2019. április 21., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Tech rovat

Kézzelfogható kockatörténelem

Nagy érdeklődés övezte az idei, hatodik Retro video- és kvarcjáték kiállítást, mely egyben az ország legnagyobb interaktív számítástechnika-történeti rendezvénye. Valószínűleg a legszórakoztatóbb is: a jó hangulatról működő és kiállított matuzsálemek, illetve nyereményjátékok gondoskodtak. Helyszíni tudósítás sok-sok képpel.

Kiállítás, de még jobb, ha játszótér!

Pusztán a rendezvény neve alapján is sejthető, hogy a videojátékok állnak a középpontban, csakhogy ezek Magyarországon a 80-as években erősen egybefonódtak a mikroszámítógépes kultúrával: volt aki Nintendón ismerkedett Donkey Konggal, mások például Commodore 64-en vagy Sinclair ZX Spectrumon tehették ugyanezt. Éppen ezért mikroszámítógépek is szép számmal helyet kaptak a XV. kerületi Csokonai Művelődési Központ nagytermében, sőt, kvarcjátékoknak is jutott hely az előtér vitrinjeiben és egy kisebb helyiségben.

Hirdetés

A nagyterem két oldalán tematikusan elrendezve, kordon mögött a legelterjedtebb, mindenki által ismert ikonok és igazi ritkaságok várták a közönséget: épp úgy fellelhető volt itt a mai is olcsón beszerezhető Atari 2600-as 8-bites játékkonzol, mint a Bill Gates kézírásával ellátott XBOX Classic. Nem számoltuk meg, de legalábbis több száz tévéfoci, retro játékkonzol, kvarcjáték, mikroszámítógép sorakozott az asztalokon, olykor több példányban is, hogy a különféle kiadások, akciós csomagok (pl. C64 Terminator Bundle) és mikrogép-klónok adjanak egy kis ízelítőt a videojátékok és az otthoni számítógépek mintegy 35 évre visszanyúló múltjából.

Retro kiállítás a Csokiban 2014
XBOX Classic, kiállítói darab

Retro kiállítás a Csokiban 2014
CBS Coleco Vision és a közismert Donkey Kong

Retro kiállítás a Csokiban 2014
Nagy pluszpont a szervezőknek: inkább aréna, mint kiállítóterem

Retro kiállítás a Csokiban
Az első sor főként a 8 bites konzoloké volt, örvendetesen vegyes látogató közönséggel

Retro kiállítás a Csokiban 2014
A hallgatóság korántsem csak negyvenes, 8-biten edzett programozókból állt

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.