1865. március 29.

Szentesen megszületett Pollák Antal, a gyorstávíró feltalálója. Korán elhunyt munkatársával, Virág Józseffel 1899-re készültek el a forradalminak nevezhető eszközzel, melynek elterjedését számtalan balszerencsés körülmény gátolta – talán legfőképp az, hogy a folyóírás továbbítására is alkalmas, a továbbfejlesztve akár képközvetítőként is használható távíró információátadási sebességére még sokáig nem volt igény.

Hirdetés

Pollák Antal
Pollák Antal
Forrás: huszadikszazad.hu

Pollák-Virág
A Pollák-Virág-féle gyorstávíró
Forrás: postamuzeum.hu

Azóta történt

  • 1918. április 20.

    New Yorkban 67 éves korában meghalt Karl Ferdinand Braun német feltaláló, fizikus. Fontosabb találmányai, fejlesztései: felfedezte a szulfidok egyenirányító hatását, megalkotta a róla elnevezett katódsugárcsövet, az elektromágneses rezgőkört alkalmazta a távírásban, kifejlesztette a kristálydetektoros vevőkészüléket, feltalálta a keretantennát. A drót nélküli távíró kidolgozásáért az olasz Marconival együtt kapott Nobel-díjat 1909-ben.

  • 1791. április 27.

    Az USA Massachusetts államában, Charlestownban megszületett Samuel Finley Breese Morse amerikai festőművész, akinek a nevét a világ azonban az általa feltalált távíró, illetve az üzenetek kódolására kifejlesztett kódrendszer miatt ismerte meg. A Morse-kódot bizonyos esetekben a mai napig használják.

  • 1777. április 30.

    Braunschweigben megszületett Carl Friedrich Gauss német matematikus, csillagász, fizikus, a „matematika fejedelme”. A tudományok számos területének fejlődéséhez járult hozzá, így a számelmélethez, az analízishez, a differenciálgeometriához, a geodéziához, a mágnesességhez, az asztronómiához és az optikához, és 1833-ban Wilhelm Weber német fizikussal elkészítette az első elektromos távírót is.

  • 1892. július 12.

    A New York állambeli Irvingtonban 72 éves korában elhunyt Cyrus West Field amerikai üzletember, befektető, aki más vállalkozókkal együtt megalapította az Atlantic Telegraph Companyt. Ez a társaság fektette le 1858-ban az első távírókábelt az Atlanti-óceán fenekére, így teremtve összeköttetést Írország és Új-Fundland között.

Előzmények

  • 1832. március 26.

    Az észak-németországi Schleswigben megszületett Berend Wilhelm Feddersen német fizikus. Feddersennek a leideni palack kisülésével folytatott kísérleteivel, forgótükör és fényképezés segítségével sikerült kimutatnia a szikraköz kisülésekor keletkező hullámot, s meghatároznia annak frekvenciáját, így Thomson (Lord Kelvin) és Kirchhoff mellett a villamos rezgések felfedezőjeként tartják számon. Feddersen munkája nyitotta meg az utat a szikratávíró, ill. a rádió-távíró és a rádiózás kifejlesztéséhez

  • 1802. február 6.

    Az angliai Gloucesterben megszületett Charles Wheatstone fizikus, feltaláló, az elektrotechnikai egyik úttörője. Számtalan találmány fűződik a nevéhez, többek között az angol harmonika, a sztereoszkóp, a Playfair titkosítási módszer, a távíró egy korai változatának kidolgozása, a Wheatstone-híd. Ő vezette be a számítástechnikában később oly fontos szerepet játszó lyukszalag használatát a távírásban.