Történelem rovat

0 cikk, 63 hír

minden cikkek hírek

 • 1926. január 26.

  John Logie Baird (1888–1946) skót villamosmérnök, a televíziós műsorszórás egyik úttörője bemutatót tartott a londoni Royal Institutionben. Készülékével ő volt a világon az első, aki az 1920-as évek közepén képes volt mozgóképet nagy távolságra is közvetíteni. Egy évvel korábban, 1925. március 25-én a londoni Selfridges áruház közönségének tartott vetítésen mutatta be a mozgó sziluetteket (ujj-játékokat) élőben közvetítő készülékét.

 • 2003. január 26.

  Lejátsszák az első mérkőzést Garri Kaszparov és a Deep Junior 7 számítógép között New Yorkban. Ezt a játékot Kaszparov nyerte, a harmadikat a gép, a többi négy döntetlennel végződött, így február 7-én a játszma is döntetlennel zárult. Ez volt az első olyan gép-ember párbaj, melyet a nemzetközi sakkszövetség, a FIDE is támogatott.

 • 2005. január 26.

  Bejelentik, hogy Bill Gates, a Microsoft társalapítója II. Erzsébet királynőtől megkapja a Brit Birodalom Rendje lovagparancsnoki fokozatát. Az indoklás szerint ezt a Microsoftnak a brit gazdaságra tett hatásával, illetve a szegénység felszámolása érdekében folytatott tevékenységével érdemelte ki.

 • 2000. január 26.

  A World Wide Web Consortium (W3C) szabványügyi testület bejelenti az XHTML (Extensible Hypertext Markup Language – kiterjeszthető HTML) jelölőnyelv megjelenését.

 • 1983. január 26.

  A Mitchell Kapor által alapított Lotus Software kiadta az IBM PC-k első „killer appját” (az iparágat előrehajtó, élenjáró technológiai megoldásokkal rendelkező, új alkalmazását), a Lotus 1-2-3 táblázatkezelő programot. A VisiCalcot kiszorító program népszerűsége az 1980-as években nagyban hozzájárult az IBM PC-k, illetve a DOS népszerűséghez és gyors elterjedéséhez, nagyon sok eleme, funkciója, kezelési sajátossága szabványként terjedt el.

 • 2003. január 25.

  Reggel fél hatkor (UTC) elindul útjára az SQL Slammer, más néven Sapphire féregvírus, mely addig ismeretlen sebességgel terjedt el az interneten: tíz perc alatt 75 ezer gépet fertőzött meg – ezek után nevezték el a 15 perc alatt az internet egészét bejáró, a sebezhető gépeket megfertőző vírusokat Warhol-férgeknek. A Microsoft SQL Server és és az MSDE 2000 hibáját kihasználó Sapphire drámai módon lassította le az internet forgalmát, és például az ATM-eket világszerte megbénította.

 • 1915. január 25.

  Az Egyesült Államokban felavatják az első transzkontinentális telefonvonalat, amely New Yorkot köti össze San Franciscóval. Az első szavakat ezúttal is Alexander Graham Bell, a telefon feltalálója mondja a kagylóba a vonal másik végén várakozó segédjének, Thomas Watsonnak. Az üzenet ugyanaz, mint negyven évvel korábban, az első telefonbeszélgetés során: „Mr. Watson. Come here. I want to see you.”

 • 1964. január 24.

  Az IBM adatfeldolgozással foglalkozó üzletága (Data Processing Division – DPD) bevezeti a piacra az IBM 7770 Audio Response Unit nevű egységet. Ez a szerkezet egy automatikus válaszjeladó volt, egy távbeszélő-számítógép kapcsolatot biztosító egység, mely telefonon biztosított lehetőséget az informatikai rendszerbe való belépésre.

 • 1984. január 24.

  Az Apple Computer részvényeseinek közgyűlésén Steve Jobs bemutatja az 1979 óta fejlesztett Macintosh számítógépet. A monokróm monitorral rendelkező gépben egy 32 bites, 7,83 MHz-es órajelű Motorola MC68000 processzor volt, 128 KB RAM, 64 KB ROM tartozott hozzá, beépítve egy 400 KB-os, 3,5 colos floppymeghajtót tartalmazott és egérrel is lehetett használni. A 2495 dolláros kezdő áron adott Macintosh volt az első igazán sikeres grafikus felhasználói felületet használó számítógép.

 • 1948. január 24.

  Az IBM New York-i központjában felavatják a Selective Sequence Electronic Calculator (SSEC) nevű elektromechanikus számítógépet, amely a világon elsőként volt képes tárolt program futtatására. A 13 500 elektroncsövet és 21 400 jelfogót tartalmazó gépet többek között a bolygók helyzetének meghatározásához szükséges számítások elvégzésére használták. Az 1969-es holdra szállás pályájának tervezésekor is az SSEC-n készített Hold-táblázatokra hagyatkoztak.

 • 1805. január 23.

  Párizsban elhunyt Claude Chappe francia feltaláló, aki 1792-ben mutatta be társaival közösen kifejlesztett szemaforrendszerét. Chappe halálakor Franciaországban már kétezer kilométer hosszúságú volt a 196 kombinációt felhasználó szemaforokból álló hálózat, mely hallatlanul felgyorsította a hírközlést.

 • 1996. január 23.

  Hivatalosan is megjelent a Sun Microsystems által fejlesztett Java programozási nyelv 1.0-s verziója. Az ötletgazda James Gosling eredetileg az Oak nevet adta neki, ám amikor kiderült, hogy ez már bejegyzett név, akkor véletlenszerűen választottak egy még nem foglalt új elnevezést. (A fejlesztőcsapat a Silk mellett kardoskodott, Gosling a Lyricet szerette volna, ám ezek is védettek voltak.)

 • 1982. január 22.

  A Microsoft és az Apple Computer megállapodnak arról, hogy a Microsoft egy irodai csomagot fejleszt a Macintosh számára – ennek eredményeképp jött létre többek között a Multiplan táblázatkezelő. Az egyezség szerint a redmondi cég 1984. január 1-jéig hasonló szoftvert nem dobhatott piacra.

 • 1984. január 22.

  Bemutatják az „1984”-nek nevezett televíziós reklámot, mely az Apple Macintosh személyi számítógépet propagálta. Az először a Super Bowl harmadik negyedében sugárzott hirdetést Ridley Scott rendezte. A felvételen a hősnő piros rövidnadrágban és egy Apple pólóban egy orwelli világon fut keresztül, hogy nekidobjon egy kalapácsot – az IBM-et ábrázoló – Nagy Testvér képének.

 • 1953. január 21.

  Megszületett Paul Allen, aki 1975-ben – miután néhány hét alatt megírták első közös szoftverüket, egy BASIC-interpretert az Altair 8800 mikrokomputerhez – Bill Gatesszel együtt megalakította a Microsoftot. Allen 1983 után fokozatosan kivonult a cég vezetéséből.

 • 2000. január 21.

  Közel négyéves börtönbütetésének letöltése után szabadon bocsátották a világ egyik leghíresebb hackerét, az adatlopások miatt letartóztatott amerikai Kevin Mitnicket, akit mellékbüntetésként e naptól fogva három évig eltiltottak a számítógéphasználattól. Az ezek után biztonságtechnikai szakértőként dolgozó Mitnick ez idő alatt írta meg legendás könyvét, A megtévesztés művészetét.

 • 1960. január 20.

  Ezen a napon született a georgiai Atlantában William Ralph Wright, a híres játéktervező, a Maxis játékfejlesztő cég egyik alapítója, akinek a nevéhez olyan kultikussá vált szoftverek fűződnek, mint a SimCity, a The Sims, vagy a Spore.

 • 1993. január 20.

  A Microsoft piaci értéke (26,78 milliárd dollár) először haladja meg az IBM-ét (26,76 milliárd dollár). Ezzel a redmondi szoftvercég a világ legértékesebb informatikai vállalatává és egyben az Egyesült Államok 14. legnagyobb vállalkozásává vált.

 • 1986. január 19.

  Megjelenik az első IBM PC-re írott vírus, a Brain. Szerzői, egy orvosi szoftvereket fejlesztő pakisztáni testvérpár azért hozták létre, hogy büntessék az illegális szoftvermásolást. A floppyn terjedő Brain rezidens vírus volt, a lemez bootszektorát fertőzte meg.

 • 1983. január 19.

  Bemutatják az Apple Lisa számítógépet, amely a kereskedelmi forgalomba került komputerek közül elsőként használt grafikus felhasználói felületet (GUI) és egeret. A gép sok tekintetben megelőzte a korát – például kooperatív multitaszkos operációs rendszere volt –, de magas ára (9995 US dollár) és a szoftverek hiánya miatt megbukott. A Lisa Motorola 68000 CPU-ja 5 MHz-es órajelet használt, s a számítógép 1 MB memóriával rendelkezett.

 • 1933. január 18.

  Portlandben megszületett Ray Milton Dolby, a modern hangfeldolgozás egyik úttörője. Dolby eredeti találmánya egy, az 1960-as évek végén kidolgozott zajcsökkentő rendszer volt, de az általa létrehozott cég, a Dolby Laboratories aztán később több másik hasonló, a hangvisszaadás minőségét jelentős mértékben javító technológiát is kidolgozott.

 • 1911. január 18.

  Érsekújváron megszületett Csicsátka Antal postamérnök, a segédvivős sztereórendszer feltalálója, az első magyar magnetofon (Vörös Szikra) megalkotója. Kisvállalatát 1949-ben államosították, ebből jött létre a Mechanikai Laboratórium. 1956-ban emigrált az USA-ba, ahol a GE-nél számtalan szabadalmat jegyzett. Angol szakmai beceneve a Mr. Audio volt.

 • 1969. január 17.

  Szövetségi trösztellenes vizsgálat indul az IBM ellen az Egyesült Államokban, melynek során a komputerpiac nagyjából 70 százalékát uraló vállalatot egymással versengő cégekre akarták feldarabolni. Az eljárást végül 1982-ben, a PC-korszak hajnalán megszüntették. A vizsgálat 13 éve alatt volt olyan időszak, amikor az IBM-nél 200 jogász foglalkozott az üggyel.

 • 1938. január 17.

  Howard Aiken lezárja a Harvard Egyetem elnökének februárban hivatalosan is beterjesztett javaslatot, melyben azt vázolja, hogy miképpen lehetne létrehozni egy automata számológépet. A történeti előzményeket is taglaló szövegben olvasható elképzelések vezettek el a Mark I számítógép megépítéséhez.

 • 1956. január 16.

  Az Egyesült Államokban bejelentik a hidegháború által inspirált légelhárítás rendszer (Semi-Automatic Ground Environment – SAGE) létezését. A SAGE azért érdekes az informatika történetében, mivel az USA és Kanada több száz radarfigyelőjének adatait egy új, innovatív számítógépes hálózattal hangolták össze. Ezt a rendszert a következő technológiai váltásig, a Regional Operetions Control Centers (ROCC) üzembe helyezéséig használták.

 • 1996. január 16.

  A Microsoft bejelenti, hogy 133 millió dollárért felvásárolja a Vermeer Technologies Inc.-t, így a vállalat birtokába kerül a Vermeer legfontosabb terméke, az egy évvel korábban bevezetett webszerkesztő program, a FrontPage. A szoftvert 2003-ig fejlesztették, és 2006-ig volt része az Office-csomagnak, amikor is két újabb programmal váltották fel.

 • 1986. január 16.

  Megalakul az Internet Engineering Task Force, az internetes protokollok kifejlesztéséért és szabványosításáért felelős szervezet.

 • 2001. január 15.

  Elindul a bárki által szerkeszthető internetes enciklopédia, a Wikipedia, amelyet eredetileg az azóta megszűnt Nupedia kiegészítésének szántak. Az akkor még csak angol nyelvű, időközben nemzetközivé nőtt tudástár ötletgazdája Jimmy Wales és Larry Sanger volt.

 • 1907. január 15.

  Lee de Forest amerikai feltaláló megkapja a szabadalmi védettséget az Audion csőre, a később triódának nevezett megoldás első változatára. De Forest magát „a rádió atyjának” nevezte, és nem kevés joggal, ugyanis e nélkül a főképp erősítésre használt eszköz, illetve továbbfejlesztett változatai nélkül elképzelhetetlen lett volna a modern rádiózás kialakulása.

 • 1878. január 14.

  Alexander Graham Bell a Wight szigetén található királyi rezidencián, az Osborne House birtokon bemutatja Viktória királynőnek a két évvel korábban szabadalmaztatott találmányát, a telefont. A királynőt annyira lenyűgözte a bemutató, hogy elrendelte: építsenek ki telefonösszeköttetést az Osborne House és a Buckingham-palota között.

 • 1919. január 14.

  Megszületett Nathaniel Rochester, az IBM 701 főkonstruktőre. Ez a Defense Calculator néven fejlesztett gép volt az IBM első kereskedelmi forgalomban árusított, tudományos célú – és egyben első tárolt programozású – számítógépe. 1953-ban mutatták be.