-
IT café
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Sziasztok!
UEFI-s gépre rakok arch-ot.
Install közben elkövettem egy hibát, hogy a syslinux-ot raktam fel bootloaderként.
Ezután rájöttem, h az a bios-os lapokhoz kell, igy uninstalláltam, majd feltettem a gummiboot-ot.
Az viszont nem akar installálódni. Ezt irja ki:File system /boot is not an EFI System Partition (ESP).
Ezt hogy tudom helyrehozni?
Mindent a beginners guide szerint csináltam.
Kössz!
[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
Ez a grub.cfg file:
#
# DO NOT EDIT THIS FILE
#
# It is automatically generated by grub-mkconfig using templates
# from /etc/grub.d and settings from /etc/default/grub
#
### BEGIN /etc/grub.d/00_header ###
insmod part_gpt
insmod part_msdos
if [ -s $prefix/grubenv ]; then
load_env
fi
if [ "${next_entry}" ] ; then
set default="${next_entry}"
set next_entry=
save_env next_entry
set boot_once=true
else
set default="0"
fi
if [ x"${feature_menuentry_id}" = xy ]; then
menuentry_id_option="--id"
else
menuentry_id_option=""
fi
export menuentry_id_option
if [ "${prev_saved_entry}" ]; then
set saved_entry="${prev_saved_entry}"
save_env saved_entry
set prev_saved_entry=
save_env prev_saved_entry
set boot_once=true
fi
function savedefault {
if [ -z "${boot_once}" ]; then
saved_entry="${chosen}"
save_env saved_entry
fi
}
function load_video {
if [ x$feature_all_video_module = xy ]; then
insmod all_video
else
insmod efi_gop
insmod efi_uga
insmod ieee1275_fb
insmod vbe
insmod vga
insmod video_bochs
insmod video_cirrus
fi
}
if [ x$feature_default_font_path = xy ] ; then
font=unicode
else
insmod part_gpt
insmod ext2
set root='hd0,gpt2'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,gpt2 --hint-efi=hd0,gpt2 --hint-baremetal=ahci0,gpt2 d91d4bd8-5c2c-4811-8f39-58df381c8540
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root d91d4bd8-5c2c-4811-8f39-58df381c8540
fi
font="/usr/share/grub/unicode.pf2"
fi
if loadfont $font ; then
set gfxmode=auto
load_video
insmod gfxterm
set locale_dir=$prefix/locale
set lang=en_US
insmod gettext
fi
terminal_input console
terminal_output gfxterm
set timeout=5
### END /etc/grub.d/00_header ###
### BEGIN /etc/grub.d/10_linux ###
### END /etc/grub.d/10_linux ###
### BEGIN /etc/grub.d/20_linux_xen ###
### END /etc/grub.d/20_linux_xen ###
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
### END /etc/grub.d/30_os-prober ###
### BEGIN /etc/grub.d/40_custom ###
# This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the
# menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
### END /etc/grub.d/40_custom ###
### BEGIN /etc/grub.d/41_custom ###
if [ -f ${config_directory}/custom.cfg ]; then
source ${config_directory}/custom.cfg
elif [ -z "${config_directory}" -a -f $prefix/custom.cfg ]; then
source $prefix/custom.cfg;
fi
### END /etc/grub.d/41_custom ###
### BEGIN /etc/grub.d/60_memtest86+ ###
### END /etc/grub.d/60_memtest86+ ###[ Szerkesztve ]
-
félisten
Értem, és hogy tudom megoldani?
EFI particióm van, és meg is formáztam fat32-re, és fel is mountoltam /mnt/boot-ra. Mindent ahogy a leirásban szerepelt, csak véletlenül feltettem a szslinuxot is, mert nem voltam elég figyelmes.
Ezután nem ment fel a gummiboot, ezért probáltam a grub-ot, aminek ez lett az eredménye.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Most azt csináltam, hogy újra létrehoztam az EFI particiót, megfoirmáztam, és gummiboot-ot akartam feltenni, de mégsem engedi.
Ezek szerint mégsem a szslinux rontotta el?
Megint azt irja ki, hogy: "File system /boot is not an EFI System Partition (ESP)."Hogy lehet EFI particióvá tenni ezt?
Kezdjem elölről az egészet?
[ Szerkesztve ]
-
Siriusb
veterán
Egy előző hozzászólásból:
UEFI-nél kell egy külön boot partíció, ezt meg kell jelölni EFI partíciónak (gdisk: ef00 a kód ami EFI System-et takar)
colomb2 információja alapján az ef00-ra jelölést hagytad ki szerintem.Szerk:
Lehet mégsem, mert többször említetted, hogy hoztál létre EFI particiót. Ki is írattad a változást?[ Szerkesztve ]
-
félisten
Ez van a config file-ban:
title Arch Linux
linux /vmlinuz-linux
initrd /initramfs-linux.img
options root=/dev/sda2 rwaz sda1 a boot, az sda2 a root, az sda3 a home
Az oszlopok gondolom TAB-bal elválkasztva.
[ Szerkesztve ]
-
Siriusb
veterán
És nincs véletlenül 2 hdd, vagy egy pendrive vagy valami még, ami a megnevezéseket felborítja?
Próbáld meg ebben a formában:
options root=PARTUUID=14420948-2cea-4de7-b042-40f67c618660 rwIlletve először próbáld ki sda1-re átírni.
Szerk:
most már tényleg nem tudom, hogy az options-ben a /boot-ot vagy a /-t jelenti a root.[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
-
félisten
Köszi, és hogy tudom meg a PARTUUID-t?
colomb2: Probáltam bootolhatóvá tenni a winyót.
Most ott tartok, hogy gummiboot eljut soda, hogy felismeri a rendszer, csak nem találja a particiót.[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
Fentebb de a gummiboot telepítése előtt kimaradt a chroot. Ja és ha már live és formázod is akkor kimaradt az fstab generálás ott is jó UUID alapján (genfstab -U /mnt > /mnt/etc/fstab [vagy ahová csatoltad])
Például a blkid parancs kiadja.
Ott a t-vel tudod megváltoztatni a partíció típusát.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
joecontra
addikt
Nekem ilyet akkor csinált, amikor a grub.cfg fájlban helytelen UUID szerepelt.
Lekérdeztem a sudo blkid paranccsal az egyes lemezek UUID adatát, majd a boot partició UUID számával kicseréltem a helytelen UUID számokat.
Ezután szépen bebootolt. Látom, nálad vannak egyéb nehezítő körülmények is.
Üdv,
J -
Siriusb
veterán
Kösz, mivel csak felületesen néztem rá, egy idő után zavart éreztem az Erőben.
Ha esetleg valaki nem olvasott róla még, kicsit könnyítve van a chroot-olás. Véletlenül fedeztem fel 1-2 hónapja, mert szórakoztam a partíciókkal (átméretezés luks-szal megbolondítva), s valamit elcse...tem.
(#921) Bici
GPT-hez gdisk. -
Rimuru
veterán
Még annyit megjegyeznék hogy a Syslinux is működik EFI alatt, csak akkor nem járható út a multiboot. Csinálok egy Logout bejegyzést hogy én hogy telepítettem, több segítséget nem tudok adni nekem ez működött.
Siriusb: Ezt használom mióta eszemet tudom. Na jó mióta létezik előttem meg nem is kellett. Az is jó hogy az ISO-t Grubból indítom így jó gyors.
[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
félisten
Nos, azt hiszem kellokeppen osszekutyultam a rendszert, igy inkabb ujratelepitem elolrol.
Az a kerdesem, hogy ha az alaplapom boot menujeben van lehetoseg UEFI: HDD es AHCI: HDD kozott valasztani, akkor egyaltalan kell UEFI particio, es kell tokolnom UEFI-vel?
[ Szerkesztve ]
-
Rimuru
veterán
Közben publikáltam az ígért bejegyzést. [link]
Vigyázat, csalok!
-
joecontra
addikt
Sziasztok!
Eddig nagy megelégedéssel használom az Arch-t. Viszont egy kérdésem lenne.
Hogyan tudom megoldani, hogy ha lemezt helyezek az ODD-be akkor azt automatikusan felcsatolja? Tehát nem az fstab megoldásra gondolok, hogy startup-kor csatolja fel az üres drive-t hanem ha lemezt teszek bele csak akkor és csak addig.
USB pendrive esetében is ugyanez lenne a kérdésem.
Tudtok ebben nekem segíteni?
A válaszokat köszönöm előre is.Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
joecontra
addikt
bob.zxr, colomb2, Siriusb
XFCE-vel használom és Thunar a fájlkezelő.
A helyzet az, hogy behelyezem a lemezt a drive-ba, felpörög meg dolgozik rajta de a fájlkezelőben nem látszik, nem tallózható stb. Egészen addig amíg fel nem csatolom kézzel és addig nem is válik le amíg nem választom le kézzel.
Thunar-ban mit kellene beállítanom? A udev cikket köszönöm, megnézem.
Üdv,
J -
quailstorm
nagyúr
Hello!
A napokban Arch linuxot szeretnék telepíteni egy AMD Athlon XP számítógépre. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem.
Először is, milyen ablakkezelőt? nVidia GeForce 4200Ti van a cuccban, ahhoz nem tudom van-e rendes zárt driver. Szóval lightweight kéne. LXDE-ből meg Ubuntu 12.10-es tapasztalataim vannak, szerintem túl fapad. A Design még elmenne, de annyi tudást elvárnék mint a Mint Cinnamon tud. Tehát keresés a "start menüben", meg ablakok pofozása hogy a monitor felét foglalja el. Igazából ennyi kéne.
RAM az van, 1,5GB. Viszont a HDD 40GB-os, amin még osztoznia kell egy Win98SE-vel, mert kísérleteznék XP-n nehezen munkára bírható játékokkal. Meg mondjuk lecserélném (pihentetném) a fasza kifáradt Take ME! tápos P3-masomat. (Nokia DCT-3 flash)
15GB+ 512MB swap együtt elég neki? Úgy hogy a /-ben csak egy mappa a home?Aztán remélem beválik. XP nagyon szenvedett már rajta, csak a táp tönkrevágta a 160-as vinyót (mercury). Erre meg már nem fér föl... (ahogy mi használjuk)
-
BoB
Topikgazda
válasz quailstorm #935 üzenetére
Ha az LXDE túl fapad akkor sok választás nem marad, keress rá az XFCE-re. Nem emlékszem hogy az ablakmozgatás amit említettél arra képes-e.
Más DE vagy még jobban fapad, vagy erőforrás igényesebb.
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Rimuru
veterán
Ha kell DE akkor szerintem jó az LXDE, de ott van simán az Openbox, vagy Awesome és keresel valami alkalmazást amivel tudsz úgy keresni ahogy akarod (csak nem a menüben jelenik meg hanem futtatod külön). Emlegettem korábban már itt is (vagy PH-n másik Linuxos topicban) valami keresős dolgot, szerintem Siriusb tudni fogja ő rémlik vele kapcsolatban. Én awesome-os modult használok tabulátoros kiegészíts megy nekem az elég.
Vigyázat, csalok!
-
Siriusb
veterán
Ablakkezelő és a DE (asztali környezet) nem ugyanaz. Gondolom te az utóbbit szeretnéd, ahol készen kapsz mindent, cserélhető média automatikus csatolása stb. Vagy LXDE, vagy XFCE, ahogy már említették. Ha WM is jó, akkor sokkal több lehetőséged van, pl. az Openbox is kitűnő választás, de mindenképpen érdemes körülnézni.
Programok indítására a Kupfer kiváló (olyasmi, mint a Gnome-do, ha ez mondd valamit), én a super+szóköz billentyűkombinációra drótoztam rá.
Swap-nak általában vagy a memóriával megegyező, vagy annak duplája méretet szoktak javallani. Mondjuk nálad a szűk keresztmetszet a HDD, de ha odafigyelsz arra mit futtatsz, akkor elég a 1,5 GB RAM is swap nélkül. Persze ebben az esetben ne akarj virtualboxot, 3 böngészőt és pl. egy netbeans-t futtatni egyszerre.
(#937) colomb2
Nem semmi memóriád van! -
quailstorm
nagyúr
Teljesen jonak tunik a kupfer.
Tekintve hogy linuxot legtobbet azon a telon hasznalok amirol most is irok, vegulis nem ismeretlen hogy lxde modul vagy widget funkcioja ez.
Bar Archra van Cinnamon, funkcionalitasban az lenne a legjobb, csak mar tele van animacioval...Egyebkent bocsi, de dobtam az Archot. Mert rolling release gyakori kernel cserevel. A core2duo gepemre a gts450 melle remek lenne tesztelni, de ha frissiteseket akarok kapni, es nem valogatni hogy mit teszek fel, lehet jobb lesz valami lassu cucc.
Most a debian 7re gondolok, mert kb az az utolso amivel megy rendesen a 4200ti. Xorg szintjen. Kernellel elmehetnek 3.11ig max.
Az hogy a debian csak i386 nem jelenti azt hogy lassabb is mint az arch?
Archot meg csak telon hasznaltam es mocskos gyors volt.Openboxhoz meg nem ertek, azt szokni kene meg osszerakni.
Egyelore ugy nez ki hogy Debian 7.3, XFCE, kupfer. Az ablakpofozast meg meglatjuk. Telon is jo lenne ha lxde tudna, nemtom miert nem fer bele a lightweightbe. Nem kellene annyit mutyureszni.
-
Siriusb
veterán
válasz quailstorm #939 üzenetére
Érdekes ez a félelem a rolling release miatt. Én kifejezetten ezt kerestem, évek óta használom - munkára is -, s nem bántam meg. Kernel miatt kb. soha nem volt problémám. Olyan akadt, amikor downgrade-elni kellett valamit, egyszer-kétszer átmeneti nehézségek előfordultak, de szerintem ez bármelyik disztrónál / operációs rendszernél megesik.
A debian persze mindenképpen jobb választás, ha nem akarsz foglalkozni a rendszerrel, legalábbis ezt mondják. -
BoB
Topikgazda
válasz quailstorm #939 üzenetére
Ezért nem kellett volna, lts kernelt (hosszan támogatott) is lehet használni ami a 3.10-es. Pár évig marad is az.
Mondjuk az xorg 1.14-es, de miért nem jó a nyílt driver?
[ Szerkesztve ]
-
quailstorm
nagyúr
A nyilt drivernek nem erossege a teljesitmeny, es egyaltalan nem a 10 eves architekturat celozza meg. Azert. Az az xorg verzio sok, oda mar csak nyilt driver lenne ami alig jobb mint a cpu renderer.
Nem a rolling release a baj, hanem a gep a regi, meg atomstabilnak jobb szeretnem. Sajatomon meg elszorakozok, vagy atbootolok ha szarsag van, anyamnak ilyen lehetoseg nem lesz.
Debian 7re elvileg kenyelmesen felmegy a driver, van firefox, thunderbird meg openoffice, azt cso. Ehhez nem kell rolling release meg 3.12es kernel. -
joecontra
addikt
válasz joecontra #934 üzenetére
Feltettem a udev és GVFS csomagokat.
Ha behelyezek egy DVD-t az ODD-be, akkor felcsatolja és az oldalsávon is látszik. Hozzáférhető, tallózható valamint az asztalra is kikerül egy ikon.
Amikor kiveszem a DVD-t, eltűnik a Thunar-ból és az asztalról is (lecsatolódik).Pont ezt szerettem volna.
Köszönöm a segítséget srácok, boldog karácsonyt nektek!
Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Én is egy kicsit tartok tőle... pl a mai naptól jobban
Anyósomék gépét kinőtte az XP. Egy PIII-as 512 RAM. Az XP nagyon régóta fent van, és már eléggé döcög.
Nem kéne másra, csak net + Libreoffice + NAV nyomtatványkitöltő. (PDF + Nyomatatás)Manjaro LXDE-ben gondolgodom. Leszimuláltam VMware alatt, és szépen ketyegett 512 ram mellett.
Ma frissítettem, és azóta nem bootol be. _Igazából eddig is kaptam hibaüzenetet, (ezeket is), de most teljesen kifagy..
(Ez még csak vmware teszt, de nem túl hízelgő, ha egyik frissítés után ezt kapom )[ Szerkesztve ]
-
BoB
Topikgazda
válasz _Dumber_ #944 üzenetére
Az LXDE Manjaro alatt hivatalosan nem támogatott. Nem tudnának anyósodék megszokni egy openbox változatot? Ikonokat ki lehet tenni asztalra.
Egyébként ez szerintem WMware hiba is lehet, ha rákeresel wmware plusz cpu microcode update-re lesz pár találat hibára.
[ Szerkesztve ]
-
shinodas
tag
Halihó srácok!
Manjaro linuxal próbálkozok, nagyon tetszik ez az arch dolog, és szeretnék is maradni ezen a rendszeren. De A fényerőt viszont nem tudom állítani az Istennek sem. Próbáltam a grubot átírni, illetve a xorg.confot, de nem tudom változtatni a fényerőt. Elég kellemetlen, kiég a szemem.
sony vaio vpceh1m1e, nvidia geforce 410m
-
joecontra
addikt
válasz shinodas #946 üzenetére
A xorg.conf fájlba hiába írsz bármit is, az Arch és ~ alapú disztrók már inszenzitívek annak tartalmára.
A xorg.conf.d mappába kell külön fájlt írni pl. a monitornak 50-monitor.conf és/vagy 50-screen.conf néven. Mely(ek) tartalma ugyanaz mint a xorg.conf fájl megfelelő szekciójának.Üdv,
J[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
Első gondolatom nekem is a vmware probléma volt, de a a gondom nem ez az aktuális probléma, hanem az, hogy egyik pillanatról a másikra be sem tudok bootolni. Legyen az vmware , kernel inkompatibilitás, vagy csak modul probléma, ami egy elég régi procival bármikor előfordulhat.
Tudom, hogy az Openboxnak kisebb még az LXDE-nél is a rendszerigénye, ugyanakkor nem hiszem hogy sikerülne Nekik megszokni. Igazság szerint még .. hogy is fogalmazzak... és sem tudok egy hullámhosszon rezegni az openboxxal, pedig igazán van benne lehetőség.. (Én KDE-s vagyok)
Akkor lehet 2 megoldás közül választok: Lubuntu, vagy Manjaro Xfce.. meglátom mit produkál a gép.
Kellemes Ünnepeket minden topiklakónak
-
shinodas
tag
válasz joecontra #947 üzenetére
Létrehoztam egy 60-monitor.conf és egy 60-screen.conf fájlt. Ezzel a tartalommal:
Section "Device"
Identifier "Default Device"
Driver "nvidia"
Option "NoLogo" "True"
Option "RegistryDwords" "EnableBrightnessControl=1"
EndSectionIlletve a grubban is átírtam a neten említett sort, erre:
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor"De még mindig érzéketlen a dologra sajna.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest