-
IT café
Telekom (vezetékes telefon, IPTV, xDSL / kábelnet / optinet)
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
sziszi-fuszi #131090 üzenetére
Egy átlagfelhasználónak semmi, értelme a 2000-es csomagnak. Előnye nem lesz belőle (az 1000 is bőven elegendő - azt sem fogja kihasználni, talán még több gépen sem a döntő többség). Nekem is alapból kevesebb csomagi s elég lenne, a feltöltés miatt lett választva az 1000-es. (ugye nem mindegy). Nem mintha feltétlenül kihasználnám, de bármikor jól jöhet. 1 Gbit hálókártya, azért már elég elterjedt, de otthoni hálózatot, nem biztos, hogy tudja - nekem pl 50 mbit-es volt a ruterem, ami sokáig elég is volt, mert nem volt nagyobb csomag, meg max papíron lett később 100-as, de felben nem tudom mennyit tudott, így már akkor cseréltem - hátha pár éven belül lesz optika is... hát erre eddig kellett várni... de jó, hogy már meglett minden, és nem utólag kell ezen gondolkodni.
Na most, egy 2,5-ös háló kártya, átlagfelhasználónak, szerintem felesleges. Ilyen sebességeknél pillanatok alatt lent vannak már a cuccok. Előbb lehet hardware korlát (2000-hez már bőven ssd kell, még kevesebbhez is).
Akinek meg kell, az meg úgyis megfogja venni mindegy, hogy pár százzal, vagy ezerrel drágább-e.
De én ismerek, olyant is akinek a 30-as net is elég, mert annyi is elég neki, 50-en sem fog többet használni. minek váltson 50-re...
Amúgy én 50-ről anno (rézen) azért váltottam 100-ra, mert 200-400 ftal olcsóbb volt, mint a korábbi csomag/ok.
Le-ben ugyan nem volt változás. (egy ér pár miatt, többet nem lehetett... de utólag nem is baj). Felben viszotn 3xos volt...Mindenkinek egyéni, kinek milyen kell, vagy milyen nem kell.
-
.:ZS:.
senior tag
válasz
#46824192 #131093 üzenetére
Megmosolyogtató ez a vita
Egyrészt azt gondolom, nagyobb marhaságokra is elköltik a pénzüket az emberek mint az 1gbps-2gbps közti különbség. Másrészt főleg a COVID óta bebizonyosodott hogy az internet egyre inkább az alapvető szolgáltatások közé tartozik, kvázi közmű. A víznél sem érdekel hány csapot nyitsz ki a házba, folyjon mindenütt egyformán.A 2gbps is arról szól, hogy amikor egy egész család otthon van, apa, anya dolgozik, egyik gyerek zeneórát hallgat online, a másik akármilyen videót néz, a harmadik meg épp elkezdi a GTAV-t letölteni az xboxra akkor apának ne szakadjon félbe az irgalmatlan fontos meetingje. Az egész menjen teljesen seamless függetlenül attól, hogy éppen ki mit csinál a hálózaton.
Egyáltalán nem az a lényege, hogy egy PC-n 2 gigával töltsed a virágboltból a 8k xxx filmet -
tylerddd
veterán
válasz
#33802016 #131076 üzenetére
Köszi, hogy leírtad a tapasztalataidat!
Én amit lehet, kábellel kötnék be. Nálam lenne a router + egy box, egy másik szobában csak box. Így hozzám optikai be, routerből innen utp a másik szobába. A baj csak az, hogy hiába bírná el a kábelvezető a két kábelt, nálam csak egy fér be mégis. Addig nézegettem és ez soha nem tűnt fel, hogy a fűtéshez tartozó csőtartót a baromarcú szerelő anno oda verte be, ahol a kábelvezető van. Ezért fér csak egy kábel el benne, a vezető megsérült, szűkebb azon a részen. Másik helyiségekben két vastagabb koax simán befér. Szóval abban agyalok, hogy az optikainak muszáj lesz hozzám fúrni egy lyukat, az utp pedig egymaga befér a kábelvezetőbe. Hihetetlen, hogy mókolás és különösebb erőfeszítés nélkül meg lehetett volna oldani, erre más fa**sága miatt nem megy. Még esetleg az játszana, hogy nem nálam lenne a router és nekem hoznák be az utp-t. De mivel én lennék a "rendszergazda", jobban örülnék, ha nálam lenne az eszköz, nem a másik szobában.
-
törölt tag
válasz
tothjozsi96 #131085 üzenetére
Ott a pont!
Először is illene tájékoztatni a kérdezőt , hogy milyen hardveres feltételei vannak a 2/1-nek.
Simán ki merem jelenteni , hogy 10ből 8 emernek halvány gondolata nincs , hogy a belső hálón hol fog elbukni a történet. Sokan csak annyit látnak , hogy ez dupla sebesség és csak párszázzal több. Sőt semmilyen rálátásuk nincs , hogy egy régebbi (nem 1 pc-ből és 1 kábelből összerakott) belső háló, 2gigabitre átépítépe milyen kiadásokkal járhat. -
törölt tag
válasz
sziszi-fuszi #131090 üzenetére
Elkezdhetném neked magyarázni mérnöki szinten is...
Köszi hogy feldobtad a napomat mérnök úr
Azért szerencsére nem egyedül vagyok a véleményemmel. De hát mi kis halandó júzerek hol vagyunk mi hozzád...
Megnézem van e valami feketelista , ha van rádoblak ,inkább ne is lássam a mindenkinek indokolatlanul 2gigabit kell hozzászólásaidat.
-
sziszi-fuszi
senior tag
válasz
#46824192 #131089 üzenetére
Már bocsi! De ha neked kétszeres teljesítmény különbség ugyanaz, akkor neked nem való informatika. Jelenleg - lakossági vonalon - 2/1 a csúcs. S ha úgy kívánod élhetek más hasonlattal is. Akad bőven a tárban. Csak gondoltam ezt még te is megérted. Elkezdhetném neked magyarázni mérnöki szinten is, de feleslegesnek tartom. S részemről a veled való értelmetlen, szakmaiatlan vitát abbahagytam.
-
törölt tag
válasz
sziszi-fuszi #131081 üzenetére
A hülye vagy , illetve hülyeséget írsz , két külön fogalom.
(értelmező kéziszótárt jalavasolm elővenni!)
Én az utóbbit használtam!Egyébként ha már ennyire rá vagy fagyva az autós példákra.
Akkor inkább egy csúcs audit hasonlít egy csúcs bmw-hez az 1 vagy 2 gigabit összehasonlításban, mert kb így valós. -
tothjozsi96
addikt
válasz
sziszi-fuszi #131086 üzenetére
Két dolog, itt hagyjuk abba, mert senki se beszélte le semmiről! A másik pedig az lenne hogy OFF-ba kellene tenni az ilyen jellegű hozzászólásokat.
-
sziszi-fuszi
senior tag
válasz
tothjozsi96 #131085 üzenetére
Ez a vélemény a te véleményed, ahogy az enyém meg az enyém. S én még sem állítom, hogy a tied hülyeség!. Egyáltalán nem ment mellé. Te milyen alapon feltételezed a kérdezőről, hogy neki megterhelést jelent(het), egy normális a következő generációnak is megfelelő, belső hálózat kiépítése? Miért kell valakit lebeszélni a korszerűbb, jobb, gyorsabb technológia igénybevételéről? Mi ebben a jó? Ha tájékoztatod az rendben van. De lebeszélni???? Ez olyan, mintha neked csak xDSL lenne és ahhoz akár a 100-as eszközök és a cat5 is megfelelő, mert ez az olcsó. S mi több, te elégedetten vennéd igénybe azt a szolgáltatást, mert NEKED megfelel. De ez nem jelenti azt, hogy a másik embert le kellene beszélni bármiről is!
-
tothjozsi96
addikt
válasz
sziszi-fuszi #131083 üzenetére
Akkora hülyeség az a példa amit írtál.. Az 1Gbit és a 2Gbit is csúcssebesség, tehát ez hogy BMW-t hasonlítgatsz Trabant-al, ez nagyon mellé ment!
Mindenki azt csinál amit akar, reméljük nincs switch-el toldva valahol a házban megtoldva az internet mert akkor oda is kellhet egy újabb 40 ezer forintos beruházás egy olyan switch-re ami lekezeli ezt a sebességet, illetve ami itthon kapható legolcsóbb 2,5Gbit LAN kártya az is potom 20 ezer forint, reméljük csak 1 gépbe kell LAN-kártyát beépíteni és nincs három gyerek, három különböző konfiggal.
Tök jó hogy biztatjuk a másik embert hogy megéri és vágj bele mert csak 500 forint a különbség, de ne lepődj meg hogyha 2 hét múlva írni fog hogy a speedtest továbbra is csak 1Gbit-et mér, és mi lehet az oka? (Abból indulok ki hogy problémát okozott az is hogy mi lehet az emeleten a probléma, miért csak 100Mbit-et mér..
)
-
sziszi-fuszi
senior tag
válasz
tothjozsi96 #131069 üzenetére
Sokszor kell(het) letölteni Steamről, (és igen, jön 2 gigával!) Nem kell olyan gép, mert alig pár ezer forintból lehet venni 2,5-es kártyát. (Nagyjából kapával kaszával 8-10 ezerből megúszható.) Az 500/22-vel is meg lehet lenni, ahogy a kevesebbel is. Sokan meg is vannak. De ott ahol 5000 Ft körül hozzáférhető egy ilyen sebesség, azokat minek lebeszélni a használatáról? Ez olyan mintha adni akarnának havi ötezerért egy BMW-t és inkább járok a meglévő havi 500 Ft-al olcsóbb Trabimmal.
-
sziszi-fuszi
senior tag
válasz
tothjozsi96 #131065 üzenetére
Senki nem írt facebookról. De tudod mit, te közlekedj Fizukicsivel, én ha megtehetem, mert nem drágább, maradok az Audi/Mercedes mellett. Mindegyik ugyanoda visz. Csak nem biztos, hogy a kényelem és a gyorsaság is ua.
-
sziszi-fuszi
senior tag
válasz
#46824192 #131062 üzenetére
Látszik, hogy mire használod (illetve nem haszálod netet).
Csak mosolyogni tudok rajtad és a szánalmas hozzáfűzéseden is. Szerintem mielőtt mást lehülyézel, sétálj oda tükörhöz és nézz bele, talán látsz egy futóbolondot. De a hozzászólásaidból ítélve inkább csak nézel, de látni nem szoktál!
-
poli27
veterán
Igazad van rosszul emlékeztem (szerencsére nem csináltam már elég régen kismunkát)
Kiszállási díj - 5.000 Ft Minden helyszínre kimenetelnél számlázandó, sikertelenség esetén is !
Munkadíj (30 perc) - 3.600 Ft
Munkadíj (1 óra) - 7.200 Ft
Léges leág építése vagy áthelyezése, 1,5 óra munkadíjjal - 24.930 Ft -
Túzok22
senior tag
válasz
Attila2011 #131012 üzenetére
Kell az a toldó és a hosszabbító optikai kábel, ami előző válaszomban linkeltem. Ezzel a megoldással nem kell a kintről bejövő optikai kábelt visszahúzni a födémen, hanem át kell fúrni a falat úgy, hogy a hosszabbító optikai kábelnek a feje is átférjen, így áthúzva a jelenlegi helység melletti helységbe. Ha viszont távolabbi helységbe gondolod az áthelyezést, akkor nem lehet elkerülni a födémen való visszahúzást.
-
törölt tag
válasz
tylerddd #131042 üzenetére
Gondolom szerelő függő, de nálunk 80m-es kötegből húzta inkább, nehogy az 50-es kevés legyen (Persze maradt bőven a 80-asból is). Nálunk kérésre kívülről megy az optika, ahogy előtte megtérdeztem, javasolták, az eresznél, illetve, fal burkolathoz erősítve... majd ablaknál fel, és be. Így ugyan ott jön, ahol eddig volt a ruter.
Ellenkező esetben, a lakáson át kellett volna össze vissza... az nem lett volna olyan jól
Másnál pedig szobán be, felra fel - padlásra, padláson át, nappaliba le, ahol a ruter.
Igaz egyik esetben sincs tv szolgáltatás, de mindkét esetben ott lenne a tv. Ha készséges a szerelő, akkor segít megoldja... Az első kérdés, hogy hova szeretném a kábelt, mi az elképzelés...
Ha te egy másik szobába akarod, az ont/rutert, akkor megoldható... Azt, hogy egy második tv-ig vezetne-e utp-t, már nem biztos... legalábbis nem biztos, hogy ingyenesen (fenti ingyenes volt). De ahogy látom más azt írja, hogy az sem fizetős... így lehet abban is szerencséd
"sőt még hosszabb kábelt is hagy az esetleges későbbi mozgatásra."
Való igaz. -
Túzok22
senior tag
válasz
Attila2011 #131012 üzenetére
-
djalmasi
tag
Halihó. DNS Cache beragadásra van valakinek esetleg valami ötlete? Úgy 3 napja kezdte el azt csinálni a hálózat nálam (más telekomos barátnál nincs ilyen), hogy pl egy adott domainnek átállítom a DNS szervereit vagy akár csak egy A rekord IP címét, de nálam akár 48 órába is telhet mire felfogja a hálózat, hogy cserélődött a DNS vagy az IP. CMD-ben az ipconfig /flushdns nem segít, routerben próbáltam DNS szervert váltani google, cloudflare és egy ismeretlen harmadikra (ezek sem segítettek).
-
tothjozsi96
addikt
válasz
csako #131068 üzenetére
De, persze, világos amit mondasz, de egy játékot egyszer töltesz le, illetve nem vagyok biztos abban sem hogy Steam-ről jönni fog 2Gbit-el a letöltés, meg azért oda olyan számítógép is kell amibe 2,5Gbit-es hálózati kártya van. Nem a saját állításom akarom megvédeni, nekem szimplán untig elég lenne az 1Gbit-es internetcsomag is, nem éreznék késztetést arra hogy még nagyobb legyen. Például jelenleg 500/22Mbit internetem van, tökéletes. A feltöltés nem sok, de nappal megy a gép, mindent szépen visszatudok seedelni, nem kell éjjel mennie a gépnek. Otthon szülőknél pedig 100/8Mbit internet van, én meg tesóm használtuk főleg egy időben, de ott is ha nem töltött egyikőnk sem, bőven elég volt mindenre az a sebesség is. De ha 1Gbit-es internet lett volna és tesóm kiakasztja a sebességet, ugyan úgy járunk mint a 100Mbit-essel, érted. De igen, teljesen igazad van, nagyon fontos tényező az idő!
-
válasz
tothjozsi96 #131065 üzenetére
Játékokat Steamről vagy máshonnan senki sem szokott letölteni?
Friss emlékem, hogy a GTA V is volt vagy 100 GB.. azért ott már feltűnik a sebességkülönbség, abban hogy mikor kezdhetek neki a szórakozásnak. -
törölt tag
válasz
Starchm #131063 üzenetére
Átlaghasznalatról beszélünk. Kicsit ha logikusan gondolkozol , egy családnak 1 gigabiten is több tartalom tud érkezni ,mint amit egész egyszerűen eltudnak fogyasztani.
Amikor azzal akasztja ki valaki a csomagot ,hogy az nmagon top 100 legyen és ezért minden is letölt és megoszt az nem átlagfelhasznalás , ahogyan az sem hogy az ember munka miatt naponta 6db 20 gb -os fájlt mozgat át a neten.
-
tothjozsi96
addikt
válasz
sziszi-fuszi #131061 üzenetére
Tehát 1Gbit nem elég facebookozni, igaz?
Ha már úgyse a torrentezés a cél, nem is értem kinek érheti meg a 2Gbit, de komolyan.#131062 boxoslaca
Így van, böngészésre meg általános felhasználásra teljesen felesleges. Az 1Gbit-es internetcsomagot még megértem hogy rengetegen választják, azért az a feltöltési sebesség komoly, de 2Gbit-es csomagnál csak a letöltési sebesség duplázódik, én szerintem az már teljesen felesleges.#131063 Starchm
Nem sikerült kiragadni a lényeget, ha már beidézted mit írt akkor legalább alaposan olvastad volna végig az indoklását, "Egész egyszerűen nem fog észrevenni böngészés (olvasás) közben senki semmit abból ,hogy 0.3 / 0.5 /1 /2 gigabites kapcsolaton böngészik."Innen indult el az egész gondolatmenet, azért megnézném hogy böngészés, általános felhasználás mellett hol fog kijönni a limit. De akkor mondok másik példát, hogyha 1 valaki elkezd letölteni és kiakasztja a 2Gbit-et valahogy, akkor mindenkinek ugyanúgy belassul a szolgáltatás, mintha 10Mbit-es internetcsomag lenne.
-
Zeki
nagyúr
válasz
tothjozsi96 #131059 üzenetére
Mindenre elég. Még. De ha a kábelezés nem lett volna elég 2 gigabitre, akkor ceréltettem volna. De így nem érdekel.
-
Starchm
őstag
válasz
#46824192 #131062 üzenetére
Jellemzően nincs szolgaltatás ami ma az átlagember 2 gigabites kapcsolatát kiszolgálja.
Igazabol barmilyen nagy meretu adat csere ki tudja hasznalni. Akar csak a sajat kepeidet mented el google-ba vagy barhova, vagy szimplan a linux cd-t toltod le epp...Nyilvan nagyobb csaladnal tobb eszkoz miatt is ki johet hamar a 0.3 / 0.5 de akar az 1 giga limitje is.
Persze tudom van akinel a 10 megas adsl is boven eleg a 9 tagu csaladnak, de van eleg user aki a 2 gigat is siman kihasznalja.
-
törölt tag
válasz
sziszi-fuszi #131061 üzenetére
Már megint hülyeséget írsz!!
Egész egyszerűen nem fog észrevenni böngészés (olvasás) közben senki semmit abból ,hogy 0.3 / 0.5 /1 /2 gigabites kapcsolaton böngészik.Jellemzően nincs szolgaltatás ami ma az átlagember 2 gigabites kapcsolatát kiszolgálja. Sőt, hamarabb lesz szűk keresztmetszet a júzernek saját hardveres korlátja.
Véleményem ismét az ,hogy mondvacsinált indokokkal ne beszéljünk rá senkire semmi olyat amire semmi szüksége.
Teljesen mindegy ,hogy 100 ftvagy 1000ft a többlet ha semmi szükség rá, akkor a világ legnagyobb baromsága 100Ft -ot is kidobni az ablakon. -
sziszi-fuszi
senior tag
válasz
Mire nem elég a 30 megabit? Hiszen csak idő kérdése és minden letöltődik, megtekinthető, elolvasható.
Ugye a válasz, a sebesség. Na ehhez kell(het) a 2 giga is. Nem azért mert 24/7-ben megy a torrent. Hanem amikor használni akarja az ember, akkor legyen olyan gyors mint a villám. S főleg ennyiért!
-
Brogyi
őstag
válasz
Nem jó kérdés. Ha 400Ft a külnbség akkor miért ne.
-
Zeki
nagyúr
Ha átváltok 2 gigás csomagra, újra kell kábelezni a lakást? A Telekom szerelője ezt megcsinálja, vagy ez külön fizetendő munka?
Mondhatja azt, hogy a házadban lévő garázsig elvitték az üvegszálat anno (4 éve), meg a 2 tv-hez megcsinálták a kiállást, elég az oda? -
szaboi6512
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Olvasd el az összefoglalót!
Szolgáltatók összehasonlítása ITT!
Jelszinteket ide írhatsz!
Kötbér kijátszására, annak elkerülésére segítséget kérni és ahhoz segítséget nyújtani szigorúan TILOS.
- Melyik tápegységet vegyem?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Láncfűrész topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- sziku69: Szólánc.
- 500 millió eurós bírságot kapott az Apple az App Store okán
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nyaralás topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- További aktív témák...
- AKCIÓ ÚJ Bontatlan Macbook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billent Azonnal átvehető.
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 64/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10850H 32/512 QUADRO T1000 4GB
- EJJ! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/256 FHD IRIS Xe
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest