Kézzelfogható kockatörténelem

Kiállítás, de még jobb, ha játszótér!

Pusztán a rendezvény neve alapján is sejthető, hogy a videojátékok állnak a középpontban, csakhogy ezek Magyarországon a 80-as években erősen egybefonódtak a mikroszámítógépes kultúrával: volt aki Nintendón ismerkedett Donkey Konggal, mások például Commodore 64-en vagy Sinclair ZX Spectrumon tehették ugyanezt. Éppen ezért mikroszámítógépek is szép számmal helyet kaptak a XV. kerületi Csokonai Művelődési Központ nagytermében, sőt, kvarcjátékoknak is jutott hely az előtér vitrinjeiben és egy kisebb helyiségben.

A nagyterem két oldalán tematikusan elrendezve, kordon mögött a legelterjedtebb, mindenki által ismert ikonok és igazi ritkaságok várták a közönséget: épp úgy fellelhető volt itt a mai is olcsón beszerezhető Atari 2600-as 8-bites játékkonzol, mint a Bill Gates kézírásával ellátott XBOX Classic. Nem számoltuk meg, de legalábbis több száz tévéfoci, retro játékkonzol, kvarcjáték, mikroszámítógép sorakozott az asztalokon, olykor több példányban is, hogy a különféle kiadások, akciós csomagok (pl. C64 Terminator Bundle) és mikrogép-klónok adjanak egy kis ízelítőt a videojátékok és az otthoni számítógépek mintegy 35 évre visszanyúló múltjából.

Retro kiállítás a Csokiban 2014
XBOX Classic, kiállítói darab

Retro kiállítás a Csokiban 2014
CBS Coleco Vision és a közismert Donkey Kong

Retro kiállítás a Csokiban 2014
Nagy pluszpont a szervezőknek: inkább aréna, mint kiállítóterem

Retro kiállítás a Csokiban
Az első sor főként a 8 bites konzoloké volt, örvendetesen vegyes látogató közönséggel

Retro kiállítás a Csokiban 2014
A hallgatóság korántsem csak negyvenes, 8-biten edzett programozókból állt

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Elkészült a billentyűzetre írt Snake

    Ez történik, ha egy programozó világítós billentyűzetre vált, a kollégái pedig azzal kezdik szekálni, hogy már egy napja használja, de még nem írta meg rá a népszerű kígyós játék alternatív változatát.

Előzmények

  • A hétvégén retró video- és kvarcjáték-kiállítás a Csokiban

    A helyszínen nem csak nézelődni lehet: a lényeg az élmény, így kipróbálhatóak a régi idők játékai.

  • Egy hónap múlva nyit a retrószámítógépes találkozó Ajkán

    2014. július 18. és 20. között ismét összegyűlnek a retrószámítógépek megszállottjai az immár hagyományos összejövetelre.