Egymilliárd kínai embert érinthet a világ egyik legnagyobb adatlopása

Egy hacker azt állítja, hogy a rendőrségtől lopott el egy adatbázist, benne egymilliárd kínai ember adataival.

Sanghaj rendőrségétől lopott el állítólag egy hacker egy igen jelentős adatbázist, amely konkrétan egymilliárd kínai állampolgár személyes adatait tartalmazza. Ha ez igaz, akkor ez a világ egyik legnagyobb adatlopása.

A ChinaDan néven futó hacker a Brwach Forums hackerfórumon ajánlotta fel a 23 TB-os adatbázist, 10 bitcoinért cserébe. Állítólag a nevek, címek, születési és igazolványadatok, mobilszámok, ügyadatok és bűnözői adatok mellett konkrét ügyeket is tartalmaz az adatbázis.

A kínai Weibo és WeChat platformokon hatalmas felháborodást váltott ki az eset, amit sem a kínai rendőrség vagy kormány, sem a nevezett hacker nem kommentált. Szakértők szerint nehéz külön szedni az igazságot a pletykáktól, de ha tényleges hitelesek az adatok, akkor az egyik legnagyobb és legsúlyosabb lopásról van szó.

A Binance kriptotőzsde vezérigazgatója is külön foglalkozott az esettel (bár konkrétumokba nem ment bele, de később azt írta, hogy kormányzati fejlesztő véletlenül belépési adatokat tett közzé egy blogbejegyzésben), amelynek hatására szigorították a hitelesítési folyamatokat.

Kína az utóbbi hónapokban nagy erőkkel lép fel a saját tech óriásai, az online platformok és az internetes biztonság kapcsán, miután megszámlálhatatlan panasz érkezett a visszaélésekről.

Azóta történt

Előzmények