargalex #11400 üzenetére
Köszi Alex!
Ehhez gondolom OpenWrt kellene, gyári Asus fw-ben nincsenek ilyen beállítások.
OpenWrt réhegesztése helyett lehet egyszerűbb, ha felteszek egy TeamViewert-t szülők telójára és ha buzerálni kell Chromecast-ot akkor a helyi Lan-ra kapcsolódóott oksostelőn futó TeamViewerrel teszem ezt meg."... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
petakpa1
őstag
válasz MaCS_70 #11396 üzenetére
Köszi a választ, hát nekem se nagyon jön össze. Ha ugyanazon a Lan-on van az okostelom és a Chromecast, akkor előbbin futo Google Home appban értelemszerűen meglelenik utóbbi.
Viszont ha okostelom wifit kikapcsolom, azaz mobilnet kapcsolaton vagyok, de a router-en mint VPN szerveren keresztül megyek ki a netre, és a fentebb leírt router beállítások következtében a okostelom és a Chromecast ugyanabban a szünetben van akkor sem jelenik meg Google Home appban a Chromecast . Routerben szerintem valami olyasmi szolgáltatás kellene, hogy azokat a szolgáltatásokat amiket a Lan-on logo eszkozok szórnak a Lan-on belül, azt a Router továbbítsa az éppen kapcsolódó VPN klienseknek is.
Az viszont érdekes, hogyha VPN-nel felkapcsolodok a Routerre, akkor a Router-en futó ftp szerverre be tudok jelentkezni, hogy hogy szerver címnek a router belső Ip címet adom meg. Azaz, mintha az működne VPN kliens bekerülne a helyi subnetbe...
[ Szerkesztve ]
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
petakpa1
őstag
Asus RT-N18U mögötti Google Chromecast elérése WAN felől hogyan?
1. sz ötletem: Routerben fixálom a Chromecast belső ip címét és beállítok rá egy port forward szabályt.
Kérdés még az is, hogy a Chromecast melyik portokat használja, melyik belső portokra kell fw-olnom a WAN felé megnyittott portot/okat?
Működni fog ez így? Attól tartok, hogy nem, mert a Chromecast-ot Google Home alkalmazással lehet vezérelni, konfigurálni, a Google Home, viszont a belső hálón keresi Chromecast-ot...2. sz. ötletem: Routerben engedélyezem a VPN server funkciót, majd az okostelefonban beállítom, hogy a Routeren mint "VPN serveren" keresztül menjen ki a netre.
Routert úgy állítottam be, hogy a DHCP server a belső ip címeket 192.168.2.2-254 között ossza ki, míg a VPN servert úgy állítotttam be, hogy a 192.168.2.250-254 közötti ip-ket ossza ki a VPN klienseknek.
Jól gondolom, hogy így a belső hálón lévő Chromecast és a VPN-nel távolról becsatlakozó okostelefon egy ip tartományban lesz, és ezáltal a távolról csatlakozó okosteló Google Home alkalmazása meg fogja találni a Chromecast-et?
Fog ez így működni vajon?Chromecast-ot egyébként Muteromék fogják kizárólag arra használni, hogy a Chromecast-el azonos wifi hálózaton lévő telefonjaik/tabletük képét ki tudják tükrözni a TV-re amibe a Chromecast van dugva.
Nekem csak azért kellene távolról hozzáférnem a Chormecast-hoz, ha bármit elpiszkálnak benne, valamit utólag konfigolni kell, akkor ne kelljen leutaznom hozzájuk, mert 240 km-re vannak .
[ Szerkesztve ]
-
petakpa1
őstag
válasz Gubek-Einste #5484 üzenetére
Igen. Jelenleg közvetlenül kapcsolódik az ip kamera a routerhez. Tényleg ott van. Nagyon köszönöm!
Időközben megnéztem az ip kamera specijét is, és valóban 100 Mbit-et tud csak.Még olyan kérdésem lenne, hogy ha kábel ip kamera felőli végén egy ősrégi SMC7004VBR router-t DHCP funkciót letiltva beállítok switchként, és két amúgy 100 Mbit-es linksebességet tudó kamerát kötök mögé vajon akkor is elég lesz 100 Mbps sávszélesség a két kamerára?
A kamerák 2560*1440 @ 3072 kbps bitrátával 15 frame/sec h264 tömörítéssel sugároznak.
[ Szerkesztve ]
-
petakpa1
őstag
Asus RT-N18U gyári fw-ben meg lehet valahol nézni, hogy a vezetékkel kapcsolódó eszközök 100 Mbites vagy 1 Gbites linksebességgel kapcsolódnak?
-
petakpa1
őstag
1043ND v1 https://github.com/gwlim/openwrt-sfe-flowoffload/tree/master/OCT-2019/openwrt-sfe-flowoffload-mini/TP-Link%20WR1043NDv1-32MB-RAM-mips24k-ath9k a fw-el a 600 MBps netkapcsolattal is megbírkózik. Persze ettől függetlenül sokkal jobb az új Asus-od, gratula hozzá!
[ Szerkesztve ]
-
petakpa1
őstag
válasz petakpa1 #725 üzenetére
Sikerült megoldanom végül a dolgot, leírom ide, hátha egyszer segíteni fog valakinek:
AC53U, mint VPN server (PPTP):
- DHCP szervere 192.168.1.2 és 192.168.1.254 között oszt IP címet a klienseknek
- Magának az AC53U-nak 192.168.1.1 a címe
- a rajta futó PPTP VPN server 192.168.10.2 és 192.168.10.11 között oszt ki címet a rá kapcsoló VPN klienseknek. (Elképzelhető, hogyha 19.168.2.1 és 10 közötti címeket osztana, akkor az N18U mögötti kliensek látnák az A53-ra kötött klienseket, mint egy helyi háló, de erre nekem egyenlőre nincs szükségem így nem kísérleteztem vele)N18U, mint VPN kliens (PPTP):
- DHCP szervere 192.168.2.2 és 192.168.2.254 között oszt IP címet a klienseknek
- Magának az N18U-nak 192.168.2.1 a címe
- DNS szervernek 8.8.8.8-at állítottam be a LAN/DHCP szerver menüben.Innentől kezdve működik azaz N18U-ra kötött kliensek nem az N18U saját netkapcsolatán, hanem az AC53U netkapcsolatán keresztül mennek ki a netre.
Sajnos sebességveszteség van
Az N18U-n ha VPN nélkül mérek sebességet akkor szépen kijön az UPC netkapcsolatom sebessége a 120/10 Mbit/secAz AC53U-nak Digis 100/100-as netkapcsolata van, amit természetesen hoz is ha helyi kliensen mérem a sebességet.
Ha N18U VPN-en keresztül AC53U-n keresztül éri el a netet, akkor az N18U mögötti kliensekkel már csak 40/10 Mbit/s sebességet mérek. Érdekes, hogy a VPN serverként üzemelő AC53U processzorkihasználtsága messze nem 100% (kb 30-50% között van), mikor a rá csatlakozó N18U mögötti klienssel mérem a sebességet.
Port forward szabályokat megfelelően beállítva lehet éleszteni az N18U mögötti klienseket, RDP-vel belépni rájuk, úgy, hogy az AC53U WAN ip címére küldöm a magc packetet, azt írom az mstsc konzolba.
-
petakpa1
őstag
Az a furcsa, hogyha egy windows-t futtató klienssel kapcsolódok az AC53U-n futó PPTP VPN szerverhez akkor simán elérem a netet.
Ha a N18U-n futó vpn klienssel kapcsolódok, akkor is sikeresen létrejön a kapcsolat, de nagyon rövid időn belül már a N18U lokális ip címét se érik el a mögötte lévő kliensek, nemhogy az internetet.
Sajnos azt nem tudom kipróbálni, hogy OpenVPN server-t futtatok AC53U-n, mert csak PPTP-t ismer. Valszeg gyenge a hardvere az OpenVPN-hez.
-
petakpa1
őstag
Azt szeretném megoldani, hogy egy RT-N18U routeren aktiválom a PPTP vpn kliens funkciót, és a router mögött lévő összes eszköz a vpn kapcsolaton menjen ki a netre. Tehát ne a saját UPC szolgáltatóm ip címén, hanem a vpn szerver ip címén (ami egy Digis ip cím egyébként). VPN szerver egy RT-AC53U amelynek ISP-je a Digi. Akkor sikerül is amit szeretnék, ha a Windows-ban állítom be vpn szerverként az RT-AC53U-t, azaz közvetlenül a kliens csatlakozik a vpn szerverként funkcionáló RT-AC53U-ra. Ekkor a kliensnek azt írja ki, hogy Digi-s ip címem van
Én viszont azt szertném, hogy az RT-N18U csatlakozzon fel vpn kliensként, ne pedig a mögötte lévő kliensek egyenként.
Az RT-N18U-t elméletileg megfelelően beállítom vpn kliensként, majd engedélyezem a vpn csatlakozást, amely sikeresen létre is jön. Viszont a kliensek innentől kezdve nem érik el a netet (semmilyen weboldal nem jön be), sőt az RT-N18U-val is megszakad a kapcsolatuk rövid időn belül.
Ezt írja az RT-N18U az Útválasztó tábla menüpontban
A) RT18U közvetlenül UPC modemre csatlakoztatva VPN kapcsolat bontva
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Type Iface
176.63.127.254 * 255.255.255.255 UH 0 0 0 WAN0 eth0
192.168.2.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 LAN br0
176.63.124.0 * 255.255.252.0 U 0 0 0 WAN0 eth0
default 176.63.127.254 0.0.0.0 UG 0 0 0 WAN0 eth0B) RT18U közvetlenül UPC modemre csatlakoztatva VPN kapcsolat létrehozva
Destination Gateway Genmask Flags Metric Ref Use Type Iface
176.63.127.254 * 255.255.255.255 UH 0 0 0 WAN0 eth0
84.236.77.123 176.63.127.254 255.255.255.255 UGH 0 0 0 WAN0 eth0
192.168.2.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 LAN br0
176.63.124.0 * 255.255.252.0 U 0 0 0 WAN0 eth0
default 192.168.1.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 ppp5
default 176.63.127.254 0.0.0.0 UG 1 0 0 WAN0 eth0Tud valaki segteni mi lehet a gond?
[ Szerkesztve ]
-
petakpa1
őstag
válasz vargalex #660 üzenetére
Jelentem mégiscsak sikerült olyan port forward szabályt beállítani RT-AC53U-n, hogy WAN felől jövő portot 192.168.10.2 ip címre (ami ugyebár a szintén WAN felől VPN-nen kapcsolódó kliensem belső ip címe) továbbítja.
Ez nagyon szuper, mert egy lépéssel közelebb jutottam a megoldáshoz.Most jön az, hogy az itthoni openwrt-t futtató TP-Link TL-WR1043ND v1 routeremet megpróbálom beüzemelni VPN kliensként, és rácsatlakozni vele RT-AC53U-ra.
Ha ez sikeres lesz akkor az itthoni összes eszközöm (ideértve pl a PC-t amiről most épp írok) az RT-AC53U netkapcsolatán (Digi) keresztül fog kimenni a netre nem a saját 1043ND-m UPC netkapcsolatán keresztül.
Ha ez is sikeres akkor már csak annyi van hátra, hogy
RT-AC53U-n beállítom a WAN:12345->192.168.10.2:12345 port forward szabályt
1043ND-n pedig a WAN:12345->saját PC-m belső ip címe:3389 port forward szabályt
és ha ez sikeres akkor RT-AC53U ip címén 12345 portjára csatlakozva mstsc-vel elméletileg be tudok lépni saját PC-mre.Remélem összejön
[ Szerkesztve ]
-
petakpa1
őstag
válasz vargalex #660 üzenetére
Köszi, hogy e topicban is próbálsz segíteni. Végignéztem az RT-AC53U menüjét (gyári FW van rajta), de találtam arra lehetőséget, hogy sciptet adjunk be neki
Gondolom ez egy olyan mező lenne, ahova szabadon beírhatok parancsokat. MInt pl openwrt esetében a Luci/System/Scheduled Task képernyő.
E mellett úgy tűnik az is probléma, hogy ha ISP által NAT-olt ip címről (pl. mobilnet) próbálok kapcsolódni vpn-nek az RT-AC53U-n futó vpn serverhez, akkor vagy maga a kapcsolódás is sikertelen, vagy ha az sikerese is, a net nem jön át a vpn kliens gépre
Legegyszerűbb az lenne, ha Digi Mobil tudna nem NAT-olt ip-t osztani a mobilnet szolgáltatásukhoz. Ez ügyben még levelezek velük...
-
petakpa1
őstag
válasz petakpa1 #656 üzenetére
Na beleütköztem az első akadályba Sajnos RT-AC53U nem engedin WAN felől bejövő portokat továbbítani a kapcsolódó vpn kliensekre, azaz 192.168.10.2 címre, hanem csak a routerre közvetlenül wifin vagy kábelen csatlakozó kliensekre, emlyek ip címe 192.168.1.2-vel kezdődnek.
DMZ-t viszont enged beállítani 192.168.10.2-re, viszont DMZ működését nem pontosan értem. El tudná magyarázni valaki pontosan mit is csinál DMZ? Az összes van felől bejövő kapcsolatot portot áttolja a DMZ kliens részére? DMZ kliens szempontjából ez olyan, mintha közvetlenül Router nélkül kapcsolódna a WAN-ra?
Ha ez így van akkor az egyidejűleg nem DMZ-bel kapcsolódó klienseket e miatt nem éri hátrány?"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
petakpa1
őstag
válasz petakpa1 #586 üzenetére
Jelentem első akadályt sikerrel vettem
A 100/100-as Digis netkapcsolatot megosztó RT-AC53U-n aktiváltam a vpn server szolgáltatást. Ugyan csak PPTP típusút lehetett választani, de nekem az is megfelel.
Próbaképp a saját otthoni UPC-s netkapcsolatomra kötött Win7-et futtató PC-men ki is próbáltam, hogy működik-e a vpn és igen tökéletesen megy: Ha az RT-AC53U-n futó vpn servren keresztül megyek ki a netre, akkor whatismyip oldal már azt látja, hogy Digis szolgáltatóm és ip címem van, holott valójában UPC
Sebességben viszont van ára a történetnek:
Ha vpn nélkül netezek akkor Speedtest szépen kiméri a UPC-s netem 120/10 Mbites korlátját.
Ellenben ha RT-AC53U-n futó vpn serveren keresztül netezek, akkor 35/8 Mbitet mér már csak a Speedtest, de amire nekem kell az is elég lesz. Gondolom egy ha egy erősebb hardware-ú routert használnék vpn servervek az RT-AC53 helyett, akkor kevesebb lenne a sebességveszteség.Sőt azt is megtanultam, hogy az RT-AC53U
- a rá wifi-vel vagy kábellel csatlakozó klienseknek 192.168.1.2-254 között oszt belső ip címet,
míg
- a vpn-nel WAN felől becsatlakozó klienseknek pedig 192.168.10.2-11 közötti "belső" ip címet oszt.Most jön majd az, hogy be kell állítanom a port forward szabályokat:
1) a vpn serverként funcionáló RT-AC53U-n a WAN felől bejövő pl 40001-40005 portokat továbbítása a 192.168.10.2 belső ip cím (ez lesz a vpn kliens belső ip címe) 40001-40005 portjára
2) vpn kliensként majdan bekonfigurálandó RT-N18U-n pedig a vpn-nek keresztül bejövő 40001-40005 portokat továbbítsa a rá kapcsolódó webcamerák megfelelő portjaira.Szerintetek működni fog ez így? WAN felől el tudom majd érni a vpn mögött futó RT-N18U-ra kapcsolt IP kamerák képét?
[ Szerkesztve ]
-
petakpa1
őstag
Köszönöm.
Rá fogok próbálni szabim után. Az RT-AC53U router már megvan. Anyósoméknál oszt szét egy 100/100-as Digis netet, de csak 1 kliens lóg rajta az okostelefonja, fel sem fog tűnni neki, hogy az ő netkapcsolatán keresztül még valaki netezik.
Az RT-N18 viszont még nincs meg, azt csak akkor veszem meg, ha már jól körbejártam melyik mobilszolgáltató, milyen stickel lesz majd használva.
Addig is lehet innen a saját UPC netes előfizetésem mögül lehet kipróbálnám, hogy ki tudom-e építeni netelérést RT-AC53U-n futó vpn szerveren keresztül.
Ezzel összefüggésben tudsz esetleg ajánlani Windows-on futó VPN klienst, amivel rá tudnék csatlakozni az RT-AC53U- VPN szerverére?"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
petakpa1
őstag
Nagyon köszönöm a választ, de nem vagyok 100%-ig biztos benne, hogy jól tettem fel a kérdést, jól értetted-e, jó választ kaptam-e?
A jobb érthetőség kedvéért lerajzoltam mit szeretnék:
Az lenne tehát a lényeg, hogy a VPN kliensként bekonfigolt RT-18N mögötti összes eszköz egy VPN tunnel-en keresztül az VPN serverként bekonfigolt RT-AC53U-hoz csatlakozzon, és annak netkapcsolatát használva lépjen ki a netre (WAN).
Ha a fenti lehetséges, akkor a RT-AC53U-n be kellene állítani 5 port forward szabályt, úgy, hogy ezeket a WAN felől bejövő portokat VPN-en keresztül továbbítsa RT-18N-hez, amely azokat majd szétosztja a mögötte lévő 3 ip camerának és 1 PC-nek.
A végső cél az lenne, hogy amikor WAN felől megnyitom RT-53ACU ip címén a forward-olt portokon, akkor a RT-18N mögött lévő ip camerákat, illetve PC-t érjem el.
Ha ISP1 nem NAT-olt IP címet osztana akkor értelemszerűen nem lenne szükség erre az egész VPN hercehurcára, de nem oszt, így egyenlőre nincs ennél jobb ötletem az ISP1 által osztott NAT-olt ip cím mögötti eszközök elérésére.
u..i. MOst látom, hogy a rajzon értelmesebb lett volna a piros és kék vonalak irányát megfordítani, de szerintem így is érthető már min agyalok.
[ Szerkesztve ]
-
petakpa1
őstag
válasz Intruder2k5 #546 üzenetére
Értem. Köszi.
A szerver rész lenne esetlegesen érdekes számomra. Azt meg tudom vele oldani, hogy egy WAN felül bejövő alagutat visszairányít WAN felé?
Igazából azt szeretném megoldani, hogy egy VPN kliensként bekonfigolt RT-18N routerrel neten kersztül becsatlakozok egy VPN szerverként bekonfigolt RT-AC53U-ra, és ez utóbbi netkapcsolatán keresztül szeretném ha RT-18N és a mögötte lévő eszközök kijutnának a netre.
-
petakpa1
őstag
Azt meg tudja valaki mondani nekem, hogy a gyari firmware-ban talalhato vpn client es vpn server funkciok mire jok, illetve mi a kulonbseg a ketto kozott?
Új hozzászólás Aktív témák
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Cybertruck Taipeiben
- OLED TV topic
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Eufy X10 Omni - lát, de nem néz
- Apple asztali gépek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- War Thunder - MMO Combat Game
- Crypto Trade
- További aktív témák...
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
- GIGABYTE Nvidia Geforce GTX 1080 TI Aorus
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest