Mibe kerül neked, hogy szereted a retrót?

Retro utazás (majdnem) ingyen

Ábrándozni ingyen is lehet, persze, legfeljebb időbe kerül. Ha már addig jutottunk, hogy újrajátszanánk néhány régi játékot, akkor az interneten számos ingyenesen használható emulátor letölthető, Windows, Linux és Mac rendszerekre egyaránt. Az emulátor olyan, a mai operációs rendszereken közvetlenül futtatható szoftver, mely a régi gépekre írt szoftverek számára élhető környezetet teremt, a régi rendszerek funkcióit megvalósítja, futtatja a programot, megjeleníti annak kimenetét, tartja a kapcsolatot a modern perifériákkal. Sok régi gép megjelenése óta akár harminc év is eltelt, ezért aztán van miből válogatni, egy-egy retro rendszerre több emulátor is elérhető ma – a legtöbb ingyen. ZX Spectrum helyett ott a multiplatformos Fuse és még két tucat másik. A Commodore 8 bitesek szoftverei szinte mind kifogástalanul futnak a VICE alatt és a nagy retro hős, az Amiga programjainak újraélesztésére kiváló eszköz a WinUAE. Régi magyar és magyar vonatkozású gépekhez is elérhető emulátor, olykor több is, a HT1080Z, a Primo, a Videoton TV Computer és az Enterprise 128 kikerülhetetlen mérföldkövek voltak sok mai informatikus életében. Ha valaki ennyire azért nem szeretne visszautazni az időben, akkor a kihalt operációs rendszerekről szóló cikkünkben számos szívmelengető példát és linket talál, főként PC-hez kötődő alternatívákról, melyeket maga alá temetett a Windows sikere.

Legkényelmesebb persze, ha nem kell telepítgetni sem az emulátorokat, így összeszedtünk néhány linket az azonnali élmény kedvéért, a legtöbbhöz modern böngésző és/vagy Java kell.

A Commodore 64 rajongói egyenesen lecsaphatnak régi kedvenc játékaikra a c64i.com weboldalon. Ugyanitt az oldal alján tematizáltan Nintendo, SNES (Super Nintendo), Gameboy, Sega Master Systems és DOS játékcímek is találhatók, melyek hasonló oldalakra navigálnak minket. A C64-játékokból itt nincs túl sok, az irányítás sem mindig tökéletes, de a néhány nagy cím miatt (Paperboy, Gina Sisters) megéri kipróbálni.

Retro számítógépek

Ha gond lenne a Javával, akkor áttérhetünk JavaScriptre, amivel mai böngészőkre nagyon hatékony alkalmazások készíthetők. A JavaScript Commodore Emulator is erről tanúskodik, a program történetesen az Actionscriptben készült FC64 átirata. Csak pár játékhoz tartalmaz linket az oldal, de a nyílt forráskódú emulátort beépíthetjük saját weboldalunkba is (ez azért nem pár kattintásos feladat, webprogramozói vénát kíván). Ha valakinek Linux alatt probléma feltenni a Javát, akkor a JSC64 kifejezetten hasznos lehet.

Retro számítógépek

Ha jól emlékszünk, akkor a maga idejében valóságos vallásháború dúlt a Commodore 64 és Sinclair Spectrum rajongók között. A két gép előnyeiről és hátrányairól máig jól el lehet vitatkozni, ugyanakkor nehéz lenne vitatni, hogy a Sinclair ZX Spectrum a könnyebben emulálható platform – erre utal az is, hogy több és kidolgozottabb online forrás vár a spektrumosokra. A legjobb a QAOP, mely a Spectrumra írt játékokban használt gyakori irányítógomb kombinációról kapta nevét, lejátssza a Spectrum 128-as játékokat (Yamaha hanggal), saját TAP, Z80, SNA, SCR és ROM kiterjesztésű image-állományokat is feltölthetünk rá, és még el is menthetjük a játékállást. A beépített játékok között ott vannak a legjobbak, több száz, érdemes kipróbálni.

Retro számítógépek

Retro számítógépek

Szerényebb kialakítású, de sok játékot tartalmaz és jól működik a Jspeccy. Java alapokon megy a zxspectrum.net, a Hob, vagy például a 80stopgames.com, utóbbi eredeti borítóképekkel dobogtatja meg a játékosok szívét.

Retro számítógépek

Retro számítógépek

Ugyan elég összetett emulációt kíván, de az Amiga sem kerülhette el sorsát, már létezik online emulátora is a legendás platformnak Scripted Amiga Emulator néven.

Retro számítógépek

Ha megmaradunk az emulációnál, akkor olcsón megússzuk, csak némi időt és próbálgatást áldoztunk a múltidézésre. Ha azonban ennél kézzelfoghatóbbra vágyunk, akkor nincs más hátra, szereznünk kell egy régi hardvert.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Van 40 milliód egy 5700 darabos játékgyűjteményre?

    Habár a kollekcióban az igazán ritka darabok érthető okokból nem szerepelnek, méreténél fogva mindenképp kiemelkedő ajánlat.

  • A hétvégén retró video- és kvarcjáték-kiállítás a Csokiban

    A helyszínen nem csak nézelődni lehet: a lényeg az élmény, így kipróbálhatóak a régi idők játékai.

Előzmények

  • Egy hónap múlva nyit a retrószámítógépes találkozó Ajkán

    2014. július 18. és 20. között ismét összegyűlnek a retrószámítógépek megszállottjai az immár hagyományos összejövetelre.

  • Májusban újra retrószámítógépes kiállítás Szegeden

    A szegedi kezdeményes nagy sikerét bizonyítja, hogy idén már ötödik alkalommal várják a régi gépek és játékok iránt érdeklődőket.