Hirdetés
- Montenegró kiadta az USA-nak a TerraUSD-összeomlás kulcsfiguráját
- Végleg az NVIDIA kezébe került a Run:ai
- Árháborúra számít az Xpeng kínai EV-gyártó, újabb 6000 dolgozót keresnek
- Az USA pénzügyminisztériumától loptak fájlokat a hackerek
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- AliExpress tapasztalatok
- Windows 11
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Facebook és Messenger
- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- Árháborúra számít az Xpeng kínai EV-gyártó, újabb 6000 dolgozót keresnek
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Linux haladóknak
- JavaScript topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
azt kellene elfogadni, hogy te itt 300 ft/stb/hó költséget saccoltál stb áramdíjra, és ezt az emberek *SOKALLJÁK*. nem mindenki, de a vidékiek, akiknek ez alapvetően szólna, sokallják.
ezt mondják az ügyfélszolgálatos kollégáknak.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Youri
veterán
-
Zirowe
nagyúr
Meg ugyebár a upc digitálisnak nevezett kábeltévéje, ahol az alap stb csak analóg kimenettel rendelkezik, de ha kell a hdmi, akkor fizess többet paraszt, de nehogy a beépített dvb-c vevőt használd.
Engem ez nagyon nem érint, mert 2008 óta van dvb-t tuner a tv-mben, illetve parabolát használok olasz adókra.
Egy magyar társaságnak se vagyok hajlandó fizetni a szolgáltatott moslékért.
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Youri
veterán
A stb amúgy is csak egy átmenet, az emberek sűrűn cserélnek tévét ilyen-olyan okokból. Ha valakinek most ledöglik a doboz tévéje mit vesz? Hát persze, hogy lapostévét, ami jó eséllyel még DVB-T képes is. Amíg pedig a szolgáltató is azt mondja, hogy itt a saját dobozunk, nem érdekes, ha digitális a tunered, addig miről beszélünk? Analóg földfelszíni adás létjogosultsága? Nulla. Pazarló a frekvenciákkal, pazarló az árammal, mindennel.
RTX ON
-
smog86
senior tag
Anyagilag csomó igen.
Nem éri meg 1800MHz-es sávban vidéken LTE-t szórni, mert akkor 10km-enként telepíteni kéne, 800MHz-en meg mondjuk 40km-enként, most csak mondtam egy számot, de ez a lényege a dolognak.
De ezt a "nincs frekvencia ínség"-et megint csak te találtad ki, közben már nem egy cikkben írták, hogy a szolgáltatóknak szükségük van erre a tartományra is.[ Szerkesztve ]
-
Zirowe
nagyúr
A fogyasztónál jelentkező többlet áram költséget, elavult stb-vel számítva, két vevő/háztartás esetén évi +20€-ra saccolták Olaszországban, ahol mondanom se kell, jóval drágább az áram.
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Youri
veterán
Nézd, az analóg földfelszíni műsorsugárzás a tévénéző háztartások töredékét érinti. A legtöbben valamelyik szolgáltatónál vesznek igénybe műholdas vagy kábeles csomagot. Elég sokan veszik igénybe már a digitális műsorszórást is, mindemellett szinte kizárólag digitális tunerrel is ellátott tévéket lehet kapni. Ezek után a kb 10.000 ft-os stb-ok költségét összehasonlítani az energia felhasználással, a frekvencia aukciók bevételével, hát felesleges. Nem is beszélve arról, hogy jelenleg az analóg vonalon országosan 3 csatorna érhető el, míg a digitálison 7, plusz akár elő is fizethet egy csomagra, amivel még a stb is olcsóbb lesz....
ebből a digitális hozadék 2x30MHz. Ez csomó?
Hír volt a vodafone esetében, hogy az aukció megszerzett 2 (kettő!) MHz-nek köszönhetően országos 3G lefedettséget érne el...
[ Szerkesztve ]
RTX ON
-
bambano
titán
ebből a digitális hozadék 2x30MHz. Ez csomó?
A vidéki mobilnet lefedettséget már azzal is lehetne növelni, ha a meglévő frekvenciákra rátennék a modernebb hálózati protokollokat. Vidéken jelenleg nem az a baj, hogy tele vannak a frekvenciák, ezért nincs mobilnet, hanem az, hogy a korábbi frekvenciákon működő hálózat sincs kiépítve. Ezen az új frekvenciák nem sokat javítanak. Magyarul nincs frekvencia ínség, a pocsék szolgáltatásnak nem ez az indoka.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Zirowe
nagyúr
Értem, tehát az, hogy, míg az analóg sugárzáshoz kell kb 5-600kw, addig a digitális megelégszik 50-100kw-val szerinted semmit nem jelent spórolás szempontjából.
Jó, én részemről itt befejeztem, mert olyan, mintha a falnak beszélnék.
Élj tovább nyugodtan a kis dobozodban a postagalambjaiddal.
-
smog86
senior tag
[link]
72MHz fog felszabadulni az analóg lekapcsolásakor, ebből 2x30MHz-et lehet eladni majd.
És ez a 800Mhz-es sáv elég fontos a szolgáltatóknak, mert vidéken ezzel tudnak jobb lefedettséget biztosítani mobilnethez.
Legutóbb 10,8MHz-et értékesítettek 44milliárdért.
4. szolgáltatónak nagyon kevés ez a hely amit most nyert, ezek vagy csak hangot tudnak szolgáltatni vagy csak mobilnetet.[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
racionális felhasználást költségalapon nem lehet úgy eldönteni, hogy a költségtényezők zömét nem számolod.
Azt nem hiszem, hogy 3 analóg terjesztés helyett 5 muxot üzemeltetni (természetesen ideértve hogy a párhuzamos működésnek már vége) összességében olcsóbb. Sőt.
digitális műsorszórást üzemeltetni mindig drágább, mint analógot, ezt mutatják a kábeltv-n szerzett tapasztalataim.Az már vitatható (úgy értem, nem egyértelmű), hogy a digitális által nyújtott többletszolgáltatás megéri-e a ráfordításokat, szerintem nem.
Amit el tudok fogadni az az a kijelentés, hogy egy csatorna üzemeltetésének fajlagos költsége alacsonyabb digitálison, mint analógon, mivel több csatorna fér el egy muxon.
Viszont az egészhez nem szabad elfelejteni az átállási költségeket és az előfizetői kiadásokat sem. Amit adóforintokból fognak kicsengetni, a fentebb linkelt törvény értelmében.
Összegezve: nem hiszek benne, hogy a projekt tco-ja jobb lesz, mint a régié volt. Azt meg pláne nem hiszem, hogy ez a tartalom, amit adnak rajta, megér egy fillér állami pénzt is.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
engem érdekelne egy link arra a csomó frekvenciára, amit olyan csomó pénzért el lehetne adni... különös tekintettel arra, hogy emlékeim szerint most vettek új frekvenciákat a meglévő szolgáltatók, plusz egy negyedik számára is volt elég hely és még mindig mennek az analóg adások.
Volt annyi frekvenciánk, amin 3 adó országos terjesztése volt megoldható, ehelyett lett 5.5 muxunk. Ez így első ránézésre nem azt mutatja, hogy dögivel lesz új frekvencia mobilra.
Olyan állítás valóban elhangzott, akár Dani szájából is, hogy összeurópai szinten majd szabadul fel frekvencia, de nem csomó és nem biztos, hogy nálunk is pont annyi.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Zirowe
nagyúr
Igen, csomó ország nem oldotta meg, bár a központi határidő először 2011.12.31. lett volna.
Csak aztán ezt a gazdasági válság miatt korrigálták.
Az más kérdés, hogy ez itthon egyáltalán nem volt indokolt úgy, mint mondjuk a többi országnál, akik kértek halasztást, pontosan azért, mert a szolgáltató részéről elérték a megfelelő szintet (előírt országos lefedettségi szint), amit jobban már csak az analóg lekapcsolásával lehet növelni.Tehát innentől kezdve pusztán politikai, mintsem logikai/technikai döntés volt a lekapcsolás elhalasztása, ezt kéne végre megérteni.
Ismétlem azt, amit már mondtam: az államnak belső és külső kötelezettsége van a mindenki számára elérhető információ forrás biztosítására (tv és rádió).
Az, hogy ezeken milyen minőségű és nézettségű programok mennek, senkit nem érdekel, mert ezen médiumok nem a piacból élnek, mint a kertévék.Mondtam azt is, hogy nem kell mindenkinek adni, csak azt, hogy ha legrosszabb esetben mindenki kapna ingyen, még az is olcsóbb lenne, mint a mostani dupla rendszert fenntartani.
Kedvezményeket, részletfizetési (és nem hitel!!!) és támogatási lehetőségek biztosítása anyagi helyzet alapulvételével.
Tök mindegy, hogy van stb-d vagy nincs, hanem egy átlátható és minden rászoruló számára elérhető támogatási rendszer létrehozása lenne a legfontosabb prioritás.Na, ez az, amire egyáltalán semmi hajlandóságot nem mutat a mostani és az előző kormány.
De még publikus koncepció szinten sincsen semmi elképzelés, és ez a legdurvább dolog!Halasztják, csűrik, csavarják a dolgot, és mélyen hallgatnak róla, pedig a dátum egyre közelebb van, és az általad olyan sokszor és nagy elánnal emlegetett kockákon kívül alig tud az átlag ember a switch off tényéről, és aztán majd csodálkoznak a megtörténtekor és jönnek majd panaszkodni és megy az önsajnálat, mert ebben erős a magyar: panaszkodni és áldozatnak feltüntetni magát!
Az elérhető frekvenciák természeti erőforrásnak számítanak, ezen felül szűkösek, végesek, és az állam kötelessége azoknak a lehető legoptimálisabb és gazdaságosabb felhasználása.
És az, hogy egy analóg muxon x összegért egy csatorna érhető el y forintnyi üzemeltetési költséggel, míg digitálison ugyanazon a muxon azonos vagy jobb minőségben több csatorna érhető el y/10 költségen (hasamra ütöttem, nem tudom a pontos költséget, mert a digitális még nem megy teljes gőzerővel) kérlek szépen racionális felhasználást jelent.Ez a fő hozadék, amit rögtön lehet érezni a lekapcsolást követően.
Ezt kell megérteni.
[ Szerkesztve ]
-
smog86
senior tag
Számokban:
"Néhány éven belül több tízmilliárd euróval növelné a "digitális hozadék", azaz a földfelszíni műsorszórás digitális átállítása során felszabaduló frekvenciák potenciális gazdasági hatását és hosszú távon is megtérülő lenne a frekvenciafelhasználás kapcsán kialakított egységes európai koncepció -- hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság." -
smog86
senior tag
A digitális hozadék nem arról szól, hogy több néző lesz, hanem az a hozadék hogy felszabadul egy csomó frekvencia, aminek egy részét el is lehet adni mobilszolgáltatóknak (ezáltal gyorsabb mobilnetet tudnak majd biztosítani), és pár új muxot is belehet üzemelni.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
A tény az, hogy egy csomó ország nem oldotta még meg ezt a problémát.
Másrészt az is tény, hogy a hozadék akkor is késni fog, ha megoldjuk. Az, hogy átállunk digitálisra, még nem fog javítani semmin.Ha azoknak adnak stb-t, akikről te beszélsz, akkor nem adnak mindenkinek, abból pedig balhé van, de ebbe ne menjünk bele.
"Az meg, hogy neked nem felel meg a tv műsora, őszintén szólva senkit nem érdekel.": ez kétségtelen tény, de valójában neked nem azzal kell vitatkozni, hogy én nézek-e m1-et, hanem azzal, hogy a #28-ban általam emlegetett műsorok hivatalosan mért nézettsége miért annyi, amennyi. Illetve azzal, hogy ekkora nézettség esetén mi is lesz a digitális átállás hozadéka? A magyar családok másfél százalékát érdeklik az m1 húzóműsorai, az földfelszíni sugárzást igénybe vevőkre vetítve mennyi? 8000-10000 család? Milyen hozadékot várunk 10k családtól?
-
smog86
senior tag
Feljebb már írtam amúgy, hogy 651.750 háztartás nézi jelenleg az analóg földfelszínit, tehát annyival számolj, többivel felesleges, mert azoknak vagy kábelen vagy műholdon jön az adás.
9000Ft-al számolva 5.685.750.000FtIgaz feljebb már bambano belekötött hogy egy nullát lehagytam a háztartásoknál, de a végeredmény jó szám volt, csak ott még 10.000-el számoltam.
[ Szerkesztve ]
-
Zirowe
nagyúr
Ha az olyan inkvizitorokon múlna, mint bambano, akkor még mindig a postagalambok vagy a távíró korában élnénk.
A magyar államnak nemzeti törvényekben és nemzetközi egyezségekben előírt kötelezettségei vannak egyrészt a mindenki számára elérhető információ forrás fenntartására, másrészt pedig az analóg sugárzás lekapcsolására.
Ez tény, ami ellen nem tudsz tenni, akár tetszik, akár nem.Évente kb 9-10 milliárd többletköltséget jelent az analóg sugárzás párhuzamos fenntartása.
Kb 3,8 millió ember él ma itthon létminimum alatt.
Az a te 2,2-es számoddal számolva kb 1,7 millió háztartás (valójában jóval kevesebb, mert összesen van olyan 3,8-3,9 millió háztartás).A legolcsóbb dvb-t stb 7990ft.
Ha az állam megrendel 1,7 millió stb-t, a nagy mennyiségre való tekintettel, meg arra, hogy áfamentesen vásárol, legalább 50%-al olcsóbban tudná venni.
3995*1,7millió= 6,79 milliárdJé, még mindig kevesebb, mint az analóg értelmetlen fenntartása.
De nem mondom azt, hogy az állam vegyen mindenkinek stb-t, mert ez baromság.
Szociális alapon kapjanak támogatást, részletvételre való lehetőséget, stb.
Így tovább csökken a költségek száma.
De persze nem, ez túl okos dolog lenne, illetve hatalmas ütőkártya.
Választások előtt egy ilyet kijátszani, hogy "mi, adtunk a népnek ingyen digitális tv-t", vagy azt, hogy vesztés után "a gaz kormány mindenkit kötelez stb vételre", na ez az, ami pénzben felmérhetetlen politikai előny, és ezért nem lehetett szilveszterkor lekapcsolni mindent, bár meg lett volna rá a lehetőség.Az meg, hogy neked nem felel meg a tv műsora, őszintén szólva senkit nem érdekel.
A lehetőség adott, a tiéd a választás, hogy nézed vagy sem.Mindenesetre nyáron volt a Dunán hd-ben csomó színházi közvetítés, ami egy szerűen gyönyörű volt.
Ízlések és pofonok.
-
smog86
senior tag
Ezekben nem a kiépítés költségeiről van szó, hanem hogy miből fizetik a mux sávjáért a díjat, meg ha vesznek boxokat a rászorulóknak, de az utóbbi egyáltalán nem biztos megvalósul.
A kiépítés költségeit az AH állja."A digitális átállás forrásai kizárólag a következõ célok érdekében használhatók fel:
a) digitális rádió- vagy televízió-mûsorszóró hálózat, illetve az ehhez kapcsolódó jogosultságok pályáztatási költségének megelõlegezése;
b) a digitális mûsorterjesztés vételére alkalmas készülékkel nem rendelkezõk rászorultsági alapú, célhoz kötött támogatása a külön jogszabályban meghatározottak szerint; vagy
c) a digitális átállással kapcsolatos állami kommunikáció az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott forrásból, pályázat útján; vagy
d) egyéb, az 1014/2007. (III. 13.) Korm. határozat mellékletében (Digitális Átállás Stratégia) meghatározott célra."[ Szerkesztve ]
-
smog86
senior tag
Tudom, hogy csak azt tudják eladni, de már erre várnak évek óta a szolgáltatók, nem kis pénz van benne.
Háztartásonkét 10ezer Ft nem egy zsák pénz, a többit pedig az AH fizetni, ami meg nem egyenlő az állammal, hanem egy francia cég. És mivel az analóg sugárzásnál olcsóbb a digitális az államnak, így még spórol is vele az állam.
"Késésben vagyunk a digitális hozadékkal"
Ebben a topicban erről van szó, nem hogy mit adnak az adókon, a retek klubb sem jobb az M1, M2-nél. -
bambano
titán
2007. évi LXXIV. törvény,a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól:
19. par. 7.bek.
45. par. "A digitális átállás forrásai"nem sorolom tovább, legyen elég ennyi.
mondjuk ilyen vicces bekezdés: "c) a szolgáltatók önkéntes befizetései". persze, terézanyu zrt.nekem is megérné megvenni, ha ilyenek lennének a törvényben, mit 45. par. d) bek, "költségvetési előirányzat".
-
smog86
senior tag
AH fizeti a kiadást, nem az állam.
Analógon földfelszínin mégis hogy váltod a hangsávokat?
A három analóg helyén lehet 12-18 digitális adás és nem írtam, hogy HD.
Ez a baj, hogy te csak mondod a számokat és utána sem jársz semminek. Amúgy meg mit érdekel téged, ha AH-nak akár 100milliárd is az átállás? Ha nem érné meg, nem vették volna meg az államtól a franciák a céget.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
"3.950000 TV néző háztartás van, ennek a 16,5%-a nézi a földfelszínit ami 65175 néző": te pincér lehetsz vagy politikus Hint: ha háztartásnak veszed a százalékát, az akkor is háztartás lesz, ha közben egy 10-es szorzóval félreszámolsz
"mivel felszabadul egy csomó frekvencia amit a mobilszolgáltatóknak eltudnak adni már ez az összeg is visszajött.": csak azt a frekit lehet eladni a mobil szolgáltatónak, amelyikre az eu frekvenciagazdálkodási szabályai erre lehetőséget adnak.
"Fáj az valakinek ha kisebb sávszélességet foglal?": nem, önmagában ez a tény nem fáj senkinek. csakhogy nincs ilyen választási lehetőségünk. Olyan választási lehetőséget, hogy áttérünk sd-ről hd-re és PONT, nem kínált fel az élet. Olyan választási lehetőséget kínált fel, hogy HA elköltünk egy zsák pénzt, akkor áttérhetünk hd-re VAGY maradunk a fenekünkönk, nem csinálunk semmit és nem is költünk rá. Ez a választék. Ebből a választékból viszont minden adófizetőnek fáj az első, naaagyon.
"Nem állította senki hogy a tartalom nem fontos, de itt most nem is erről van szó.": pedig semmi másról nincs szó, mint arról, hogy kapnak-e élvezetesebb műsorokat azok, akiknek nincs más vételi lehetőségük, vagy nem. Ez az egy számít, semmi más. Amiről konzekvensen elfelejtkeztek és nem akarjátok elfogadni az erre vonatkozó figyelmeztetést, az pedig az, hogy a műsor élvezhetőségének csak egyik paramétere a felbontás. A mostani műsorok élvezhetősége pedig a monoszkóp szintjén mozog. Persze itt kicsit túloztam, mert a dunán régen mutattak egy akváriumot, az például csúcs műsor volt ezekhez képest.
-
bambano
titán
bocs, nincs szükségem szóvivőre, majd én megmondom, hogy mivel volt gondom.
azzal volt gondom, hogy itt a hozadékról beszélnek, amivel késésben vagyunk, holott az egésznek nem lesz semmi hozadéka, csak egy halom kiadás."Digitális adón lehet több hangsáv,": miért, analógon nem lehet? hint: de.
analóg helyén 12-18 műsor? ebben van egy kis pontatlanság, mert egy analóg helyén nem megy el 18 műsor, max. ha az összes régi és az osztáskor megszerzett új frekvenciát figyelembe vesszük, akkor talán elmegy 18 műsor. de az sem 18 hd műsor lesz."Ezt az összeget te hol olvastad?": sehol, mondtam egy számot, hogy mennyibe kerülhet az antennának digitálissá alakítani az országos gerincet és a sugárzást, az új adókkal, stb. nem hiszem, hogy a nagyságrendet eltévesztettem volna.
wow, tehát 720 ezer családról van szó? tökre jobban lettem. ettől még győzike is szimpatikus lett számomra, győzike for m1!
-
smog86
senior tag
Már nem tudtam szerkeszteni az előzőt...
2011-es felmérés alapján 3.950000 TV néző háztartás van, ennek a 16,5%-a nézi a földfelszínit ami 651750 háztartás, tehát 10ezer Ft-os boxal számolva 6,5 milliárd Ft és mivel felszabadul egy csomó frekvencia amit a mobilszolgáltatóknak eltudnak adni már ez az összeg is visszajött.Az a natív HD felbontás is kevesebb frekvenciát foglal mint a gagyi analóg, akkor meg miért sugározzanak SD-ben? Fáj az valakinek ha kisebb sávszélességet foglal? Főleg mivel kevesebbet foglal, így olcsóbb a sugárzása is.
Nem állította senki hogy a tartalom nem fontos, de itt most nem is erről van szó.
[ Módosította: tiv83us ]
-
smog86
senior tag
Ha abból a szempontból nézzük, hogy milyen műsorokat adnak, akkor 80%-ban tényleg nem kellene HD, de valahol el kell kezdeni, amúgy meg alapvetően azzal volt gondod hogy miért digitális az analóg helyett...
Digitális adón lehet több hangsáv, felirat, stb., és az analóg helyén 12-18 új digitális adót tudnak majd elhelyezni.
"nincs értelme 1920x1050-ben monoszkópot adni több tízmilliárdért"
Ezt az összeget te hol olvastad?Azt a 4,5milliót máris leredukálhatod, mert a felmérés alapján az ország 16,5%-a nézi a földfelszíni adást.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
a két nagy gyári programról meg annyit: objektíven nézve 2x2 hét közvetítésért ekkora felhajtást... szubjektíven nézve: legalább valami rangos sporteseményt közvetítenének, akkor talán lenne indok a felhajtásra.
de az olimpia max rangos, vagy az se, sporteseménynek biztos nem az. hogy miért nem, az már valószínűleg nem fér bele a topicba.
-
bambano
titán
Magyarországon átlagosan kb. 2.2 ember él egy családban, vagyis a saccra 10 milliós népesség kb. 4.5 millió család. Ha figyelembe vesszük, hogy vannak családok, amikben több tv van, akkor ez legalább 5 millió készülék.
Mi lehet annál gazdaságosabb, mint hogy ez a 4.5 millió család nem vesz settop boxot? 4.5 millió x 10 ezer forint (saccoljunk ennyit az stb-re) az 45 milliárd forint. Annál, hogy 45 milliárdot nem adunk ki, nem tudok jobb takarékosságot.
"Az új gyártású m1-m2 műsorok már sorra natív hd felbontásban készülnek": neked is a figyelmedbe ajánlom, hogy attól, hogy egy program natív hd felbontású lett, még nem lesz nézhető vagy nem lesz rá igény. Szerinted attól, hogy Fábryt natív hd-ban veszik, nem fognak kimenni az emberek a felvételről? Szerinted attól, hogy esetleg natív hd-ban készül a heksön, majd hirtelen a másfél százalékra zuhant nézettség nem fog tovább zuhanni, mint nyeletlen fejsze?
Azt kellene végre elfogadni minden kockának, hogy az, hogy natív hd vagy sd, kutyát nem érdekli akkor, ha maga a tartalom fos. Már elnézést, hogy genitális dolgokat vagyok kénytelen emlegetni, mert másképp nem érti az egyszerű hozzászóló. Azokat a műsorokat, amiket mostanában csinál a királyi, nemhogy hd-ben, sd-ben sincs értelme leforgatni. Nem teljesen mindegy, hogy hd-ben vagy sd-ben bugázzák meg az eurovíziós dalfesztivál helyi válogatóját? A magyar tv-ket nem hd-re kell átállítani, hanem bedönteni, beszántani és a helyüket felszórni sóval. Ezt kellene csinálni, nem kiadni 45 milliárdot stb-re meg másik ki tudja hánytíz milliárdot digitális gerinchálózatra.
Amikor egy kábeltv-s programért sokallják az 1200-1500-1800 forintos díjat, akkor 300 forint/stb x 2-3 st/család díj az sok. Nem nekem, azoknak sok, akikre számíthatna az antenna, mint mindigtv néző.
"De minden ésszerű indok hiába, mint látom.": mi az ésszerűtlen abban, hogy 12 számjegyű összeg kútba dobálását nem tartom helyesnek? szakadjunk el a kocka léttől és ne informatikai alapon közelítsük meg a kérdést. rögtön halott projekt lesz az egész.
"A felsorolásod nem teljesen jó, mert csak az m1et emeled ki, mint hd csatornát, a többi kettőt nem": erre az állításodra akkor kellene reflektálni, ha bizonyítanád, hogy csak az m1 érdemes a súlyos fikázásra, bezzeg az m2hd meg a dunahd az csúcs műsorokat gyárt, sorban nyerik a grammyket meg a pulicereket, stb. De ha az m1 hulladék, és, mint tudjuk, az m2 az m1 műsorait ismétli, akkor mi lesz az m2? hulladék a köbön. Ismételd meg magadban az m1-ről mondott véleményemet, szorozd meg kettővel, azt gondolom az m2-ről. Sírni utána? Minek?
Oké, felszabadulnak analóg frekvenciák. Amit arra fogunk használni, hogy? (insert fizetőképes keresletű szolgáltatás here, insert rentábilisan szolgáltatható szolgáltatás here). Azt már ne is firtassuk, hogy az antenna pénzt szed állami pénzen kiépített infrastruktúrán történő szolgáltatásért. szabad piaci verseny, ahha, ez az a fogalom, amiről nem hallottak még itt.
Hogy miről is beszélek, talán érthetőbb lesz: mit is akartunk csinálni az egyik multiplexszel? mobil hd tv-t? és mi lett a projekt sorsa, miután kazalnyi pénzt beleöltek? rotfl. el kell követni megint ugyanazt a hibát?
-
Zirowe
nagyúr
A felsorolásod nem teljesen jó, mert csak az m1et emeled ki, mint hd csatornát, a többi kettőt nem.
Az új gyártású m1-m2 műsorok már sorra natív hd felbontásban készülnek, a két nagy nyári programot is már szintén említettem.
Ja, kb mennyivel dobhatja meg a havi számlát az stb, 2-300ft-vel?
Egy műholdvevő vagy upc box többet zabál.Abból a sok olasz adóból több, mint a fele nézhető és jó minőségű műsort ad, még a legócskább helyi adó is jobb, mint a tv2+rtl egybevéve.
Arról meg továbbra is megfeledkezel, hogy a felszabaduló analóg frekvenciák nem csak arra jók, hogy új adók jöjjenek, hanem másra is.
A gazdaságosabb üzemeltetésről nem is beszélve.
De minden ésszerű indok hiába, mint látom.
-
bambano
titán
"Szóval nem tudom te miről beszélsz, mi ebben a csúfos bukás?": te mennyit nézed az m2-t meg a dunát? Amíg nem hallok tőled olyan bizonyítottan igaz kijelentést, hogy az m2 a kedvenc csatornád, addig gondold át újra hogy mi a különbség a következő két kijelentés között:
- technológiailag jó minőségben vehető műsor (a te állításod)
- értelmes, igényes, közönség érdeklődésére jogosan számító műsor (az én állításom)kicsit sarkítva: nincs értelme 1920x1050-ben monoszkópot adni több tízmilliárdért. Akkor jó lesz nekünk a 720x576-ban is a monoszkóp.
-
bambano
titán
Ne keverjük már össze a hd felbontásban és minőségben adott adást a minőségi (értsd: tartalmában minőségi) adással. A mindigtv-n láthatod ugyanazt az analóg rtlklubot és tv2-t, mint amit antennával foghatsz most, van m1 hd, m2 hd, duna, dunaworldhd. Tehát a mostani digitális adásban annyi a különbség, hogy az m1 nem sd hanem hd, van m2 meg a két duna.
És akkor tessék nekem felsorolni, hogy hány műsor ment az m1-en eddig, ami indokolta a hd-t, hány műsor megy egyáltalán az összes többin, ami érdekli az embereket? Az m1 "ütősebb" műsorainál már ujjonganak, ha összejön 150 ezer néző. A magyar lakosság ennek több, mint hatvanszorosa. Milyen műsor az, ami szerinted minőségi, mégis 2-3% körüli nézettséget ér el? 3% nézettségért a kisujjamat nem mozdítanám, max. akkor, ha haver cégébe mennek a milliárdok, amiből csurran-cseppen pár nokiás doboz nekem is.
Majd ott lesz húzócímnek A dal! rotfl, a padlón fetrengek az ilyen ötletektől."Remélhetőleg a switch off után bővül az ingyenes adók többsége.": azok után, hogy az egyik multiplexen (vagy kettőn?) már fizetős sugárzás van, mire lehet ezt a reményt alapozni? Már eddig is adhattak volna több ingyen műsort, mégsem tették. Meg csak ismételni tudom magam: digitől, upc-tól, tegnaptávtól is vehetsz tányéros tv-t az ország egész területén, már hosszú évek óta. Ha kellett neked eurosport meg xxx digitálisan, akkor megvetted a kilencvenes években. Nem 2012-ben.
"mindössze egyszeri ráfordítással": hát ja, az stb-ket meg a mókus hajtja, nem kell neki áram, stb. ja nem stb, hanem satöbbi.
Oké, olaszok. A 70 csatornából hány olyan van, ami valóban indokolja a hd-t és nem nótatv kategóriás? Meg ugye mennyivel nagyobb piac az olasz?
Továbbra sem látok semmilyen komolyan vehető indokot a digitális átállás mellett.
-
dabadab
titán
Azt az iPad flottát mindenféle állami vezetők kaptak, Szájer meg EP képviselő, vagyis neki nem jutott belőle. Meg azért inkább az jött le, hogy nem azon írta, hanem kopipésztelte a bejövő részeket - milyen szerencse, hogy végül bekerült az iOS-be ez a funkció!
DRM is theft
-
Tikakukac
titán
Okés, Budapest rendben van. De 200km vs. 15km azért elég nagy difi, illene a helyi adónak rendesen küldenie a képet. Ezen kívül tökéletes, de időnként szétesik és meghal. Aztán egy ideig megint jó. Földfelszíni pedig egérrágta rozsdás antennával is megy nagyon baba minőségben. Szvsz reszeljenek még egy kicsit a rendszeren...
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Zirowe
nagyúr
válasz Tikakukac #17 üzenetére
Velencefürdőn, Bp-től 50km-re, tetőantennával fogom tökéletes minőségben az összes adót, sosem volt problémám, még viharban sem.
Ja igen, budapesti adóra van irányítva.
smog86: vagy inkább az antenna gyenge.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
Ha az adótól 20 perc bringányira nincs rendesen jel, akkor mi lehet távolabb?
Tudom, hogy ez most így pocsék, mert 2 féle sugárzás van. De azért kezét csókolom, ennél már sokkal közelebb nem is lehetnék az adótól...[ Szerkesztve ]
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
smog86
senior tag
Ugyanazt fogja látni, mint eddig plusz még 4 adót, ingyen.
Szóval nem tudom te miről beszélsz, mi ebben a csúfos bukás?
"2011 decemberétől a szolgáltatás lakossági lefedettsége közel 98%"Tikakukac: Pont az analóg adás miatt gyengébb a jel néhány helyen, ha leállítják, akkor tudják tovább növelni az adók teljesítményét.
[ Szerkesztve ]
-
Zirowe
nagyúr
Miről beszélsz?
Jelenleg 3 adó van hd-ben és nyújt egyre jobban bővülő tartalmat hd-ben (foci eb és majd az olimpia is végig hd-ben lesz tudtommal).
Átlagember jelenleg ingyen lát jobb esetben 3 csatornát analógon, míg a digitális platformon lát alapból 6 magyar csatornát és egy külföldit ingyen, ebből három hd-t, mindössze egyszeri ráfordítással (stb-k 10k alatt is vannak már).
Remélhetőleg a switch off után bővül az ingyenes adók többsége.
Milyen érdekes, hogy jobb helyeken a nem kocka lakosságot sikerült megfelelően kitanítani és felkészíteni a switch offra (pl: Olaszország, ahol több, mint 70 ingyenes csatorna van dvb-t platformon).
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
ja, és nagyobb jel-zaj viszony kell majd hozzá, hogy lásd, különben bekockásodik.
egyébként meg ezek technikai paraméterek, amit te is meg (#14) Edenyke is írtatok.
az emberek elsöprő zöme sem nem kocka, sem nem jellemző rá a derékszög, tehát két dolog fogja érdekelni:
- amikor csattog a távirányítójával, mit lát
- mindez mennyibe kerül neki.Mindkét kategóriában csúfos bukás a digitális átállás.
A digitális átállást egy épelméjű ember (pfff, politikust egyből kizártam ) úgy csinálta volna meg, hogy először legyen olyan tartalom megfizethető áron, tömegesen, ami miatt igény támad az emberekben a hd digitális közvetítésre. Van ilyen? Nincs. Mert hogy valaki megint feltalálja a nagyonkígyó kifejezést, arra nem kell digitális átállás. G.N. időjárásjelentő lökhárítóit meg mindegy, sd-ben vagy hd-ben nézed, legfeljebb egyik esetben az egész alföldet kitakarja, másik esetben csak hajdú-bihart.
De ha lenne minőségi hd tartalom, nem aranyáron, akkor már lehetne foglalkozni azzal, hogy hogyan juttatod el a nézőkhöz. Akit eddig érdekelt, megnézte lavórral. Aki meg eddig nem fizetett elő lavórra, azt ezután sem fogja érdekelni.
-
Zirowe
nagyúr
+jóval olcsóbb, nem kell a dupla rendszert fenntartani, frekvenciák szabadulnak fel, stb.
De vannak, akik mindig csak pesszimistán állnak hozzá a dolgokhoz.
-
Zirowe
nagyúr
válasz Mr.Csizmás #7 üzenetére
Ezt kicsit cáfolná az adófizetők pénzéből vett ipad "flotta", illetve az azon írt "alaptörvény"..
-
Mr.Csizmás
titán
é-koreában bevált, tévéutalványra több év várakozás után vehetsz egy 25 centis junoszty quality dobozt, és ha van, akkoris csak az egy darab állami tévéadót nézheted, ami természetesen 95% agit prop műsor (a maradék 5% időben felkonferálják az előbbit)
sz,: off
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
MageRG
addikt
Gratulálok. Bezzeg a törvénygyár teljes gőzzel működik.
Szerintem kapcsoljuk le az állami földfelszíni tévéadást, azzal lehetne a legtöbbet spórolni. Ahogy egy szomszéd ország géniusza mondta: "Az a legolcsóbb energia, amit nem fogyasztunk el."
Ja, hogy akkor nincs mivel hülyíteni az embereket..."What is bravery, without a dash of recklessness!"
-
Tikakukac
titán
válasz Mr.Csizmás #7 üzenetére
Gondolom a távírója miatt van késésben mindig, mire dekódolja az üzit már mindenki tud mindenről
[ Szerkesztve ]
-
Mr.Csizmás
titán
minden politizálás nélkül, de a tisztelt m.elnök úr erősen technofób tudtommal (nista pc, okosteló használat...)
lehet ebből következik az analóg technikához való ragaszkodás....
[ Szerkesztve ]
"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |
-
Zirowe
nagyúr
Bőven lenne pénz az stb-k támogatására abból a pénzből, amit az analóg sugárzásra költünk jelenleg.
Ugyebár annak lekapcsolásával csomó pénz marad meg, az értelmetlen dupla sugárzás is megszűnik, és mindenki boldog lenne.Persze erről nem beszél senki, hogy hány milliárdba kerül az analóg sugárzás értelmetlen fenntartása évente, csak arról, hogy nyilatkoznak, hogy mire nincs.
De persze ez túl logikus.
A rendszer rég fel van készítve az átállásra, erősíteni is lehetne a jelen a lekapcsolás után, csak persze megint az a rohadt politika.
Két opció:
1. választások előtt senki nem fogja magára vállalni azt a felelősséget, hogy "terheljük meg szegény adófizetőt még az stb árával is"
vagy
2. teljesen "véletlenül" a választások előtt lesz nagy állami támogatásos stb akcióMind kettő hányinger.
2012. január elsején kellett volna lekapcsolni, ahogy azt régen vállalták, ennyi.
FlekkeN: kábeleshez semmi köze, ez a tetőantennás, földi sugárzásra vonatkozik.
[ Szerkesztve ]
-
FlekkeN
aktív tag
Ez az analóg kábeles műsorszórást hogyan befolyásolja? Ezen frekvenciákciákon való analóg sugárzás megszüntetése, csak az antennákon kersztüli analóg adást szünteti meg nem?
[ Szerkesztve ]
-
Apika
addikt
Mint oly sok másra, erre sincs pénz...
Új hozzászólás Aktív témák
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen házat vegyek?
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- One mobilszolgáltatások
- EAFC 25
- Telekom mobilszolgáltatások
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Politika
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest