-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szmörlock007
aktív tag
válasz Petykemano #58400 üzenetére
https://www.angstronomics.com/p/amds-rdna-3-graphics
Ez már régóta tudott, még augusztusban megírta az Angstronomics.
"The world’s first chiplet GPU, Navi31 makes use of TSMC’s fanout technology (InFO_oS) to lower costs"
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
-
félisten
Pár vegyes hír tőle: [link]
[link]
Úgy néz ki a navi 31 nél tervezési gond van az órajel elérésénél, de a 32 már fogja abszolválni a magasabb frekit.
"
Bad news: Navi31 needs a respin to fix the issue preventing to reach the 3GHz target at reasonable power level. Hardware team failed this design.
Good news: The problem has been identified and corrected for Navi32RX 7900 XTX AIB cards with 3x8-PIN reaches 2.8GHz at 450W. Less than 5% perf uplift by this OC on synthetic benchmark (TSE) For now, cannot go above 2.9GHz, whatever the voltage, whatever the power, whatever the binned die, because of "instabilities"
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Petykemano #58398 üzenetére
Az alsó régió sosem fogja megkapni ezeket. Jelenleg legalább 7-szer drágább 5 nm-es chipet gyártatni, mint 6 nm-eset. Egyszerűen abba az árba az 5 nm nem fér bele. A Navi 33 lesz a legkisebb, és az már 6 nm-en készül csak azért, hogy 400 dollár alá lehessen vinni az árát.
Az NV az Ada esetében nem is gondolkodik 600 dollár alatt az AD106-tal. Olyan észvesztően drága az 5 nm-es wafer a TSMC-nél, hogy még a legkisebb lapkával is támadhatatlan az 500 dollár alatti régió. Jelentős profitot kellene feláldozniuk a 400 dollárhoz, ami meg értelmetlenné teszi az egészet, mert akkor inkább gyártják tovább az olcsó Ampere-eket nagyobb profittal.
Az NV a legkisebb Adával a 3070 Ti-t cseréli le, árban is hasonló lesz a fejlesztés. Ez alatt marad a teljes Ampere felhozatal, amit most frissítettek GDDR6X-szel.
Az AMD a legkisebb Navi 33-mal a Radeon 6800-as sorozatot váltja, de sok dologtól függ, hogy miképpen. A Radeon RX 6700 XT-nek valószínűleg nem mard hely, tehát az ki lesz vezetve, a Radeon RX 6650 XT pedig technikailag marad a piacon, de a 6600 széria is le lesz váltva az RDNA 3-mal, csak APU formájában.Az Intelre egyelőre azért felesleges várni, mert ők veszteséggel adják a mostani nagyobbik GPU-t, és emiatt nincs is nagy gyártási mennyiség belőle. A kisebbik GPU-n van nyereségük. Nagyon sokat kell változtatni az architektúrán, hogy az 5 nm-es TSMC node-on egyáltalán a nyereség közelében legyen, mert az Intel is annyiért veszi a wafert, amennyiért az NV és az AMD, vagyis nekik is bejön egy ~7-szeres szorzó.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Komplikato
veterán
Teljesen OFF, de pár napja volt hír, hogy egy nagyobb megrendelő lemondta a lekötött (2023-as?) 3 nanométeres gyártókapacitást a TSMC-nél. Kiderűlt azóta, hogy ki volt az?
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
Petykemano
veterán
Hát... ez is kicsit olyan kényelmes magyarázat, mint a Frank Azor mondása, hogy a 7900XTX a 4080 versenytársa.
Egyébként Megmagyarázná azt a kissé lehangolt, mások szerint erőtlen előadást, amit láttunk.és hogy miért szerepelt a 7950XTX3D a lábjegyzetben.
A jó hír az, hogy egy respinre talán nem kell várni egy évet.
Az is jó hír, hogy ha a navi32 tényleg hozza a remélt frekvenciát, akkor nem kizárt, hogy az (is) a 4080 körül fog forogni. Abu elmondása szerint ugye a 7900XTX alulról nyalogatja a 4090-et és a 4080-nál az RT-t kivéve 'minden szempontból nyer - még így is.Az a nagy kérdés, hogy vajon a 7900XTX-et oda árazták, ahová való, vagy oda, ahová szerették volna úgy is, ha sikerül pariba hozni a 4090-nel?
Hogyan tervezik bevezetni a respin terméket?
Az lesz majd a 7950XTX? És afölé jön a 7950XTX3D?
(Kicsit kezdene nevetségessé válni a nevezéktan)Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Petykemano
veterán
válasz Komplikato #58405 üzenetére
Tudni nem tudom.
De szerintem két esélyes van:
- Apple - recesszió miatt.csökkenő eladások miatt
- Intel - mert jól halad a saját node fejlesztése[ Szerkesztve ]
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
félisten
válasz Petykemano #58406 üzenetére
Nem tudom, elég vegyes dolgok vannak Twitteren.
AMd diáit többen kérdőjelessé tették a saját méréseik alapján még HU -is. A Dián az "Up to" szerepel ezért vannak feltételezések hogy az AMD a max FPS-t nézte az új gennél nem az átlagot. [link]
De Abu amit írt ez alapján ez akkor nem igaz, valós átlagot néztek.
Harware Unboxed ma kiírt egy ilyet a hype vonat lecsönnektésére: [link]
Az hogy AMD melyik SKu-t támadta,Úgy érzem azért egyértelmű mit támadtak valójában. erősen hárítanak Kepler táblázata : [link]Szerintem meg kell várnia valós teszteket mindkét gyártónál, de December azért rohadt messze van még..
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
törölt tag
"Harware Unboxed ma kiírt egy ilyet a hype vonat lecsönnektésére:"
Igazából ezt már az árból látni lehetett. Ha jó lenne a 7900XT és XTX, annyiért adnák mint az nvidia. Na majd a .... mi is lesz a következő?
És így már a $999 és $899 ár már nem is mutat olyan jól.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Mondjuk itt a csipméret annyiból erősen félrevezető, hogy míg az AD102-nél az óriási, 608mm2-es méret egy monolitikus, drága eljáráson akkora, addig a Navi31 esetén csak a 300mm2-es GCD, ami komoly költség, a mellé rakott 6db, fejenként 37mm2-es MCD egyfelől a végletekig bejáratott és a rendelkezésre álló információk alapján lényegesen olcsóbb 6nm-en gyártódik, vélhetőleg arcpirítóan magas kihozatallal. Nem lennék meglepődve, ha olcsóbb lenne előállítani még a 378mm2-es AD103-nál is a Navi31-es GPU-csomagot. Persze, a körítés már lehet olcsóbb az AD103-hoz a 256bit miatt.
-
HSM
félisten
válasz #36531588 #58411 üzenetére
Sok évnyi Ryzen-legózás után úgy gondolom, kellene legyen annyi tapasztalat, hogy az összerakásból ne képződjön túl sok selejt.
De még ha jelentős is lenne, a 600mm szemben 300-al gigantikus plusz költség, már csak a nagyobb méretből fakadó szükségszerűen gyengébb kihozatal miatt is.Szerintem egyébként zseniálisan jól ki lett találva ez a Navi31. Jól lehozták ide is a stratégiát, ami a Ryzeneknél is bejött, hogy ne mindent a legdrágább eljárásokon kelljen legyártani. Főleg, ha összejönne egy új csipverzióval a 3Ghz, azért az szépet menne.
[ Szerkesztve ]
-
paprobert
senior tag
válasz paprobert #58412 üzenetére
Az 5nm wafer ár mindössze bő 50%-kal drágább, mint a 6nm.
Az egyszeri tervezési költséget pedig el lehet osztani az eladott darabszámmal. Azaz minél inkább tömegtermék az adott lapka, annál olcsóbbra jön ki. Hacsak nem pár tízezres darabszámot tervez eladni az AMD, a hétszeres ár sehogy sem jön ki.
Egy tömegtermék esetén 2x-es költség a reális.Szerk.:
Egy kis érdekesség. A 6nm-es Navi33 anyagára ~21 dollár lesz.[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz paprobert #58412 üzenetére
35 ezer dollár körül van most egy 5 nm-es wafer a TSMC-nél. A top 3 megrendelő (Apple, AMD, MediaTek) talán meg tudja szerezni 30 ezer dollárért darabját, de ennél olcsóbban aligha. Túl nagy az 5 nm-es node-ra az igény, és jelenleg túl kevés az elérhető kapacitás, vagyis a TSMC versenyeztet.
A 7/6 nm-es waferek viszont már közel sem kerülnek 10 ezer dollárba. Már jóval olcsóbbak.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
2xar
tag
válasz paprobert #58414 üzenetére
Van több die yield kalkulátor is, meg lehet futtatni a számokat ha pár alap adatot ismerünk.
Ha jól tudom az AD102 és a Navi31 is TSMC 5nm, 300mm átmérőjű waferen készül, ami kb. $17k.
0,04 hiba/cm2-el számolva, az AD102-ből 65 jó darab jön ki.
Tehát az Nv $260-t fizet darabjáért.Navi31 GCD: 160db / wafer -> $106 / chip
Navi31 MCD (6nm, $10k / wafer): 1635db / wafer -> $6 / chip -> $36 / GPUTehát az AMD $142-t fizet / GPU. Azaz alig több mint a felét, mint amit az Nv az AD102-ért.
Szerk: ha Abu száma helyes a $35k / 5nm wafer-re, akkor a számok:
AD102: $520 / GPU
Navi31: $248 / GPU[ Szerkesztve ]
-
2xar
tag
válasz Alogonomus #58417 üzenetére
Hmm. Viszont jóval magasabb, 0,07 hiba/cm2-el. Az ő adatai alapján:
AD102: $309 / GPU
AD103: $155 / GPU
Navi31: $152 / GPU#58418Pug:
$35k / 5nm wafer árakkal:AD102: $636 / GPU
AD103: $321 / GPU
Navi31: $274 / GPUAkárhogy is számoljuk, a csúcs Navi31 kb. fele vagy még kevesebb költség, mint az AD102, és max annyi vagy olcsóbb mint az AD103.
Azt hiszem elég egyértelmű, hogy az AMD mit célzott a Navi31-el.
Az más kérdés, hogy ha igaz, akkor teljesítményben még az AD102-höz sikerült elég közel kerülni.[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
"Az alsó régió sosem fogja megkapni ezeket. Jelenleg legalább 7-szer drágább 5 nm-es chipet gyártatni, mint 6 nm-eset."
Ez elég érdekes és merész állítás.
AdoredTV $6000 és $9000 wafer árral számolt az N7 és N5-re. Korábban $10000 és $17000 volt.De még ha feltételezzük, hogy AdoredTV téved és $9000 túl alacsony, legyen mondjuk $12000 vagy $14000. Akkor is ez kb $2000-os árra helyezné a N6 wafert. Ami durván alacsony!
(Az meg valószínűtlen, hogy az N5/még a $17000-nél is drágább lenne, mert már ezt is vitatta Daniel Nanny)
Ez a $2000-os N6 ár Megmagyarázná, hogy lett ennyire olcsó a Zen3 bármely variánsa.
Ugyanakkor épp ez az egyik amelyre apellálva vitatom az állításodat. Mindenhonnan az jön, hogy a a félvezetőipar nagy hirtelenséggel váltott chiphiányból túltermelésbe. Talán még emlékszel, hogy a chiphiány kezdetén - 1-2 éve - még arról beszéltünk, hogy észvesztve bővítik a kapacitásokat (főleg USA irányba) azok a kapacitások a következő 1-2-3 évben éledhetnek fel.
Nem csak N3 megrendeléseket vontak vissza, az nvidia 4N megrendelést is eltolt. Ez üres gyártósorokat jelenthet,.ha az nvidia nem tudja tovább értékesíteni.Oda akarok kilyukadni, hogy lehet,.hogy az 1-2 éve túlkereslet idején mára lekötött gyártókapacitások árába nem fér bele olcsóbb termék, de épp a visszamondások miatt, előbb utóbb a tsmc is kedvezmény adására kényszerülhet, ha pörgetni akarja a gyártósorokat.
"A Radeon RX 6700 XT-nek valószínűleg nem mard hely, tehát az ki lesz vezetve, a Radeon RX 6650 XT pedig technikailag marad a piacon, de a 6600 széria is le lesz váltva az RDNA 3-mal, csak APU formájában."
A másik dolog ami alapján vitatkoznék az pedig ez. A N7 családon gyártott apuk mérete 150-250mm2 között növekedett. A 8 magos zen4 ~70mm2. Azt mondjuk biztosan lehet faragni 50mm2-re. Az IO kisméretű igp-vel N6-on 120mm2. Ebben ugye a rosszul skálázódó részek vannak, nem hiszem, hogy N5-ön 100mm2 alá tudnának menni. 200mm2-ig pedig már csak 50mm2-rel lehet bővíteni. Ami ugye nem kisebb, mint a navi33.
Persze egy kártya csomó más költséggel is jár, de te egyértelműen a lapka árát nevezted meg, mint legfontosabb ártényező.
Persze az igaz, hogy ha azt a teljesítményszintet le tudják fedni.apuval, akkor nem szükséges oda dgput hozni.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Alogonomus
őstag
Merésznek érzem, hogy az RX 6650 XT teljesítményét egy APU formájában hozhatják. Azért az egy RTX 2070 S és RTX 2080 közötti szintet jelentene. Ekkora teljesítmény egy APU keretein belül lényegében kidobásra ítélne minden kártyát a most ősszel lecserélt generáció 7-es kategóriájáig bezárólag.
-
Petykemano
veterán
Az AMD 5 éve folytatja az underpromise-overdeliver elv alapján a marketinget. Nem volna bölcs dolog visszafordulni. Lehet, hogy az 1.5 és 1.7 a Legjobb értékek voltak, de azt azért remélem, hogy ezek nem kivételesen jó értékek.
A HWBU tweetjét én úgy értelmeztem, hogy azt nem tesztre alapozták, hanem Frank Azor nyilatkozatának karikatúrája.
A táblázatot én is láttam. Azért nem linkeltem,.mert Fájóan hiányzik mellőle a BOM lista.
Ha igaz, amit írt abu, hogy 7x szorzóval $2-3000 a N6 és $12-20000 az N5, akkor a paraméterek felfelé való egyezése ellenére lehetséges, hogy előállítási árban valóban a inkább a 4080-nal versenyképes.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Spizzi
tag
Kicsit OFF
Szerintetek mennyik lesznek itthon az új kártyák? Az XTX esetében ugye $1000 + 27% + AIB felár, tehát olyan $1400? Csak azért kérdezem mert a 6900 XT msrp-je is 999 és jelenleg TUF verzió van már bontatlan 370 ezerért ami nem hogy $1400 de 900 sincs.
7900XTX / 7800X3D / 32GB 6000MHz
-
paprobert
senior tag
Hát igen, ez a kérdés. Melyik a helyes alap információ. Máshogy hangzik a történet 12k-val vagy 35k-val.
Az eredeti 17k-s árat is megkérdőjelezték sokan, hozzáértők. Azóta eltelt 2 év, ami alatt csökkent az ár.
A TSMC menet közben a csökkenő árból kétszer visszaemelt kb. 20%-ot ha jól emlékszem, de ez maximum arra jó, hogy ne bezuhanjon, hanem méltóságteljesen csökkenjen a node ára.Ahogy Petykemano említette, a szankciók által estek ki kínai vásárlók. Csökken az ár. A negatív keresleti előrejelzés miatt nem véletlenül akart kihátrálni az NV is a foglalásból. Csökken az ár.
Mindenki fél a túltermeléstől, azaz pont hogy nem kapós már az 5nm. Csökken az ár.
Illetve lassan itt a 3nm, ami az új cutting edge, az 5nm már nem mindenhez elég. Csökken az ár.A $35K hallucináció.
[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Petykemano
veterán
válasz paprobert #58428 üzenetére
Én el tudnám hinni, hogy a most leguruló waferekért fizetnek ennyit, mert amikor ezt a kapacitást lekötötték, akkor túlkereslet közepette kérhetett ennyit a TSMC.
De ahogy felsoroltad, valószínű, hogy pár negyedév múlva esni kezd az ára.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Alogonomus
őstag
válasz Spizzi #58427 üzenetére
Az XTX valószínűleg magas felárral érkezik majd, főleg amennyiben alacsonyabb felbontásokon a 4090 egyenrangú ellenfele lesz 2/3 fogyasztásból. Ráadásul a hírek szerint nem sok új 4090-es és majd 4080-as érkezik a közeljövőben a boltokba, mert inkább a 3000-es sorozat kártyáitól szeretne megszabadulni az Nvidia. Ezek alapján a 7900 XTX nem sok konkurenciát kap a polcokra, így szinte 4090-es áron is árusíthatják majd a karácsonyi szezonban, mondjuk 800-900 ezerért a milliós 4090 ellenfeleként.
A sima XT ára remélem megáll valahol 600-700 ezer között, de valószínűleg legalább 4080 árban lesz, hiszen kényelmesen a 4080 előtt lesz teljesítményben kedvezőbb fogyasztásból. A 6950 XT 500 ezer környékén van, és az alá aligha árazzák, mert úgy senki sem venné a korábbi generációt.
-
fatal`
titán
válasz Alogonomus #58431 üzenetére
Senki nem fog 900k-t fizetni érte. $1000 az MSRP + áfa + AIB felár, $1500-ban meg kéne állnia a drágább típusoknak (~600k br.).
$900 az XT.
-
2xar
tag
válasz Petykemano #58429 üzenetére
Sztem igen. Bár nekem ahogy most utánanéztem, egyre inkább a 17k / wafer ár tűnik reálisabbnak. Tehát:
AD102: $309 / GPU
AD103: $155 / GPU
Navi31: $152 / GPU
Navi31+3D V-cache: $200 / GPU#58432 fatal`:
Igen, 600k Br. tűnik reálisnak és sajnos eladhatónak is az XTX-ért karácsonykor. Januárban talán lesz 500k-ért. Ami még fájdalmasabb, hogy az XT is csak 500-550k tájékán várható idén sztem, és ~450k-ért az első hype lecsengése után.Ezek még mindig borzalmas árak. Nem tudom hogy mikor lesznek újra "elérhető" áron felső kategóriás kártyák. Ha így haladunk tovább, a PC-játék annyira szűk réteg számára válik csak elérhetővé, hogy szépen kihal az egész a francba...
[ Szerkesztve ]
-
Spizzi
tag
Lábon hordtam ki a szívinkfarktust Alogonomus válaszát olvasva, egy TUF XTX-ért talán adnék 550-et de 900-at? Te jó ég.
7900XTX / 7800X3D / 32GB 6000MHz
-
félisten
tehát ha 200 dollárral lenne csak drágábba 4090 akkor is kb annyira profitábilis lenne ez alapján.
De amúgy sztem egy kártya árát a kutatási/ fejlesztési költség is meghatározza, sőt.[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Amikor a wafereket nézik, akkor a legtöbben azt nem számolják, hogy a Covid szétbaszta az egész árképzést. Minden drágább lett, de nem kicsit, hanem sokkal. Drágább lett a homok is, nem is kevéssel. A bérgyártók ezt a drágulást viszont nem egységesen verik rá a node-okra, mert a kisebb node-okat többet nem tudnák megfizetni a partnerek. Emiatt a drágulás költségét 90%-ban a legmodernebb node kapta/kapja meg, vagyis az 5 és 3 nm. Ezért az, hogy régen, kb. másfél éve olcsóbb volt a wafer nem számít már semmit, ma sokkal drágább, mert az 5 nm-es node szinte egymaga viseli az elérhető összes TSMC node extra költségét. A jó hír, hogy ez sok megrendelőnek így is jó, mert alapvetően az 5 nm-es node és annak egyes verziói elég jó kihozatallal mennek már most is.
Azt nehéz megmondani, hogy a Covid utóhatása még meddig tart. Nyilván lesz egy pont, amikor a piac elkezdi korrigálni magát, és olcsóbb lesz az 5 nm-es wafer. Talán annyira, hogy eléri a másfél éves szintet, de ez biztos nem fél éven belül lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
válasz fatal` #58432 üzenetére
@ Spizzi
Én sem tartom elfogadható árnak a 800-900k-t, de így is a milliós 4090 alatt lenne, és ha tényleg nem lesz újabb 4090-es szállítmány jövő év elejéig, akkor nem lesz konkurenciája a csúcson, plusz a karácsonyi felár is bejátszik majd.
600k-nál viszont drágábbnak kell lennie, hiszen a 6950 nagyjából 500k, a 3090 Ti pedig nagyjából 600k. Ezeknél pedig 4K-ban is erősebb 60-70%-kal. -
fatal`
titán
válasz Alogonomus #58437 üzenetére
Értem, de az ár be van jelentve, hogy ennyi lesz.
Ha 800-900k-t akarnak elkérni érte, én pl. garantáltan nem veszek. Annyiért van már 4090 is (amit szintén nem veszek, meg semmilyen vga-t ennyi pénzért) és szerintem ebből se lesz nagyobb készlet.
Ilyen árazással az AIB-k maguk alatt vágnák a fát. Ha ugyanannyiért adják, mint az nv-t akkor szinte senki nem fogja megvenni az AMD-t.
-
törölt tag
"és ha tényleg nem lesz újabb 4090-es szállítmány jövő év elejéig"
ez az infó honnan van?
-
2xar
tag
Kicsit azért sztem alálőtted azt.
1. A 4090-es nem csak a chip miatt drágább. Az egész BOM több, nagyobb, drágább alkatrészt tartalmaz. Pl. már csak a nagyobb fogyasztás miatt is drágább VRM, nyák, hűtőborda (látványosan óriási hűtők vannak rajtuk, drága réz + alumínium anyagokból), ventilátor van rajta. Az egyedi 12 tűs tápcsati is sokkal drágább, mint a szabványos 8 tűsből akár 2-3db, ami az AMD-kre kell. Drágább RAM van rajta (GDDR6X vs sima GDDR6) stb.
Láttad mekkora dobozokban árulják a 4090-et? Egy konténer utaztatása Kínából Európába pl. $15-20k-ra felment a COVID alatt, nem tudom most épp hol állnak az árak. De ha fele-negyed annyi fér egy konténerbe mint egy másik VGA-ból, akkor a szállítási költség is 2-4-szerese lesz. Nyilván azért csinálják mert azt gondolják hogy a nagyobb doboz annyival jobb marketing, hogy ez a nagyobb eladásokon keresztül megtérül nekik. Amiben valszeg igazuk is van, ennek a nézettsége alapján. De ettől még a költségeket mindenképp növeli.
2. A gyártási/forgalmazási láncolatban mindenki százalékosan számol díjakat/árrést. Ha csak a chip kerülne többe $200-al és semmi más, az a végfelhasználó áron akkor is minimum $300-$350-t dobna. Úgy, hogy közben az Nv egy centtel se keresne többet a kártyán, mint amennyit az AMD a $200-al olcsóbb chip-pel ellátott és $300-al olcsóbb kártyáján keres.
Összességében tehát, a chipek ára, valamint a fenti két pont alapján szvsz a 4090-et minimum 1,6-1,8-szor akkora költség gyártani/ a vevőkhöz juttatni, mint 7900XTX-et. De a 2x-en se lepődnék meg.
A példa kedvéért:
7900XTX: MSRP $1000 - összköltség $500 = $500 haszon az AMD-nek.
4090: MSRP $1200 - összköltség $900 (1,8*$500) = $300 haszon az Nv-nek.Ha viszont:
4090: MSRP $1600 - $900 = $700 haszon az Nv-nek.Bár Abu szerint a különbség jóval nagyobb: $630 vs $1340. Ha ez igaz, akkor a 4090 $1200-ért már BŐVEN veszteséges lenne.
-
2xar
tag
A 6950XT-nél erősebb 50-70%-al az AMD szerint.
A 3090 Ti-nél akkor csak 40-60%-al erősebb, RT-ben pedig max egy szinten lehet vele.Csakhogy ezek előző generációs kártyák. Ezekhez képest az új generációnak elvárhatóan hoznia kell ennyi teljesítmény többletet, kb. azonos áron. Nem pedig arányosan növekvő áron. Ez így ment évtizedeken át.
Az hogy a Covid + bányászat betett ennek az elmúlt 2-3 évben, még nem jelenti azt hogy mostantól ez az új normális. Moore törvénye még nem halt meg. Fokozatos lassulás tényleg van és reális, de az hogy egyik generációról a másikra vége legyen az kizárt, semmi nem indokolja. Még.
-
félisten
Szerintem a hibrid gyártó AIB partnerek zöme ugyan ezt a hűtőt fogja hazsnálni a 7900XTX hez, mint az Ada-hoz nem lesz külön kisebb hűtő gyártva. Az asusnál pl ez 3,7 slot [link] széles pont mint a 4090.
Plusz 450 W fogyasztásra lesz felengedve a 3 csatis példány, tehát nem spórolhatnak a VRM körön.[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
Mondjuk ha így elszálltak a wafer árak, intel valós alternatíva lehet majd bérgyártásra a 18A gyártástechnológiával 25-26 körül, Nvidia elvileg meg is nézi próbából. Ha tudják hozni kb egyidőben a Tsmc 2N-el (ugye az első tscm GaaFet-re épülő megoldásáva, azt is 25 körülire mondják), akkor nem lesz rossz mert nyilván alááraznak majd waferárban.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Gondolod azok az Asus 4090 kártyák nem megemelt órajellel vannak forgalomba hozva?
Én azt mondom várjuk meg azt az eredményeket mert azért lehetet olvasni max 3 % oc eredményt.[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
Igen ott inkább Sapphire, XFX, Powercolor lesz érdekesebb, mert nekik nem lesznek rtx 4090-es hűtőik amiket mindenképp fel akarnak használni, valszeg ott lesz egy ref-hez közeli órajeles változat 1000$ körül, meg egy 450W-os tuningolt (plusz ugye a vizesek).
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz szmörlock007 #58447 üzenetére
-
szmörlock007
aktív tag
Igen, nekem a Sapphire Nitro széria szokott még kegyetlenül tetszeni kinézetben, no meg persze Sapphire az egyik legjobb a Radeon vonalon, de Powercolor is nagyon jó volt a 6000-es sorozatnál ahogy hallottam.
Devid_81
Igen, azt hiszem többen AIO-ra tippelnek amit mondjuk sajnálnék mert nagyon menő ez a dizájn pedig[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- GeForce RTX 3060 Ti GAMING Z TRIO 8GB (ingyen posta)
- Inno3D iChill RTX 3070 X3 8GB használt videokártya eladó garanciával!
- Sapphire nitro pulse rx 580 4gb /256 Bit BESZÁMÍTÁSSAL!
- Gainward RTX 2060 Super Ghost 8GB használt videókártya eladó garanciával! AKCIÓs
- Palit RTX 3060 Ti 8GB GDDR6 használt videókártya eladó garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest