Új hozzászólás Aktív témák

  • Krisztianby

    tag

    LOGOUT blog

    Sziasztok, kisebb „segítséget” szeretnék kérni az alábbi ügyemben. Neten próbáltam információkat szerezni vagy fórumokon eddig nem nagyon jártam sikerrel.
    Tudni kell, rólam ateista vagyok, így nyilván felmerül a kérdés, majd hogy… „Nem hiszel, az egészbe akkor mégis mit érdekel ez téged” pont, azért mert megtörtént és idegesít. (Nem szeretném kifejteni az egésznek a hátterét és a kérdés se erről fog szólni)
    Elméletileg meg vagyok, keresztelve viszont fogalmam sincs, milyen egyházhoz tartozok nem is érdekel. Azzal is tisztába vagyok a „szentséget” eltörölni nem lehet.
    Viszont valamilyen formában ki lehet lépni az egyházból és találtam egy ilyen információ morzsát.

    kilépés az Egyházból: A földi életben Krisztus egyházának valóságos tagja csak az, aki a vízkeresztséget ténylegesen fölvette (DS 3868-3872; vö. 849.k.). Aki viszont érvényesen meg van keresztelve, az a keresztség eltörölhetetlen jegyét, s így alapvető egyháztagságát nem vesztheti el. Ezért a ~ nem lehetséges sem teol., sem egyhjogi értelemben. - A ~ nem tévesztendő össze a kat. Egyh. teljes közösségének elhagyásával, melynek különböző módjai lehetségesek. Történhet formális aktussal (1089.k. 1.§, 1117, 1124 k.) is. Ilyennek szokás tekinteni, amikor egy kat. személy a plnos és tanúk előtt jelenti ki, hogy más vallású kíván lenni. Ezt a plnos, ha a személy lakóhelye szerint illetékes, jegyzőkv-be foglalja, és az illetővel s 2 tanúval aláiratja. A keresztelési anyakv. megjegyzés rovatába e nyilatkozatot be kell jegyezni. Ha a „kilépőt” másutt keresztelték, mint ahol a nyilatkozatot tette, anyakönyvi bejegyzés végett jelentést kell küldeni a nyilatkozatról a keresztelési pléb-nak is. - Mo-on az állam nem tarthatja nyilván a hívők felekezeti hovatartozását, ezért a no-i értelemben vett állami hatóság előtti „kilépési nyilatkozat” nálunk nem lehetséges. Ez tarthatatlan kettőségekhez is vezetne, hiszen az államnak saját kritériumokat kellene meghatároznia, melynek alapján az egyháztagságot megítéli. Csakhogy a különböző vallási közösségek eltérő, gyakran ellentétes módon határozzák meg, hogy ki tartozik hozzájuk. Így e téren teljes összhang nem is volna lehetséges. E.P.

    Nem egészen értem az egészet
    -Bárki lehet tanú?
    -Simán bemegyek a templomba és elmondom hogy mit szeretnék?
    -Ha ateista-ként hivatkozok magamra ok gyanánt nem fogadják el a kilépésemet?

    Köszönöm előre a segítséget!

    ~ Nincs annál lustább ember a világon ki egy csomagot nem képes feladni a mai világban.

Új hozzászólás Aktív témák