Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    Ha már crypto spot ETF a téma: ez amúgy miért olyan nagy szó? Nagykutyák eddig is simán hozzáfértek crpytohoz futures termékeken keresztül. Crypto huszárok crypto tőzsdéken, átlagember revoluton és hasonló fintecheken keresztül "közvetlenül", laikus nagypapik pedig nagykutyák befalapjain keresztül (emlékszem még előző crypto mániából valami cryptos nyugdíj megtakarítási formára amit valami amcsi politikus reklámozott, lol). Biztos sok pénz fog beáramolni ezekbe az ETF-ekbe, de lehet inkább csak a többi lehetőség elől szivattyúzza el a pénzt, a longosok inkább az ETF-be rakják ezután. (Írhattam volna, hogy bizonyos piacokon eddig is volt már spot ETF, de nyilván csak az USA számít)

    Beérkező nagy pénzek, nagykutyák játékszerévé válik valami: a pénz nem mindig a long oldalra érkezik. :DDD Jó példája ennek a 2018-as crypto futures indulás, aminek az előfutára volt gyakorlatilag a 2017-es mánia.
    Egy nagyon jó lustaport cikk a témában 2018-ból: https://lustaport.wordpress.com/2018/02/23/elfustolo-uzem/
    A cikk utóélete: https://www.cnbc.com/2018/05/07/launch-of-bitcoin-futures-dragged-down-prices-fed-paper-shows.html , illetve elég a chartokra ránézni, 3 év döglődés jött, amiből gyakorlatilag csak a COVID pénzpumpa tudta kirángatni a piacot.

    Nyilván grat annak aki az elmúlt időszak emelkedéseit megjátszotta az ETF-re várva, nagyon szépen bejött nekik a számítás. Csak a világmegváltó hurráoptimizmus számomra nem teljesen tiszta az ETF-ek indulása kapcsán, miből fakad. Ez egy spekulációs piac, amit leginkább a sztorik húznak (a likviditásbővülés mellett), most egy újabb nagy sztori kihúzva gyakorlatilag.

Új hozzászólás Aktív témák