Új hozzászólás Aktív témák
-
Syl
nagyúr
Kutakodásom alapján a dropbox/gdrive stílusú creative cloud file sync fog megszűnni, csak a CC Library marad. Meg persze az új, cloud fájlformátum, amire az új, bétás indesign-t is hegyezik:
Vagyis, a dógozó ne akarjon a saját gépén állományokat tárolni, mentsen mindent az adobe felhőbe, aztán ha gebasz van (no net) vagy ha lemondja a CC előfizetést, akkor no-dokumentum...
Félek, előbb-utóbb nemcsak, hogy ez lesz a default, de a klasszikus save-as opciót ki fogják venni a programokból.
-
Syl
nagyúr
Egyik "kedves" éttermes ügyfél a heti menüjét wordben küldi. A doc fájlba készít egy táblázatot és össze-vissza, minden rendszer nélkül írja be az ételeket. Egyik helyre azt írja "Leves:", máshová csak "L:", de van "leves/" is, vagy csak simán "előtag nélkül". Szóval képtelenség automatizálni, marad a kézimunka...
Panelszínezés passz. Szerintem az Adobe-nál se használják túl sűrűn
, különben feltűnt volna nekik, hogy az mindig fehér.
-
Polemius
senior tag
- azoknál a szavaknál is berakja az xxxx-eket és yyyy-okat, ahol amúgy nincs is írásjel
És a második lépésben törli azon helyekről is.
- azoknál is megcsinálja ezt, ahol már van jó írásjel, tehát dőlt
Vagyis azok maradnak dőltek.
Összességében pontosan azt csinálja, amit akartál.
Nem igazán értem, hogy miért lenne hibás.
De ha nem felel meg, még mindig írhatsz rá scriptet.(#2019)
Szép megoldás, bár ha valamiért ki kell venni a tag-et, akkor egyel több lépés.[ Szerkesztve ]
-
Polemius
senior tag
Opsz, a külső zárójeleket hagyd le, tehát így:
1. lépés
GREP
keresési minta:.+
Formátum: Italic és hozzá az adott betűtípusErre változtatni:
xxxx$0yyyy
Formátum: ne legyen beállítva (törölni, ha van)2. lépés
GREP
keresési minta:(xxxx)(\S+)(yyyy)([\.,;:!?”…])
Formátum: ne legyen beállítva (törölni az italic keresést)Erre változtatni:
$2$4
Formátum: Italic és hozzá az adott betűtípusKipróbáltam most, működnie kell.
A ([\.,;:!?”…]) részben sorolod fel az írásjeleket, ami még hiányozna, oda beírhatod.
Ami speciális jelentésű a grep-ben, az elé \ jel kell.Tudtommal nem ismer az indesign olyan reguláris kifejezést, amely megkülönböztetné a formázásokat (pl. italic), csak a formázás beállításoknál, az meg az egész keresési kifejezésre vonatkozik.
[ Szerkesztve ]
-
Polemius
senior tag
Na de ha a _nem_ italic írásjeleket akarod italicra állítani, akkor nem az italic írásjeleket kellene keresned. Vagy nem értem, mit csináltál.
Mindenesetre ez elvileg működő, 2 lépéses megoldás:1. lépés
GREP
keresési minta: (.+)
Formátum: Italic és hozzá az adott betűtípusErre változtatni: (xxxx$0yyyy)
Formátum: ne legyen beállítva (törölni, ha van)2. lépés
GREP
keresési minta: ((xxxx)(\S+)(yyyy)([\.,;:!?”…]))
Formátum: ne legyen beállítva (törölni az italic keresést)Erre változtatni: $2$4
Formátum: Italic és hozzá az adott betűtípusNem próbálgattam mert már alvadnék, és lehet, hogy bele kell írnod még pár írásjelet.
-
Rayyy
senior tag
Találtam egy megoldást, ami jónak tűnik, de nem működik:
([[:punct:]])
ezzel megkeresem az összes írásjelet (most mindegy, hogy nem vessző)
és a "find format"-ban meg beállítom az italic font-ot... és 0 találat
Ha a "find format"-ban nem állítok semmit, akkor minden ok, de ahogy berakok oda valami stílust, egyből 0 találat lesz.
Ha csak a "find format"-ot állítom, mást nem, akkor is működik... de a kettő együtt nem.[ Szerkesztve ]
-
anubys1984
aktív tag
Sajnos nem megfelelő. Be van állítva, de mivel egyetlen doksiból áll az egész, és nem találtam meg, hogy lehet story end markert bepakolni, így sajnos nem megy.
Összemókolhatnám, hogy fejezetenként úgy text frame-et indítok, csak reméltem, van rá valami egyszerűbb módszer. -
rii
nagyúr
mert nem értek hozza ...
az a szín lehet hogy sötét, ... sötétkék ... én legalabbis annak latom, meg akinek a névjegy készul, o is
[ Szerkesztve ]
-
BonFire
veterán
Ja, akkor azért. Nem szeretem place-elni, egyrészt ne legyen minden szirszar elmentve, másrészt időrabló menteni aztán keresgélni, beilleszteni stb. Mindig úgy dolgoztam ezekkel a programokkal, hogy egyik ablakból fogtam, és áthúztam a másikba. Ami meg nem kell, azt minek mentsem külön dokumentumba?
-
BonFire
veterán
Á! Úgyis elölről kell kezdeni az egészet nulláról. Hamarabb megcsinálom, mint az elb@szottat pofozgatom.
Eleve Ps-ben lett csinálva a kiadvány. 30-nál több oldal, minden sor végén enter, bekezdések között dupla enter, hemzseg a fölösleges szóközöktől, ezer szóközzel tabulálva, CSUPANAGYBETŰS szedés, az egyik oldal greyscale, a másik cmyk, nekem meg most képernyőre kéne rgb-ben.
Ráadásul nyomdai méretben vannak kimentve 300 dpi-ben, és most az új gépet nem tudom használni, a régi meg megrokkan már az ötödik oldal importálásánál.
-
rii
nagyúr
japersze árajánlatkérés lenne a legegyszerűbb .. de mindenre válaszzt kaptam most tőled, köszönöm!
megcsinálom, akárhány oldalas LA4-es lesz ... és megmondom, hogy ez lenne a legjobb, de az árra készüljenek lelkileg ... aztán párat nyomnak belőle biztosan ... úgy átb.szta a nyomda a melóhelyet ... néztem a megrendelőt (mert rajtam is átment ... mint kacsán a nokedli .... most kivéltesen .... nem én intézem a nyomdát így nem akartam belekotnyelesekdni, de a borítónál írták h 160 g .. a többinél meg nem .. meg kusza is volt az egész .... gondoltam a beliveket bitzossss nem 160g-osra nyomják ki ... és DE ...
32 oldalas a5-ös füzet ... végig 160g ... mert a nyomdának így volt jobb anyagilag ... persze nekem abból a szempontból jó volt, hogy amikor kézbevetem, láttam, felelsleges volt aggódni a terhelelés miatt
,-DDDDDDDDDDDmer végig vártam a nyomda majd jelenkezik, hogy itt vegyek vissza ott vegyek vissza .. hát ezért nem hívtak ... 160-asnak meg se kottyant a 360-380%.
szóval ... ez a prosi is ki fog nyomódóni ,-D
köszönöm mégegyszer .-)
-
Arpee78
senior tag
Save as - Kipucolja a felesleges previewkat
idml export - Ha valami objektummal gond van nagy lehet az indd, az idml export és megnyitás ezt megoldja.
vektoros rajzokat normális méretűre zsugorítani - Egy 2 méteres ai-ból egy 2 méteres previewt csinál, ha tíz centis akkor meg akkorát.
-
rii
nagyúr
mentsd újra az indd-t ...
save as ... és a meglévő neven írd felül ...
... az hogy ez hogy lehet, nem tudom .-)
... nyomdábaadás előtt csináltuk mindig, ... mi csak linkelt file-okkal dolgoztunk, és a 3. hét végére 40-50 megás indd-k is voltak, amik asziszem lementek harmadára ...PS is botrányos ... bezárok minden képet, és ő meg b.szk felszabítani a memóriát ... napont 5x-10x lépek ki emiatt a PS-ből már évek óra.
OSX-re van mondjuk az iFreemem ... ami elkezdi követelni a memóriát, PS is mondja mikor az oprendszer megkopogtatja a vállát, hogy persze itt van tessék nem kell - aztán iFreemem meg kilép, és felszabadul több giga mem ....[ Szerkesztve ]
-
KilgoreTrout
senior tag
Remélem így érthető:
Egy ilyen formánál még nem is annyira gáz az, hogy minden lehetséges a doksiban használandó szögben megrajzoljam, de azért itt is kellemetlen (főleg, ha mondjuk olyat akarok, hogy pl. a címek 45 fokban álljanak). Egy kicsit bonyolultabb alakzatnál pedig kínszenvedés.
Ha sima téglalap szövegdobozt rakok fölé, az nem jó, mert ugye akkor vagy kilóg a szöveg vagy nem tölti ki rendesen.
-
KilgoreTrout
senior tag
Akkor nme lenne gond, ha sima téglalap lenne az eredeti szövegdoboz, de ha valami pathfinderrel csinált érdekesebb geometriai forma, ami többször is megjelenik a doksiban, esetenként különböző szögekbe forgatva, akkor nem jönne rosszul egy ilyen funkció.
Mert ugye a szöveget meg a geometriai forma (néhol görbe, máshol különböző szögekben álló) oldalaihoz kellene igazítani.
Tehát ezek szerint egyesével kéne megrajzolnom többször ugyanazt a formát különböző szögekben?Arra nincs mód, hogy úgy eltüntessem a transformation-t úgy, hogy a hatása megmaradjon?
Tehát pl elforgatok egy ötágú csillagot 3 fokkal, de utána nem akarom, hogy a beleírt szöveg is 3 fokban álljon. -
Bobby G.
senior tag
Köszi! Közben én is felhívtam a levilágító stúdiót, azt mondták, hogy szerkesszem meg nyogodtam, ők majd kilövik. Mondjuk ezt hamarabb is mondhatták volna, akkor nem kellett volna eddig corelben bűvészkedni. Igaz az csak 2 szín volt, meg minőségre sem nagy durranás. Viszont nem nagyon értem a lényegét, hogy miként tudják a kész pdf-böl a kilövést megcsinálni...
[ Szerkesztve ]
-
Szabee87
tag
Hi! Quark újratelepítés nem volt. A windows 1x se volt újratelepítve így a quarkot is 1x felrakták előttem, lefrissítették és használták. ECRM driver, ill egy PS driver van fenn a gépeken. Mindenhol ugyanaz. a 4 gép csak hardverügyileg különbözik ( P4 2.4-3.0Ghz) Plugin v. kiegészítés: Az XTensions -re gondolsz? Néztem mindenhol u.az
Megpróbálom újrarakni a nyomtató (PDF) drivert hátha segít. Köszi Rayyy!
-
Pilács
senior tag
Köszönöm a tanácsokat, így lesz, beszélek a nyomdával. pl melyik zöldet nevezed kékes-zöldnek? 350U az inkább sárgás lesz szerintem, ezt használnánk. Jobb lehetne a 343U ?
A grafikát sikerült megoldani, nem bitmap-ban gondolkoztam, azaz 1 bitben először, és utána az indesign-ban szineztem, így legalább biztosan jó a szín
-
KilgoreTrout
senior tag
Nem, nem beszélünk el egymás mellett.
Csak a renderprogramból alpha channeles kép jön ki és egyszerűbb lett volna, ha egyből átlátszóként tudtam volna beilleszteni mert így megspóroltam volna a képszerkesztős (alpha channelből mask) lépést.
Köszi egyébként.[ Szerkesztve ]
-
egykori
őstag
Hát igen, ahogy most írod, ugrott be, hogy az a betűtípus, amit a gondot okozta, valóban hiányos lehetett. Hogy mi hiányzott pontosan belőle, most már mindegy, ma végülis teljesen kiszedtem - szerencsére nem kellett sok helyről. Így már rendben van.
Köszönöm a tanácsot, legközelebb ezt is figyelni fogom. InDesign-ban kezdő vagyok. -
Dexter68
addikt
A szakmában vagyok ´93 óta. Úgy kerültem bele, hogy érdekelt. Jobban, mint amit eredetileg tanultam. Aztán eltelt öt év és jelentkeztem a Magyar Iparművészeti Egyetem felsőfokú tipográfusképző tanfolyamára ahova első nekifutásra fel is vettek, úgyhogy 2000-re elvégeztem.
A hígulással minden szakma küzd, tényleg sok a dilettáns, viszont sok tehetséges ember is kerül a felszínre. És a minőséget minden szakmában meg kell fizetni.
Azokat a munkákat, amiket az ilyen „olcsójánosok” elvisznek előlem, nem sajnálom, mert azoknak az ügyfeleknek arra van igénye, pénze. Sohasem fogják megérteni, hogy miért jobb, ha a kiadványt én tördelem és tipografálom és nem a felesége unokatesója ömleszti wördben 2 bigmekkért. Igénytelen melót meg nem csinálok sem olcsón, sem drágán. (Na jó, drágán előfordul, de forog a gyomrom és letagadom) Na peace.
-
Dexter68
addikt
Te hogy kezdted a szakmát? Úgy születtél?
A photoshoppos webdizájnerek leamatőrözését pedig asszem sok kolléga nevében is együtt hadd kérjem ki magamnak.
Sokszor pontosan látni egy webdizájnon, hogy vektorgrafikus programban csinálta valami amatőr és nem illeszkednek a pixelek. Nem hiszem, hogy az eszköz határozná meg a profizmust.
-
Tea'lc
csendes tag
Indesign elsődlegesen egyéni grafikával rendelkező hírlevelek küldéséhez kellene. Akkor az oldal grafikájának elkészítéséhez az Illustrator kellene, ugye?
Egyébként pedig még tanulok, és nem tervezem, hogy betörök a grafikai piacra. Teljes mértékben egyéni felhasználásra kellenek az ismeretek, pusztán a saját internetes oldalam egyéni grafikájának elkészítése a cél.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.