-
IT café
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
addikt
válasz
Armandus #39438 üzenetére
Ezert irtam elmeleti maximumot. Az a baj az OCLP-vel hogy egy csomo olyan, random bugba futhat bele, amit a patkolt rendszer okoz, ezek nagyresze pedig azert van, mert vagy nincs Metal tamogatott GPU a gepen vagy a CPU-bol hianyzik 1-2 utasitas. Az OCLP olyannak valo, aki hasznalt mar terminalt, es nem forumon kell erdeklodnie, hogy hogyan varazsoljon macOS-t a gepere. Plane konnyu, OCLP eseten bootolhatatlanna varazsolni a gepedet.
-
válasz
Armandus #39276 üzenetére
"A modern SSD-ket teljesen felesleges óvni."
Ami sajnos tényszerűen nem igaz. Bocs.
Az SSD-t alkotó NAND-chipek élete véges - ha modern, ha nem, és az írás/olvasások számától függ. A modernnél legfeljebb hosszabb az életciklus. De folyamatos használatnál, intenzív írás/olvasásnál Jóval kevesebb lesz az, mint 10 év, bármilyen modern.
A modern Mac-ejk SSD-jével annyi csak a gondocska, hogy ha egyetlen NAND chip tönkremegy, az a teljes SSD-t (tehát az esetleges második vagy harmadik-negyedik) NAND chipet használhatatlanná teszi, és a gép elhalálozik. A NAND-chipek egyenletes terheléséről maga az M1/M2 SoC gondoskodik, tehát az többé-kevésbé egyenletes lesz, szerencsére. De ha egy meghal, a gép is meghal, méghozzá teljesen, mert T2-es inteleknél és az M1/M2-nél már az UEFI (a Mac BIOS-a) is az alaplapra tett SSD-n van, nincs külön UEFI-memóriachip, mint a T2 előtti Intel-esgépeken. Ezt pedig jelenleg csak teljes alaplapcserével (vagy NAGYON vállalkozó-kedvűek számára a teljes NAND-chipkészlet nagyjából ugyanolyan típusú /mondjuk törött képernyős/ donorgépből való, körülményes és "hit or miss"-jellegű "transzplantációjával") lehet megoldani. Az Apple illetve a NAND- beszállítói nem árulnak ilyen NAND-chipkészleteket, és az Apple szervizek tudtommal nem is csinálják meg ezt a "transzplantációt"). A Youtube-on vannak nagy Apple-buherálók (pl. Luke Miani), akik megpróbálták pl. az egyszerű "vegyük ki innen, tegyük át abba" jellegű SSD-bővítést Mac Studio-val, és elég csúfos kudarccal végződött, szóval ha meghal az SSD akármelyik M1-es vagy M2-es gépben, akkor kuka lesz a gép, és harmadszor is leírom: ehhez elég egyetlen NAND-chip halála. Óvni tehát érdemes, kérdés, hogy lehet-e. De a kérdés mögött meghúzódó szándék is eléggé megalapozott. Bár nem biztos, hogy az a kérdés, hogy a bittorrent cache-el az SSD-re vagy sem, szignifikáns lesz a beépített SSD élettartamára nézve.Just my two pence.
A témát felvető fórumtárs viszont csiszolhatna a stílusán
[ Szerkesztve ]
-
Krethx
aktív tag
válasz
Armandus #39014 üzenetére
Ezek a programok jók és hasznosak is. De én kb. 10 éve magam pucolok a programok után. Mert én már jártam porul a egy másik ilyen programmal. (CleanMyMac)
Én a következő helyekről takarítok a Finder-ből ha törlök egy programot. (SSD / HDD) Bár az is igaz nekem kell megkeresni. (Nem egy kattintás viszont hozzászoktam.)
/Library
/Library/Preferences
/Library/Caches
- /Library
- /Library/Preferences
- /Library/Caches
~/Library/Application Support
~/Library/Caches (Minden törölhető.)
~/Library/Logs (Minden törölhető.)
~/Library/Containers
~/Library/Cookies (Minden törölhető.)Vannak esetek amikor iCloud-ból töltök le nagyobb fájlokat akkor elfogy a tárhely. Holott van bőven. De ez leginkább akkor fordult elő ha újratelepítettem a rendszert.
Pl. Jelenleg az iCloud-on 50GB adat van. Ha a rendszert újra telepítem (nagyon ritkán) akkor érdekes módon elfogy a tárhelyem. Mivel letölt mindent ami az iCloud-ban van. (Mint említettem az 50GB.) Ebben az esetben ha az újraindítás nem hozza helyre magamnak kell törölni.
~/Library/Caches/CloudKit (Minden törölhető.)pkg-eket pedig legtöbb esetben (programtól függ) magam kicsomagolom és a helyére teszem.
Ezt csak megosztottam hogy én miként tartom karban a rendszert. De mindenki úgy tesz ami neki a legjobban bevált.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Új 2K Gamer PC Intel i9-12900F/RTX 3070 Ti 8Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5 2-3 Év Gar (27% ÁFÁ-s)
- Olcsó PC , i5 6400 , 1050 Ti , 16GB DDR4 , 120GB SSD , 500GB HDD
- Új 4K Gamer PC Intel i9-12900F/RTX 3080 10Gb/500Gb M2 SSD/16-32Gb DDR4-DDR5 2-3 Év Gar (27% ÁFÁ-s)
- AMD Konfig - MSI X470, Ryzen 7 3800x, Vega 56, 32 GB RAM, 512 GB SSD
- Lenovo P500 - 1650 v3 6 mag/12 szál, 16-32GB DDR4 RAM, 490W 80+gold táp, számla, 6 hó gar