Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Simid #32563 üzenetére

    Nem hiszem, hogy összemostam volna. Azt mondtam, hogy a pénz mögül megszüntették az aranyfedezetet, mert a gazdaságnak több pénzre volt szüksége, mint amennyinek a rendelkezésre álló arany mennyisége a szükséges mértékben fedezetül szolgált volna.

    Az arany értéke egy közbizalmon alapult: azért ér annyit, mert mi mindannyian azt gondoljuk, hogy annyi arany annyit ér. Az arany értékének fedezete a közbizalom volt.
    A pénz ezt helyettesítette és az volt az ígérvény, hogy X értékű bankót a bankban be lehet váltani X értékű aranyra. Ez nyilván nem 1:1 volt, de ez most nem fontos. Amikor ez válthatóság megszűnt és a forgalomban levő pénz mennyiségét már nem kötötte az aranyfedezeti arány szükségessége, onnantól a pénznek semmilyen ígérvény nem volt fedezete, csupán az a közbizalom, hogy X névérték azért ér annyit, mert mindannyian azt gondoljuk, hogy annak az értéke annyi.

    Én nem mondtam, hogy az ecoinnak a szerepe fedezet lenne, vagy kéne hogy legyen. Bár akár lehetne is, mert az értéke pont ugyanúgy közbizalmon alapulhat, mint pl az aranyé. Az értéke nyilvánvalóan fakadhat abból - ahogy az aranyé is - a korlátozott rendelkezésre állásból.

    De. A pénz pont azért lett, mert a gazdaságban végbemenő értékcserék lebonyolításához a rendelkezésre álló arany mennyisége nem volt elegendő.
    Az aranyfedezet pont azért szűnt meg, mert a gazdaságban végbemenő értékcserék lebonyolításához a rendelkezésre álló arany mennyiségéhez kötött pénz nem volt elegendő.

    A pénz egyáltalán nem korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre. Technikai értelemben persze. A bankok - a bankrendszer bármely szintjén - pénzt teremtenek. Egyetlen feltétele van: hogy valamilyen arányban legyen a bank számláján a teremtett pénz fedezetéül olyan pénz, amit egy másik bank teremtett.

    A kérdésem arra vonatkozott, hogy a gazdaságban végbemenő értékcserék lebonyolításához egy korlátozottan rendelkezésre álló valami hogy lehetne alkalmas?

    Remek válasz az, hogy a 21 milliós mennyiség sok tizedesjegyig osztható. Ezzel együtt szerintem vannak még kérdések.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák