Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Asbee
veterán
válasz
HellGreg #49298 üzenetére
Azért mert rengeteg + munka. Egy digitális tanításra teljesen másképpen kell készülni. Nem beszélve tananyag kiosztás, dolgozatok, javítások stb stb. Szerinted erre kinek lenne ideje? Alsóban hogyan oldod meg osztályfőnökkel? Hogyan legyen egyszerre 2 helyen? Hogyan tartson egyszerre digitálisan, tanteremben is? Hidd el nem megvalósítható.... Van rálátásom ezekre a dolgokra. Vagy digitális vagy tantermi. De ez a fele-fele ez nem megoldható. Maximum 2 szer ennyi pedagógussal.
t72killer: Ne haragudj, de látszik fogalmad sincsen hazánkban egy pedagógusnak hogyan zajlik a munkája.... Csak annyit látsz bemegy megtartja az órát és csá. Ez nagyon nem így van
-
-
HellGreg
őstag
De talán lehetne, + ha a nélkülözhető tantárgyakat kiiktatnák ideiglenesen, mint azt T72killer is írta. Nálunk ugye A osztály 1 tanár, B osztály 1 tanár. Csak át kéne csoportosítani. A osztály (akik be tudnak menni) tanterem, 1 tanár. B osztály (akik otthon maradnak) online, 1 tanár.
Felső tagozaton ugyanez. Történelemtanár eleve 2 órát tart A és B osztálynak, most az egyiket tanteremben, a másikat online tartaná. Miért annyira lehetetlen ez?pjen: értelmesen megragadtad a lényeget!
a lényeg azon lett volna, ha már nehezen megy a megértés, hogy azért tud minden működni, mert az emberek úgy betartják a szabályokat, mint a kisangyal. Mindegy mi a f.szra épül a gazdaság. -
Jablocskov
tag
Trump ráfeküdt a kampányra: leidiótázta a legfontosabb járványszakértőt
Kibújt a szög a zsákból. A populisták arra játszanak, hogy az emberek belefáradnak abba a zűrzavarba, amit vezetőik alkalmatlansága és kapzsisága okozott.
-
Asbee
veterán
válasz
HellGreg #49292 üzenetére
Nem megoldható, mert nincsen annyi pedagógus, hogy digitális oktatás, tantermi oktatás, tantermi oktatás szétosztva és stb működjön. Én nem vagyok híve az ilyen észak kórea szintű katonai fenyítésnek, de azzal maximálisan egyet értek, hogy az elejétől kellett volna szigórúbban betartatni a szabályokat. És ne hidd azt, hogy totál leszarom a kockázatát az iskolának. Édesapám pedagógus és igazgató a város legnagyobb általános iskolájában. Napi szinten jönnek a covidos gyerekek, szülők emailjei. Tanárok közül, 6 an estek már ki covid miatt. 3-an már dolgoznak. Volt akinek súlyos volt, kórházban volt 3 hetet, maradt is hegesedés. Még sem történik semmi érdemi. (Kontaktkutatás, osztály lezárás, stb, semmit nem csinálnak) A fejekben is komoly gondok vannak. Napi szinten szedik szét a szülők, főleg cilike tegnapi előtti nyilatkozata után, hogy hogyan képzeli, hogy náluk kötelező végig a maszk és a távolságtartás (amennyire lehet), meg a folyamatos kézferőtlenítés a kihelyezett fetrtőtlenítőknél. Itt sok szülő fejében és állami szinten vannak komoly gondok.... Volt olyan szülő titokban lázasan, köhögve küldte a gyereket iskolába, még a tesztelés után is 3 napig. Meglett a pozitív eredmény. Szerintem a fertőzötten kívül kapott más tesztelést, kutatást? Nem. Hogy ha már az iskola megy, legalább maximális védelem legyen, ami kihozható. De látod, sokaknak még ez sem fér bele.
-
HellGreg
őstag
Azért kellett volna olyan rendszer, ahol iskolába megy, akinek a szülője nem tudja megoldani, és otthon marad, akinek meg meg tudja oldani. Nem?
Még akár működhetne is lezárás nélkül minden, ha diktatórikus módszerekkel bírnák rá az embereket, hogy tartsák be a szabályokat. Ha mondjuk katonák mászkálnának az utcákon, börtön járna a maszkviselés elmulasztásáért, kötelező lenne a telefonos app, stb, de ez így ez semmi, nulla. Szarik mindenki mindenre.
Egy Katarban hogy tudják működő gazdaság mellett minumumon tartani a járványt? Így: kötelező app mindenki telefonján, maszk, távolság betartása (ténylegesen), 20 millió ft-os büntetések, 3 éves börtön, a szabályszegők név szerinti nyilvánossá tétele napi szinten.
Persze itt ezt nem lehet kivitelezni, mert rögtön mennének az emberek tüntikézni. -
törölt tag
Lengyelországba kellene kiugranom személyautóval, merre érdeklődjek a feltételeketről.
Azt tudom, hogy Csehek felé már nem tudok menni.
Köszi. -
Ha akartak volna lépni+minimális gógyi lett volna hozzá, legalább óvintézkedéseket tettek volna MÉG SZEPTEMBER ELEJÉN. Olyan apróságok, mint az énekórák és a zárt téri tornaórák beszüntetése, felezett osztályok pl úgy, hogy akinél nincs mind2 szülőnek munkaviszonya, vagy hivatalos/eü kötöttsége, azoknak sipirc haza.
Mostmár ilyesmihez késő, az utolsó békési kisfalukat kerülgeti a vírus.
-
Kékes525
félisten
"ha túl kicsit adnak be, akkor a szervezet szimplán nem reagál."
Mivel a görbe nem lineáris (legalábbis nem nullától). Egy adott intervallumon belül viszont igaz a dózisfüggés, hasonlóan a gyógyszerekhez. Ez szerintem a fertőzéskor is fennáll. Azonban ezenkívül még sok más egyébtől is függ, ezért nagyon nehéz pontosan lemérni. Szándékosan pedig nem fertőzhetsz embert.
-
Asbee
veterán
válasz
HellGreg #49279 üzenetére
Ti lehet, hogy megtudjátok oldani, nagyon sokan pedig nem tudnák megoldani. Egy iskolakezdőt, hogyan tanítasz meg írni olvasni és a többi dologra digitális oktatás mellett? Egy alsósnak is nagyon necces még. Ott is rengeteg idő kellene szülőtől pluszban. Ez kivitelezhetetlen. Felsőről, még nagyobbakról már más a véleményem. Ott simán mehetne digitálisan.
Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz"
Ehhez képest tegnap is 48-an haltak meg, mert védeni kell a gazdaságot, emberéletek árán is.Ne haragudj de ez nagyon beszűkült, a koronához keverni. Ilyen alapon, akkor egész életünkben éljünk bezárva, maszkal, mert nagyon sokan meg más járványban, betegségben halnak meg, amit elkaptak. Vagy rájuk ez nem vonatkozik, mert az nem covid?
Akik nem tudnak HO-ban dolgozni, gyereket felügyelni állandóan, munka nélkül pedig éhen döglenek, rájuk sem vonatkozik ugye? Kezd ez unalmas lenni, hogy a gazdaság védelme miatt halnak az emberek. Ez nem ilyen egyszerű, sokkal összetettebb és nehezebb. Főleg nálunk, ahol az állam semmivel nem segít.
Az iskola bezárásának, nagy ára lenne. Kicsit próbáljunk már azon túl is látni, hogy ott terjed legjobban.... Nyáron kellett volna észnél lenni. Lehet csak ezt az egy nyarat kellett volna zárkózottabban tölteni.... -
HellGreg
őstag
Aha, a szülők egyenesen körberöhögtek, amikor szóvá tettem, hogy maszkot kéne hordani, amikor du. 4-kor egy 20nm-es területen 100 szülő tolakodik az iskola kapujánál, várva a gyerekre. Aztán az igazgató is felkérte őket, hogy viseljenek maszkot olyankor, de a 100 szülőből kb 5, ha megfogadta ezt. Mert ugye kint vagyunk. Igaz, 20cm-re egymástól.
-
Kékes525
félisten
-
válasz
andor80 #49283 üzenetére
nem értem, hogy miért lovagoltok ezen. az iskola nyilván egy óriási kockázat és áldozat, de legalább tök egyértelmű a pozitív hozadéka és óriási a leállításának ára. én a nyári full szabadon engedettséget sokkal nehezebben értettem meg, dacára a tényleg szenvedő vendéglátósoknak.
-
andor80
senior tag
Nahát akkor a gyerekek és az iskola a fertőzési lánc fontos eleme mégis?: vagy mi?...
[link]
Elismerte akkor ,hogy szándékos -
válasz
HellGreg #49281 üzenetére
az, hogy a kifejezetten öreg tanári kar és vele a társadalom semmilyen segítséget nem kapott a járványhoz, egészen vérlázító. forint híján is lehet gondolkodni, rendszert kitalálni a nyári hónapok alatt, legalább valamit megpróbálni. és ha még azt sem, legalább nyugtatni, kommunikálni, szülőket oktatni, hogy nagyon vigyázzanak a tanárra, akkor is, ha nyomulnak a gyerekük szekrényéhez stb.
nagyon rossz véleménnyel vagyok erről.
-
-
válasz
HellGreg #49279 üzenetére
Rokonom 63évesen franc se tudja milyen "alapbetegségekkel" tanít. Egy osztály kb 30 gyerek, Budipest...
Ha őt kinyírják, 3 unokája szüleinek főhet a feje, mennyiért oldhatják majd meg fizetős alapon a nyári gyerkőcrevigyázást, vagy vehetnek ki egy nyári szünetnyi fizetetlent.
-
HellGreg
őstag
Legalább a választási lehetőséget megadhatták volna, ha XY nem akar az alapbetegségével azon rettegni, hogy hazahozza a gyerek, otthon hagyná. Alsó tagozaton fél-fél osztály tanteremben az egyik tanárral, a másik meg vezetné az online oktatást az otthon maradtakkal. Mi mindketten HO-ban dolgozunk, tehát tök fölösleges kockázatot vállalunk azok miatt, akik bejárnak dolgozni, mert felőlünk itthon is lehetnének a gyerekek.
Szándékos fertőzés, igen, mert esélyt sem adnak azoknak, akik mondjuk veszélyeztetettebb szülők, vagy a nagyszülővel egy háztartásban élnek.
Alkotmány:
"Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz"
Ehhez képest tegnap is 48-an haltak meg, mert védeni kell a gazdaságot, emberéletek árán is.Az első hullám idején bezárkóztunk, nem volt semmi félnivalónk. Most ezt nem tudjuk megtenni, úgyhogy már nem csak rajtunk múlik, kihúzzuk-e fertőződés nélkül. Ergo kiszolgáltattak minket.
Még jó hogy Cili megmondta, hogy a lélegeztetőről 50% esélyed van élve lejönni. Máris jobb. -
Jablocskov
tag
Itt úgy érzem van némi félreértés a szándékos fertőzés értelmezésénél. A varioláció a fekete himlő (lat. variola vera) járványok kapcsán alakult ki. Megfigyelték, hogy ha nem belélegezve jut a vírus a szervezetbe, hanem a bőrbe dörzsölve, akkor kisebb a halálozás esélye. A varioláció kevésbé veszélyes mint a természetes fertőződés. Ez egy védekezési mód volt abban az időben, amikor még semmit nem tudtak a vírusokról. Természetesen a járvány terjedését nem csökkentette a módszer, mert a variolált beteg ugyanúgy fertőző maradt.
Jelenleg a koronavírussal kapcsolatban, csak feltételezés az, hogy ha kevesebb vírus jut a szervezetbe (pl. maszkviselés miatt), akkor enyhébb lesz a betegség lefolyása. -
-
Asbee
veterán
válasz
Soulfly842 #49268 üzenetére
Vajon ő lehet a listában a 66 éves, vastagbélrák, hasfali tumor, eltávolított vese ?
-
sparks
senior tag
A legszebb, hogy a 73 éves anyósom (imádom amúgy!), akinek 17 éve kioperálták a fél tüdejét és csoda, hogy akkor túlélte a rákot, most azt mondja: nincsenek zárva az iskolák, ergo ott nem terjed, tehát nincs nagy baj, így nyugodtan mászkál mindenhova és nyugodtan megy hozzá suli után a dédike...
Hiába mondjuk neki, hogy maradjon a seggén, nem izgatja. Rosszabb, mint egy kisgyerek...
-
Asbee
veterán
válasz
andor80 #49263 üzenetére
A szándékos fertőzés volt az eredeti kiindulás. NYílván nem azért nyitottak az iskolák mert ez állt a háttérben. Ennyire ne akarjátok már szándékosan félre érteni... Azért nyitottak az iskolák, mert az embereknek dolgoznia kell, az oktatásnak mennie kell, nem azért mert megfontolt szándékkal kitervelték, hogy majd ezzel jól szétfertőzik európát.... Na erre mondtam hogy konteó.
HellGreg: Még mindig nem arról van szó, hogy kinyitottak az iskolák, hanem a szándékos fertőzés miatt nyitottak. Ez....
t72killer: Segítek ok? Hátha úgy jobban megy....
Pedig még Merkely is elmélkedett a variolációról (A varioláció az ókori Kínából származó védekezési eljárás, az egészséges emberek szándékos fertőzése.)
Erre írtad te:
Ez történik most €urópa-szerte. Úgy hívják Iskola.Ez konteó, kitalált összeesküvés elmélet. Lehet útólag félremagyarázni, csak teljesen egyértelmű, hogy értetted.
/legelőször áthúztam a konteós kommented, mert azt láttam, hogy jól odaszólsz. aztán végigolvasva és a betűhöz nagyon ragaszkodva tényleg így értelmezendő t72killer kommentje, de azért legyünk őszinték: tök fölösleges volt ráugranod, és újfent generálnod egy több oda-vissza kommentes, igazi topiképítő (nem..) valamit. megtehetted volna, hogy kihagyod, nem kell minden létező labdába belerúgni. Parci/
[ Módosította: Parci ]
-
Rive
veterán
válasz
Stanlee #49261 üzenetére
..mondjuk en napi szinten nem erintkezem idosekkel...
Más se. Nem jellemző. A nagyihoz látogatóba mégy, néha: a nagyi meg a saját környezetében élőkkel tart kapcsolatot, naponta. A szülő-gyerek kapcsolat (amíg otthon él a gyerek) az, ami más, és ez az, amin keresztül halad felfelé a korfán a fertőzés, emiatt problémásak az iskolák.
De amúgy pont ez a rész nem saját gyártmány, más is a saját korcsoportbeli kontaktokat tartja a legrizikósabbnak.A fiatalok között nagyon sok a 'nátha' és a tünetmentes eset. Minden továbbinélkül előfordulhat olyan fertőzési lánc, hogy több átadáson keresztül nincs tünetes/horogra akadt terjesztő, akin keresztül le lehetne nyomozni a kontaktokat.
No mindegy, a fertőzöttek átlagéletkorával és a halálozás beesésével legalább passzol.
-
-
-
Soulfly842
addikt
-
Amur
addikt
Az iskolákat egyenlőre azért nem zárták be, mert a szülők még tavasszal felhasználták a full éves szabadságkeretüket(már aki nem hajitotta a nagyszülőkhöz full nem érdekelve hogy esetleg veszélyt hordoz a dolog..), és nem akartak megoldást adni a munkavállalók, és a munkáltatók kezébe sem ezzel kapcsolatban..
Az én cégemnél aki nem tudta megoldani a gyermek elhelyezését tavasszal, az a szabadságkeretén túl kapott pluszba rendkivüli szabadságot, de ez szerintem elég egyedi, nem jellemző a magyar munkáltatókra.
Ha az állam ebbe beleszólt volna, és pl. vállalja hogy a gyerekes szülök egyikének fizeti a kieső bérét, vagy jó magyaros módon kis hárítással kötelezi a munkáltatót rendkivüli szabadság kiadására, akkor ugyan félmegoldással de mehetett volna a digitális oktatás.
A másik oldal hátterébe nem látok bele teljesen, de a hozzánk bejáró tanárok egész nyáron mondogatták hogy digitális oktatásra készülnek szeptembertől. Őket is totál meglepetésként érte hogy nem az lett.
A napközis rendszert eleve sok iskolában kitolták kicsit, és tovább maradhattak a gyerekek, tehát akár az is megoldható lett volna hogy aki nem végez mire a gyerek, az dolgozik, de eljön hamarabb, így nem is kellett volna komplett napokat megoldani a dolgozó szülőnek és munkáltatónak.
Lényeg hogy ennél kevésbé veszélyes megoldások is müködtek volna, ha van aki müködteti. Már késő bánat, de tény hogy eléggé víruslabor elszabadult érzés nálunk is:
három gyerekből kettő iskoláskorú és két hete betegek(náthaszerű tünetek, de már a legkisebben kivül mindenki elkapta), ha nem ezt hozzák haza hanem azt a másik vírust, az is végigfertözőtt volna, pedig azért elmondom hogy maszkot viseltek a betegek a családban, fertötlenítettük a kilincseket stb.. tehát próbáltuk megelőzni, mégis az egy légtér, összezártság megteszi a magáét, pláne hogy ez most valami komolyabb cucc, mert két hét alatt sem gyógyultak ki belőle, még mindig taknyolnak.. -
Stanlee
őstag
válasz
Ringman #49264 üzenetére
Nagyon remelem, hogy ez nem igy lesz. Ahogy irod, pont az a lenyeg, hogy gyorsan van eredmeny. De amugy ahogy a magyar jogszabalyalkotast ismerem, biztosan megcsinaljak olyanra, hogy hazhoz kell mennie a mentosenk, leveszi, elviszik a mintat valami kozponti helyre, ahol feldolgozzak, majd postai levelben ertesitenek az eredmenyrol. Ez olyan jo magyarosch lenne.
-
Ringman
nagyúr
az most komoly, hogy az antigéntesztet továbbra is mentősök fogják elvégezni?
annak nem az lenne a lényege, hogy mivel gyors, ezért a kontaktokat is le lehet majd tesztelni? (aka egy nagyságrenddel több teszt is elvégezhető lenne)
-
andor80
senior tag
-
-
Stanlee
őstag
"Magyarán, ha alacsony az esetszám és működik a kontaktkutatás, akkor a járvány terjedése eltolódik a fiatalabb korosztály felé => akár nagyságrendekkel alacsonyabb a halálozás."
Ha jol mukodik a kontaktkutatas, akkor a fiatalokat is ugyanugy megfogjak. Az elmeletedben az a baj, hogy abbol indulsz ki, hogy mindenki hasonlo korosztallyal erintkezik, ami normal korulmenyek kozott nem igaz. Pont ezt szoktak itt tobben is hangoztatni - nem alap nelkul -, hogy az idosebbeket a fiatalok tudjak megfertozni, es a fo gond a fiatalokkal, hogy nem erzik magukon a tuneteket, igy minden tovabbi nelkul latogathatjak a nagyszuloket.
Ezert is erdekes a gyors antigen tesztek hasznalata, mert mondjuk en napi szinten nem erintkezem idosekkel, vagy veszelyeztetett generacioval (mivel otthon dekkolok), de ha meg akarom latogatni a nagymamat ha mar hazajutottam, akkor kibirom azt, hogy letesztelem magam, 15 perc utan tudom, hogy mi a helyzet. Nem 100%-os de meg mindig jobb, mint a PCR, amire 2 nap mulva jon meg az eredmeny, de addigra mar tobszor is meg tudok fertozodni es fertozni is tudok.
Amugy a rapid antigen teszteket a hataron is hasznalhatnak. Aki nem tranzit, azt megmintazzak belepeskor, autoba beszall, megy tovabb, 15 perc mulva telefonon app-ben mar tudjak is ertesiteni, hogy mi a helyzet.
-
-
válasz
Jablocskov #49254 üzenetére
Ez történik most €urópa-szerte. Úgy hívják Iskola.
-
Rive
veterán
válasz
Jablocskov #49254 üzenetére
Tudom, hogy ez most afféle kedvenc téma és tényleg vannak rá támogató kutatások, csak közbe meg a védőoltásoknál az egyik trükkösebb rész, hogy mekkora adag kell az immunválasz kiváltásához: ha túl kicsit adnak be, akkor a szervezet szimplán nem reagál.
No mindegy, ez afféle privát aggály. A többiről?
-
Jablocskov
tag
Pedig még Merkely is elmélkedett a variolációról (A varioláció az ókori Kínából származó védekezési eljárás, az egészséges emberek szándékos fertőzése.) a maszkviseléssel kapcsolatban. Szerinte lehetséges, hogy a maszk csökkentve, a szervezetbe jutó vírus mennyiségét, enyhébb lefolyású betegséget eredményez.
-
Stanlee
őstag
Antigen teszt mintavetel orrbol van, nem lattam eddig olyat, ami garatbol venne, de nem neztem vegig az osszes antigen gyorsteszt gyartojat.
A kerdestol fuggetlenul, en orulnek annak, ha mondjuk lenne az osszefoglaloban valami ezekrol a tesztekrol egyszeruen, erthetoen.
Mert ahogy elnezem a valaszok alapjan, kevesek ertik a kulonbsoget egy antigen, antitest es pcr teszt kozott. Ill. azt is nyugodtan le lehetne irni, hogy az antitest teszt vervetellel jar, a masik ketto meg Mo-n nagy valoszinuseggel agyturkaszas.
-
válasz
dr.bubo #49245 üzenetére
a lényeg, hogy az antitest vagy másnévben szerológiai vagy másnéven igg/igm teszt azt nézi, hogy fertőzés után van-e benned ellenanyag. vérből vesznek mintát.
az antigén és a pcr teszt pedig azt nézi, hogy van-e benned vírus, azaz fertőzött vagy-e épp. nyálkahártyából vesznek mintát.
-
Rive
veterán
válasz
Z.É.T. #49228 üzenetére
Ez a vírusterhelés dolog nekem őszintén szólva nem tűnik túl meggyőzőnek. Tudom, hogy vannak rá támogató kutatások, de. Szóval nem.
Viszont. Ha alacsonyak az esetszámok egy közösségben, akkor a kontaktkutatások kiindulópontjai a sporadikusan előkerülő tünetes esetek. Egy-egy horogra akadt eset környezetében mindenkit letesztelnek, és ezzel elvágják a fertőzési láncot.
Ez a 'mindenki' elég gyakran a kiinduló esethez hasonló korosztály (haverok, pletykatársak).
Nomost, ha idősek között kialakul egy fertőzési klaszter, akkor ott gyakori a tünetes/súlyos eset => nagyon jó a felderítés hatásfoka.
Fiatalok között, ahol sok a tünetmentes, valószínűleg csak a másod-harmad kontaktok között lesz egy tünetes => alacsony a felderítés hatásfoka.Magyarán, ha alacsony az esetszám és működik a kontaktkutatás, akkor a járvány terjedése eltolódik a fiatalabb korosztály felé => akár nagyságrendekkel alacsonyabb a halálozás.
-
dr.bubo
őstag
válasz
Jablocskov #49242 üzenetére
Nekem mindent néztek (PCR-en kivül). Az IgM negatív, a IgG pozitív lett, a betegség után kb. 3-4 héttel volt a teszt.
-
dr.bubo
őstag
válasz
Jablocskov #49237 üzenetére
Az antigént (IgG) is nézik vérből.
A héten teszteltek. Magas érzékenységű szerológiai teszten voltam.
-
(ma tanárbácsis nap van)
-
lacafaca
addikt
-
-
válasz
Jablocskov #49232 üzenetére
-
válasz
sparks #49221 üzenetére
El. És mivel a halottszám igencsak lagging indikátor, a jobbra forduláshoz várhatunk még - a sulizárás után úgy egy hónapot.
Csókoltatom a gazdaságért rettegőket és maszkundorosokat, a vírus szépen prezentálja, hogy csinálja ő a lockdownt, ha már a döntéshozók nem hajlandók rá./segítettem áthúzni a feleslegesen provokáló részt. Parci/
[ Módosította: Parci ]
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Ringman #49225 üzenetére
Szerintem sokat nem változtat, az első boszorkányüldözés is csak politikai csörte volt.
Nem lehet, vagy csak részben lehet az időseket és veszélyeztetetteket megvédeni és akárhogy zavar bárkit, ők is a társadalom része.A korábban felhozott mortalitási ráta témához az is hozzátartozik szerintem, hogy onnantól romolhat, amikor egyre magasabb egy közösségben a fertőzöttek aránya, ezáltal egyre magasabb vírusterhelésnek van kitéve mindenki. Tehát - szerintem:
Fiatalok => idősek => egyre több fertőzött = <<< növekvő mortalitás a legtöbb korosztályban.
Ha a fenti elmélkedés (részben) igaz, akkor azokban a régiókban, ahol hagyják elfutni az esetszámokat, egyre közelebb kerül az arány az un. zárt közösségekéhez (pl Diamond P. hajó), míg ott, ahol egy alacsonyabb szinten van tartva, jóval kedvezőbb is lehet a kép.
Szerintem, illetve megfigyelésem szerint. -
aki volt már antigén gyorsteszten: agybadugás is van vagy csak gyomortükrözés?
-
-
válasz
sparks #49221 üzenetére
pedig megy az napi 100 és 200 közé is nem is olyan sok idő múlva
nem lehet nem a kezdet, mert valaminek változnia kell ahhoz, hogy ezek a számok ne nőjenek. tehát változás után még 4 hétig nőnek, utána csökkennek. most jön az őszi szünet, nagyon picit segít majd. de csak nagyon picit.
-
HellGreg
őstag
Azt tudja valaki esetleg, hogy még át lehet-e menni 24 órára Szlovákiába?
-
sparks
senior tag
1423/48
2023 kórházban, 201 lélegeztetőn...
Ha ez csak a kezdet, akkor nagyon elkúrtuk... -
HellGreg
őstag
Pffff, 48 halott 24 óra alatt...
És az 1423 az 10 ezernél kevesebb tesztből jött ki!
-
szendit nagyon kevésre tartom úgy amúgy, és eleve az ilyesmit nem csak cukorka gyanánt dobja be a gyerekbe az ember, hanem konzultál előtte orvossal, aki jó esetben elmondja, hogy mire kell figyelni.
ettől függetlenül mi is kerüljük a paracetamolt, meg eleve a non-steroid cuccokat, hacsak lehet. ha meg lázas a gyerek és szarul is van, kap, mert arra való (fejfájásra és apróságokra meg szerintem extrém eseteket leszámítva nem való. kényelmes dolog egy coldrex, ha náthásak vagyunk, de ne má!).
-
válasz
daneel_hu #49202 üzenetére
ez mind igaz, de ez is egy új vírus és ennek megfelelően most sincs rá felkészülve senkinek az immunrendszere. viszont ki sem próbáljuk, hogy telibe szabadon engedjük, valamint a kórházban képesek meggyógyítani, ergo van különbség a 100 évvel ezelőtthöz képest.
elsősorban a per pillanat az érdekes, nem az, hogy 10-20 múlva hova tagozódik be ez a cucc (illetve az is érdekes, de előbb tudjuk le az első köröket). nem akarom alábecsülni a spanyolnáthát, engem is csapott meg influenza és az is nagyon rossz volt.
-
lacafaca
addikt
tojás alap élelmiszer, ostobaság attól rettegni...minden méreg, amire ezt írja az élelmiszeripar: finomított, gyors(pláne a sütőipari termékek)/adalékolt/hidrogénezett, a cukor és igen, mindent ami jól esik, de mértékkel...nem, nem fényt kell enni, csak ezeket nagy ívben kerülni.
-
pjen
félisten
Mindíg kihagyjátok például a franciákat és nem csak őket.Nem véletlen van francia paradoxon.
Eyébként nem tartozik szorosan ide,de:
Káros a tojás, mert a koleszterin
Hasznos a tojás, a legegészségesebb és minden nap együnk kettőt.
Káros a vaj,együnk margarint.....és fordítva.
Mindíg van valami amit felkapnak, sárba tipornak.Szerintem normális szinten lehet tartami egy arányt az egészséges és a számomra kellemes között. -
Ispy
veterán
Még most vegyetek szájvizet, hamarosan hiánycikk lesz (én porélesztőből már betankoltam nyáron).
-
-
Rive
veterán
válasz
Kékes525 #49205 üzenetére
Paracetamol 'fun' fact:
Paracetamol toxicity is the foremost cause of acute liver failure in the Western world, and accounts for most drug overdoses in the United States, the United Kingdom, Australia, and New Zealand.
-
daneel_hu
addikt
válasz
t72killer #49193 üzenetére
"A covid-fertőzöttek számát erre a hullámra nem láttam h becsülték volna. A tesztelés azért sokkal jobban fel van pörgetve világszerte, mint tavasszal, azaz nem sok helyen áll meg már a "10x annyi fertőzött van a valóságban" kitétel. Már csak azért sem, mert ha csak a hordozók 10%-át fognák meg a tesztek, akkor lényegesen gyorsabb dinamikája lenne ennek a hullámnak is."
Szerintem volt ilyen becslés, itthon is.
12-15%-os tesztelési pozitivitással 300-500e aktív fertőzöttet saccoltak. Ha ez igaz akkor sokkal gyorsabban terjed az egész mint tavasszal és hamarabb is fog lecsengeni.Szlovénoknál is mintha 20% környékén járnának, kontaktkutatással felhagytak - nincs már értelme. Kíváncsi leszek a szlovák tesztre.
-
Kékes525
félisten
"ha tudnám, hogy van hely a kórházban és megkapom, amit kell. de nincs hely és ki tudja, hogy mi történik."
Sajnos ez miatt a közepesen súlyos betegek életkilátásai is nagymértékben fognak csökkenni, másrészt a gyorsan kialakuló súlyos beteg életkilátásai is.
"érdekes, hogy paracetamol és ibuprofen helyett az "algopyrint" ajánlják, vajon miért? "
A paracetamolnak májkárosító hatása van és nincs gyulladáscsökkentő hatása. Ezért kevésbé javasolt.
A ibuprofen a gyomor- és bélnyálkahártya-károsító hatása van, viszont az összes nem-szteroid gyulladáscsökkentő közül az ibuprofennél fordul elő legritkábban gyomor-bélrendszeri mellékhatás, bár ez csak kis adagoknál igaz. Enyhe vérnyomás emelő hatása is van, ezért magas vérnyomású betegeknek kevésbé ajánlott. Viszont van gyulladáscsökkentő hatása.
Az Algopyrin a legjobb lázcsillapító hatással rendelkezik és a felsoroltak közül a legkisebb a mellékhatása is. Gyulladáscsökkentő hatása is van.
-
-
daneel_hu
addikt
Olyan lakosság között tarolt amely nem volt rá felkészülve.
Főleg az immunrendszerük.
Azóta is itt van a H1N1 és - jól mondod - hiába a vakcina, nem védekezünk ellene szinte semmit. Mégis... nem látom az évi 50 millió halottat.
Egyszerűen immunizálódtunk ellene, már nem egy ismeretlen vírus.Jakab Ferenc állít valamit, de mindeközben ezt a sars-cov2-est most ismeri meg a világ, a tudósok is. Még nem tudunk mindent erről a vírusról.
Azt el tudom képzelni, hogy az idős és beteg emberekre veszélyesebb... ahogy látjuk is sajnos.Engem rakott padlóra párszor influ-A, el tudom képzelni mit művel egy 70-es 80-as krónikus beteggel. (47 év, tudtommal nincs krónikus betegségem, nem vagyok kövér 185/84 kg, minden nap sportolok kicsit)
-
Ricardo
titán
"Az alkohol is csak kis mértékben "orvosság", nagy mértékben méreg, mégsem akarjuk betiltani, pedig jóval több mérgezést, májkárosodást és halált okoz évente. "
Amerikában egyszer megpróbálták. Nem lett jó vége.
Nem lehet az embereknek mindenben megszabni mit tegyenek, és mit ne. Ez így van jól. Hidd el, az alkoholista is tudja, hogy árt magának, de nem érdekli. Nem lehet valakit önmagától megvédeni. Addig amíg csak magának árt vele megteheti. Azonban ha már másnak is (például részegen vezet) akkor azt keményen szankcionálni kell. Sokan sokmindent be akarnak tiltani, csupán azért, mert azt az adott dolgot sokan nem jóra, vagy nem jól használják. Szinte mindent fel lehet jó, és rossz célra is használni. Csak rajtunk múlik.
Új hozzászólás Aktív témák
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info
● ncov2019.live