Új hozzászólás Aktív témák

  • Sennalacy

    aktív tag

    Hát srácok... olvasgattam itt a topicot és belefutottam ebbe a "kamu 4K" dologba, illetve 4K-s tévék monitorként való ajánlásába illetve nem ajánlásába. Ezzel kapcsolatban pár dolgot itt tisztába kellene tenni.
    1. Ha megvan minden képpont akkor a kijelző natív 4K. Olyan létezik, hogy egy nem 4K adás felkonvertálással "kamu 4K"-s lesz, de ez nem a tévé hiányossága és nem rossz dolog bár nyilván nem lesz olyan minőség mint a valós 4K jel. De nincs olyan tévé ami nem 4K-s jelből natív 4K-t csinálna! Minden 4K tévé felkonvertál ha alacsonyabb jelet kap, az, hogy ezt milyen minőségben teszi az lehet eltérő.. Csak azt tudom elképzelni amikor azt mondják itt egyesek, hogy a 8000-es széria 4K-ban jobb, hogy azokban erősebb processzor van így több "lóerővel" talán bonyolultabb, jobb algoritmus szerint konvertálva szebben tudja megoldani a az átalakítást, de attól az még nem lesz natív 4K-s jel, csak közelebb lesz hozzá megjelenésben. 4K-s jellel minden kijelző aminek megvan a szükséges képpontszáma natív 4K képet fog adni. De ha így van és csak az erősebb proci miatt látványos felkonvertálási különbség van az egyes szériák között nem 4K-s jel esetén akkor ezt kell mondani. Ami nem ugyanaz mint kamu 4K vs. natív 4K!
    2. Az igaz, hogy az 1.4-es HDMI csatlakozás nem ajánlott 4K-hoz, de az nem, hogy azon csak full HD jel érkezhetne és azt a tv felkonvertálja csak 4K-ra... Nem. Az 1.4-es is képes 4K-s jel továbbításra csak max 30 képkockával 60 helyett. tehát natív 4K képet látsz csak nem 60 képkocka frissítéssel. Tehát itt az a kérdés, hogy mely tévékben van 1.4 és melyekben van 2.0-ás HDMI csatlakozás. Ha valamelyikben csak 1.4 van akkor az attól még lehet 4K, csak nem 4K/60 képkocka jel fogadására képes amitől nyilván nem javasolt megvételre, de attól az még natív 4K csak a korai eresztésből.
    3. Az, hogy 4K-s a tévé, nem jelenti, hogy a fullHD tartalom életlenebb lenne rajta mint sima fullHD tévén mivel 4-el osztva pont azt a felbontást kapjuk, így csupán 4 pont lesz egyforma színű és kész. A homályosság akkor jelentkezik ha nem arányos nagyítás vagy kicsinyítés történik egész számú többszörössel. pl. egy fullHD kijelzőn egy 960x540-es kép pontosan olyan képponthelyesen lenne "éles" mint az 1920x1080 csupán a felbontáskülönbség miatt lenne pixelesebb a kisebb felbontás. Egy 1280x720-nál már nincs egy az egyben megfeleltethető képpont tehát ott már homály lesz, ezt jelenti a nem natív nézet. Lényeg, hogy egy 4K-s tévén is lehet az asztal 4K-ban gyönyörű 4K háttérképpel, de ha nincs elég lóerő a videokártyában a 4K-hoz akkor pont ugyanúgy lehet játszani fullHD-ben mint egy fullHD monitoron, semmivel sem lesz életlenebb a kép elvileg. Tehát nem igaz, hogy 4K-s tévéhez feltétlenül két 1080-as kell SLI-ben.. :)

    (Bocs, ha már ezt valaki így végigzongorázta korábban, azt a hozzászólást nem láttam )

    [ Szerkesztve ]

    Pssszt, csendet kérek BIOS-t frissítek!

Új hozzászólás Aktív témák