1875. október 19.

Párizsban elhunyt Charles Wheatstone angol fizikus és feltaláló. Igen sok területen működött, ő alkotta meg többek között a concertina nevű harmonikát, a sztereoszkópot, a Playfair-rejtjelet, illetve a nevét viselő Wheatstone-hidat. Egyik fontos munkája a William Cooke-kal közösen megépített elektromos távíró, amelynél bevezették a lyukszalag használatát, ami később a számítástechnikában kapott fontos szerepet.

Hirdetés

Előzmények

  • 1858. augusztus 5.

    Befejeződik az első óceán alatti távíróvezeték lefektetése. Az Írország nyugati partjától az új-fundlandi Heart's Contentig húzódó transzatlanti kábelen továbbított első üzenetet – egy idézetet Lukács evangéliumából – tíz nappal később Viktória angol királynő küldte James Buchanan amerikai elnöknek. A vezeték kérészéletű volt, már szeptemberben tönkrement, jóval ellenállóbb anyagokból készült utódját csak 1866-ban állították üzembe.

  • 1892. július 12.

    A New York állambeli Irvingtonban 72 éves korában elhunyt Cyrus West Field amerikai üzletember, befektető, aki más vállalkozókkal együtt megalapította az Atlantic Telegraph Companyt. Ez a társaság fektette le 1858-ban az első távírókábelt az Atlanti-óceán fenekére, így teremtve összeköttetést Írország és Új-Fundland között.

  • 1791. április 27.

    Az USA Massachusetts államában, Charlestownban megszületett Samuel Finley Breese Morse amerikai festőművész, akinek a nevét a világ azonban az általa feltalált távíró, illetve az üzenetek kódolására kifejlesztett kódrendszer miatt ismerte meg. A Morse-kódot bizonyos esetekben a mai napig használják.

  • 1918. április 20.

    New Yorkban 67 éves korában meghalt Karl Ferdinand Braun német feltaláló, fizikus. Fontosabb találmányai, fejlesztései: felfedezte a szulfidok egyenirányító hatását, megalkotta a róla elnevezett katódsugárcsövet, az elektromágneses rezgőkört alkalmazta a távírásban, kifejlesztette a kristálydetektoros vevőkészüléket, feltalálta a keretantennát. A drót nélküli távíró kidolgozásáért az olasz Marconival együtt kapott Nobel-díjat 1909-ben.