Kémbotrány: androidos mobilokat és iPhone-okat támadtak olasz kémprogrammal

A Google napokban kiadott jelentése szerint egy olasz cég hackereszközeit használták kémkedésre.

A Google azt állította egy, a napokban kiadott jelentésben, hogy egy olasz cég hackereszközeit használták fel bizonyos felek arra, hogy Apple iPhone-ok és Android rendszert futtató okostelefonok tulajdonosai után kémkedjenek, Olaszországban és Kazahsztánban is.

Az RCS Lab hivatalosan európai hatóságokat szolgál ki ilyen eszközökkel, privát üzenetek és névjegyek megfigyelése kapcsán.

A Google szerint az ilyen cégek lehetővé teszik a veszélyes kémeszközök illetéktelen használatát, de a kormányzatokat is olyan képességekkel ruházzák fel, amelyek létrehozására önerőből nem alkalmasak.

A Google állítása szerint lépéseket tett az Android és a felhasználók védelme érdekében, értesítéseket is küldött ki. Az Apple közölte: minden érintett fióknál megtették a szükséges lépéseket. Az RCS Lab pedig kijelentette: a termékeik és szolgáltatásait megfelelnek az EU-s törvényeknek, és a hatóóságokat segítik a bűnesetek utáni nyomozásban. A termékeivel való visszaélést súlyosan elítéli a cég.

Elemzők szerint a kormányzatok és hatóságok számára gyártott kémprogramokkal foglalkozó cégek száma egyre csak emelkedik. A megfigyelésellenes aktivisták emberi és civil jogi visszaélésektől tartanak, az izraeli NSO Pegasus-botránya óta pedig a köztudatba is betört a téma. Biztonsági szakértők szerint az RCS Lab eszköze nem ilyen rejtőzködő, de azért üzenetek és jelszavak olvasására alkalmas – attól pedig igen távol vagyunk még, hogy a cégek megvédjék az eszközeiket az effajta támadásoktól.

Azóta történt

Előzmények