Hirdetés

Mibe kerül neked, hogy szereted a retrót?

A hazai gépek

A végére hagytuk a hazai érdekeltségű vagy kifejezetten itthon gyártott mikrogépeket. Sajnos nincs könnyű helyzetben az, aki egy működőképes Primo számítógépet szeretne, még akkor sem, ha megelégszik az érintőgombos (masszírozantyús) „A” modellek valamelyikével (igen, a magyar iskola-számítógép már évtizedekkel az iPhone megjelenése előtt kapacitív érintésérzékelő technológiát alkalmazott!). Nagyon ritkán kínálnak ilyet eladásra, a rugós billentyűzettel szerelt fehér „B” modell pedig akkora ritkaság, hogy akinek van, az is csak ünnepnapokon meri elővenni. Mivel a gép, a tápegység-csatlakozó és még a magnókábel sem felel meg a ma elterjedt szabványoknak (nem mikro USB-s), ezért már itt gondok adódhatnak, ha találunk valahol egy Primót, akkor jó eséllyel át kell nézetnünk egy elektronikai vénájú ismerőssel, műszerésszel.

Retro számítógépek

HT gépeket még ritkábban találni hirdetésekben, így itt nincs más hátra, mint csatlakozni a rajongói fórumokhoz, Facebook-csoportokhoz, és hirdetni, ha ilyet szeretnénk. Kicsit jobb helyzetben vannak a szintén hazai vonatkozású Videoton TV Computer rajongói, olykor ma is hirdetik az első gyárilag ékezetes magyar karakterekkel és a jellegzetes botkormánnyal felszerelt gépet, szinte mindig tízezer forint alatti áron. Ennek oka egyrészt, hogy leggyakrabban a gép nem kipróbált és/vagy nincs meg a tápegysége. Ha tudunk egy jó szerelőt, akkor érdemes így is megkockáztatni a beszerzést, már csak azért is, mert a TVC világviszonylatban is kuriózum.

Retro számítógépek

Az Enterprise 128 az egyik legnagyobb hatású gép itthon, ami már nem csak az iskolákba, hanem magánszemélyekhez is eljutott, a Centrum áruházak is forgalmazták. A külföldön kései megjelenése miatt üzleti bukásként elkönyvelt számítógép ugyan 8 bites, de mikrokerneles architektúrájával és igen fejlett BASIC interpreterével is kiemelkedik más 8 bites modellek közül. A magyar TVC fejlesztői is Enterprise-licencre alapozva dolgoztak, ami már a hasonló funkciójú botkormányban is tetten érhető. Az Enterprise mellett szól, hogy jóval minőségibb alkatrészekből építették anno, mint a szocialista hiánygazdaságban nevelt TVC-t, így ma is akadnak működő, jó állapotú példányok.

Retro számítógépek

A kemény billentyűk alatt itt is fólia van, ami gyakran hibás, de szerencsére beszerezhető külföldről. Jó esetben lecsaphatunk egy-egy 30 ezer forintos ajánlatra itthon, de akadnak százezres tételek is. Sajnos külföldön ennél drágábban kínálják ezt a portékát (sokszor éppen magyarok), mivel a legtöbb Enterprise 128 anno hazánkban kötött ki. Befektetésnek sem rossz venni egyet.

Általános jó tanács, hogy a szokásos vásárlói óvatosságon felül tartózkodjunk a „nem tesztelt”, „régebben ment” és hasonló optimista címkékkel hirdetett daraboktól, mert könnyen hozzájuthatunk nem működő vagy hiányos géphez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Van 40 milliód egy 5700 darabos játékgyűjteményre?

    Habár a kollekcióban az igazán ritka darabok érthető okokból nem szerepelnek, méreténél fogva mindenképp kiemelkedő ajánlat.

  • A hétvégén retró video- és kvarcjáték-kiállítás a Csokiban

    A helyszínen nem csak nézelődni lehet: a lényeg az élmény, így kipróbálhatóak a régi idők játékai.

Előzmények

  • Egy hónap múlva nyit a retrószámítógépes találkozó Ajkán

    2014. július 18. és 20. között ismét összegyűlnek a retrószámítógépek megszállottjai az immár hagyományos összejövetelre.

  • Májusban újra retrószámítógépes kiállítás Szegeden

    A szegedi kezdeményes nagy sikerét bizonyítja, hogy idén már ötödik alkalommal várják a régi gépek és játékok iránt érdeklődőket.