1865. május 17.

A Párizsban tartott első nemzetközi távközlési kongresszuson megalakul a Nemzetközi Távíró Egyesület (International Telegraph Union), mely később Nemzetközi Távközlési Egyesületre (International Telecommunication Union) módosította elnevezését. A ma már az ENSZ fennhatósága alatt működő szervezet legfontosabb feladata a távközlési szabványok és szabályozások, illetve fejlesztések koordinálása.

ITU
A 20 alapító ország képviselői Párizsban
Forrás: www.itu.int

Azóta történt

  • 1945. május 25.

    Arthur C. Clarke lezárja hatoldalas kéziratát (The Space Station – Its Radio Applications), melyben a geoszinkron műholdak működésének alapvetését vázolta fel. Februárban már közzétett egy levelet erről a Wireless Worldben, ugyanott, ahol októberben majd korszakalkotó cikkét is megjelenteti (Exra-terrestial Relays), melynek alapján megkapta a „műholdas távközlés atyja” címet.

  • 1994. május 25.

    A CERN megrendezi a május 27-ig tartó első nemzetközi World Wide Web konferenciát Genfben. A később a „Web Woodstockjaként” emlegetett találkozón négyszáz résztvevő hagyományteremtő módon a felnőtt korába lépő világháló legfontosabb elvi kérdéseit tárgyalta meg.

  • 1892. július 12.

    A New York állambeli Irvingtonban 72 éves korában elhunyt Cyrus West Field amerikai üzletember, befektető, aki más vállalkozókkal együtt megalapította az Atlantic Telegraph Companyt. Ez a társaság fektette le 1858-ban az első távírókábelt az Atlanti-óceán fenekére, így teremtve összeköttetést Írország és Új-Fundland között.

Előzmények

  • 2003. április 28.

    Az Apple elindítja online zeneboltját, az iTunes Music Store-t. A cég egyik legsikeresebb, sőt médiatörténelmet író vállalkozása már az első héten bizonyított: egymillió dalt adtak el az internetes szolgáltatás segítségével.

  • 1908. április 11.

    A japán Nikkó városában megszületett Ibuka Maszaru mérnök, aki a fizikus Morita Akióval 1946-ban megalapította a Tokio Cusin Kogjo K.K. (Tokiói Távközlésfejlesztési Társaság) nevű vállalatot, melyet 1958-ban átkereszteltek Sony Corporationre (a Sony név a latin „sonus” – hang, hangzás –, illetve a „sonny boy” kombinációjából jött létre).

  • 1903. március 28.

    Ötvenhét éves korában Párizs egyik elővárosában, Sceaux-ban elhunyt Jean Maurice Émile Baudot, a távközlési fejlesztések egyik nagy alakja, a róla elnevezett Baudot-kód létrehozója. Az ASCII elődjének tekinthető kód egy öt egységből álló digitális kódrendszer, melyet géptávíróknál alkalmaztak. A francia kutató tiszteletére nevezték el a távközlésben a jelarány mértékegységét baudnak.

  • 1878. január 1.

    A dániai Lønborgban megszületett Agner Krarup Erlang matematikus, aki elméleti munkásságával meghatározó lett a távközlésben. Ő dolgozta ki az úgynevezett sorbanállási elmélet alapjait (tudományosabban: Erlang-eloszlás), amikor azonos időben keletkező telefonhívásokat vizsgált a koppenhágai telefonközpontban. Ez a modell inspirálta a sorbanállási problémák kezelését a távközlésben, a forgalomtervezésnél, a számítástechnikában, a kereskedelemben és a kórházaknál.