Hirdetés

Elhozná az olcsó önvezető autók korát az Xpeng

Gyümölcsöző az Xpeng kutatás-fejlesztési részlegének munkája, a Volkswagennel való együttműködés. Az Xpeng négyes szintű önvezetésre és olcsó önvezető EV-kre készül.

Nem titok, hogy számos kínai EV-gyártó szeretne globálisan is meghatározó autós céggé válni – ezek között van az Xpeng is.

Az Xpeng árfolyama több mint 10 százalékot ugrott szerdán, mivel a kutatás-fejlesztési részleg árbevétele jelentős mértékben megnőtt, hála a Volkswagennel való együttműködésnek és az önvezetős terveknek.

Az Xpeng és a VW áprilisban terjesztették ki az együttműködést EV-architektúra közös fejlesztésére is. Az Xpeng kutatási részlege így jelentősen növelte a bevételeit, a bruttó árrés is már 12,9 százalék a tavalyi 1,7 százalék helyett.

Az Xpeng ezen felül már jövőre előállna a négyes szintű önvezetéssel, szerintük a hardverre és a hatóságokra kell még várni.

A négy szintű önvezetésnél megjelölt területeken már emberi beavatkozásra sincs szükség. Ilyen technológiát igen kevesen fejlesztettek, leginkább korlátozott területeken csak robottaxikat érint. Kínában is kettes szintű ugyanis a legtöbb vezetéssegítő rendszer, akárcsak a Tesla FSD-je és Autopilotja, amelyek mind emberi felügyeletet igényelnek.

Az Xpeng 30 ezer dollárnál olcsóbb MONA márkájú EV-t dob piacra a jövő hónapban, ott még kettes szintű önvezetéssel – de az Xpeng szerint jövőre már jöhetnek a nagyjából 15 ezer és 30 ezer dollár közötti önvezető EV-k, és ezekért lehet csak majd igazán nagy kereslet.

Azóta történt

Előzmények