2017. október 17., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Café blog rovat

Retró ajándékok kockáknak

 • (f)
 • (p)
Írta: |

Szülinapja lesz a havernak, és ő híresen nagy kocka? „Öreg” is? Nyilvánvaló, hogy a retró kocka ajándékoknak örülne a legjobban. Szerencsére van miből válogatni. A retró egyébként is trend, de emellett a számítástechnika elért abba a korba, amikor már története, így veteránjai is vannak.

Retina és játék

Az alább listázott teljesen felesleges, ám annál inkább vágyott termékek igen jó ajándékok lehetnek a havernak vagy akár magunknak, csak az a baj, hogy a nők inkább valami jót, szépet vagy hasznosat vennének. Ők sokszor nem értik a kockalelket és talán azt gondolják, hogy roppant drága kütyüknek örülnek csak az IT iránt érdeklődő férfiak. Tévedés. Valahogy, véletlenül és többszörösen indirekt módon juttassátok el hozzájuk ezt a cikkecskét és talán karácsonyig leesik nekik is, hogy lejárt a sálak, parfümök, szappanok, kesztyűk ideje. És igen, a sapkáké is, hacsak nincs rájuk írva például, hogy Commodore vagy Sinclair!

Hirdetés

Kocka csajoknak Retina +++++ felbontás

retro

Általában kart karba öltve jár a retró dolgok iránti érdeklődés és a „kockaság”, azaz a vonzódás a számítástechnika és a modern technológia kultúrájához. Hölgyeké az elsőbbség, úgyhogy kezdjük mindjárt egy alkalmi vétellel, mely egyesíti magában a hangulatos, múltidéző designt, a leleményességet, a praktikumot és a szépséget is (utóbbi környezetfüggő is, vagyis nem mindegy, hogy ki áll az eszközzel szemben). Miért ne vehetnénk ugyanis (főleg) hölgyismerősünknek tükröt? Még fantáziátlannak sem kell lennünk, ha az illető érdeklődik a több mint tíz évvel ezelőtt még általánosan használt technológiák vagy lakberendezési tárgyak iránt, elég ha a retró TV tükröt választjuk. A tévé hangolószervek foglalnak egy kis helyet, de a kép felbontása (az üveg egyenetlenségeit és színszóró hatását leszámítva) megegyezik a foncsorfelületet alkotó szemcsék méretével, szóval a Retina kulcsszó után akárhány pluszjelet tehetnénk, ha lenne almás logó a terméken. Ha egy háztartásban élünk a megajándékozottal, akkor sem fogjuk bánni, és lehet, hogy ezután reggelenként már nem felejtjük el megigazítani azt az inggallérunkat. A tükör előtti spontán önmulattató hírrögtönzésekért a gyártó nem vállal felelősséget: 3850 Ft-ért már be lehet szerezni az előszobák érdemes dísztárgyát.

Brick Game, azaz Tetris-klón

retro

Nem valószínű, hogy a 0-50-es korosztályból bárkit elő tudnánk húzni, aki ne tudná, hogy mi az a Tetris. Döbbenet, de az 1986-os játék még ma is népszerű. Eredetileg a szovjet DVK-2 gépre készült el, karakteres (ASCII-szerű) megjelenítőre, először Commodore 64-re és IBM PC-re jelent meg kereskedelmi változata, de játszották már oszcilloszkópon és kollégiumi toronyház világítási rendszerén is, lehet, hogy a Mindenható szupernova-együttállásra is implementálja majd, ki tudja. Az biztos, hogy most ezerszám vannak az interneten hivatalos és vad klónjai a játéknak, feltelepíthető okostelefonra, és nem egy hagyományos mobilba is beégették. Nekünk kevesebb, mint ezer forintot kell ahhoz áldoznunk, hogy magunkat vagy mást megörvendeztessünk egy kézi Brick Game készülékkel, sőt, egyes trafikokban feleennyiért is kapható. Két ceruzaelemmel szoktak működni a rendszerint számos más játékot is tartalmazó monokróm LCD kijelzős csodák. Nem tartósak, csak pótolhatók, de sok utazást, várakozást lerövidíthetünk segítségükkel – legalábbis virtuálisan.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Raspberry PI – Málnát mindenhová!

  A hitelkártya méretű PI ugyan főként elektronikai és oktatási projektekhez ideális, de nem csak mérnökök és tanárok szeretik. Néhány alap rendszert és érdekességet mutatunk be kedvcsinálónak, a legtöbbet minimális erőfeszítéssel telepítheti és használhatja egy átlagos felhasználó.

 • Ötletek otthoni hálózatokhoz

  Nem megy úgy a hálózat, mint ahogy elvárnánk? A routercsere nem minden, lehet, hogy érdemes lenne előbb újrarajzolni a hálózatot, vagy más irányban keresgélni. Nem rossz megoldás az elektromos hálózat képességeinek bővítése sem: erre már vannak bevált megoldások.

 • Mibe kerül neked, hogy szereted a retrót?

  A retró IT- és gamertörténelem iránti rajongásnak vannak fokozatai. Kimerülhet néhány cikk olvasásában, emulátorozásban, egy-egy régi gép beszerzésében, de lehet rosszabb vége is. Általában olcsóbban megússzuk, mintha autómatuzsálemekért rajonganánk, de a családnak ez sem mindig tetszik. Jó hír, hogy a ma még elfogadható áron beszerezhető gépek egyre többet érnek.

 • A hétvégén retró video- és kvarcjáték-kiállítás a Csokiban

Előzmények

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.