1892. július 12.

A New York állambeli Irvingtonban 72 éves korában elhunyt Cyrus West Field amerikai üzletember, befektető, aki más vállalkozókkal együtt megalapította az Atlantic Telegraph Companyt. Ez a társaság fektette le 1858-ban az első távírókábelt az Atlanti-óceán fenekére, így teremtve összeköttetést Írország és Új-Fundland között.

Field

atlanti távíró

Hirdetés

Azóta történt

 • 1937. július 20.

  Rómában elhunyt Guglielmo Marconi olasz fizikus és mérnök, akit a közvélekedés máig a drótnélküli távíró feltalálójának tart, és aki 1909-ben megkapta a fizikai Nobel-díjat Karl Ferdinand Braunnal együtt. Marconi elsőségét már korában is többen vitatták, köztük Nikola Tesla is, akinél Marconi asszisztensként dolgozott. Tesla panasza nyomán indult meg az egyik leghíresebb szabadalmi per.

Előzmények

 • 1783. május 22.

  Wittingtonban (Lancashire, Nagy-Britannia) megszületett William Sturgeon, aki 1825-ben szabadalmaztatta az elektromágnest. Ez a később hallatlan fontossá vált eszköz tette lehetővé például a telegráf megalkotását.

 • 1865. május 17.

  A Párizsban tartott első nemzetközi távközlési kongresszuson megalakul a Nemzetközi Távíró Egyesület (International Telegraph Union), mely később Nemzetközi Távközlési Egyesületre (International Telecommunication Union) módosította elnevezését. A ma már az ENSZ fennhatósága alatt működő szervezet legfontosabb feladata a távközlési szabványok és szabályozások, illetve fejlesztések koordinálása.

 • 1791. április 27.

  Az USA Massachusetts államában, Charlestownban megszületett Samuel Finley Breese Morse amerikai festőművész, akinek a nevét a világ azonban az általa feltalált távíró, illetve az üzenetek kódolására kifejlesztett kódrendszer miatt ismerte meg. A Morse-kódot bizonyos esetekben a mai napig használják.

 • 1865. március 29.

  Szentesen megszületett Pollák Antal, a gyorstávíró feltalálója. Korán elhunyt munkatársával, Virág Józseffel 1899-re készültek el a forradalminak nevezhető eszközzel, melynek elterjedését számtalan balszerencsés körülmény gátolta – talán legfőképp az, hogy a folyóírás továbbítására is alkalmas, a továbbfejlesztve akár képközvetítőként is használható távíró információátadási sebességére még sokáig nem volt igény.