- Betiltja a közösségi médiát a 16 év alattiaknak Ausztrália
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen NAS-t vegyek?
- Proxmox VE
- Windows 11
- ASUS routerek
- Eladatják a britek a kínai vállalattal a skót chipcéget
- DIGI kábel TV
- Router gondok
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Sziasztok.
Eddig NVidia kártyáim voltak, de most vettem egy Sapphire RX 7700XT kártyát.
Próbáltam a megszokott Afterburner segítségével undervolt-olni (Adrenalin minimal install mellett) és most az Adrenalin (full install) segítségével is.
A terv a ~2500MHz és legalacsonyabb feszültség lenne.
Viszont azt vettem észre, hogy egy bizonyos feszültség alá hiába viszem a beállítást, nem követi a terhelés alatt mért érték. [háttérben fut a furmark]
Tudnátok kis támpontot adni, hogy AMD esetében hogyan működik az órajel/vcore összefüggés?
(Nvidia esetében hozzászokatm az AB Curve Editor állításhoz)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Kicsit próbálgattam a 7700XT-t finomhangolni.
Mivel megszoktam az Afterburner-t, ezért végül az "Adrenalin"-t csak minimal módban telepítettem és AB-vel állítgattam a kártyát. (UV+OC)
Sajnos az AB esetében nem sikerült monitorozni a VCore értéket, ezért azt másból irattam ki a képernyőre.
Az alábbi eredmény megfelelő egy 7700XT esetében?
-
törölt tag
válasz Henker2 #6822 üzenetére
A HWInfo-t előtte "reset"-eltem, így a benchmark alatti értékeket mutatja.
Az AB-ból megpróbáltam kitenni a ventiprofil-t is.
(RAM órajel default)De részemről ez csak próba volt, mert "koca játékos" vagyok és csak FullHD@60fps-el játszom. Oda valami gyenge beállítás is megfelelő lesz.
Az NVidia -> AMD váltás Linux okokból történt. (gtx1660ti lett lecserélve)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Csak egy gyors kérdés:
A gpu és hotspot közötti ~25fok különbség rendben van?
Default beállításnál nálam a hotspot eléri "Superposition" végére a 85fokot. -
törölt tag
válasz laragirl83 #6878 üzenetére
Aha, szerintem ilyenek. [link]
Henker2:
-
törölt tag
Tudnátok otletet adni, hogy milyen szintetikus teszttel lehetne stabilitas vizsgalni oc eseten?
Valami olyan vegtelenitett kellene, amit nyugodtan orakra magara tudnek hagyni.
(Gondolom nem artana ha lenne benne valami RT resz is)[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Azt ugye tudod, hogy vissza all alapra, ha valami gond adodna.
Masreszt amikor eleri a gpu a 110 fokot esetleg (de nem fogja) akkor lekapcsol. Szoval elegetni nem tudod.
Harmadreszt az, hogy jatekkal nincs idom letesztelni, meg nem jelenti, hogy nem vagyok a gep mellett es dolgozom egy masik gepen.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Extrém tuninggal én sem.
Igazából a gyári órajelet piszkálnám fel olyan 2800Mhz körüli értékre.
Ez azért még nem extrém.
Ehhez volna jó megtalálni a legkevesebb vcore értéket.
Jelen tapasztalatom szerint a hotspot nem fogja még a 80fokot sem átlépni, de kitesztelni játékkal sajnos nincs időm.
(Ha valami kis időm marad, akkor azt magával a játékkal volna jó eltölteni)
Ezért indítanék napközben valami tesztet ami futhat amíg egy másik gépen dolgozom.
Hiba esetén pedig korrigálnám, majd újra indítanám a tesztet.Ezért volna jó valami "loop" megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
válasz Atish19 #6937 üzenetére
Nem tudom összefügg vagy nem, de linuxon is van jelenleg probléma a kártyával.
Ott 6.7+ kernel esetén, ami elméletileg már teljesen támogatja, reboot után elmegy a kép. Gyakorlatilag kikapcsol a monitor is. Bios, bootmenü, miegyéb még van, de a betöltésnél már nincs. [link]
Első indításnál (hideg indítás) rendben működik, kizárólag újraindításnál jön előMég kissé homályos a dolog, de felmerült a lehetőség, hogy valami firmware bug van ezekkel a kártyákkal. Reboot esetén nem vált vissza valami megfelelő állapotba.
Ehhez a részéhez nem értek, de kernelben próbálják valahogy állítani.
De, mint említettem, ez a linux oldalon van. Viszont ha tényleges firmware gond van, az kihathat valahogy windows-ra is.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Vadasz1 #7100 üzenetére
Szia.
Egy kissé megkeveredtem már a visszaolvasásnál, ezért inkább kérdezek.
Hogyan áll most a dolog?
A BIOS képernyő és a boot képernyő megjelenik és csak a windows induláskor (driver betöltés után) van gond vagy már se BIOS, se boot képernyő nincs?Ha csak a windows betöltés után, akkor megnéznéd mi az aktuális vgd driver dátuma és reviíziója? (erre az ablakra gondolok)
-
törölt tag
Ugyan OFF, de csak példa...
Pár éve vettem egy MSI Gamer laptopot, amin az egyik csavar matricázva volt gari miatt.
Szerettem volna SSD-t bővíteni és igazából újra is pasztázni csak úgy saját magam megnyugtatása végett. És persze későbbiekben majd rendszeresen takarítani is. Emiatt ugye fel kellett tépni a garancia matricát a csavaron.
Akkor az MSI esetében az volt az eljárás, hogy a magyarországi szerviznek kellett írni, hogy hivatalos bontási engedélyt kérjek a készülékre, megindokolva, hogy miért.
Kis sorozatszám beazonosítás és nagyjából 2-3 nap múlva megérkezett az engedély, hogy mehet.
Szóval akár így is lehet. Számomra nagy pont az MSI-nek ezért.
(A másik, a hivatalosan is full nyitott BIOS a laptopon)El tudnám képzelni ezt a VGA-k esetében is.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz deadwing #7421 üzenetére
"Egyszer kíváncsiságképp bekapcsoltam a vsyncet. Játszhatatlan input lag + röcögés volt a jutalom. Nemhiába nvidia fícsör, a kártya nem tud vele mit kezdeni, de nem is érdekel ha van más alternatíva "
Nem kevered te a vsync-et a gsync-el?
Csak azért kérdem, mert VSync már az S3 Savage, Matrox G4, Radeon 7000, Geforce 2 kártyákon is volt.
(Sőt, fix módon Commodore Amiga gépeken is 1985-től kezdődően. [link] )[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz deadwing #7421 üzenetére
Amúgy nincs semmi baj a vsync-el és nyilvánvalóan ez a kártya is jól tudja használni.
A probléma akkor jelentkezik, ha kevesebb az előállított képkockaszám, mint a monitor képfrissítése. Például 144Hz-es a monitor, de éppen a játék csak 100 fps-t produkál.
A vsync megelőzi a "tearing" effektust.vsync = a képgenerálás sebességét igazítja a monitor képfrissítéséhez
(nyilván, ha nem tud ennyit generálni, akkor ismétel)freesync, gsync = a monitor képfrissítését állítja a képgenerálás sebességéhez
-
törölt tag
válasz deadwing #7424 üzenetére
Nem te vagy érzékeny, hanem másra valóak a vsync kontra gsync, freesync megoldások.
Nem lehet, hogy példaként 144Hz-en van a monitorod és mondjuk csak éppen 100fps-t produkál a kártya? Mert akkor a vsync kényszerűen ismétel, tehát ugyanazt a képet kapod a 100. után is mégegyszer és mégegyszer..., mert ugye 100 kép van csak, de 144 kell fixen a monitornak. Ezért a 100. után úgy érzed megakadt a kép, mert a következő 44 ugyanaz.
Ha magasabb a képkockaszám, akkor pedig limitál, mert ugye minek többet legyártani, ha nem tud megjeleníteni.
Ez nem AMD függő, hanem technológia.
Én 60Hz-en játszom fixen, annyi mindig megvan és nincs akadás vsync-el.
Mivel ez alá menni sem akarok, ezért a dinamikus megoldás (gsync, freesync) nem volna jó.Ha olyan esetre akarod használni, hogy amikor hagyod, hogy vga képkockaszáma beessen a monitorod frissítése alá (mert mondjuk eleve magas frissítésű a monitorod és nem gond, ha a 144Hz -> 100Hz-re esik) akkor kell a gsync, freesync, hogy ilyenkor a monitor frissítéséből vegyen vissza.
Ergo ha 144 helyett csak 100 képkocka készül el, akkor a monitor visszavesz a frissítésből dinamikusan 100Hz-re.A vsync és gsync/freesync két teljesn különböző technológia.
Jól működnek azok csak különböző helyzetre valóak.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Az fps limit + freesync jo megoldas lehet.
Esetleg arra erdemes odafigyelni, hogy a limit az adott monitor freesync tudasanak a limitje legyen.
Pelda: ha a monitor 144Hz, de a freesync 24-100Hz tartomanyban van, akkor a limit 100Hz legyen. Felette ugyanis kikapcsol a FS es keptores jelentkezhet.
(Ami mondjuk kevesbe zavaro, min mondjuk 60Hz eseten lenne, mivel rovidebb ideig tart)Ja csak info:
vsync+fps limit egyutt nagyon rossz
Folyamatos masodperces akadas az eredmeny.
60Hz eseten csak 59 kepkocka lesz+1 ismetles[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Most nem ülök az "öregecske" 4k@60Hz monitorom előtt, de ott úgy emlékszem van valami ~72Hz mód, amikor a FreeSync kikapcsol. Inaktív lesz a menüben pár rész.
Ezért gondoltam erre odafigyelni, hátha ...
De lehet, hogy modern monitorok esetében ilyen már nincs.
Ezt ti tudjátok. [link][ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen processzort vegyek?
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Elülsőtápos E-ATX toronyházakkal jelentkezett a Geometric Future
- Poco X6 Pro - ötös alá
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- PlayStation 5
- Sí, sielés
- BestBuy topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)