Az Apple speciális móddal és sok pénzzel ütné ki a nyeregből a kémprogramokat

Egy különleges lezárási móddal segítene a kémprogramokkal szembeni küzdelemben az Apple azokon, akiket valószínűleg megtámadnak a hackerek.

Az Apple közölte, hogy idén ősszel tervez elérhetővé tenni egy lezárási módot, aminek a lényege, hogy extra védelmi vonalat biztosít a hackerek kémprogram-támadásaival szemben, például emberi jogi aktivisták, politikai menekültek és más célpontok részére.

A hasonló támadások a Pegasus-botrány óta sem igazán csillapodnak. A felhasználó részéről még csak érintést sem igénylő kémszoftver elvileg hibák kiaknázása révén tört be távolról az iPhone-okba: szakértők szerint a hibák azzal kapcsolatosak, ahogyan az Apple az üzenetek mellékleteit kezeli. Az Apple egyébként beperelte az NSO Groupot, a céget pedig feketelistára tette az USA.

Az Apple új Lockdown Mode-ja a fentiek miatt iPhone, iPad és Mac eszközökön is blokkolja a legtöbb csatolmányt a Messages appon belül. Ezen felül zárolt állapotban a vezetékes kapcsolódást is letiltja – sok cég így szerzett ugyanis hozzáférést, például a Cellebrite.


[+]

Az Apple szerint a zérókattintásos támadásokhoz hasonló, nagyon kifinomult módszerek továbbra is viszonylag ritkán vannak alkalmazva, így a legtöbb ember nem kényszerül majd az új mód aktiválására.

A kémprogramokat fejlesztő cégek állítják, hogy csak a hatóságok munkáját segítik a nemzetbiztonsági fenyegetések kapcsán, de emberi jogi aktivisták szerint a civilek, politikai ellenfelek kapcsán is gyakran bevetnek ilyen eszközöket egyes felek.

Az Apple úgy igyekszik tovább fokozni a funkció biztonságát, hogy akár 2 millió dollárt is kifizet a biztonsági szakembereknek egy darab felfedezett hibáért. További 10 millió dollárt az NSO-per kártérítését ajánlotta az Apple olyan csoportoknak, amelyek a célzott támadások felkutatása, megelőzése érdekében dolgoznak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények