Új hozzászólás Aktív témák

  • Domináns Hím

    kezdő

    válasz Stanlee #1384 üzenetére

    "Meg minding nem ertik sokan, a FIRE az nem azt jelenti, hogy otthon ulsz otthonkaban es rohadsz a TV elott es valami szar obegatos torok sorozatot nezel."

    Pontosan. Nem mellesleg akinek korán összejött, azokat általában nem az "otthon döglök és nem csinálok semmit" fajtából faragták. Huszonévesen már minden anyagi célunkat megvalósítottuk, a 30-as éveink második felében pedig elértük azt az állapotot, hogy nagyon negatív forgatókönyv esetén is van már annyink, amennyiből a vagyon felélése nélkül bármeddig élhetünk az életszínvonalunk csökkenés nélkül. Utána még teljesen új dolgokba kezdtünk (pl. az említett rövid távú lakáskiadás is ezután jött), de ez a része már inkább játék, mint munka.

    Igazán nem is a mi generációnk, az "eredeti tőkefelhalmozóké" érdekes, hanem az utánunk jövőké. Nekünk ugyanis átlagos, középosztálybeli szülők gyermekeiként muszáj volt dolgoznunk, a mi gyerekeinknek viszont már csak miattunk, szülők miatt muszáj. Az induláskori különbség a mi gyerekeink és egy átlagos gyerek között már most is minden téren brutális nagyságú, egy-két generáció múlva - a tőkefelhalmozás folytatásával - pedig még nagyobb lesz. Számomra például meglepő volt a Jövedelem topicban folyó beszélgetés, amiből feketén-fehéren kiderült, hogy az IT-s értelmiség szinte teljes egészének halvány lila gőze nincs a budapesti elitgimikről. Sokan elképzelni sem tudják, hogy a kéttannyelvű sulikba járó gyerekek gyakran két idegen nyelv ismeretével mennek egyetemre.

    Döbbenet... A kapitalizmus mindenesetre új arisztokráciát nevel, még ha sokaknak nehéz is ezzel szembenézni.

    [ Szerkesztve ]

    Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)

Új hozzászólás Aktív témák