- Skype topic
- Hálózati / IP kamera
- OpenWRT topic
- Mesterséges intelligencia topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Google Chrome
- Reklámblokkolók topikja
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zsohi
őstag
A tRAS-ra gondolsz? Azzal Buildzoid videóját követtem [link] és valóban működik a dolog.
A -40 jelenleg működik, egyenlőre... és idle se dobta el magát, de ahogy írtam ez szerintem csak a VID tábla miatt van, talán pont kicsúszott az alacsonyabb osztályból.
A GDM-mel őszintén nem akarok szenvedni 4x16GB van benne.
-
ezt már korábban is leírtam, hogy le fogom írni a valóságot ha jó, ha rossz, ez nem változott azóta sem!
És igen ahogy mondod potenciált látok benne, ezért adok neki egy komolyabb esélyt, aztán majd kiderül.
De ezis csak azért van, mert itt van még mellette a 14900KS és a 265K és a 285K is, tehát ha mégse jön be itt van még 3. kék amihez át ülhetek!
Úgy 1000% hogy nem cserélném le ahogyan te is, hogy kukáztad a régi gépedet!
-
Productivity: 285 illetve 9950X / 9950X3D hamarosan
Gaming: 9800X3D
Hibrid: 9950X3DLevel 1-t is nézem, a sima 285 is használható productivity melóban, és gamingre is okés most már. Ettől még sajnos az a helyzet, hogy csak egy kategoriában van értelmezhető top választásuk.
[ Szerkesztve ]
-
őőő, kicsit hárítasz!
Nem azt mondtam hogy fos, meg semmire nem jó, hanem azt hogy SEMMIVEL nem jobb mint egy szépen beállított 14900K.
És igen, minden másban sokkal gyengébb mint a 14900K, még egy játék betöltés is jóval lassabb vele mint a kékkel!
tehát baromira nem mindegy az amit próbálsz be állítani!
Amúgy nem játszottam még vele játékokat szóval még előre ne igyál a medve bőrére!
Volt nálam egy gép amiben egy RTX5080.as VGA volt, azzal sikerült kipróbálnom 2.játék benchmark alatt, NEM VALÓS játékban(sok időm nem volt kb 1.órát próbálgattam), tehát még változhat a véleményem, ugye pár HSZ.el fentebb is írták hogy akadozik játék(ok) alatt, és ezt nem most olvasom először, és nem 1-2.esetről van szó
De adok neki egy esélyt, ha már beépítem a gépbe meg bekötöm a vizes rendszerembe akkor már olyan lappal szeretném amibe tudok használni legalább 5.db M2 SSD-t ezért is írtam fentebb amit!
Sajna ilyen lap nemsok van ami 5db M2.est tud fogadni, STRIX-E.t láttam még(mondjuk nem hiába kerül annyiba, mert ahogy a kezedbe veszed egy giga, vagy msi vagy ASRock után egyből rájössz hogy miért olyan drága, mikor a STRIX Z890-E után kezembe vettem az ASRock TAICHI OCF-et ott is előjött ez az érzés, az OCF egy játék lapnak néz ki a STRIX-E után, hiába jobb sokkal mindenben OC-téren az OCF), de az itt ahogy a másik oldalon is túl van árazva, annyit már nem szánok rá!
[ Szerkesztve ]
-
Lefuttattam a CoreCyclert . Eddig -17CO volt allcore . Most -23 a leggyengébb mag(core0) ,és -30 a többi , durván sokat gyorsultak a játékok ,még full VGA limit mellett is , ezt nem is értem
Semmit más nem változott a pár nappal ezelőtti méréseimhez képest , csak a CO.
COD
-17CO
Vs -30
Cyberpunk
-17CO
vs -30
-
MaddeNNNN
őstag
itt inkább az az érdekes miért csak 9800X3D-k vannak ebben a szedett vedett listában
az meg hogy sok az asrock gondolom azért van mert ár/érték miatt jóval többen veszik.
jó lenne az am5 mobo eladásokról vmi listaplusz akinek hibátlanul megy nem fogja kipostolni hogy hibátlanul megy
-
Afterburner + hwinfo off ,2000 pontot számított :
A régi eredményemtől meg a tiedtől még így is messze vagyok . De betudom annak ,hogy új driver +a réginél még -35CO volt ,most már csak -17 mert ez a 100% stabil csak sajna. Ha nem lenne ilyen rhadt bonyolult kitesztelni melyik mag nem szereti a -35 akkor szroznék vele, de már elengedtem.
-
Kiteszteltem már 1000x , atomstabil a ramom. Másrészt nem tud 6400-at az én CPUm sajna még 1,3soc-al sem.
Régebben több pontot dobott ,itt még GDM on volt ráadásul.
,Nem tudom mi változott, felraktam az nvidia appot , lehet az rontott ennyit a teljesítményen .
Meg akkor még engedte bezárni a hwinfo-t . Most hiába zárom be , 5sec múlva újra megnyílik magától ,ha fut az MSI AB.[ Szerkesztve ]
-
-
Yodamest
veterán
Annyit tudok az hűtőn upgradelni még, hogy tervezek egy 2nd fant venni rá és akkor push pullban elméletileg -2-4 fokot még nyerhetek, ez jelenthet ventilátor szinten -200rpm-et is.
Meg mondom, gyakorlat teszi a mestert (pun intended), ha már bent lesz a prockó majd még úgyis jelentkezem mérési adatokkal, hogy mit tud ezzel a hűtővel és mennyire módosulnak az adatok ECO módot bekapcsolva.[ Szerkesztve ]
-
Yodamest
veterán
Nyilván, ha stock beállításokon megfelelőek a hőmérsékletek/zajszint és nincs throttling, akkor nem piszkálom. Nem minden áron akarom én baxtatni.
Másik, a hűtő kérdés nem olyan egyszerű ám: tudnék venni 360aio-t nem azzal van a baj. Sokat rágódtam ezen, de arra jutottam, hogy nem szeretnék vizet a gépbe, nem a spriccelés miatt, hanem az esetleges egyéb hibák, pumpa elromlás miatt. Nekem hét közepén filmezés közben behal a pumpa, fú már a gondolata is borzaszt, a léghűtő pedig még passzívban is elmuzsikál ha esetleg a ventilátor megáll rajta.
Továbbá nagyobb léghűtő sem játszik, mert nem akarok 2 kilós táglát aka D15 és társai, a gépembe. Ezért is vettem anno a U12S-t, mert szépen látszanak a ramok, nem fekszik fel a VGA backplatere, szép esztétikus és mégsem víz. Szóval ennél nagyobb tömegű vagy víz jellegű hűtést nem akartam, így ebből próbálom kihozni a maximumot.Tesztek alapján még hűvösebb is kell legyen alacsony fogyasztású felhasználásban a 9800 mint a 7800, ezért is vettem, nem csak a + teljesítmény miatt. Ha ez így lesz, akkor nyilván nem fogok PPT vagy egyéb limitet beállítani rá. Max egy kis curve optimizer valami -20 vagy -30-at ha bírja, úgy már akkor nem lehet gond.
[ Szerkesztve ]
-
Yodamest
veterán
De pont ezért kérdezem, mert reddit meg egy teszt alapján amit találtam kb 6-7% a performance loss, viszont ilyen 10-15 fokkal hűvösebb a proci. Nekem ennyit megérne, ez még bőven nem 7700 szint.
Van hűtőm, egy Noctua U12S, viszont ennek azért megvannak a korlátai, nekem nem a CB23 24K pont számít, hanem a halk működés. A 65W bios opció a gyakorlatban nem 65W-ra korlátozza le, ez valami tpu érték ezt nem tudom pontosan, de így is olyan 80-90W-ra fel tud menni még a proci, csak mégsem 120-ra.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
De jó lett volna egy azonos mhz-en történő teszt is. 6400mhz cl28 és cl30. Így hogy a cl28 6000-en ment a cl30 pedig 6400-en, számomra pont a lényeg hiányzik. Egal a kettő, de vajon mi lett volna 6400 cl28-on?
Én nem tudok cl30 alá menni értelmes fesszel a jelenlegi ramokkal, és pont néztem a g.skill új kiteket. Kérdés mennek e 6400-en.[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
Hátjó..
6200-on elvileg menne a Cl28.. de, nem tudom, mérve minden lassul, ingame meg, nem tudom.
Látszik h nem kell rommá feszelni, én azért használom így.. De az 1.42V-t kéri.. lentebb nem megy. Dual CCD még hozna, de annyit nem szánok procira, mert nem kell, bár őszintén szólva kíváncsi lennék..
-
Codiee
tag
A múltkor ahogy beszéltük az Alza-t telefonon, hogy mennyire jó. Annyira jó, hogy elvileg már Pénteken feladták a lapot.. Na ma kaptam a DPD-től confirm SMS-t, hogy tényleg feladták.. Sose tapasztaltam még ilyet Alza-nál, ha valamit rendeltem Pénteken akkor megjött általában hétfőn, mert pénteken feladták...
-
warcat
veterán
A normál verzióhoz sincs hűtő, itt inkább az a probléma, hogy nem a kisker forgalomba szánt, dobozos kiadás, hanem tray gondolom szériaszám nélkül - ezt tipikusan rendszerépítőknek adják el mennyiségi kedvezménnyel.
Szerintem ezt nem tudod AMDvel közvetlenül gariztatni, csak az aki vette. -
steewcv65
őstag
Amugy az is lehetseges, hogy van amiben nem erzed hatranyat?Rengeteg jatek x beallitasra mashogy viselkedik, erdemes lehet megnezni azzal amivel szoktunk jatszani es nelkule...
Par napja valtottam amugy erre a platformra, en ugy erzem, hogy zen3 tekinteteben tobb lehetoseg volt -
Ájszii
tag
Szerintem tesztek előtt rakd fel a beta biost abba már az 1.2.0.3 as agesa van ami AM5combo néven fut. Csak pár gamet teszteltem még mert nem volt most időm meg mai naptól már nekem sincs kártyám de ott sokkal jobban muzsikáltak az 1% lowok. Azért is lenne érdemes ezzel tesztelni mert akkor tudnánk viszonyítani az online 1.2.0.2b tesztekhez.
[ Szerkesztve ]
-
Ájszii
tag
Patriotokat ne erőltessétek szerintem, nem rendes hynix chippek vannak rajta hanem patriot saját cikksámosak. Van itthon 3 kitem is 5600-as 7800-as meg 8200-as mind 3 aránylag jó orajelre viszont a timingot egyáltalán nem bírják. AMD oldalon meg pont az lenne a lényeg.
[ Szerkesztve ]
-
omfgk
veterán
https://www.alza.hu/patriot-viper-venom-64gb-kit-ddr5-6000mhz-cl30-d12439736.htm
De ez nem G.Skill vagy Corsair vonal, hanem BB vonal.
A-die lesz. -
RI/OS
addikt
Corsairből a Vengeance-ot kerüld, mert PMIC lockosak, patriot szintén, kingston beast szintén, adata ami az Ájsziinek van vagy corsair dominator ami jó lehet, de dominatorból is csak az aminek X van a típusszámánál az órajel előtt, mert azok vannak kinyitva, és baszott drága.
[link]
[link]
Adata lancer sokkal jobban megéri. Viszont ott nem tudom hogy lutri-e a PMIC, vagy fixen mindegyik nyitott.
G.Skillből is biztos van ami jó, de engem idegesít az RGB, meg hogy nincs hűtve a PMIC[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
C64
őstag
Pioneerhoz már futott be pár 9800X3D delidre és pozitívan számoltak be a javulásról. 15 fokot lehet nyerni kb.
Am alzába is már 268k, szal aki nem akar várni, nem olyan sok az a +8k érte, sztem. Nekem még sikerült az első áron lecsapni rá, már rég ki van fizetve, remélem ezen az áron is fogom megapni, nem azért vártam rá 2 hónapt -
omfgk
veterán
azt se sikerült normálisan megcsinálni több SSD esetén, hogy ne felezze a fő PCIe-t.
Pfff.
Eleve csak 3db M2 van rajta, de ugye a marketing anyagba kellett ,hogy mindhárom 5.0...***When M.2_3 are enabled, PCIEX16_1 will run x8, and PCIEX16_2 will run x4, M.2_2 will be disabled.
És ez lenne a csúcsragadozó?
Gyakorlatilag 2db NVME-vel?Persze utána kiderül a másik turpisság.
two PCIe® 4.0 M.2 slots on an ROG DIMM.2 cardTripla felár, duplázva természetesen. De így már van rajta 4db NVME-nek hely. Annyi mint a fapad Tomahawk-on. 2db 5.0 és 2db 4.0.
[ Szerkesztve ]
-
-
Anno a Zen 2 megjelenésekor újítottam be X570+3900X kombóra, akkor raktam fel a Windows 10-et, majd jött bele 5900X, új GPU, Windows 11, új GPU, új OS SSD, most pedig X870E+9800X3D, minden hibátlan, pedig ez aztán egy rendesen belakott telepítés
annyi a titka, hogy minden régi drivert törölni kell, majd újratelepíteni az aktuálisakat, bármilyen komolyabb csere van (nem kell DDU és hasonló huncutságok sem).
Lehet Intel -> AMD váltáskor bonyolultabb, de az én eseteimben soha semmi probléma nem adódott a standard driver törlés-újratelepítés elvégzése után.
Hozza a pontszámokat, semmi röccenés, LatencyMon jó számokat mutat (nagyon hasznos cucc megnézni minden oké-e! volt, hogy a MS féle SATA driver miatt több ezres latency volt, amely pár tízre csökkent az ASMedia driver telepítése után, pedig nem is használok SATA cuccot).[ Szerkesztve ]
-
C4L1
csendes tag
HWMonitor 56 fokot ír rá. Ennyit írt a BIOS-ban a Hardware Monitor is.
Eddig egy 5900X-et használtam, upgrade óta még nem raktam újra a Windowst. Olvastam valakinek a Ryzen Master is bekavart és friss telepítést kellett csinálnia. Amúgy is akartam, csak gondoltam előtte még finomhangolom...
[ Szerkesztve ]
-
-
6400 cl28 ami neked van az ugyanolyan mint a 6200 szűkebb időzítéssel. Nekem 6200as RAMal megy. 55,8k-t dob nekem az FF bench ( 3éves win11
installom van ,volt már ebben a gépben AM4 +5900x > AM5 >7700x > 7800x3d> 9800x3d )
Zárd be a felesleges szrokat a háttérben. Hwinfo /steam /origin stb.
DE az is lehet,hogy nem full stabil a 2200 fclk-d és error correction miatt esik a teljesítmény.[ Szerkesztve ]
-
Donnie
őstag
Nem ártana majd egy clean install szerintem, főleg ha Intel lap, proci is járt a Windows alatt. Power plan hogy van most nálad? Én alapvetően balanced profil-on vagyok a control panel alatt,de a “gépházban” is van egy power plan opció és ott high performance-ra van állítva. Így idle-ben megy C6os power state (deep sleep), terhelés alatt viszont megy ami a csövön kifér.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest