Hirdetés

Olcsóbbak lesznek a kínai chatbotok

Egészen elképesztő mértékben csökkentik a kínai cégek a felhő, az LLM-ek és az AI árait, van, ahol a kedvezmény 99,3 százalékos.

Kínában egy ideje már elindult a felhős szektor árháborúja, a kedvezmények igen jelentősek. Most pedig folytatódtak. Az Alibaba és a Baidu is csökkentette a nagy nyelvi modellek (LLM-ek) árait, amelyekre AI-megoldások és chatbotok építhetőek.

Az Alibaba felhős részlege akár 97 százalékkal is kevesebbet kér a Tongyi Qwen LLM-ekért, a Baidu pedig ingyenessé tette az üzleti felhasználók számára is az Ernie Speed és Ernie Lite modelleket.

Az Alibaba és a Tencent egymásra licitálva csökkentik a felhős árakat hónapok óta. Mindez azért is fontos, mert sok kínai felhős cég épített AI-chatbotokra, hogy fokozza az eladásait – főleg azért, mert a ChatGPT berobbanása óta Kínában is rengeteg volt a befektetés az LLM-ekbe.

Mindez persze csökkenti a profitot, hiszen míg a Baidu egyes modelleket ingyenessé tett, addig a Bytedance például a Doubao LLM-ek árait 99,3 százalékkal csökkentette az iparági átlaghoz képest.

A Tencent a kisebb LLM-eket ingyenessé tette, az erősebbek árait 50-88 százalékkal csökkentette. Hasonlóan tett az iFlytek is.

A kínai LLM-fejlesztők a céges eladásokból akartak pénzt szerezni a fejlesztések megtérülése érdekében, de vannak, akik már az átlagfelhasználóknál is kampányolnak.

Azóta történt

Előzmények