1866. július 27.

Miután háromszor kudarcba fulladt a projekt, a Cyrus West Field vezette vállalkozás végre sikeresen lefekteti az első, tartósan működőképes transzatlanti távírókábelt. A 2700 kilométer hosszú Atlantic Cable az írországi Valentiát és az új-fundlandi Heart’s Contentet kötötte össze. A kábel közel száz éven át működött, és sokan ezt tekintik az információs korszak kezdetének.

Hirdetés

 

Cyrus W. Field
[+]

 

 

Azóta történt

  • 1858. augusztus 5.

    Befejeződik az első óceán alatti távíróvezeték lefektetése. Az Írország nyugati partjától az új-fundlandi Heart's Contentig húzódó transzatlanti kábelen továbbított első üzenetet – egy idézetet Lukács evangéliumából – tíz nappal később Viktória angol királynő küldte James Buchanan amerikai elnöknek. A vezeték kérészéletű volt, már szeptemberben tönkrement, jóval ellenállóbb anyagokból készült utódját csak 1866-ban állították üzembe.

  • 1889. október 15.

    Elhunyt Sir Daniel Gooch angol mérnök, aki a vasútépítésben végzett kiemelkedő tevékenysége mellett a távközlés történetének is igen fontos szereplője, mivel ő volt az első sikeres transzatlanti telegráfkábel kivitelezésének főmérnöke.

  • 1924. november 30.

    Egy nyilvános bemutató keretében állítólag ekkor küldenek először sikeresen Európából az Atlanti-óceánon át New Yorkba fényképeket rádióhullámok segítségével. A vezeték nélküli technológiával továbbított transzatlanti fotófaxok másnap megjelentek a New York Herald Tribune-ban.

Előzmények

  • 1892. július 12.

    A New York állambeli Irvingtonban 72 éves korában elhunyt Cyrus West Field amerikai üzletember, befektető, aki más vállalkozókkal együtt megalapította az Atlantic Telegraph Companyt. Ez a társaság fektette le 1858-ban az első távírókábelt az Atlanti-óceán fenekére, így teremtve összeköttetést Írország és Új-Fundland között.

  • 1903. július 3.

    Az 1901-ben alapított Commercial Pacific Cable Company befejezi az első csendes-óceáni távközlési kábel lefektetését, mely az USA nyugati partját és Ázsiát kötötte össze. A több mint 11 ezer kilométer hosszú kábelhálózat akkor 12 millió dollárba került, részleges működését már 1903. január elsején megkezdte, de a manilai csatlakozást e napon hajtották végre. Tesztelés után másnap küldték rajta az első hivatalos üzenetet. A kábelhálózat az 1950-es évekig üzemelt, ekkor cserélték le modernebbre.

  • Elkészült a Google új tenger alatti kábele

    A legmodernebb technológiákat használták fel a Faster minden egyes elemében.