Új hozzászólás Aktív témák

  • headhunter

    addikt

    Itthon is jön a vakcinák keverése, megnéztük, jó ötlet-e...

    "...Az oltások keverésével nem mindenki ért egyet. Maga a Pfizer például azon az állásponton van, hogy maradni kéne inkább a jól bevált homológ oltási sornál „Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását” – mondta például Vereckei Péter, a magyarországi Pfizer ügyvezető igazgatója.

    Természetesen felmerülhet, hogy a cégeknek üzleti érdekük is, hogy ha valaki az ő vakcinájukat kapta elsőre, akkor másodszorra is azt kapja, ugyanakkor a Pfizer ennek a történetnek épp a kedvező oldalán áll, hiszen a legtöbb országban az ő vakcinájukkal helyettesítenék a vektorvakcinákat. (Bár Kásler az összes, így az mRNS-alapú vakcinákra is másik típusú oltást adna inkább harmadikként.)

    Inkább arról lehet szó, hogy a Pfizer minden ilyen kérdésben konzervatív álláspontot képvisel, ahogy a második adagok időbeli kitolásánál is láthattuk. Ez érthető is, és nemcsak azért, mert az ilyen döntéseket ideális esetben valóban meggyőző mennyiségű és minőségű tudományos bizonyítékra érdemes alapozni.
    Hanem azért is, mert a vakcinák hatásáért a gyártók viselik a felelősséget – mármint az uniós engedélyek esetében, a csak nálunk engedélyezettekért a magyar állam felelős –, és feltehetően a Pfizernél nem rajonganak az ötletért, hogy olyan vakcinával együtt használják az ő terméküket, amelyre semmilyen ráhatásuk nincs.

    A hatásosság mellett egyébként épp ez az egyik fő kérdéskör, amely a vakcinakoktélokkal kapcsolatban felmerül: melyik gyártó pontosan milyen mértékben kellene, hogy felelősséget vállaljon; mivel a vakcinák keverése egyelőre eltér attól, amit az egyes készítmények alkalmazási előírása tartalmaz, átszáll-e a felelősség a gyártókról az államokra; és mennyire bonyolítja meg a lehetséges mellékhatások monitorozását és kivizsgálását, ha egy ember kétféle vakcinát is kap..."

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák