900 klasszikus játék egy helyen

A digitális tartalmak megőrzését és közzétételét célul kitűző szervezet, az Internet Archive nemrég új projektet indított, melynek keretében a múlt század végének különféle videó- és számítógépes játékait gyűjtik össze, és teszik játszhatóvá a modern platformokon is. Legutóbb tavaly karácsonykor nyílt meg egy nagy gyűjtemény, a Consol Living Room, mely az 1970-es, 1980-as évek klasszikus videójátékainak gyűjteménye, ahol az eredeti konzolok alapján csoportosították a böngészőben játszhatóra átalakított játékokat.

A hétvégén újabb archívumot nyitottak meg, melyben az úgynevezett arcade játékok böngészőre optimalizált változatait lehet kipróbálni. Az arcade játékok a hőskorszak játékai: ezeket speciális, játéktermekben elhelyezett, pénzbedobós hardverekre, „nagy szekrényekre” írták – a filmiparban is klasszikussá váltak, gondoljunk csak pl. Az utolsó csillagharcosra.

A több mint 900 tételből álló Internet Arcade nevű gyűjtemény az úgynevezett JMESS projekt részeként jött létre. Ebben a projektben a cél az, hogy a lehető legtöbb régi rendszer számára készítsenek emulált környezetet, hogy a régi tartalmak a mai gépeken is előhívhatóak, a programok futtathatóak legyenek.

Az első beszámolók szerint akadnak még hibák – néhol hiányzik a hang például –, de ezek javításán folyamatosan dolgoznak.

A TechCrunch technikai tanácsa: az egyébként meglehetősen erős gépet megkívánó MAME emulátoron az 5-ös billentyűvel lehet „bedobni a pénzt”, általában az 1-es gomb az egyes játékos, legtöbbször a nyilak szolgálnak a különböző irányú mozgatásra, emellett leginkább a Ctrl, az Alt és a Space billentyűk hordozzák a fő funkciókat (a Tab általában a beállításokhoz visz). Érdemes elolvasni a JMESS egyik fejlesztőjének, Jason Scottnak a blogposztját, ahol röviden bemutatja az Internet Arcade-ot.

Azóta történt

  • Drága a benzin? Google Maps!

    Sokan szeretnek vezetni idegen utakon, de vannak helyek, ahova nem juthatunk el ésszerű keretek között. Egy szabadúszó programozó a fanatikusoknak segítene.

  • Brutálisan sokat költünk értelmetlen játékokra

    Egy év alatt még mindig 357 milliárd forint ment el Candy Crushra. Az elemzők hanyatlásról beszélnek, de sokan kibékülnének ilyen eredménnyel.

Előzmények