Trösztellenes célkeresztben az Apple Pay

Csoportos kereset indulhat az USA-ban az Apple Pay versenyellenes jellemzői miatt.

Az Apple Pay fizetési megoldás nem csak az EU-ban, az USA-ban is szúrja a hatóságok szemét, ez is pontja az állandó, tech óriásokkal szembeni trösztellenes vizsgálatoknak.

Az Apple Pay kapcsán olaj a tűzre, hogy az iowai Affinity Credit Union keresetet indít az Apple ellen, az Apple Pay versenyellenes jellemzői miatt. Az ügy állítólag csoportos perré dagad majd.

A vád szerint az Apple a saját termékeinek vevőit az Apple Pay használatára korlátozza, a többi fizetési rendszert pedig elszabotálja a platformjain. Így csak az USA-ban 4000 bank és egyéb szervezet legalább 1 milliárd dolláros éves díjat köteles fizetni, ugyanis míg a rivális, androidos szolgáltatások nem kérnek tranzakciós díjakat, addig az Apple a hitelkártyás tranzakciókra 0,15 százalékos, a betéti kártyás díjakra 0,5 centes díjat számol fel.

A vád szerint a verseny hiánya miatt az Apple-t senki nem ösztönzi a fejlesztésekre és biztonságosabbá tételre, mindez a felhasználókat és a kártyakibocsátókat is érinti. Jelentős kártérítést és a versenyellenes stratégia beszüntetését követelik.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények