Mibe kerül neked, hogy szereted a retrót?

Retró, na de számítógépben?

Mindenki megérti, hogy mi az a retró, miért gondolunk vissza múltunk eseményeire, jelenségeire nosztalgiával, kissé idealizálva, szűrve. Nem feltétlenül azért, mert a régi dolgok annyival jobbak voltak, csak épp sokszor fiatalságunkhoz kapcsolódnak, egy lassúbb, emberibb tempójú világba visznek vissza, és némi biztonságérzetet is sugároznak, hiszen jól ismerjük őket.

Retro számítógépek

Akik annak idején olvasták a Hahotát, azok ma is szeretik, még ha emlékeznek is, hogy nagy része akkor is gyengének tűnt, ma pedig csak elnéző mosollyal honorálható. A régi diavetítésekhez, sőt mozikhoz sem volt 5.1 csatornás hang, de szerettük a hangulatot, a kuporgást az elsötétített helyiségben vagy épp a mesét és a mesélőt. Az emberek rendszeresen tartanak Star Wars-néző napot és a Bud Spencer – Terence Hill filmek is töretlenül népszerűek, a legtöbb embernek megvan a maga kedvence ezen a területen is. Menő dolog egy régi zenei album, egy rádiókészülék, kávéfőző vagy ing, de kevesebben értik meg azt, ha az otthoni számítástechnika hőskora, a 80-as 90-es évek informatikája után sóvárgunk.

Nem, csoda, hisz nehéz lenne rámondani az akkori szoftverekre, játékokra, hogy jobbak voltak, és amellett is kevesen kardoskodnának, hogy az ősi, sokszor csupán 8 bites hardverek túl sok mindenre használhatóak lettek volna. Senkinek nem hiányzik az sem, hogy öt percet várjon, míg a program betöltődik (ha épp nem jelez hibát), vagy hogy csévélgetnie kelljen a magnókazettát és írni a számláló állását.

Retro számítógépek

Természetesen becsületesen helytálltak a maguk speciális alkalmazási területein a régi 8-16 bitesek, de nem lehetett őket annyi területen és olyan könnyen bevetni, mint ma, mikor mindenki olyan telefonnal a zsebében járkál, melynek számítási teljesítménye több ezerszerese mondjuk a mindenki által ismert Commodore 64-ének. Már nem kell PC, sőt laptop sem, egy okostelefonnal fotózhatunk, videózhatunk, üzenhetünk, tájékozódhatunk. Mégis örömmel gondolunk vissza a ZX Spectrum ötletes BASIC interpreterére, a Commodore 64 SID szintetizátorára, és felismerjük, ha egy zenei mixbe belekeverték egy régi játék zenéjét, vagy akár egy magnetofonszalagra rögzített program jellegzetes sípolását (van aki a gép típusát is megmondja). Az IT fejlődésével elveszett a kezdeti varázs, a konstrukciók hamar beláthatatlanul összetetté váltak, és már csak a gyors fejlődés miatt is kiismerhetetlenek – viszont az ősgépeket ki lehetett ismerni, virtuális memória híján pontosan tudhattuk, hogy mikor mit csinálnak, és a vírusoktól, hackerektől sem kellett tartanunk (egy ideig). A BASIC-et könnyű volt megtanulni, és talán azóta sem akadt olyan programnyelv, melyet ennyire egyszerű lenne elsajátítani. A régi játékok ugyan nehezebbek (érdemes kipróbálni, hány pályán jut át az ember a Donkey Konggal vagy akár a Serious Sam II-vel), de egyúttal bejárhatóbbak, és sok mai játékban köszönnek vissza harmincéves motívumok – no és olykor az az érzésünk, hogy a valósághű megjelenéssel és a virtuális rendszer kidolgozott fizikájával akarják elvinni a sztorikat a gyártók, és csak kisebb részben tűnnek ki eredeti ötletekkel. Akárhogy is, aki szívesen emlékszik vissza a kezdetekre, azoknak megdobban egy szívük ismerős kütyük láttán. Kérdés, hogy mennyire próbálnak meg visszalátogatni a múltba és ez az időutazás mibe kerülhet.

Retro számítógépek

Retro utazás (majdnem) ingyen

Ábrándozni ingyen is lehet, persze, legfeljebb időbe kerül. Ha már addig jutottunk, hogy újrajátszanánk néhány régi játékot, akkor az interneten számos ingyenesen használható emulátor letölthető, Windows, Linux és Mac rendszerekre egyaránt. Az emulátor olyan, a mai operációs rendszereken közvetlenül futtatható szoftver, mely a régi gépekre írt szoftverek számára élhető környezetet teremt, a régi rendszerek funkcióit megvalósítja, futtatja a programot, megjeleníti annak kimenetét, tartja a kapcsolatot a modern perifériákkal. Sok régi gép megjelenése óta akár harminc év is eltelt, ezért aztán van miből válogatni, egy-egy retro rendszerre több emulátor is elérhető ma – a legtöbb ingyen. ZX Spectrum helyett ott a multiplatformos Fuse és még két tucat másik. A Commodore 8 bitesek szoftverei szinte mind kifogástalanul futnak a VICE alatt és a nagy retro hős, az Amiga programjainak újraélesztésére kiváló eszköz a WinUAE. Régi magyar és magyar vonatkozású gépekhez is elérhető emulátor, olykor több is, a HT1080Z, a Primo, a Videoton TV Computer és az Enterprise 128 kikerülhetetlen mérföldkövek voltak sok mai informatikus életében. Ha valaki ennyire azért nem szeretne visszautazni az időben, akkor a kihalt operációs rendszerekről szóló cikkünkben számos szívmelengető példát és linket talál, főként PC-hez kötődő alternatívákról, melyeket maga alá temetett a Windows sikere.

Legkényelmesebb persze, ha nem kell telepítgetni sem az emulátorokat, így összeszedtünk néhány linket az azonnali élmény kedvéért, a legtöbbhöz modern böngésző és/vagy Java kell.

A Commodore 64 rajongói egyenesen lecsaphatnak régi kedvenc játékaikra a c64i.com weboldalon. Ugyanitt az oldal alján tematizáltan Nintendo, SNES (Super Nintendo), Gameboy, Sega Master Systems és DOS játékcímek is találhatók, melyek hasonló oldalakra navigálnak minket. A C64-játékokból itt nincs túl sok, az irányítás sem mindig tökéletes, de a néhány nagy cím miatt (Paperboy, Gina Sisters) megéri kipróbálni.

Retro számítógépek

Ha gond lenne a Javával, akkor áttérhetünk JavaScriptre, amivel mai böngészőkre nagyon hatékony alkalmazások készíthetők. A JavaScript Commodore Emulator is erről tanúskodik, a program történetesen az Actionscriptben készült FC64 átirata. Csak pár játékhoz tartalmaz linket az oldal, de a nyílt forráskódú emulátort beépíthetjük saját weboldalunkba is (ez azért nem pár kattintásos feladat, webprogramozói vénát kíván). Ha valakinek Linux alatt probléma feltenni a Javát, akkor a JSC64 kifejezetten hasznos lehet.

Retro számítógépek

Ha jól emlékszünk, akkor a maga idejében valóságos vallásháború dúlt a Commodore 64 és Sinclair Spectrum rajongók között. A két gép előnyeiről és hátrányairól máig jól el lehet vitatkozni, ugyanakkor nehéz lenne vitatni, hogy a Sinclair ZX Spectrum a könnyebben emulálható platform – erre utal az is, hogy több és kidolgozottabb online forrás vár a spektrumosokra. A legjobb a QAOP, mely a Spectrumra írt játékokban használt gyakori irányítógomb kombinációról kapta nevét, lejátssza a Spectrum 128-as játékokat (Yamaha hanggal), saját TAP, Z80, SNA, SCR és ROM kiterjesztésű image-állományokat is feltölthetünk rá, és még el is menthetjük a játékállást. A beépített játékok között ott vannak a legjobbak, több száz, érdemes kipróbálni.

Retro számítógépek

Retro számítógépek

Szerényebb kialakítású, de sok játékot tartalmaz és jól működik a Jspeccy. Java alapokon megy a zxspectrum.net, a Hob, vagy például a 80stopgames.com, utóbbi eredeti borítóképekkel dobogtatja meg a játékosok szívét.

Retro számítógépek

Retro számítógépek

Ugyan elég összetett emulációt kíván, de az Amiga sem kerülhette el sorsát, már létezik online emulátora is a legendás platformnak Scripted Amiga Emulator néven.

Retro számítógépek

Ha megmaradunk az emulációnál, akkor olcsón megússzuk, csak némi időt és próbálgatást áldoztunk a múltidézésre. Ha azonban ennél kézzelfoghatóbbra vágyunk, akkor nincs más hátra, szereznünk kell egy régi hardvert.

Egy kis beruházás? A retro egyre drágább

Vegyük csak az itthon legelterjedtebb régi mikrogépeket. A Commodore 64 és a Sinclair ZX Spectrum, valamint a szintén 1984-es bejelentésű a TVC iskola-számítógépeket. A szintén itthoni specialitássá vált Enterprise 128 1985-ös, az Amiga is 1985-ben indult hódító útjára, tehát a legtöbb retro háziszámítógép jelenleg legalább 30 éves.

Retro számítógépek

Ez egyrészt műszaki buktatókat is hord magában: a régi alaplapok ennyi idő alatt korrodálódhattak, a kondenzátorok jelentős része mára elromlott, azaz kevés működőképes mikroszámítógép létezik. A legtöbb generálozásra szorul, amihez nem könnyű szakértőt találni, és nem is feltétlenül olcsó mulatság. Az eltelt hosszú időszak elején az emberek mindinkább meg kívántak szabadulni a régi gépektől és beszerezni egyet a befutott PC-k közül, sok esetben pedig egyszerűen kidobták az elavultnak ítélt készülékeket, melyeknek akkor még kevesen tulajdonítottak muzeális értéket. (Ha visszaemlékszünk, rengeteg HT1080Z volt az iskolákban, ezeket anno egyszerűen kidobták, ma alig-alig találunk belőlük.) A HT2080Z már eleve ritkaság volt, ma gyakorlatilag beszerezhetetlen.

Retro számítógépek

Ami ezekből a géptípusokból megmaradt, azt a kilencvenes években még visszafogott áron, párezer forintért vásárolhattuk meg, ám húsz év után elkezdtek felkúszni az árak, hiszen ritkábbak is lettek ezek a műremekek és a kereslet is nőtt. A 80-as években diákéveiket töltő generáció rájött, hogy a PC kiváló, de cseppet sem hangulatos, és jó lenne birtokolni megint egyet az első számítógépből, amin játszottak, tanultak. Ma már elég rendes összegeket kérnek el a viszonylag gyakori 8 bites modellekért (pl. Commodore 64) is, az Amiga modellek szinte megfizethetetlenek, és a hazai különlegességek árát is felfelé tornásszák az eBay-lovagok.

A legolcsóbban azok juthatnak hozzá „első szerelmükhöz”, akik a Commodore 64 tulajdonosok világszerte akkoriban legalább 20 milliós táborát gyarapították: ez volt a világ legnagyobb mennyiségben eladott mikrogépe. Egy működőképes példányért adatmagnóval legalább nyolcezer forintot elkérnek – és akkor még szerencsésnek mondhatjuk magunkat: nem ritka és sajnos nem állítható be túlzónak a 15 ezer forintos ár sem. Szerencsére a hazai kínálat gazdag, érdemes válogatni. Ha floppymeghajtót is szeretnénk (a VIC1541 viszonylag könnyen elérhető ma is), akkor számoljunk hozzá az árhoz még legalább nyolcezret. A Commodore 64-esek egyik gyenge pontja a SID szintetizátor lapka, amely sok gépben meghibásodott ez alatt a 30 év alatt – pótolni nem könnyű, érdemes a hangot ellenőrizni vásárlás előtt.

Retro számítógépek

Annak idején sok Commodore 16 és Plus/4 tulajdonos kissé becsapva érezte magát világszerte, a hibás marketinggel piacra dobott gépek nem voltak kompatibilisek a C64-gyel, gyengébb hanggal és grafikával dicsekedhettek, kiváló BASIC interpreterüket pedig a játékos közönség nemigen értékelte. Emiatt Kelet-Európában kötött ki végül a legtöbb, a hazai iskolák több mint 10 ezer színes iskolagéphez juthattak 1984-ben, elég olcsón. Ma mindkét modell beszerezhető 13-15 ezer forintért – ha szerencsénk van, akkor olcsóbban is. A kínálat nem túláradó, így ha valaki ilyet szeretne magának, akkor jól teszi, ha mielőbb lép. Ha kipróbáljuk a gépet, akkor Plus/4 esetében nyomkodjuk végig a billentyűket is: a klaviatúra alatt sajnos itt is fólia lapul, mely elöregszik, javítása pepecs munka.

Retro számítógépek

Sokaknak a gumibillentyűs Sinclair ZX Spectrum 48K (esetleg 16K) jelentette az első gépet Magyarországon, mivel ez jóval kevesebbe került, mint a C64. Ma mégis többe kerül egy Spectrum, aminek az oka, hogy ebből a gépből jóval kevesebbet adtak el (5 millió darab körül – persze a rengeteg keleti klónt nem számítva).

Retro számítógépek

Ha nincs túl nagy szerencsénk, akkor az alsó ár általában 15 ezer forint, ha a csomagolás is megvan akkor pedig nem ritkán 20 ezret is kérnek egy-egy ilyen matuzsálemért. A ZX Spectrum+ általában ritkábban akad horogra, és esetében inkább a 20 ezer forint a jellemző ár. A Spectrum 128, a Spectrum +2 és +3 modellek itthon sajnos nagyon ritkák, leginkább külföldről lehet beszerezni őket, teljesen változó áron (20-60 fontért, azaz kb. 7800-23 ezer), ekkor viszont a szállítási költség elérheti a 40 fontot is. A Spectrum gumibillentyűi és a Spectrum+ és 128 kemény gombjai alatt is végül egy fóliabuborékos érzékelőpanel dolgozik, ami gyakran hibás, szerencsére külföldi webshopokból azért pótolható. A konstrukció egyik elemi lapkája, az ULA viszont nem igazán váltható ki semmivel, e nélkül pedig nem működik a gép, így lehet, hogy pár évtized múlva már csak FPGA alapon újraalkotott modern Sinclair hardvereken dolgozhatunk csak.

Retro számítógépek

Az Amiga nevét nem csak a retró miatt keresik, a keményvonalas amigások: ha anyagilag megengedhették maguknak, a PC-s évtizedekben is ragaszkodtak gépükhöz, és nem váltak meg tőle. Azért mindig hirdetnek néhány Amiga 500-as és 600-as modellt, de legtöbbször ma már 40 ezer forint feletti áron. A rajongók (és újrarajongók) körében legnépszerűbb a jól bővíthető és még talán megfizethető Amiga 1200, mely minden extra nélkül is csak szerencsés esetben van meg ötvenezerből, a hozzá illeszthető Blizzard 68060-as CPU bővítőkártya ára pedig külföldi forrásokból is 100 ezer felett jár. A ritkább modellek, mint amilyen a 4000-es az eBay-en olykor megtalálhatók, legtöbbször 200-300 ezer forintnak megfelelő áron, úgyhogy ebbe az irányba csak az kutakodjék, aki igazán megengedheti magának.

Retro számítógépek

Az akkoriban komoly Commodore-konkurenciának számító, itthon nagyrészt zenészek által használt 16 és 32 bites Atari gépek (ST, Falcon) jóval olcsóbbak, igaz jobbára csak külföldi forrásokból hozzáférhetők. (Atariból itthon jobbára csak a 8 bites 2600-as konzolt hirdetik.) A 16/32 bites Atari ST 520 és 1040 már 50 font (kb. 19 ezer forint) alatt is megtalálhatók az eBay-en, a jó állapotú, extrákkal, kiegészítőkkel ellátott modellek körülbelül 100 fontért (kb. 39 ezer forintért) vihetők.

Retro számítógépek

A hazai gépek

A végére hagytuk a hazai érdekeltségű vagy kifejezetten itthon gyártott mikrogépeket. Sajnos nincs könnyű helyzetben az, aki egy működőképes Primo számítógépet szeretne, még akkor sem, ha megelégszik az érintőgombos (masszírozantyús) „A” modellek valamelyikével (igen, a magyar iskola-számítógép már évtizedekkel az iPhone megjelenése előtt kapacitív érintésérzékelő technológiát alkalmazott!). Nagyon ritkán kínálnak ilyet eladásra, a rugós billentyűzettel szerelt fehér „B” modell pedig akkora ritkaság, hogy akinek van, az is csak ünnepnapokon meri elővenni. Mivel a gép, a tápegység-csatlakozó és még a magnókábel sem felel meg a ma elterjedt szabványoknak (nem mikro USB-s), ezért már itt gondok adódhatnak, ha találunk valahol egy Primót, akkor jó eséllyel át kell nézetnünk egy elektronikai vénájú ismerőssel, műszerésszel.

Retro számítógépek

HT gépeket még ritkábban találni hirdetésekben, így itt nincs más hátra, mint csatlakozni a rajongói fórumokhoz, Facebook-csoportokhoz, és hirdetni, ha ilyet szeretnénk. Kicsit jobb helyzetben vannak a szintén hazai vonatkozású Videoton TV Computer rajongói, olykor ma is hirdetik az első gyárilag ékezetes magyar karakterekkel és a jellegzetes botkormánnyal felszerelt gépet, szinte mindig tízezer forint alatti áron. Ennek oka egyrészt, hogy leggyakrabban a gép nem kipróbált és/vagy nincs meg a tápegysége. Ha tudunk egy jó szerelőt, akkor érdemes így is megkockáztatni a beszerzést, már csak azért is, mert a TVC világviszonylatban is kuriózum.

Retro számítógépek

Az Enterprise 128 az egyik legnagyobb hatású gép itthon, ami már nem csak az iskolákba, hanem magánszemélyekhez is eljutott, a Centrum áruházak is forgalmazták. A külföldön kései megjelenése miatt üzleti bukásként elkönyvelt számítógép ugyan 8 bites, de mikrokerneles architektúrájával és igen fejlett BASIC interpreterével is kiemelkedik más 8 bites modellek közül. A magyar TVC fejlesztői is Enterprise-licencre alapozva dolgoztak, ami már a hasonló funkciójú botkormányban is tetten érhető. Az Enterprise mellett szól, hogy jóval minőségibb alkatrészekből építették anno, mint a szocialista hiánygazdaságban nevelt TVC-t, így ma is akadnak működő, jó állapotú példányok.

Retro számítógépek

A kemény billentyűk alatt itt is fólia van, ami gyakran hibás, de szerencsére beszerezhető külföldről. Jó esetben lecsaphatunk egy-egy 30 ezer forintos ajánlatra itthon, de akadnak százezres tételek is. Sajnos külföldön ennél drágábban kínálják ezt a portékát (sokszor éppen magyarok), mivel a legtöbb Enterprise 128 anno hazánkban kötött ki. Befektetésnek sem rossz venni egyet.

Általános jó tanács, hogy a szokásos vásárlói óvatosságon felül tartózkodjunk a „nem tesztelt”, „régebben ment” és hasonló optimista címkékkel hirdetett daraboktól, mert könnyen hozzájuthatunk nem működő vagy hiányos géphez.

Retro kontra család

Általános tapasztalat, hogy a nőket hidegen hagyják a számítógépek. Épp eleget nézték párjuk hátát a PC gamer hőskorszakban a Doom miatt, vagy később, az internetes multiplayer elterjedésekor, no és jött még az MMO őrület is. Mindezeken túljutva nem csoda, ha kapuzárási pánikként értékelik, amikor valaki kezdi az egészet elölről, és visszatér a „legócskább”, ma már semmire sem használható kütyükhöz. Ráadásul ezek nem csak időt, de pénzt is felemésztenek, arról nem is beszélve, hogy pár év alatt felgyűlnek a lakásban a régiségek, melyek női szemmel nem képviselnek semmilyen esztétikai értéket (sem) – emellett a lakás nem raktár, ugyebár.

A legkorlátozóbb tényező a helyhiány mellett még az anyagi források szűkössége lehet, hiszen a kosztpénzből nehéz kigazdálkodni egy-egy legalább húszezer forintos kiadást. A szerző ismerősi körében ez az abszolút minimális összeg retro IT beszerzéskor: mintegy tucatnyi szaktárs beszámolói alapján a legtöbb, amit valaha kiadtak általában 40-50 ezer forint. Néhányan egy igazi különlegességért fizettek már többet, de a százezres határon túl jószerivel csak amigások merészkednek – nekik nincs más választásuk, ha jó Blizzard bővítőkártyát szeretnének.

Mindenképpen belátásra van tehát szükség férfiúi oldalról is, megbeszélve a miérteket, és korlátokat szabva saját magunk számára is, hiszen a család nyilván nem szenvedhet hiányt egy hobbi miatt. Ezen felül, ha mi szeretnénk a hobbinkra áldozni, akkor úgy igazságos, ha a többi családtag hobbijára is kiegyensúlyozottan költünk. Jó alkalom a téma felmerülése arra, hogy a párok megtudják egymástól, mi az, amit szívesen csinálnak, miben találják meg a feloldódást, kikapcsolódást.

Ha anyagi lehetőségeink korlátozottak, akkor marad a jó vételek felkutatása, lomtalanítások, ismerősök révén – ha ügyesek vagyunk, akkor még némi plusz bevételt is kigazdálkodhatunk, és hasznos csereügyleteket bonyolíthatunk le.

Azóta történt

  • Van 40 milliód egy 5700 darabos játékgyűjteményre?

    Habár a kollekcióban az igazán ritka darabok érthető okokból nem szerepelnek, méreténél fogva mindenképp kiemelkedő ajánlat.

  • A hétvégén retró video- és kvarcjáték-kiállítás a Csokiban

    A helyszínen nem csak nézelődni lehet: a lényeg az élmény, így kipróbálhatóak a régi idők játékai.

Előzmények

  • Egy hónap múlva nyit a retrószámítógépes találkozó Ajkán

    2014. július 18. és 20. között ismét összegyűlnek a retrószámítógépek megszállottjai az immár hagyományos összejövetelre.

  • Májusban újra retrószámítógépes kiállítás Szegeden

    A szegedi kezdeményes nagy sikerét bizonyítja, hogy idén már ötödik alkalommal várják a régi gépek és játékok iránt érdeklődőket.