-
IT café
Xpenology Téma Összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
RazoR
veterán
Egy ASROCK Q1900B-ITX alaplapról lenne szó...
-
zex
aktív tag
Valaki próbálta feltenni a 5.2-5644 update 3-at? Elvileg simán mennie kell a frissítésnek, de nem mertem kipróbálni, mert több terra fontos adatom van fent, amit nem szeretnék elveszteni!
-
DJ. Ru$y
félisten
285 nap uptime után le kell holnap lőnöm a DSM-et, hogy be tudjak tenni 2 * 4TB lemezt, eddig jól bírja a kiképzést.
Vajon azt meg tudom nézni DSM alatt,hogy aktív-e a Hot Swap a gépen, mert akkor le sem kellene lőni...?! Jut eszembe, hogy ezen elvileg olyan BIOS van.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
Nézem a képernyőt: A DSM újraindul 6 perc 30 másodperc múlva, ekkor hallok egy kattanást és minden elsötétült. Leverődött az automata, engem meg levert a víz.
Elemlámpa elő, automata visszakapcsol, gép bekapcsol. Óvatosságból egy Synology Assistant futtat: 5.2-5644 update 3-at talált.
Még hogy nem szabad kikapcsolni a frissítés alatt a gépet...Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
hemaka
nagyúr
Ha jol emlekszem 10 perctol indul a szamlalo, de az fake idot mutat egyebkent. Hardver erossegetol fugg, hogy milyen gyorsan csinalja meg. Nalam az elozot kb. 1 perc alatt felhuzta. Amikor rafrissitettem manualisan, mar a bejelentkezo kepernyo fogadott.
Ezert valoszinuleg nalad is mar reg vegzett, csak malmozott az oras felulettel, nem frissitette.
[ Szerkesztve ]
-
klambi
addikt
Szevasztok,
Gondolom mindenki észrevette, hogy jött update a NAS-hoz. Kérdésem az lenne, hogy letölthetem a DSM-ből az update-t vagy várjam meg az xpenology-t és majd kézzel?
(sry ha alap kérdés de kb 2 hete használom)
"Mond szépen angolul: Gyors róka!"
-
Proxy2
aktív tag
Kérlek téged is, és mindenkit legyetek figyelmesebbek!
Éppen előtted írták, így még lapozni semm kell, már ketten is feltették, és eddig nem találkoztak problémával.
Tehát mielőtt kérdezel-kérdeztek, legyen annyi tisztelet, hogy legalább az utolsó 10 hozzászólást elolvasod.
Köszönöm!
P5Proxy5
-
klambi
addikt
Szia, a kérés jogos, de pont itt a fórumon olvastam, hogy ha xpenology-t használsz letöltheted a gyárit is, már telepítéskor, el is indul de nem lesz 100%-ban stabil, és még pár egyebet felsoroltak nem emlékszem pontosan mit a konklúzió az volt, hogy inkább ezeket a csomagokat használjam. Ezért tettem fel a kérdést.
"Mond szépen angolul: Gyors róka!"
-
őstag
Frissítés nálam is felkúszott.
-
DJ. Ru$y
félisten
Ha a szerverhez nyúlok az nekem sosem megy egyszerűen. Valamiért nem akart se képet adni, se bebootolni, amíg ki nem vettem az elemet és vissza nem tettem. Most meg elfelejtettem beállítani a BIOS-ban az időt, de, ha nem kavar be, akkor most így marad, nem fogom újraindítani. És nem értem, hogy miért, múltkor is ezt csinálta.
-
-
noorbertt
őstag
Sziasztok
Kicsit kuszasag van bennem, ezert elnezest elore is
Tervben van egy DS716+ megvetele, de kozben nagyon ajnarozva van az az opcio is hogy nem gyari hardverre feltenni ugyan azt a softvert es ugyan ott van csak olcsobban is akar.Ahogy olvasom vannak itt synology tulajok is szoval nem tudom mit csinaljak
Fent emlitett vas arabol milyen szerver jonne ki? Mivel lenne jobb?Mennyire stabil ez a xpenology? Elso hsz-ben ott van hogy "pár kényelmi funkcióról le kell mondanunk, amennyiben a használata mellett döntünk" Mi is konkretan az a par kenyelmi funkcio?
IP kamerak is tervben vannak itt hogyan lehet ezeket hasznalni? Gyari eszkoznel 2 linces van plusz tovabbi vasarolhato..
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz noorbertt #3919 üzenetére
160e-nek látom én amit te írtál, annak a feléből (lemezek nélkül) szerintem simán építhető egy elég jó gép, ami keresztbe megeszi a DS716+-t, ugyanis a szoftvert kell megfizetni.
Döntsd el te mit akarsz, beleülni a tutiba (DS716+) vagy kicsit esetleg szívni az XPE-vel.
Teljesen stabil, hogy miről kell lemondanunk őszinte leszek nem tudom, mert sosem volt gyári DS eszközöm. De szerintem a MAC és SN átírással megkapott QC és Syno DNS talán, de ez is megoldható az előbb említett módon.
Itt is 2 licenc van ingyen és ha veszel gondolom azt is rá lehet lőni az XPE-re, de mivel venni még nem vett (XPE-re direktben) tudtommal senki így nem tudom.
-
Proxy2
aktív tag
válasz DJ. Ru$y #3921 üzenetére
Én már vettem több XPenology-ra is 4-es liszensz csomagot, minden ok.
Egy kényelmi funkcióról kell lemondani, időzített bekapcsolás, ez elég bugos, esetleg még egy van,
a frissítéseknél észnél kell lenni.Én azt javasolnám, a 716+ árából építs egy XPenology-t lemezekkel.
Ha semmi affinitásod nincs hozzá, de van egy IT-s haverod, akkor menni fog, ha nincs, NA akkor vedd meg a 716+ és kész.
Sok sikert.
Proxy5
-
válasz noorbertt #3923 üzenetére
Végül is pár ezresért szerintem bármelyik számtech boltban összeraknak neked gépet, főleg ha a belevaló cucc egy részét náluk veszed.
Gondolatébresztőnek neked is tudom ajánlani Patice: Épített NAS című cikkét. A hozzászólások közt szerepel, hogy Lemezek és ssd nélkül kb 80 K Ft-ból lett meg neki.De nézzük mit lehet ennyi pénzért ma kapni (a teljesség igénye nélkül):
G3450 3.40GHz BOX 21200 Ft
ASUS H110I-Plus D3 21990 Ft
Kingston DDR-3 8GB /1600 HyperX Fury Blue KIT 13390 Ft
Be Quiet! 350W Pure Power L8 (BN221) 15290 Ft
Fractal Design Node 304 25700 Ft
-
bkpijoter
csendes tag
Nekem működik rendesen az időzített ki- és bekapcsolás, de csak akkor ha folyamatosan áram alatt van a szünetmentesről. Egyszer kipróbáltam, hogy az időzített kikapcsolás után kikapcsoltam éjszakára a szünetmentest, majd a beállított bekapcsolás előtt bekapcsoltam a szünetmentest. De ebben az esetben nem kapcsolt be a gép.
Tehát ha a szünetmentes nincs kikapcsolva, akkor rendben működik az időzített ki-, bekapcsolás -
Mauzes
addikt
De csak a házban 3 venti + még a procihűtő? Ez nem olyan NAS-szerű. Méretben sem kicsi azért.
Tud valaki olyan házat, ami ettől esetleg kisebb (elég 4 HDD hely) és lehetőleg 1 nagy venti van benne, amely esetleg elvisz egy passzív bordát energiatakarékos CPU-n (pl. Celeron 1840T)? Vagy a passzív + 1 házventi az esélytelen?
-
DJ. Ru$y
félisten
Létezik DSM-en olyan, hogy "töredezettségmentesítés"? Kell, van-e egyáltalán stb. Lehet hülye kérdés, de eszembe jutott. Illetve, hogy ti szoktatok lemezenként hagyni valamennyi helyet (ha nem SHR-t használtok), mert most a 3 terrás lemezeken van még 2-300 giga hely, de betettem a 4 terrásokat, most már elkezdjem azokat tölteni, vagy egyelőre a 3 terrást nyomjam tele nem tudom.
-
Patice
nagyúr
Ha megnézed a linkelt blogomat láthatod, hogy csak az a 3 venti van benne, meg +1 a tápban. De elhiheted nekekm, hogy nem ezek a leghangosabbak a gépben. A (jelenleg) 4 WD RED-nek több hangja van, pedig ezekre is azt mondják, hogy elég csendesek.
Lehet nem kicsi az a ház, de 6 HDD mehet bele. (Lesz is. ) Ettől olcsóbban nehéz lesz olyan házat találnod, ami kimondottan NAS-nak való, vagy direkt annak szánták (pl. U-NAS házak ilyenek, csak k** drágák). És ezekben a szelőzés sem olyan jó (szerintem), mint a Fractal-ban, amit meg gyárilag szabályozható ventikkel veszel.
Vagy másik opció a HP gen 8 microszerver.
Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
bkpijoter
csendes tag
Nekem ilyen házban lakik a NAS: Bitfenix Prodigy
Ez se kicsi, de a későbbi lemez bővítés esetén nem fogom a fejem, hogy hova építsem be.
Alapból 5db 3,5-es HDD + a CD meghajtó helyére is lehet tenni egyet, ATX méretű táp belefér, ITX alaplap.
Tetejére 2db, elejére 1db, hátuljára 1db ventilátor tehető. Elég szellős ház passzív procihoz.[ Szerkesztve ]
-
-
Mauzes
addikt
Amúgy tök jó, hogy elkezdtem gondolkodni a gépépítésen. Most realizálom, hogy csak egy laptopom van itthon, semmi periféria. Jól gondolom, hogy így nem fogok tudni épített szerverre vagy akár microserver-re xpenology-t telepíteni és használni? Vagy megoldható bárhogy?
Vagy 2. opció esetleg, hogy hazaviszem vidékre anyámékhoz az új gépet meg lemezeket, és ott egy másik hálózaton telepítem. Ez működőképes lehet, tehát ha visszahozom csak a szervert, rádugom az itteni hálóra és bekapcsolom, akkor onnantól már tudom használni laptoppal is?
Kicsit amatőr kérdések, de egyelőre nem értek hozzá, a Syno-mat hülyebiztosan lehetett telepíteni...
-
mandriva11
tag
Miért lenne gond, hogy csak laptoppod van otthon. Gondolom van routered, mert akkor bedugod oda az add dhcp-t a szükséges pendive-ot a laptoppal megcsinálod, majd bedugod, bekapcsolod és a többi megy a laptoppon ahogy le van írva. Router azért nem árt ha van otthon mert vagy fix IP és crossover kábel kell de egyszerűbb egy routerrel megoldani és akkor másik eszköz közt is megoszthatod a NAS-t.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Én most raktam össze itthonra a második NAS-t. Az első az éjjelnappali iNTEL NUC gép max. 10W fogyasztással, 1db 1TB-s HDD-vel, a második meg egy 1155 tokozásra épülő gép, egymagos cerkával, 1GB memóriával és 6db SATA csatival. Megy bele 5db HDD, most másolom rá az anyagot. Ez utóbbi lesz a Videótároló egység. Csak akkor fogom bekapcsolni, ha használni kell.
-
Patice
nagyúr
A két Noctua előre azért jött, mert a gyári ventik nem akartak elindulni a legkisebb poti állásban áramtalanítás után a Noctuák pedig igen, megbízhatóan. ezeket használtan vettem + a procihűtőt is. A többi az új volt. Az alaplapot Hardverapróról szereztem, de zsír újonnan azt is. (A tulaj nyerte, de nem volt szüksége rá. )
A Fractal házat akkor vettem, amikor alig volt több, mint 20.000, a 8 GB RAM-ot is még korábban vettem egyszer akciósan, amikor a béka segge alatt voltak a RAM árak 8500 Ft-ért. Proci LeC-től jött, olcsóbban mint más boltokban, kevesebb garival, de nincs gondom azzal sem. Szóval vegyes a kép, nem egyszerre jöttek össze az alkatrészek, de szép lassan összeállt a vas.
Nemrég kapott az egész gép egy PCIe-es mSATA kártyát, így ténylegesen ki tudom használni mind a 6 SATA csatit az adattárolókhoz. És ráadásul a kártyán van még egy SATA port, így a házba akár még egy noti vinyót is el tudok majd helyezni.
(#3931) DJ. Ru$y:
Ext4 fájlrendszernek nem kell töredezettségmentesítés, max. ha nagyon tele, akkor tud belassulni. Azaz inkább kezd el használni a nagyobbakat.
(#3934) noorbertt:
Na igen, a szofver az nagyon nagy kérdés.
Igazából próbálom megtalálni a számomra ideális rendszert, mert lenne sokféle igényem, aminek az XPenology már nem tud megfelelni.+ XPenology esetén nekem személy szerint nem tetszik a fő verziók körüli frissítési mizéria. OK, ha oda figyel az ember és jól csinálja, akkor probléma nélkül megy, de nekem egy satbil rendszerre van szükségem, ami hasonlóan működik a DSM-hez, de annál már többet tud és van benne lehetőség a "mókolásra"
OMV azért nem nyert (még), mert ott is akadnak problémák frissítéskor.
+ agyaltam virtuális rendszerben is, de az meg ugye éles adatokkal még nagyobb rizikó.
Most van egy rendszer, ami ígéretes, csak még nagyon fiatal, és nincs hozzá sok szolgáltatás bővítő csomag (bár amennyi van, az majdnem épp elég).
-
válasz noorbertt #3934 üzenetére
Hogy Patice miért is döntött úgy azt nem tudom, de próbálok ötletelni.
Ha már építesz egy ilyen szép szervert akkor lehet ki szeretnéd használni a videó lehetőségét is és nem csak mint NAS hanem mondjuk HTPC funkciót is szeretnél és akkor egy dobozban megúszol két külön gépet is.
Akkor mondjuk virtualizálva futtatod a NAS-t és Nativan meg mondjuk egy Kodi-t.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Patice
nagyúr
Anno, amikor belekezdtem ebbe az egészbe, akkor a gyári céleszközök híve voltam. Volt Dune 301-es médialejátszóm, meg vettem mellé egy Synology DS213-as NAS-t.
Aztán ahogy egyre jobban beleástam magam a témában jött az építés ötlete/igénye. A minél jobb testre szabhatóság miatt döntöttem így, és eladtam a médialejátszót, lett helyette HTPC. Mivel már megvolt a NAS, ezért a HTPC-be nem is kellett mást raknom az OP rendszer SSD-jén kívül. Nem hallani belőle semmit. (Blogomban megtalálod azt is: HTPC2 néven.) Aztán kezdtem kinőni a 2x3TB-ot a Syno-ban, XPenology rávitt az építése, aztán magánélet miatt tolódott az egész projekt és lassan haladt, így volt időm gondolkodni az igényeimen és a szoftveres megvalósításukon. Na ezért nincs még élesre állítva a szerverem.
A HTPC-m rendszere egyedi, nem hiszem, hogy probléma mentesen menne mellette a NAS funkció is, bár még nem próbáltam ki.
A szervertől meg azt várom, hogy megbízhatóan és gyorsan működjön, és ahogy Mézga Aladár is írta, nem szeretném a lemezek hangját a nappalimban hallgatni. A folyosón pont jó lesz.
Igen, nálam ennyire csend tud lenni a nappaliban, hogy zavarna az a - másnak lehet minimális - hang, amit a szerverem kelt.
Most is a céleszközök híve vagyok, csak most már áttértem az épített/egyedileg szoftverezett céleszközökre.
+ az univerzális dolgok valójában semmire sem jók igazán, csak kompromisszumokkal.
És ezekkel a kompromisszumokkal minden funkció minőségéből/stabilitásából veszítünk.
A HTPC-m minimális fogyasztású kisgép mozira kihegyezve - persze a maga korlátaival - de most ezen a téren nincs többre igényem, lehetőségem.
A zenekockám egy minimális fogyasztású ARM procis gép. Nagyon jól teszi a dolgát. + stabil.
A szerveremet is ilyennek akarom megcsinálni, ami nagyrészt a szoftveren fog múlni.Eladó: Intel NUC J5005, Xbox 360, Daewoo Matiz, Lenovo dokkoló
-
RazoR
veterán
Nas-nak melyik házat ajánljátok jobban? Raijintek Metis vagy Bitfenix Prodigy?
-
Patice
nagyúr
válasz fogtunder #3949 üzenetére
Igen.
Kíváncsi leszek, hogy a későbbiekben sikerül-e nekik megoldani azt, hogy egyéni Docker image-eket lehessen futtatni rajtuk. Ha igen - és erre ígértek implementálást - akkor szvsz. épített NAS esetén ez lesz a jövő.
De ezzel az egésszel megint az az érzésem, hogy nagyon előre akarok szaladni a fejlesztésben/fejlettségben és közben nem használom a vasat. Csak nincs még egy gépem, amiben élesben próbálhatnám a használatot natív telepítéssel. Virtuálisan persze bármi kipróbálható, de az nem az igazi. A rendszerüket már felraktam mSATA SSD-re, + induásnak 2x3TB üres WD RED, aztán megint közbeszólt a magánélet.
(házvásárlás - NAV - vagyonszerzési illetékfizetés - ó jesz...)
Új hozzászólás Aktív témák
A Synology szervereinek a Quickconnect használatával történő visszaéléséről szóló hozzászólások vagy témák előzetes értesítés nélkül törlésre kerülnek!
A párosított generátorok (MAC és SN) linkek vagy eszközök is törlésre kerülnek!
A Surveillance Station feltörésére vonatkozó hozzászólások vagy témák és / vagy a feltört / SS hivatkozások létrehozása törlésre kerül előzetes értesítés nélkül.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- PC játékok
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest