-
IT café
TP-Link WDR3600 - N600 router
Új hozzászólás Aktív témák
-
donmackó
addikt
Nézd meg hogy fut-e a vsftp (gondolom azt használsz), és csináld meg a port forwardot a 743-on is. Ha mindennel kész vagy ellenőrizd hogy nyitott-e a port vagy az ISP nem blokkolja esetlegesen. Itt tudod ellenőrizni -> open port check tool A lényeg annyi hogy fusson a szerver miközben ellenőrzöl, mert ha nincs válasz a szerver felől akkor is zártnak mutatja a portot.
-
suste
veterán
-
libus
őstag
Leteszteltem...
Kipróbáltam minden variációt.
Ez van beállítva a 3600-on így teljes sávszéllel jön lefelé Wifi-n is!
Mode: 11bgn mixed
Channel: Auto (Current channel 1)
Channel Width: 20MHz
Az mindegy volt, hogy b/g vagy b/g/n -re állítottam. A letöltési sebességen nem változtatott.
De amint a Channel Width-et áttettem 40MHz-re vagy Auto-ra, egyből töredéke lett a Wifi sebességem.
De miért?Az AP-s router pedig így van beállítva:
Channel: 8
Mode: 11bgn mixed
Channel Width: Automatic -
suste
veterán
ezzel az 1/5-ös aránnyal nem igazán lehet mit kezdeni, mert nagyon nem mindegy milyen klienssel és mekkora sebességekről beszélünk
egy N-lite wifivel 20mhz-en még normális és lehetaz 5ghz-en meg teljesen normális, hogy nagyobb az átvihető sebesség, de persze ez is függ a klienstől is, hogy mennyivel tud többet....
-
libus
őstag
Szia!
Vettem egy 10m-es UTP kábelt, hogy kipróbáljam, ha átviszem a routert (a 3600-ost) egy másik helyiségbe, (így kiderül, hogy van-e olyan dolog/eszköz a konyhában, ami zavarja a wifit), de sajnos még mindig a töredékét mérem wifin a kábeles sebességéhez képest!
Szerintetek mi lehet akkor a baj? -
donmackó
addikt
Megcsináltad a wifi patch-et?
"Egyszerűen a /etc/rc.local-ba (LuCI-ban a Rendszer->Rendszerindítás oldalon a Helyi indítóscript-be) az exit 0 sor elé tegyük be a következőt:
echo 18 > /sys/class/gpio/export
echo high > /sys/class/gpio/gpio18/direction
echo 19 > /sys/class/gpio/export
echo high > /sys/class/gpio/gpio19/direction" -
libus
őstag
Az este még tesztelgettem.
A router újraindítása után kb. 5 percig még elfogadható sebességet mértem, aztán megint csak az 1/10-ét mértem wifin a kábeles sebességhez képest.
De a ping itt még jó volt.
Aztán később már ilyent mértem wifin: a ping 7300, a le és feltöltésem pedig nulla!
Ekkor visszadugtam a kábelt, s mértem így is gyorsan egy sebességet, hisz kábelon jó volt..., de ekkor itt is rossz volt, mert a ping 6100, a többi nulla volt.
Ekkor nem húztam ki a kábelt, hanem pihit tartottam egy 5 percre, s újramértem kábellel, s akkor már a ping 26 volt, a sebesség pedig már fele volt a szolgáltatótol kapotnak.
10 perc múlva pedig teljes volt a sebességem.
Aztán kábel kihúz, wifin mértem, de megint csak az 1/10-ét mértem.
Mi van nálam? Mi a bánatért nem jó a wifi? Pedig a csatorna szám se ütközik a szomszéddal. -
krealon
veterán
"Az 5. csatornát használtam, s áttettetem a 8. csatornára (a többit nem próbáltam), és így már jön az a sebesség wifin is, ami kábelesen van!
Bár azt nem értem, hogy mi a baja a routernek az 5. csatornával.
De egy biztos, hogy a közelbe 5. csatornát senki nem használ, így ezért sem értem..."Itt egy tortenet arrol, hogy nem csak wifi jel zavarhatja a wifi atvitelt.
-
libus
őstag
Sikerült!
Már majdnem újrahúztam a router szoftverét, de gondoltam, hogy megpróbálkozom egy csatorna váltással.
Az 5. csatornát használtam, s áttettetem a 8. csatornára (a többit nem próbáltam), és így már jön az a sebesség wifin is, ami kábelesen van!
Bár azt nem értem, hogy mi a baja a routernek az 5. csatornával.
De egy biztos, hogy a közelbe 5. csatornát senki nem használ, így ezért sem értem... -
vargalex
félisten
Szia!
Az Advanced settings-nél a HT mode-tól függ, hogy HT40- (40 MHz, második csatorna alatta), vagy HT40+ (40 MHz, második csatorna felette). A két csatorna egymástól 4 csatorna távolságra van. Azaz, ha ez a beállítás HT40-, akkor az csak az 5-ös elsődleges csatornától lehetséges (ugye ekkor az 5-ös és az 1-es csatorna lesz, 4-es fő csatorna esetén 0-ás csatorna lenne a másodlagos ezen beállítás mellet, ami ugye nincs).
20 MHz-re átállítva természetesen nincs ilyen megszorítás, de akkor a link sebesség sem lesz 300 Mbps. -
-
-
suste
veterán
esetleg próbáld meg kizárni a 743-at, mert elvileg nem lehet köze hozzá
tehát húzd le, kapcsold ki, a 743-at, és utána a 3600-ra wifin csatlakozva nézd meg a kapcsolati sebességet, és próbálj másolni valamit a routeren lévő HDD-ről
meglátjuk ilyenkor milyen sebességet produkál wifin -
-
vargalex
félisten
Szia!
Természetesen az extroot tartalmát nem törölte, az ott van a HDD-n. Ha biztos vagy benne, hogy az azon található config-okat akarod használni (bár akkor nem értem, hogy miért reset-eltél), akkor elegendő, ha az sda2-t a /overlay-ba mountolod és reboot-olsz. Előtte még a HDD 2. partícióján található extroot.md5sum file-t törölni kell, mert a reset miatt azt újra kell generálni.
-
Headless
őstag
Ha nagyon félted, akkor csak töröld le az adatokat arról a particióról, amit csinált a suste formazó extroot néven. De ha jól adod meg a lemezt sda2 vagy sda1 vagy sda3 akkor természetesen érintetlenül hagyja azt a részt amit nem akarsz piszkálni
Azt hogy melyik melyik, azt blkid parancs megmondja. Lehet pendrive-on is de ha tényleg félted és nem akarsz belebonyolodni akkor szerintem írj egy privátot és átküldöm a scriptet abban semmiféle formázás nincs. -
Headless
őstag
minden jó természetesen mindenhez a hivatalos openwrt alapján foglaltam össze amit írtam, amit linkeltem is az a legpuritánabb fw-hez is jó és természetesen a scriptem is arra a leírásra alapul. úgyhogy elvileg az is működik minden fw-n.
ha factory resetet csináltál akkor minden beállításod törlődött -
Headless
őstag
Szia!
lehet manuálisan is extrootot csatolni, kicsit bonyolultabb, mint a suste által beépített formázó.
Összefoglalva ezt kell csinálnod.
Elsősorban arról a particióról mindent törölni kéne, mert azon rajta vannak még a régi beállításaid, valószínűleg.Ezt talán legegyszerűbben úgy tudod, hogy csatolod sima meghajtóként azt a particiót és törölsz róla mindent.Akár gépen keresztül(linux kell hozzá) akár routeren keresztül. Majd csatolod a meghajtót átmásolsz minden fontos adatot.
Ha eszerint csinálod törölni sem kell mert a formázás törli.mkfs.ext4 /dev/sda2
mount /dev/sda1 /mnt/sda2
tar -C /overlay -cvf - . | tar -C /mnt/sda2 -xf -
Ha jól értettem sda2-őn van a kérdéses eszköz ez amit csinál formázza az sda2-t csatolja /mnt/sda2-be majd az overlay tartalmat átmásolja ide.
luci-n Csatolási pontok ->hozzáadás->csatolási pont: /overlay-> eszköz: /dev/sda2 (célszerűbb uuid vagy label alapján csatolni) ssh-n blkid parancs megadja az uuid-t.->fájlrendszer ext4-> mentés és alkalmazás-> reboot és elvileg ready to fly.
Ha nagyon nem menne én írtam egy scriptet de ahhoz gépen kell mindenképp formáznod mert az nem formáz semmit, viszont csak szó szerint be kell dugnod a hdd-t és nyomkodás nélkül megcsinál mindent( csak egyszer próbáltam ki, másnál még nem próbáltam, de elvileg működik, ha érdekel írj egy privátot.
(az meg mellékes, hogy mindent automatikus csatol Cimke alapján amint bedugtad) mintha csak windows lenne. ha pedig lehúzod az eszközt a csatolási könyvtárát törli, ami persze üres. -
libus
őstag
Érdekes, csak a Windows nem látja
A Transmission Remote Gui fút, meg csináltam az egyik letöltött torrenten ellenőrzést, és végigment!
Akkor miért nem tudom eléri Windowsból?
Megpróbáltam most azt is, hogy eltávolítottam a hálózati kapcsolatot, de most meg nem tudom újra létrehozni!
Pedig ezt a parancsot kell beírni a futtatásnál, nem?:
net use z: \\192.168.1.1\mnt\ -
SztiviVander
addikt
akkor a másik dolog hogy a médialejátszó az mint fájlt éri el a filmet vagy a router DLNA-ját használja? mert ez utóbbinál esetben valószínűleg ez a router tényleg kevés lesz hozzá. a média lejátszó az gondolom megbirkózik a nagyobb bitrátájú filmmel is, biztos kipróbáltad az adott filmet rárakni egy hdd-re (azért nem pendrive-ot mondok mert egy lassabb pendrive-ról is akadhatna) és megnézni hogy onnan hogy muzsikál.
-
suste
veterán
mindegyiknek meg van az előnye és a hátránya
én jobban szeretem az egyben HDD-t, mert kevesebb az áramvesztési lehetőség, így nagyobb valószínűséggel viszi el a router külső táp nélkül (nekem ez volt a fontosabb)
viszont ha ezzel veszik össze a router (volt "szerencsém hozzá"), akkor nehezebb cserélnisajnos csak az a tuti, amit már kipróbált valaki
(nekem ilyen 1TB Hitachi van: HGST HTS541010A9E680, 20E volt Aqua-ban, eddig nincsen gond vele, nem terheli agyon a routert,mint az előző...) -
vargalex
félisten
Szia!
Ha ezt követed, akkor lenni kell netnek. Egy dolog maradt ki belőle: a másodlagos router LAN IP címének más tartományba kell esnie, mint az elsődleges router által osztott IP. Viszont, ha IP-t sem kapsz, akkor nem lehet, hogy a távoli wifi-n esetleg MAC szűrés van? Log-ban nem látsz semmit?
-
vargalex
félisten
Szia!
Maga a firmware frissítés nem okoz adatvesztést akkor sem, ha rajta vannak közben a drive-ok. Így a blogomban erről nincs is szó.
Valamint a firmware-ban található formázó/partícionáló felület egyetlen eszközt kezel, te pedig összesen ennyit írtál a dologról. Ebből sajnos nem derül ki (sőt, inkább pont az ellenkezőjére utal), hogy több eszköz van a routeren. Hidd el, nagyon kevesen használják úgy, hogy egy pendrive is van mellette. Inkább az egy HDD, vagy HDD+nyomtató a jellemző.Nem sok esély van egyébként a file-ok visszaállítására, de azért lehet próbálkozni.
Szerk.: A partíciós tábla visszaállítása egyébként semmit nem segítene. Sőt, az most nem is változott, tehát nincs mit visszaállítani. Az inode táblát kellene visszaállítani.
-
tboy72
aktív tag
Nekem a jómúltkorában a Popcorn A-200-ban használt 1,5TB-os vinyón szállt el a partíciós tábla, akkor találtam egy frankó kis progit, amivel visszaállítottam közel 1TB adatot, (igaz 3 napig dolgozott vele folyamatosan az asztali gépem). Most nem tudom melyik volt, de délután otthon megnézem az otthoni gépen.
-
vargalex
félisten
Szia!
Az említett script extroot-os megoldásra készült, mégpedig olyan esetben, ha az extroot, a swap és az adat partíció is egyetlen eszközön van. Ekkor ugye az extroot a második partíció (sda2), ezt formázta is.
Ha előre mondod, hogy neked az extroot egy pendrive-on van (a hdd-t lehet, hogy a belső formázóval formáztad anno, de nem az extroot-os módszerrel), akkor más scriptet írok.Sajnos visszaállítás szerintem nem igen van (egy backup visszatöltésén kívül, de gyanítom, az nincs).
-
SteveBeard
senior tag
Az extroot a pendrive-ra volt rakva.
Éreztem... az eddigi hozzászólásokból ez nem derült ki és ez okozza a kavarodást.
Alex se ajánlotta volna a scriptet, ha ezt hamarabb mondod.
Suste is csak annyit irt, hogy volt extroot a régi rendszeren, hogy hol
Penről szó sem volt.De ez már mindegy is, a rossz hír az, hogy szerintem a hdd tartalmát megformázta extrootnak és fel is csatolta /overlay néven.
Ez csak az én véleményem, lehet hogy tévedek...
-
SteveBeard
senior tag
Én ezt értem, de ez a script csak akkor működik rendesen, ha eredetileg is a beépített formázóval formáztad a hdd-t.
Tehát 3 részre osztva: extroot, mnt, swap. És pen nélkül...
Nálad már két eszköz is a routerben volt, ezért a script nem ismerte fel helyesen az eszközöket. Az sda3 -at látta sda2 -nek... szerintem.
Több eszköz csatolásakor érdemes a label vagy uuid alapú csatolást választani, mert összekeveredhetnek az eszközök.Suste valamit sejthetett,
lehet, hogy az extrootot a pendrive-ra raktátok....
-
-
suste
veterán
több ember tapasztalata azt mondja, hogy a pufferrel nem hogy nyersz, hanem veszítesz
szóval ne emeld, hanem inkább csökkentsd le 1-re, vagy 0-ra
teszteld le, de eddig mindenkinek kisebb load-ot hozott a 0 beállítása.....és a max partner korlátot is jobban visszaveheted szerintem, mert már 20-30 emberrel simán eléred a max sebességedet, szóval az 50 is tuti jó lesz, és kevesebb lesz a terhelés.....
Új hozzászólás Aktív témák
- The First Berserker: Khazan
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Router gondok
- Milyen notebookot vegyek?
- Premier előzetesen a The Talos Principle: Reawakened
- Milyen routert?
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- További aktív témák...
- Eladó Asus ROG Ally Z1 Extreme (1TB SSD) újszerű állapot, garanciával!
- Samsung Galaxy A56 5G 8/256GB, Király világosszürke
- LG Ultragear 27GP850-B Gamer monitor!27"/2560x1440/Nano IPS/180hz/1ms/Freesync-Gsync/HDR/Garancia
- Használt laptopok kedvező áron itt ( Személyesen és csomagküldéssel is országosan )
- ASUS Phoenix RTX 3060 12GB
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
- Intel Core i7-9700 CPU, processzor (SRG13)- Számla, garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - Lenovo ThinkPad 40A9 dokkoló (utolsó 30db szett vagy csak dokkoló)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest