Új hozzászólás Aktív témák
-
Met
nagyúr
Találtam path hosszúság mérő scriptet [link], hátha másnak is kell, CS5 64 biten teszteltem.
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
PumpkinSeed
addikt
Hogyan tudok tükrözni valamit? Az istenért sem találom meg.
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
nagyúr
válasz PumpkinSeed #952 üzenetére
objektumot kijelölöd
control panelen a transformra rákattintasz, annak a jobb felső sarkában a beállítások között van a
flip horizontal és a flip vertical"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
PumpkinSeed
addikt
És azt, hogy tudom megcsinálni, hogy ne legyen háttér. Pl ha weboldalra szeretném beszúrni.
"Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsőként fogja meglátni benne a fény felvillanását." - Kán
-
BonFire
veterán
válasz PumpkinSeed #955 üzenetére
Ha nem rajzolsz hátteret, akkor nem lesz háttér.
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
válasz PumpkinSeed #957 üzenetére
A válasz pedig akkor is ugyanaz
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
BonFire
veterán
válasz PumpkinSeed #957 üzenetére
A kép kirenderelésénél az lesz a végső képen, ami az artboadron van. Ha egy kör alakú objektumot rajzoltál, akkor csak a kör. Nyilván nem JPEG-be mentesz, hanem transzparens PNG-be, és nem lesz háttér, akkor sem, ha maga az artboard fehér. Próbáld ki!
A Prohardveren nem olvasok privátot! Csak topikban vagy a publikus e-mailemen adok tanácsot.
-
Naburus0
csendes tag
Hello
Nekem lenne egy problémám az Illustrator -al, ha kicsinyítek vagy nagyitok általában mindig előjön : [link]
-
Kloden
senior tag
Két gyors kérdés:
Egy többoldalas pdf megnyitásánál csak egy oldalt lehet megnyitni?
ha igen, akkor...
Össze tudok fűzni két elkészített oldalt egy kétoldalas pdf-é?"Ön fél a haláltól?" "Az élettől félek."
-
arpi001
csendes tag
Sziasztok!
Nagyon amatőr kérdés, de valaki leírná (lépésről lépésre), hogy hogyan lehet betűkből görbét csinálni, hogy a nyomdának ne legyen baja a betűtípusokkal? (Magyar nyelvű az Illustrátorom).
Köszi! -
Met
nagyúr
Jobb klikk a fonton és Create Outlines az angolba (miért kell magyar nyelvű programot használni? igen, tudom, mert nem tudod mi micsoda... de most tudod hogy kell görbésíteni? nem, pedig magyar... )
Pdf-be szokás leadni anyagot x-1a vagy x-3, ha van kifutós a grafika 3mm túlfutás legyen rajta+vágójelek.
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
nagyúr
ai-t biztos nem fogadják el.
Save as > fájl tipusa PDF> Adobe PDF preset: PDF/X-1a >Marks and bleeds > Trimm mark pipa >offsethez 5 mm beírni > bleed mindenhova 5 mm beírni >save PDFÍgy nem kell görbézni a betűt.
[ Szerkesztve ]
"Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
arpi001
csendes tag
Hát ehhez hasonlót se látok. Csak betűtípus, méretbeállítások, meg ilyenek vannak (végignéztem mindent, de nincs semmi jó). Valami olyan nincs, hogy egy gombnyomásra minden font görbe legyen? És jobb lenne vektorban leadni. Angol verziót csak olyan programból szoktam telepíteni, amit meg is akarok tanulni használni, ami csak 1-2 alkalomra kell, ott szerintem jobb a magyar.
Eddig elfogadták ai-ban is, gondolom ezután se lenne vele bajuk. Csak a betűtípusok...[ Szerkesztve ]
-
Pedig ott van az a Type menüben. Ha jól emlékszem. Merthogy nincs előttem a program.
Egyébként pont az Illustrator a legjobb példa arra, hogy a program nyelve semmit nem jelent a használhatóság terén. A program logikáját kell megtanulni és akkor utána már akár suomi nyelven is megy.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
BonFire
veterán
Ha ennyire nem értesz hozzá (és nem is akarsz), akkor miért te csinálod a nyomdakész munkát? Egyébként a te dolgod, hogy szívatod magad, de tudjál róla, hogy Illustratorhoz még kevesebb magyar nyelvű segítséget találsz, mint Photoshophoz, ez ugyanis nem olyan nagy sikk.
A képernyőfotók talán segíthetnek. Az összes szöveget egyszerre jelölöd ki a kijelölő eszközzel (fekete nyíl), majd balról a negyedik menüben megtalálod fentről a kilencedik menüpontot, ami görbézi a szövegeket egyszerre.
Egyébként nem hiszem, hogy annyira félre lenne fordítva, hogy a „Create Outlines” parancsot ne lehetne beazonosítani!
A PDF mentés beállításait itt láthatod. Lessél a képről, és helyettesítsd be a magyar változatban. Bekarikáztam pirossal, mit kell bejelölni meg kitölteni.
Azért remélem, egyszer nekigyürkőzöl az Illustratornak, nem túl nagy élvezet kattintódroidoknak Súgót játszani. Arra ott van az F1 gyorsbillentyű.
-
Polemius
senior tag
Ajánlom még a fenti mellé a Select/Object/Text Object (ill. magyar megfelelője) használatát.
Az kijelöl mindent ami szöveg (és nincs lezárva vagy ilyesmi). -
Racze
tag
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha van egy alakzatom, amit több elemből olvasztottam össze, akkor hogy tudom úgy kivenni a felesleges path-eket és anchor pointokat, hogy a kitöltő szín megmaradjon? Most úgy néz ki, ha az alakzat közepéből törlök egy anchor pointot, akkor a pathek összeugranak, és közöttük kimarad egy kis fehér, kitöltetlen rész. Benyomtam az "add to shape area"-t és az expandot is, de még mindig külön elemekként érzékeli az egészet valamiért.
-
BonFire
veterán
Egy „lukas” alakzat közepén a „hiány”-t is egy görbe határozza meg. Ezeket összetett görbéknek (compound path) nevezi a program. Ha ebből elkezdesz törölni anchorpontokat, akkor kvázi kitörlöd a lukat a közepéből. Hagyd azt úgy, ahogy van. Ez így működik jól.
-
Racze
tag
Pedig pont az volt a lényeg, hogy a lyukakat megszüntessem , de közben meg is lett a megoldás, csak elég macerás mert baromi sok benne a felesleg. Direct selection tool-lal kijelölöm a path-t is meg az achorpontot is és delete, a lyukat meg ki tudom tölteni a live paint buckettel. Na ezzel még el fogok egy darabig vacakolni .
-
BonFire
veterán
Akkor nem világos, hogy most mit is szeretnél. Most festeni akarsz, vagy kitölteni, mert a kettő egymásnak az ellentéte.
Jobb, ha csinálsz egy képernyővideót magyarázattal, amiben elmutogatod, mit szeretnél, és akkor nem kell találgatni, mert lehet, hogy van megoldás.
-
BonFire
veterán
Itt az Artboardot tudod átméretezni az Artboard Toollal [Shift+O]. Mentéskori képen az Artboard határai lesznek a kép szélei, tehát ami lelóg róla, az nem lesz rajta a képen.
Természetesen az Artboard toollal létre lehet hozni egy dokumentumon belül több artboardot, mentéskor pedig vagy az összeset, vagy egyet-egyet kirenderelni.
-
törölt tag
Sziasztok!
Új vagyok, mondhatnám, nagyon új.
Segítségetekre lenne szükségem.
Nem rég óta ismerkedem az Illustratorral, és nagyon tetszik ez a program. Sok apró dolog van amit kísérletezgetés útján, és tutorialok megnézése után sajátítottam el. A mostani problémámra viszont sehol nem találok megoldást.
A4-es lapnál nagyobb méretű dokumentum nyomtatása A4-es lapokra.
A mozaik nyomtatás lehetőségét megtaláltam. Az átfedés beállításával sincs gond.
A problémám, hogy nyomtatás után nem kerül illesztési jel a hordozóra, ami alapján pontosan össze tudnám illeszteni a kinyomtatott lapokat.
Monitoron meg tudom jeleníteni a nyomat mintát.
A COREL-ben is van ilyen lehetőség, az automatikusan nyomtatja az illesztő jeleket.
Most az Illustratorban keresem ezt a lehetőséget.Válaszotokat előre is köszönöm.
-
BonFire
veterán
válasz #79494144 #984 üzenetére
Most mondhatnánk, hogy az egész erőfeszítés fölösleges, posztert úgysem fogsz tökéleteset nyomtatni tintasugaras nyomtatóval, mert elázik a papír, és elnyúlik, akkor pedig vágójel ide vagy oda, nem tudok normálisan összerakni.
Viszont ha ilyet akarsz csinálni (én úgy csinálnám), hogy kézzel raknám ki a vágójeleket. A4-enként Guide-okat húzol új rétegen az illusztrációra, kijelölöd az összes Guide-ot, majd Filter ->Create ->Crop Marks. Így lesznek vágójeleid, amiket kinyomtathatsz, persze nem garantált, hogy pont a lap széleire is fognak esni.
Egyébként miért kell az összeillesztéshez vágójel? Én gyerekkoromban csináltam ilyen posztereket még Corel 4-esben, aztán szépen, szemre összeragasztottam a lapokat. Ha nem üres a papír, akkor a minta alapján össze lehet rakni, nem?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Köszönöm a gyors hozzászólásotokat!
Dluinet:
Bocs, hogy nem említettem, de a nyomtatni való méretarányosan 1:1 szükséges, így ez a megoldás nem esedékes.BonFire:
Gyorsan kipróbáltam a javaslatodat, és működik a dolog. Egy kérdés azonban felmerült (hogy ebben a formában hogyan tudom minden lapot pozicionálni), de erre már megtaláltam a választ.Kérdéseidre a válaszom:
Nem poszternek készül, hanem tervrajz lesz. Vonalas ábra, így nem lesz eláztatva a lap. A pontos illesztés alapkövetelmény, mivel a tervrajzon kell összeállítani a készítendő tárgyat (különben, modell repülőről van szó).
Épp ezért nem jó, ha "csak" szemre van összeillesztve.Még egyszer köszönöm mind kettőtök válaszát!
-
törölt tag
Én gondolom mire gondol, és már le is zongoráztam a lehetőségeket.
Sajna a "jelek és kifutó" beállítások alatt, hiába teszem a pipát a vágójelekhez, az "csak" a dokumentum 4 sarkára helyez vágójelet, nem pedig minden oldal sarkára. Arról nem is beszélve, hogy igazító jeleket még így sem kapok.
De köszönöm a választ, Dluinet!Létezik egy nyomtató beállítás, ami tudja ezt a funkciót. Jeleket is tesz, illetve még feliratoz is, melyik oldalt kell vágni, és melyiket illeszteni. Poszternyomtatás címszóval fut, az oldalbeállítások alatt található.
Ezzel az a problematika, hogy növeli a méretet, ki tudja mennyivel. Nekem meg számít a méret. -
BonFire
veterán
Jól van. Azért nem találtam, mert nekem nem magyar , másrészt meg nincs is nyomtatóm, csak egy virtuális, ami PDF-be nyomtat.
Viszont úgy látom, hogy lehet átfedéssel nyomtattattattatni, és hátha úgy könnyebb utólag összeilleszteni a vonalakat, ha kissé áttetszőek a lapok, vagy ha alulról megvilágított üveglapon dolgozunk. Szerintem ez még pontosabb illesztést tesz lehetővé, mint ha vágójeleket rakna összevissza. Egy próbát megér.
-
törölt tag
-
-
BonFire
veterán
válasz #79494144 #995 üzenetére
A kíváncsi szomszédod meg hívd át, hogy ha már úgyis tátja a száját, legalább segítsen, azt' míg gebeszkedik az ablakon egy óra hosszát, elmegy a kedve a kukkolástól. Laktam én is falun, hát piszok népség van ott, mondhatom. Mindig volt egy-két fej az ablakomba, hogy mit csinálok. Tavasztól őszig meg kinn áll a kapuba, és jelenti a hozzátartozóknak, hogy hány óra hány perckor hagytam el a házat, hova mentem, és hánykor értem haza. Rosszabb, mint egy házi őrizet, azt is számon tartják, mennyit ülsz a budin. Rémes. Az volt a refrénjük, hogy miért nem megyek dógozni, miért csak „játszok” a számítógéppel egész nap!
-
-
BonFire
veterán
válasz #79494144 #998 üzenetére
Igen, alul a kommentbox alatt a „Hozzászólásom témába vág, vagy off topic. Itt az offot pipálod ki. Ha csak a hsz-ed egy részét akarod szürkíteni, akkor a kijelölt részt az Off topic gombbal illeted.
Új hozzászólás Aktív témák
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Vezetékes FEJhallgatók
- Windows 11
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Anime filmek és sorozatok
- DIGI kábel TV
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- További aktív témák...
- World of Warcraft (WoW) Díszdobozok
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest