Új hozzászólás Aktív témák

 • DeltaPower

  őstag

  flame on én furcsa módon nem hallok a híradóban kalózkodás miatt tönkrement film- és zenei kiadókról, viszont annál többet az első napon százmillió dollárt termelő filmekről és egymillió példányban eladott lemezekről. amíg ez így marad, addig a jogvédők a kiadókkal együtt tehetnek egy szívességet. flame off

  "Moonshine Whiskey (70°, ízesítés nélküli) van. Fincsi" - Teebee - "De az kiírtaná az egész családomat..Akkor is ha csak én innék belőle.." - forintuser

 • WonderCSabo

  félisten

  Minden bizonnyal ez is csak az ingyenes torrent oldalakat fogja támadni, a fizetős smsweb és egyéb gennyoldalak meg továbbra élhetnek vidáman mint hal a vízben...

 • geezer

  aktív tag

  válasz WonderCSabo #2 üzenetére

  Ez jó. :K
  Ugyanez a két gondolat fogalmazódott meg bennem, mint az előttem szólók komentjei.

  1.: torrent mióta törvénysértő? Benne lesznek vajon ők is a célpontok között?
  2.: másrészt lerágott csont: több művész is elmondta, hogy a kalózkodás nemhogy csökkentette volna a bevételeit, hanem szélesebb közönséggel ismertette meg. Akik pl elmentek koncertre.

 • Löncsi

  őstag

  válasz geezer #3 üzenetére

  a kalózkodás nemhogy csökkentette volna a bevételeit, hanem szélesebb közönséggel ismertette meg

  Ezt mond meg az Epic csapatának is. :)
  [link]

  Elvették a radírját, azt az egész élete egy nagy kompenzálás, hogy ő igenis kan és igenis 2 méteres a fallosza - by stranger28

 • Zolee11

  senior tag

  Egyszer megnézném az eladások változását, ha megszűnne a "kalózkodás".
  Túlságosan nagy jelentőséget tulajdonítanak neki. Sokan sok mindenről lemondanának és csak az igazán kiemelkedőkért áldoznának, mert sokszor előfordul, hogy maga az "ingyenes próba" kedvelteti meg a terméket (zenét, filmet, játékot, programot). De ha nem ismerem, nem áldozok érte, mert van amit ismerek és bevált, a pénzemmel meg nem zsákbamacskázok.
  De mindez csak nézőpont kérdése. De főként a milliárdosoké, akik mindent irányítanak. :)

  no brain, no problem

 • Pikari

  őstag

  Fizessétek meg Istennek, ami Istennek jár, és fizessétek meg Cézárnak, ami Cézárnak jár. - Jézus


  Néha persze fizettség gyanánt egy kés szúrja át Cézár bordáit.

  Azok a politikusok, akik inkább a kiadóvállalatok oldalára állnak egy olyan törvény kapcsán, ami miatt gyakorlatilag BÁRKI ellen vádat lehet emelni az egész világon, egyszerű hazaárulók, és minden békés ellenállás jogos velük szemben.

  Ugyanakkor itt és most le kell szögeznem, hogy én személyesen is érdekelt vagyok a szoftver iparban. És tapasztalataim szerint egy rendesen beárazott szoftvert gyakorlatilag NULLA ember lop el.

  [ Szerkesztve ]

  A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

 • WonderCSabo

  félisten

  válasz Pikari #6 üzenetére

  Pff, pontatlanul idézel, és a pontatlanságból még következtetsz is... :W

  Adjátok meg a Császárnak, ami a Császáré, és Istennek, ami az Istené

  Így szól pontosan az idézet. Amikor Jézus ezt mondta, Cézár már rég halott volt. A mondás pedig egyáltalán nem egy személyről szól, hanem a mindenkori császárról/államról/kormányról/stb. Amikor Jézus mondta ezt, egyébként Tiberius volt a császár.

  [ Szerkesztve ]

 • Pikari

  őstag

  nem hiszem, hogy ez bármit is változtatna a lényegen

  A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

 • Narxis

  nagyúr

  válasz Pikari #6 üzenetére

  "és minden békés ellenállás jogos velük szemben"

  Ezt komolyan gondoltad azzal a képpel együtt?

  Thanos was right.

 • WonderCSabo

  félisten

  válasz Pikari #8 üzenetére

  Mivel a hszedben úgy alapjában véve semmi értelme nincs, valóban.

 • Morden24

  nagyúr

  válasz Pikari #6 üzenetére

  Mondj példát a "rendesen" árazott szoftverre, indokold meg, hogy miért arra esett a választásod, és kérlek tájékoztass a "tapasztalataid" mibenlétéröl. Téháiksz.

  Sectumsempra - For Enemies

 • geezer

  aktív tag

  válasz Löncsi #4 üzenetére

  Nézd, nem pont ellenük szól, és nyilván vannak vesztesei is az egésznek, de....
  Szerintem egy JÓ játékot az emberek megvesznek. Én is így vagyok ezzel. Lehet hogy STEAM-en keresztül, mert nem vagyok hajlandó a sok undorító pluszköltséget megfizetni a dobozos DVD miatt, de megveszem.

  Az egy másik kérdés, hogy ennyi csupa szar játék közt nem könnyű még lopni sem. ;]

 • Zolee11

  senior tag

  válasz Morden24 #12 üzenetére

  Szerintem nála 1000 HUF / 4 EUR-ot érhet meg egy szoftver, mert ami drágább az biztos lehúzás, mert ennyiből bármilyen szoftvert ki lehet fejleszteni, sőt még busásan is meg lehet élni.
  Már csak ebből kiindulva: ...nem, semmilyen hardverért nem adok ki 5 ezer forintnál nagyobb összeget, akkor se ha aranyból van.
  Pont az ilyen hozzáállás miatt, próbálnak egyre keményebben fellépni a kalózkodás ellen.

  no brain, no problem

 • Morden24

  nagyúr

  válasz Zolee11 #14 üzenetére

  Szerintem nála 1000 HUF / 4 EUR-ot érhet meg egy szoftver, mert ami drágább az biztos lehúzás

  Nem g_cizni akartam, mert én is rengeteg szoftvert túlárazottnak, a biztosított upgrade lehetőségeket szemétnek, a supportot selejtesnek és en bloc inkorrektnek tartok, csak úgy nincsen értelme semmiről írogatni, hogy "reális árú szoftver", mert ugye milyen szoftver, mire való, mit kapok hozzá, mindezért mennyit fizetek estébé.

  A tapasztalatok meg ha csak személyesek, akkor nagyon sokat nem érnek. Én itt a PH!-n halom embert "ismerek", aki még mindig warez Starcrafttal játszik, és nyilván nem azért, mert '98 óta gyűjt keményen.

  Sectumsempra - For Enemies

 • kraftxld

  nagyúr

  válasz Morden24 #12 üzenetére

  Én pl a Macrium Reflect-et, meg az SBS 2008 / 2011 szervert elég jó vételnek tartom.
  Valamint még a Windows Server 2008 R2 Datacenter-t, Aida64-et, Logmein Central-t.

  | MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'

 • Zolee11

  senior tag

  válasz Morden24 #15 üzenetére

  Értem én, nincs ezzel semmi gond. De a hozzászólását elnézve, hasonló válaszra számítanék, mint amit én írtam.
  Adott termék értéke, mindig annyit ér, amennyit adott ember adott időpontban a "vágyai", céljai eléréséhez képes feláldozni. Tehát az "érték" minden embernél eltérő, így lényegében valakinek túlárazott, valaki meg örül, hogy "csak" ennyibe kerül.
  Megértem és a hozzáállását, mert ez a kapitalista rendszer lényegében a pénz/vagyon átcsoportosításáról szól, arról, hogy 10.000 ember mindent megtehet, majdnem félisten, milliárdok meg éhen halnak majd... De ha ilyen "agresszív" módon lép fel, akkor azok is elpártolnak a "véleménye" mellől akik esetleg támogatnák, és a tömegben egyedül hiába akarsz a tömeggel szembe menni.

  no brain, no problem

 • bunfi

  őstag

  válasz Morden24 #15 üzenetére

  Hát ez elég szomorú, hogy képtelenek 2999 jó magyar forintot áldozni a játékra. Ráadásul még a gépre kell a pénz című sirámok sem állják meg a helyüket... Legalább azokat a régi és tényleg bizonyított játékokat vegyék már meg az emberek! Vagy legalábbis illene...

  János először lőtt oszt már kérdeznie se kellett

 • ElEvEn11

  senior tag

  válasz Zolee11 #17 üzenetére

  "Adott termék értéke, mindig annyit ér, amennyit adott ember adott időpontban a "vágyai", céljai eléréséhez képes feláldozni. Tehát az "érték" minden embernél eltérő, így lényegében valakinek túlárazott, valaki meg örül, hogy "csak" ennyibe kerül."
  Ez annyira igaz! Ismerek egy embert, aki minden egyes Apple terméket (Figyelem! Nem oprendszer háború, csak példa!), amint megjelenik gondolkodás nélkül megvesz, még akkor is, ha már van neki hasonlója (pl.: legújabb iPhone, vagy iPod, pedig a korábbiak is megvoltak neki) csak azért mert imádja az Apple termékeket és mert megteheti.
  Ezzel szemben Én; őszinte és gyermeki boldogsággal vennék meg minden szoftvert, amire szükségem van (nem csak játék!), ha megtehetném. Sajna nem így van, de igyekszem még így is. A hardverre például már szinte nem is költök.

  Szerintem az iLindowsdroid, egyedi GUI-val a világ legjobb op.rendszere. ;o)

 • ElEvEn11

  senior tag

  válasz bunfi #18 üzenetére

  Nem értem, miért tartunk még mindig a játékra szűkítésnél? :O Ahogy említed, azok ma már tényleg elég olcsók ahhoz, hogy meg lehessen vásárolni. A munkára használható szoftverek terén viszont messze nincs így. ...és rohadtul utálom azt az érvet, hogy kitermeli. :W Ahol sok a fóka és kevés a hal, ott bizony sokan éhen halnak, másrészt ma már minden Vérpistike, aki tud futtatni egy alapszintű szoftvert a bármilyen gépén, rögtön megcsinálja 5000-ért ugyanazt a melót (persze sosem ugyanazon a szakmai színvonalon), amiből nekem megélnem kéne. :W Másrészt a megrendelések száma egyenesen arányos a potenciális megrendelőként szóba jöhető ismerőseid számával. Ezt úgy hívják, hogy protekció, vagy protekcionizmus. Ilyen vízben köpködhet az ember, csak újra benyeli. :(((

  [ Szerkesztve ]

  Szerintem az iLindowsdroid, egyedi GUI-val a világ legjobb op.rendszere. ;o)

 • bunfi

  őstag

  válasz ElEvEn11 #20 üzenetére

  Nekem nem kell mondani. Solidworks, Inventor... és már milliós nagyságrendeknél tartunk. Részemről szerencsés vagyok, mert a diák verziókhoz hozzájuthattam legálisan. Használhatom, csak hasznom nem lehet belőle azon kívül, hogy tudom használni a programokat. A Photoshop és a többi "olcsóbb" Adobe programnál részben igazad van. De ha vérpistike meg tudja csinálni, akkor én is, így nem fizetek neki (én) semennyit. A durvább melókhoz meg úgyis szakember vagy szakképzés kell. szerk: nagyon eltalálja a lényeget az aláírásod :D:D:D

  [ Szerkesztve ]

  János először lőtt oszt már kérdeznie se kellett

 • Dany007

  veterán

  Én gyakorlatilag nem látom a kárát ennek a "töménytelen mennyiségű" kalózkodásnak.
  Persze nyilván azért mert nem olyan cégnél dolgozok ami ebből él meg.
  Na de tényleg azt látni, hogy különböző film és játékcímek sorra döntik meg az eladási rekordokat nem ritkán az első napon vagy héten!
  Továbbá egyáltalán nem hallani / látni tömeges csődről gyártói, kiadói oldalon.

  Igen a kisebb cégek, zenekarok a kalózkodás miatt szépen eltűnnek a süllyesztőben, és? Ezt fel lehet fogni természetes szelekciónak is. Csak a legjobbak maradnak talpon.
  Amúgy meg lehet nézni asszem a music.hu oldalán, hány zenekiadó cég van ma Magyarországon. Én 100+-t számoltam, hát nem kevés, és nyilván még mindegyik megél.
  Ha tényleg ez akkora problémát okozna, akkor talán nem 100+ kiadó lenne jelen, hanem mondjuk csak 10-15.

  A 90-es évek óta meg egyre többen akarnak ebből megélni. A filmek, zenék játékok terén is ömlesztve kapjuk a szart, és csak győzzük kiválogatni az igényesebbeket. Én spec. örülök neki, hogy a gagyibbak elbuknak. Nehogymár a nyálbojz 2010 zenekar az egyetlen egy slágerszámából éljen meg, miközben egész évben a lábukat lógatják, tehetségük nincs, koncert ha van az is full playback.

  A szoftver terén, mondjuk aki tényleg termelői hivatalos munkát végez vele, az vegye meg.
  Ennyi. Egy befektetés. Nyilván nem nyitok egy légitársaságot ha nincs pénzem repülőkre. Így nem nyitok graf. stúdiót sem, ha nincs pénzem a PS-re meg a többire.
  Ettől függetlenül a nagy nagy kalózkodás közepette se látni, hogy az Adobe, vagy a Microsoft veszteséges lenne és akár csődbe is jutna. Ennyi az egész, majd ha a nagy cégek csődközelbe jutnak a kalózkodás miatt, akkor lehet itt problémáról beszélni.
  De addig ez csak arról szól, hogy pár ember a jelenleginél is sokkal jobban kiakarja tömni a zsebét, sok más ember, meg be akar szállni melléjük még akkoris ha már nincsen hely.

 • maláj

  őstag

  válasz Dany007 #22 üzenetére

  erről van szó :K
  kérném a nagy cégek, stb. neveit akik csődbe mentek és nem voltak sok milliárdos bevételük ...
  ja, hogy az nincs :U
  akkor ennyi ugyebár

 • Zolee11

  senior tag

  válasz Dany007 #22 üzenetére

  Teljes mértékben egyet értek!

  Ez semmi másról nem szól, mint hogy a nagy kiadók és cégek még több milliárdot akarnak, mert amikor látják a statisztikákat, hogy mennyi példányt töltöttek le, szinte vérben forog a szemük, hogy hány száz dollármillió úszott el... és rögtön felkapják a telefont, hívják a havert (szenátor, képviselő, képviselő, stb.), hogy most már csinálni kell valamit, mert ez így nem mehet tovább...
  Ugyanakkor a bevétele(i)k nem csökkennek, sőt adott helyzetben növekednek is, de még több lenne ha nem létezne a kalózkodás. És mutogatnak egyes kisebb kiadókra, akik tönkremennek, mert tönkreteszi őket a kalózkodás. Ami így nem igaz, sokkal inkább a többihez képest alacsony minőségű termékeik miatt esnek ki a játékból, mert ugye nem lehet eltitkolni a termékek minőségét, azzal, hogy csak megvásárolva lehet kipróbálni teljes mértékben, de ha nem tetszik, akkor vissza már nem veszik (legtöbb esetben).
  Minden cég növekedő bevételeket akar a végtelenségig (mint tudjuk ez képtelenség), és ez is egy eszköz, arra, hátha ez segít, vagy épp erre mutogat a sikertelen kereskedelmi igazgató, hát nincs mit tenni a kalózok miatt nincsen meg a folyamatos növekedésünk.
  Erre kitaláltak egy pótló megoldást a +sarcolást, a jogdíjakat, így most már minden kétbalkezes, tehetségtelen, "előadóművész" megélhet nyugodtan a semmiből.
  Természetesen nem a kalózkodás mellett állok ki, csak egy kicsit másik oldalról is érdemes megvizsgálni a dolgokat.

  no brain, no problem

 • hack69

  aktív tag

  "emellett bírósági végzés kötelezné az olyan közvetítőket is, mint a Google, hogy találataik közül szűrjék ki e lapok linkjeit."

  Ez már ma is így van, akkor miért kell újra szabályozni? A DMCA nem szokott kérni. Repül a levél és lehet blokkolni. Azt kell mondjam hogy racionalizálás történt, vagyis egy kicsit modernizálták a szabályozást az eszközök tekintetében, de lényegében semmi új fejlemény nem történt.

 • Morden24

  nagyúr

  válasz Dany007 #22 üzenetére

  Na de tényleg azt látni, hogy különböző film és játékcímek sorra döntik meg az eladási rekordokat nem ritkán az első napon vagy héten!

  Meg is van az eredménye, az ilyen ultrasikeres franchise-okhoz kb. annyira mernek hozzányúlni, érdemleges változtatást eszközölni, fejleszteni, hogy semennyire. Félnek tőle, mint ördög a szenteltvíztől.

  Igen a kisebb cégek, zenekarok a kalózkodás miatt szépen eltűnnek a süllyesztőben, és? Ezt fel lehet fogni természetes szelekciónak is. Csak a legjobbak maradnak talpon.

  Én azt nem nevezném "legjobb"-nak, hogy egy kicsi (jó az középnagynak is) stúdió veszélybe kerül, aztán a megakiadók keselyűként zabálják fel a tetemét, azaz a hozzájuk tartozó jogokat, védjegyeket.
  Szerintem ez közel sem annyira klassz, még természetesnek is csak szájhúzva nevezném.

  Nehogymár a nyálbojz 2010 zenekar az egyetlen egy slágerszámából éljen meg, miközben egész évben a lábukat lógatják, tehetségük nincs, koncert ha van az is full playback.

  Az a baj, hogy de, a Nyálbojz megél, mert mögötte van egy iparág, ami keresztülnyomja, aztán szavazhatsz sms-ben. A tehetséges kisebb zenekarok meg mehetnek sörért előadni, és ha egy valós tehetségkutató shown meg akarnak jelenni, akkor - légy erős - nekik kell fizetni még amellett, hogy garantálniuk kell megjelenőket.

  Ettől függetlenül a nagy nagy kalózkodás közepette se látni, hogy az Adobe, vagy a Microsoft veszteséges lenne és akár csődbe is jutna

  Ennek sokszor nem a cég, hanem a munkavállaló vagy a magánszemély látja kárát. A lopott Fotóboltnak akkor, amikor a szomszéd Pistike "megspórolja" ennek a szoftvernek az árát, mégis a te piacodon konkurál (aki vért pisált, hitelt vett fel, összedolgozta a pénzt rá), vagy te, mint dolgozó, amikor az utcára kerülsz, mert a fillérbaszó főnököd lopott szoftvert használ, a konkurens meg volt annyira szemfüles, toljon egy fülest erről.
  A Microsoftos dolog is ilyen, mennyivel pottyanna vissza a botnetek hadserege, ha a sok bamba warezos végre használná a frissítési lehetőséget? :)

  Sectumsempra - For Enemies

 • Dany007

  veterán

  válasz Morden24 #26 üzenetére

  "Meg is van az eredménye, az ilyen ultrasikeres franchise-okhoz kb. annyira mernek hozzányúlni, érdemleges változtatást eszközölni, fejleszteni, hogy semennyire. Félnek tőle, mint ördög a szenteltvíztől."

  Néha azért mégis. Portal. A motor gyakorlatilag változatlan a HL2-óta, így több energiát tudtak a "belsőbe" nyújtani. Nagyon ütős lett. : )
  De tény, hogy sok másik cég meg u.a. a sémát adja ki évente újra és újra. De azért néha 4-5 évente akad 1-1 cég aki megpróbálkozik valami újdonsággal és sikerül is neki. Amúgy ez is azért van mert félnek az esetleges veszteségtől. Holott szerintem ezt egy cég hosszútávú tervébe bele lehetne kalkulálni.

  "megakiadók keselyűként zabálják fel a tetemét, azaz a hozzájuk tartozó jogokat, védjegyeket.
  Szerintem ez közel sem annyira klassz, még természetesnek is csak szájhúzva nevezném."

  Ez max az adott becsődölt kis kiadó munkavállalóinak probléma. Nem hinném, hogy a "közönség" olyan sokat érez meg ebből.

  "Az a baj, hogy de, a Nyálbojz megél, mert mögötte van egy iparág, ami keresztülnyomja, aztán szavazhatsz sms-ben."

  A fenéket :) ideig-óráig élnek csak meg. Ha nem tud érdemit felmutatni, akkor pár éven belül eltűnnek ők is a süllyesztőben.
  Egyébként pont ezeknek a műsoroknak (is) köszönhető részben, hogy ilyen "rosszul" áll a piac. Hiszen ma már évente van egy megasztár, csillag születik, meg kitudja még micsoda. Minden évben kitermelnek 2-3 ilyen "sztárt", aki megcsinálja a maga lemezét azt hajrá. Gondolj csak bele a megasztár egyből hány emberre emlékszel? Mert nekem az a Vera maradt meg bennem és ennyi. Vagy mondjuk a 2. 3. részből? Fogalmam sincs. De még a nevek hallatán is csak az első helyezetteket tudom tenni valahova, a többit abszolút nem.
  És nyilván mindegyik ebből akar megélni. Csakhogy ez az ország egy kicsit már kicsi, hogy ennyi sztárt eltartson. A 90-es évek végén kezdtek megjelenni ezek a divatzenekarok 1-2 sláger erejéig. Majd most, ez a sok sóműsor ezt a számot is megduplázta. Egyszerűen ez a 10 millió ember kevés ahhoz, hogy mindegyik sztárnak vegye az albumait így nagy bevételt termelve nekik.
  Régen, 15-20 éve negyed ennyi zenész se volt. Így ők megtudtak élni rendesen.
  Tényleg, Magyarország hogyan áll az egy főre jutó sztárok tekintetében? :D

  "A lopott Fotóboltnak akkor, amikor a szomszéd Pistike "megspórolja" ennek a szoftvernek az árát, mégis a te piacodon konkurál"

  Értem mire célzol, de itt azért különbséget kell tudni tenni, az iwiw-es facebook-os "csillogást teszek a fogadra" effektus és egy rendes nyomdai prospektus tervezése között.
  Mert lehet, hogy a vérpista megtalálta a "Filters" menüt és rátud nyomni bizonyos effektekre, de attól még egy komolyabb munkát nem fog tudni megcsinálni.
  Sem stilisztikai szempontból, sem pedig nyomdatechnikai téren.
  Persze vannak akik egész jól kitanulják autodidakta módon a PS-t, de ettől még Coca-cola vagy a Haribo marketing igazgatója nem fog pistike lakásába kopogtatni egy grafikai megbeszélésre vagy hasonló. Na, a lényeg, hogy hiába Photoshop mágus az illető, magánszeméllyel egy nagy cég nemfog szóba állni.
  Apróbb munkákat kaphat, akár kisebb cégektől is, de a stúdiók nem ezekből élnek.
  Sőt, tapasztalat alapján pont az ilyen kisebb cégek azok, akik úgy ba***nak fizetni a grafikai munkáért.

  "A Microsoftos dolog is ilyen, mennyivel pottyanna vissza a botnetek hadserege, ha a sok bamba warezos végre használná a frissítési lehetőséget? :)"
  - ez tetszett! :K

 • ElEvEn11

  senior tag

  válasz Dany007 #22 üzenetére

  Dany007!
  "A szoftver terén, mondjuk aki tényleg termelői hivatalos munkát végez vele, az vegye meg.
  Ennyi. Egy befektetés. Nyilván nem nyitok egy légitársaságot ha nincs pénzem repülőkre. Így nem nyitok graf. stúdiót sem, ha nincs pénzem a PS-re meg a többire."

  Utaltam rá, hogy esetemben kényszerhelyzetről volt szó. Nem akartam grafikai stúdiót és most sincsen ilyen, de kényszerpályán vagyok a szoftverhasználatot illetően. Kénytelen vagyok tanítani a szakmát, de arra 2008 óta alig van igény, holott Én inkább csinálni szeretném. Minap egy helyre úgy ajánlottak, hogy az egykori művészeti vezető protezsált. Mégsem hívtak, vagy jeleztek vissza. Marad az, hogy élek abból, ami éppen csurran-cseppen egyelőre. Ebből nem igazán tudsz szoftvert venni. Nem ezzel vagyok egyedül és nyilván nem csak a grafikai, kiadványszerkesztői szakma érintett. Ezt tessék megérteni!
  Morden24 éppen utalt arra, hogy a multik mindent megesznek. Ők pedig felzabálva a piacot a munkalehetőséget is elveszik sok szakmabelitől, mivel a cégek sorra dőlnek be. Nyilván van ebben a természetes szelekció is, de ennek visszásságaira éppen Morden24 hívja fel a figyelmet.

  Morden24!
  "Ennek sokszor nem a cég, hanem a munkavállaló vagy a magánszemély látja kárát. A lopott Fotóboltnak akkor, amikor a szomszéd Pistike "megspórolja" ennek a szoftvernek az árát, mégis a te piacodon konkurál (aki vért pisált, hitelt vett fel, összedolgozta a pénzt rá), vagy te, mint dolgozó, amikor az utcára kerülsz, mert a fillérbaszó főnököd lopott szoftvert használ, a konkurens meg volt annyira szemfüles, toljon egy fülest erről."
  Értem az érvelésed, de ez éppen az Adobe termékei esetében erősen sántít. Az Adobe az USA területén belül a szoftvereit gyakorlatilag a világ többi részéhez képest 40%-os áron forgalmazza. Ez legalábbis vérlázító és emlékeim szerint az Adobe-ról szóló Wikipedia-s szócikkben is említést tesznek róla. Tehát kicsit úgy érzem, hogy ezt a helyzetet az Adobe esetében orvosolni lehetne egy árcsökkentéssel. Hozzáteszem, hogy most szándékosan az online store árakat vettem alapul, nem a dobozost, de ott is ugyanez a különbség. A letöltésnél viszont szinte bájtra ugyanazt töltöd le, ha az angol nyelvű felülettel akarsz dolgozni. Indokolatlan az ilyen negatív diszkrimináció, amire a hazai disztribútor vezetője is csak annyit tudott mondani, amikor rákérdeztünk személyesen egy ismerősömmel, hogy "ez az Adobe árpolitikája".
  A fillérbaszó munkáltatók pedig szintén elég sokszor vannak jelen a fent említett és vázolt piaci helyzet, konkurencia miatt is. Aztán persze megbuknak, amit megint a munkavállaló szív meg. Elmondani nem tudom, hányszor láttam erre példát.

  "A Microsoftos dolog is ilyen, mennyivel pottyanna vissza a botnetek hadserege, ha a sok bamba warezos végre használná a frissítési lehetőséget? :)"
  Tökéletesen egyet értek veled. Sírni tudnék, amikor warezolt cuccot látok egy-egy hozzám nagytakarításra kerülő notin és látom, hogy másfél éve még csak nem is látta az Update képernyőt a gép. A felhasználó/tulaj meg bután néz rám, amikor felhívom rá a figyelmét. Ahogy arra is, hogy 100%-os védelem még így sincs. ;)

  Szerintem az iLindowsdroid, egyedi GUI-val a világ legjobb op.rendszere. ;o)

 • Dany007

  veterán

  válasz ElEvEn11 #28 üzenetére

  Én ezt olyan részben értem meg, részben nem...
  Egyrészt azért, mert ezeknek a progiknak évente változik a verziószáma. És a piac hamar átáll. Ezt nehéz követni anyagilag. Ugye a PS 9 milyen régen volt már, most már CS5 megy, és sok ügyfelünk abban küldi a grafikáit... Nembeszélve a többi programról.
  Tehát egy kisebb cég nem tud évente, kétévente vásárolni a legújabb Corel, Illu, PS-ből.
  Magánszemélyként kisebb munkákhoz szintén "érthető".

  Csak amikor valaki ebből akar megélni céges keretek között. Hát nemtom. Én se "lopok" saját digit nyomdagépet, pedig ha lenne megtudnék élni belőle : )
  Persze még így is azt mondom, hogy az Adobe meg tud élni attól még, hogy te és sokan mások nem fizetnek a progiért. Szóval nem sajnálom őket.
  Múltkor néztem a legújabb Corel-t. 5 gépre kéne itt a cégnél és valami fél millió körül volt talán az összeg... = o Szóval egyenlőre amíg nem muszáj maradunk a réginél.
  Szóval a nagyobb cégeknél se úgy megy, hogy zsebből veszik évente az újabb verziókat vagy fizetnek a frissítésért. Amíg lehet kihasználja az ember, csak kérdés, hogy annyi idő alatt visszatermeli-e az árát.

  Ráadásul a grafikai munkát nagyon kevesen becsülik meg. Ami alatt azt értem, hogy a legtöbb ügyfél sajnálja az óránként 3000 forintot is a grafikai munkáért. Persze, amikor a nyomda visszadobja a wordben, netes képekből összegányolt valamijét akkor meg csak a pislogás megy :D
  Ettől függetlenül röhej, de én rendszeresen kapok word-ös doksikat nyomtatásra! És a legtöbb esetben nem számolhatjuk fel a grafikai munkát, mert akkor elviszi másik céghez, ahol ingyen nyomdakész anyagot varázsolnak belőle... És ez itt a gond! Nem a vérpisti csinálja meg, hanem egy konkurens cég. Ingyen, csak azért, hogy nála legyen kinyomtatva is.

  Szóval ez egy nagyon kényes terület. A nagy cégek nagy cégeknek persze simán felszámolják óránként az 5-6 ezret + áfa. De azok cégek (tesco, aldi, haribo, stb), nekik a minőség számít elsősorban.

  [ Szerkesztve ]

 • Zigur

  senior tag

  Az jut eszembe ilyenkor, hogy az is baj hogy a kiadók megszokták a kellemes árrésüket a mindenféle zenén és videón.
  Be kellene látni, ezek is csak termékek, mint minden más, és ha nem veszik elegen akkor olcsóbban kellene adni, vagy jobban elérhetőbbé tenni (még ma is régiózárakat használnak - még internetes tartalmaknál is !).

  [ Szerkesztve ]

 • #06658560

  törölt tag

  válasz Dany007 #27 üzenetére

  "Ez max az adott becsődölt kis kiadó munkavállalóinak probléma. Nem hinném, hogy a "közönség" olyan sokat érez meg ebből."

  Pont a közönség érez belőle rengeteget, amikor a "rétegzenék", művészfilmek eltűnnek, s csak a kommunális szemét marad, mert azokból lehet gyorsan nagy hasznot kitermelni. A kicsiket, érdekeseket, de sok ráfordítást igénylőket meg elnyomják. Vagy az neked tetszik, ha megmondják miből válassz, ha zenéről lenne szó?

  "De azért néha 4-5 évente akad 1-1 cég aki megpróbálkozik valami újdonsággal és sikerül is neki."

  És ennek a mennyiségnek kéne annyira örülni, hogy tapsoljunk a nagy kiadók mdinent felzabálásának?

 • Dany007

  veterán

  válasz #06658560 #33 üzenetére

  Nézd, a művészfilmekre nemtudom mekkora igény van, de nyilván ha akkora nézettséget generálnának akkor mondjuk azt adnák a tévében.
  Amire nagy kereslet van az így is úgyis képes megélni. A művészfilmeknek egyik velejárója, hogy egy szűkebb rétegnek szánják - ahogy ezt sok esetben a rendező által is hallhattunk már - így nem csoda, hogy nem lesz annyira elterjedt és ismert.

  "És ennek a mennyiségnek kéne annyira örülni, hogy tapsoljunk a nagy kiadók mdinent felzabálásának?"

  Nyilván nem, de mégis mit vársz? :) Csak a nagy címek közül kijön évente mondjuk 15-20 (hasra ütve) meg mégegyszer ennyi mondjuk a kicsik közül. Szerinted majd mindegyik teljesen egyedi, átütő újdonságot fog nyújtani? Mikor már az elmúlt ~ 30 évben minden létező stílust és minden létező csontot lerágtak? Én abszolút nem csodálkozom azon, hogy minimális az egyedi újdonságnak számító játék, hiszen már végigjátszhattnk szinte az összes elmúlt és elkövetkező háborút (fps-ként és rts-ként is), van életszimulátor, Istenszimulátor meg amit akarsz...

  A kis cégekről meg annyit, hogy ezen a területen igen nagy befektetést igényel egy profi, igényesen kivitelezett munka létrehozása. Gondolom nem kell ecsetelni, hogy mennyit kér el manapság egy programozó, grafikus és 3D tervező, modellező stb...
  Épp ezért kis cégeknél alacsony költségvetéssel nem lehet elvárni azt a bizonyos minőségi szintet, amit egy nagyobb cég képes vagy képes lenne megütni. Nyilván van kivétel is, ez tény.
  De ezzel kapcsolatban ajánlom a következő blogot :[link]
  Na, itt kedvedre válogathatsz a kiscégek "alkotásai" közül...

 • Pikari

  őstag

  válasz Morden24 #12 üzenetére

  Konkrétumot erről nem szeretnék mondani. A tapasztalataim szoftver és különösen játékfejlesztéssel kapcsolatosak.

  A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.

 • attila9988

  őstag

  válasz bunfi #18 üzenetére

  Starcraft első részéhez már support sincs igazán, és akinek tényleg igazán kellett, az megvette 10 éve.

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • Duree

  veterán

  Nem hinném,hogy jelentösen több bevétele származna ettöl a gyártóknak,kiadóknak.

  duree54

 • Grisa_kvr

  tag

  válasz Dany007 #29 üzenetére

  A másik szép dolog, amikor odahozzák az 500x300 pixeles tömény jpeg artifactet hogy nyomtass belőle 2,5x1,5m-eset és elba...od az egész délutánod hogy kézzel letraceld. A konkurencia meg nem könnyíti meg a helyzetet, voltak olyan vadállatok aki megnyertek egy umft pályázatot és azután anyagár alatt nyomtattak.

Új hozzászólás Aktív témák