Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

 • SPDeluxe1.0

  aktív tag

  Kár,mert üzleti kapcsira úgysincs pénzem.

  "oh no the devil has a code for god mode!!!"

 • Jégkokó

  veterán

  Tök fölösleges lenne egy ujjab növelés, mivel a mostani letöltési sebességeket se lehet igazán kihasználni.Én se tudok néha már mit tölteni a 2 megabites netemmel.Persze ha találopk valamit akkor azt leszedem, de egyébbként meg nem.Meg egyébbként inkább az árakat csökkantenék, legyen 5 ezer ft ért 1 megás net, ennyi , szerintem ez nem akkora nagy kérés :D

  A főnök tekintete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyilt gonoszság a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.

 • Elrood

  őstag

  LOGOUT blog

  válasz Jégkokó #2 üzenetére

  A letöltésre nem is, de a feltöltésre ráfér egy kis emelés.

  ''The spice exists on only one planet in the entire universe. A desolate, dry planet with vast deserts. The planet is Arrakis, also known as DUNE.''

 • addikt

  Azért is kéne emeljen az ADSL, főleg feltöltést mert a UPC megmondta hogy csak akkor fogja emelni a chelloszávszélt...
  Letöltés tényleg nem fontos, de egy upload duplázás jó hatással lenne dcre...

  [Szerkesztve]

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

 • Tithian

  őstag

  Hát igen, jó móka, hogy egy fotó vagy dolgozat feltöltése is percekig tarthat (.tiff-et ne is próbáljak).
  Az 1024kbps letöltésemmel elégedett vagyok, de a 128kbps feltöltés...

  </örök nyugalom> Mottó: "Te nem vagy én, ezért ..."

 • _cirmos_

  őstag

  válasz #4 üzenetére

  sajnos ezért nem nyúlnak az uploadhoz, hogy a mennykő csapna beléjük...

 • parandroid

  nagyúr

  A sávszélemelést ott eszi a rossebb, viszont igazán olcsóbb lehetne...

  p

  I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

 • #64791808

  törölt tag

  1., Először is nehogymár sávszélemelés kerüljön szóba akkor, amikor meglévő sávszélességeket sem tudják biztosítani. Nekem 2mbites előfizum van, 1,5 fölé még sosem ment. Fejemre is állhatok, 256k a garantált sávszél, jogilag nincs mit tennem.
  Hiába lesz hivatalosan 16 mbites adsl-em, ha gyakorlatban akkor is 1-1,5mbit marad...

  2., Ahogy az előttem szóló kolléga mondta: francot sem érdekli a sávszélemelés, amikor telefonköltséggel együtt 15 ropit legombolnak rólam havonta. A fele reális lenne, főleg azért, mert nyugat-európában ez a sebesség már ezen ár ÖTÖDÉÉRT elérhető. De ez közhely, ilyet nem mondunk.

  3., Azért halkan jegyezném meg, hogy kint 8 és 16 megabiteket reklámoznak, tehát azért van értelme az emelésnek. Pl egy CS szerveren 100-as tickrate-nél kevés a 2 megabit kliensoldalon! Nem ez az elsődleges szempont, de az nem baj, ha gyorsabb lesz.

  4., A letöltés nevetséges. Nálam papíron 192k, valójában 128 max. Az 16kbyte/sec adatforgalmat jelent. Gondolkodjunk, régen a modem 3-4kbyte/seccel tudott feltölteni, és a képek voltak 200-300k méretűek, egy képet legrosszabb esetben is elküldtem kb másfél perc alatt. Most egy jó kis kép 3 mega, ez a full 192k-s feltöltésem (24kbyte/sec) mellett 2 percet jelent. Magyarul a világon semmi fejlődés nincs. Ugyanis a felhasználót nem érdekli, hogy mi hány megabit és hogy mennek a jelek, ő azt látja, hogy régen a képet másfél perc alatt küldte el, most ez kettő perc.

  5., Végezetül, sajnálom, hogy mindig vészmadárkodom, de ez van. Az ország kommunikációs infrastruktúrája a Telekom csoport kezében van, a vezetékes technológiák 90% körül, a mobiltechnológia 50% felett. Ez a bicikli elment, tehát felesleges siránkozni, hogy van-e emelés, vagy nincs. Ez a dolog régen nem a technológiáról szól, sokkal inkább szól a marketingről. Nameg a profitról. Sok profitról.

  6., Még valami: gyűlölöm a Telekom csoportot, ha kell, írásba is adom nekik. De ha az ember jobban belegondol, nem ők a hibásak. Ők ugyanis pontosan annyira gusztustalanok és kizsákmányolóak, mint amennyire ezt a mindenkori állam hagyta. Nincs konkrét bűnös, mert ez nem egy elbaszás eredménye, ez a dolog hosszú időn keresztül tartó elbaszássorozat eredménye. Ne a játékost gyűlöld. Gyűlöld a játékot.

 • @rglaaf

  veterán

  válasz #64791808 #8 üzenetére

  Ott a pont,ez már régebben el lett b..va :))

  PSN ID:BiZzare_0

 • addikt

  válasz #64791808 #8 üzenetére

  Miért nem fizetsz elő chellora?
  1. Ott hozza a beigért sávszélt.
  2. Nincs telefonköltség.
  3. Feltöltés sem gagyi ADSL-es, sőt technikailag még van benne tartalék bőven, pont az ADSL lassúsága miatt nem emelik.
  4.Úgyis utálod a Tcomot.
  5.Kihagytam valamit?:)

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

 • ^Bundi^

  senior tag

  válasz #10 üzenetére

  vagy fizessen elő akármi másra..
  én datanetes vagyok kb 5 éve jelenleg 11 510 HUf bruttot fizetek a 3M/384 emért és sohasem volt olyan, hogy ne jöjjön minden maxal..amikor még 384es voltam akkor 48 helyett 50el jött a cucc..most ált 375-377 el jön minden...

  amúgy ennek ellentmond(mármint, hogy nem lesz emelés) aza tény, hogy többek is emlegették itt a forumon, hogy nekik biz 1 csomaggal feljebb ment a sávszél..

  mod : jahh és haa 4Mbps 6 ra emelkedik...akkor a 16Mbites power DSL 4*6 azaz 24 lesz? :)

  [Szerkesztve]

  Nos Omnes Una Manet

 • addikt

  válasz ^Bundi^ #11 üzenetére

  Az ADSL azért bizonytalan, mert a tk-tól való távolságtól egy csomó dolgon múlik a sávszél, lehet hogy Te pont jó helyen laksz, de neki más szolgáltatónál sem lenne meg a max sebesség.

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

 • virkir

  veterán

  válasz #10 üzenetére

  Talán mert nincs a környéken?

  "Nekem papírom van róla, hogy értek hozzá" by Glenda

 • ^Bundi^

  senior tag

  válasz #12 üzenetére

  ebben monnyuk lehet vmi..ha kinézek az ablakon (márha lenne hátrafelé is ablak.;) ) akkor látom a telefonközpontot :))

  [Szerkesztve]

  Nos Omnes Una Manet

 • addikt

  válasz virkir #13 üzenetére

  Talán. De mivel Bpen lakik, jó eséllyel van.

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

 • Winner_hun

  félisten

  Hogyne, ADSL2, inkább az 1-nél tojjjják már lejjebb az árakat:(((

  ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

 • virkir

  veterán

  válasz #15 üzenetére

  Tévedés Bp. is rendesen fel van osztva, tőlünk 50 méteren belül van a T-n kívül egy másik szolgáltató de nem jön hozzánk ''mert nem éri meg nekik'' :O

  "Nekem papírom van róla, hogy értek hozzá" by Glenda

 • #64791808

  törölt tag

  válasz #10 üzenetére

  Barátom!

  Bármi másra előfizettem volna, és a chellot kerestem meg először! De ez egy újépítésű társasház. Fél évvel azután lett Chello, hogy én beköltöztem.

  Mindenben igazad van! De semmi másra nem volt lehetőségem.

  Most néztem, chello 5 megabit mindenestől 30 mailcímestől telefonostól olcsóbb, mint az én adsl-em telefonnal. Azt várom, mikor jár le a hűség, mert felmondanom most kb 80 ezer forintba kerülne. Mire lejár, (kb egy év), addigra már lesznek 6-8 megabites chello előfizuk.

  Istenem, ha a chello egy kicsit hamarabb mozdulnt volna erre a társasházra, mindenkinek chellos netje lenne.

 • #64791808

  törölt tag

  válasz ^Bundi^ #11 üzenetére

  bármi másra fizettem volna elő, de csak adsl volt.

  azt tökmindegy, hogy kinél fizetem elő, max az ár a differencia, mert a háttérinfrastruktúrát a T-Com adja, ezen a környéken vacak minőségben. Sajnos bármilyen adsl szolgáltatót választok, a 2M soha nem 2M.

  kábelnetet kérdeztem, nincs, chello nincs, semmi más nincs.

  Tulajdonképpen ezt utálom a reklámokban, ''hülye az, aki nem ezt a szolgáltatást veszik igényben ahelyett'', ugye már amennyiben a szolgáltatás elérhető...

 • Allien

  veterán

  válasz #64791808 #8 üzenetére

  HI HI HI!:DDD
  Nem cikizni akarlak, csak ''közlök'' pár tényt!;)
  1. Ha 2Megás a kapcsolatod, és nem megy 1,5-1,6 maximummal, akkor valószinü, hogy optikai (Hytas) területen laksz! Szerintem. Ott ugyanis ez a jelenség erőteljessen tapasztalható, bár, már szerencsére egyes helyeken ez nem igaz, de ez csak, és kizárólag attól függ, milyen berendezéssel oldották meg az adsl ellátását. Jogi úton annyit talán el lehetne érni, hogy lecsökkentsed a kapcsolatodat 1 megára, és ha emelik 2 megára, akkor ugye Te csak 1 megás árat fizetsz. Így már jobb az arány esettleg!;)

  2. Szeintem akinek nem tetszik itt valami, az húzzon ki a rákba, minek itt szarakodni! OTT olcsóbb a net!:((( De, az, hogy miért, nehéz utánna gondolni, mert vakon, csak nézni egyszerübb kifelé a fejből (nem sértésnek szánom, csak ugye, tessenek gondolkodni)! Eleve, van 40 év lemaradásunk. Nem olyan régen cserélték le az utolsó régi központot digitálisra! A többit majd az 5. pontban.

  5. Lehet, rosszul tudom, de az a 90% területileg TUTIRA hibás! Ha kell, pontossan utánna nézek, de relative nagy terület NEM a ''T'' csoport kezében van (Monortel, Invitel, stb...)! A bringa meg nem ment el, ide van támasztva! Mindössze annyi a feladat, hogy kábeleket kell fektetni város-, és országszerte! Bagatel összegből megoldható, szerintem, és akkor LESZ konkurenciája a T-com-nak. Tehát ebből kifolyólag jelenleg CSAK az UPC a VALÓS konkurenciája a tcom-nak (pl. a Tele2 ugye SEMMIT nem szolgáltat, max számláz). Ezen kívül, az a baj, hogy a nyereségből olcsó kint, pl. a németeknél a net! Hiszen, a kinti T üzletág veszteséges! A (T-)csoporton belül a hazai csoport hozza a nyereség jelentős részét. Viszont, ezt kiviszik!:DDD

  6. Én speciel nem gyűlölöm a T-com-t. Persze, nem is szeretem. Ugyanis azért olyan, amilyen, mert buta managerek irányítják, mégbutább managereken keresztül (ezek már sötétek is, tisztelet a kivételnek, mert biztos van köztük 1-2 normális is), akiknek semmi sem drága, és ott csapják be az ügyfelet, ahol, és ahogyan akarják. Pl. egyik ismerősöm felhívott, hogy lesz náluk net! Hú mondom, eddig hallani sem akart róla a tcom, mi történt? Mondja, felkereste őket (személyessen) egy manager. Kérdezem, akkor mekkora sebességü adls-t kaptok? Mondja, hogy nem adsl lesz, hanem ISDN (!!!). Mondom, wazze, átk**tak, az lótúró duplatrippla összegért! Szerencsére, visszamondta. De, ha nem szólok neki, belerángatja egy k*cs*g marketinges manager (üzletkötő) ilyenbe! NO EZ AZ IGAZI gáz itt! Ezeket a duna partra vitettném, annak ellenére, hogy nem szeretem az erőszakot.:B
  szerintem

  Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

 • dat

  senior tag

  válasz Kalandor #21 üzenetére

  Mondjuk ezzel vitatkoznék. Mi van ha neki a munkája miatt kell ekkora képeket küldözgetni. Stb..
  Egyetemi jegyzetet akartam elkérni haveromtól (scannelve, jpg formátumban, nem röhög :) ), na el is tartott egy darabig amíg átjött...

 • Dzsekó

  addikt

  válasz Kalandor #21 üzenetére

  Ettől függetlenül nagyon gagyi hogy ha elküldök egy email az 1Mbit-es adsl-el a feltöltési sebesség miatt várhatok perceket. Teljesen mindegy hogy mi a tartalma, doksi, sok kép akármi.

  ---==="Milyen merevlemezt vegyek?" Topikgazda===--- | ---===Hozott fényképből átlátszó hátterű windows ikont kérésre készítek===---

 • Dzsekó

  addikt

  válasz Allien #20 üzenetére

  ''Mindössze annyi a feladat, hogy kábeleket kell fektetni város-, és országszerte! Bagatel összegből megoldható, szerintem, és akkor LESZ konkurenciája a T-com-nak. ''

  Ez egy kapitális ökörség. Egy teljes budapesti hálózat kiépítésének a költsége hatalmas. Nem is éri meg emiatt befektetni egy ilyen kis piacra. Ezért a jelenlegi szolgáltatók mellett nem fog új szolgáltató megjelenni vagy csak nagyon nehezen, csak vezetéknélküli vagy más megoldásokkal van ilyenre esély.

  ---==="Milyen merevlemezt vegyek?" Topikgazda===--- | ---===Hozott fényképből átlátszó hátterű windows ikont kérésre készítek===---

 • Allien

  veterán

  válasz #15 üzenetére

  Ha úgy nézem, Bp területén is, egy elég jelentős részen NEM lehetséges az adls szolgáltatás. Ennek több oka is van, egy része valós műszaki probléma. Ennek egy része megoldódik lassan, a sok fejlesztés hatására. De, az emberi butaság az sajna, jelentős hátráltatás. Itt speciel a T-com-n belüli sötét erőre utalok (ott is visszadobják az igényt, ahol SEMMI probléma nincsen).
  de ha nincsen ismerősöm a T-com berkein belül, akkor nekem sem lenne adsl-m. Kb. 2 évvel ezelött rendeltem meg. Az igaz, hogy a ''keresőben'' nem-t kaptam, de az ismerős azt tanácsolta, rendeljem meg. Elhozták a modemet, majd a szerelőnek azt mondták, hogy nem fog jól működni. Mondták ezt úgy, hogy gond nélkül összeált a modem. Kérdeztem, mire hivatkoznak. Valami margin értéket emlegettek, és az túl alacsony volt (5,5 km kábeltávolságra vagyunk a központtól). Eleve, anno, 4 km távolság volt a max., ameddig felszerelték. Nem sikerült az első körben. De, nem hagytam annyiban. Sikerült egy ''kicsit'' javítani a kábeleken, úgy néz ki, meg az ismerős is segített. A lényeg, hogy arra hivatkoztak, hogy annak ellenére, hogy most összeált, lehet, hogy hetente meg fog szakadni. Mondtam, engem nem zavar, még mindig jobb, mint a percdíjas szolgáltatás.
  Minden esettre ''bekötötték'', és eddig egyettlen egyszer ment el hoszabb időre, egy essős reggelen, amikor éppen nyaralni indultam egy bő hétre.:DDD Mire vissza értem, mintha mi sem történt volna. Illetve, nemrégen elkezdett szakadozni, de mint kiderítettem, a zsinórjaimmal volt gond.
  Ráadásul, először 368-s sebesség volt a max. Aztán, amikor elkezdték duplázgatást, sikerült 512-re vinni (gondolom, a kábeleket is fejlesztették, vagy mi a görcs). A következő emelésnél már nem ment egy megával, ''csak'' 800 körül, és azt megint nem erőltették, és visszavették 512-re. Én ennek is örülök!:DDD
  Aki pedig kábelTV-n keresztül netezik, az nem fizet a TV szolgáltatásért? Meg lehet anélkül is rendelni? (ezt speciel nem feltétlenül Neked írom)

  Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

 • Jim Tonic

  nagyúr

  4 év DSL után váltottam chello-ra. Féltem tőle, nem volt jó nevük. Féltem, hogy nem lesz meg a sávszél.
  Hát, majd 3 megabit, 15 rongy helyett 10-et fizetek.
  Életem egyik legjobb döntése.
  Sopron

  Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Allien #20 üzenetére

  1. Nem biztos hogy Hytas. Ott a szűk keresztmetszetet az okozza hogy gyengus a DLAM-ok uplinkje, jellemzően 2Mbps/8 user. Ez max időszakosan okoz visszaesést ha túl sokan töltenek 1xre és nem férnek el. Sokkal inkább bejátszhat az hogy túl messze lakik a központtól így aztán elérte a vonalán realizálható maximumot. Ez az állapot már statikus, mivel a vonalhossz az egy fix tényező. [link]

  5. a Tícom a vezetékes piaci tortából 78%-ot, az Invitel 12-őt, a Hungarotel 5-öt, az Emitel, Monortel 2.5-2.5%-ot hasít ki. A kábelfektetés és saját infrastruktúra kialakítása a versenyhez alapvető de az nem igaz hogy ez bagatel összeg. Legalábbis szerintem a sok-sok százmilliárdos beruházás nem sorolható a bagatel összeg kategóriába, márpedig ha valaki országos méretben akar piacra lépni annak ennyibe fájna a megjelenés.

  A kinti Tí üzletág nem veszteséges, sőt évek óta folyamatosan növekvő nyereséget produkál. Ezzel szember a fatáv nyeresége ezzel párhuzamosan évek óta csökkenő tendenciát fut be. A magyar nyerség a DT nyereségének úgy 7-8%-a, szóval csak ebből nem lehet a német piacon lezajló folyamatokat fedezni. A magyar édekeltség csak egy csepp a DT tengerében.

  Pl. ha teljes fatáv nyereséget(ami tartalmazza az összes üzletágból, vezetékesből, mobilból,kábeltv-ből,üzleti vonalat, broadband) befolyó nyereséget, csak egyetlen német üzletág a Tíonlány kompenzálására fordítanád, az úgy előfizetőnként havi 2 eurora lenne elég. Ezzel szemben a Tíonlány havidíjai tavaly nyár és ősz folyamán csomagonként 20-40 euroval csökkentek. Szóval csak ehhez 10-20x Mo.-nyi ''sarcra''-ra lenne szükség. És ez csak egyetlen és a legkisebb üzletág, a vezetékes és mobil ami sokkal nagyobb volumenő szintén működőképes pedig akkor arra már nem is költöttél a magyar fatáv profitjából.

  Szóval itt hatalmas méretbeli differenciák vannak, aki azt hiszi a magyar piac képes fönntartani és eltartani az egész német piacot az igen nagy tévedésben él.

 • Allien

  veterán

  válasz Dzsekó #24 üzenetére

  Jó van na! NEM ökörség az, csak lefelejtettem a smile-t!:DD BOCSI! Nagyon jól tudom, hogy a ''bagatel összeg'' jópár milka, de euróban számolva, és csak ha a fővárost nézzük, de lehet, inkább milliárdos lenne.;)
  Elég sok kenőpénzt kellene fizetni. :R
  Ennek ellenére, az UPC azért bejött, és fejlesztett, ugye? :C

  Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

 • Dzsekó

  addikt

  válasz Allien #28 üzenetére

  A UPC próbált fejleszteni többek között emiatt került csődközeli állapotba, és az évek alatt sem tudott teljes lefedettséget létrehozni. A milliós nagyságrend messze van ettől, inkább beszéljünk sok milliárdosról.

  Itt egy kis olvasnivaló: [link]

  Csak kiemelek belőle egy kis részt:

  ''6.3. Melyek azok a szabályozási eszközök, amelyek elősegítik az infrastruktúra alapú verseny kialakulását, illetve melyik részpiacokon, milyen platformokon, milyen időtávban és milyen lehetőségek vannak arra, hogy hosszú távon a szolgáltatás alapú verseny helyett kialakuljon az infrastruktúra-alapú verseny?

  Párhuzamos infrastruktúra kiépítésére semmilyen eszközzel nem tudja ösztönözni a szabályozó a piaci szereplőket, a megtérülés már említett elmaradása miatt. A verseny fokozásának módja sokkal inkább a meglévő infrastruktúrán folytatott verseny megerősítése lehet, aminek nyomán a verseny formája hosszabb távon elmozdulhat az infrastruktúra jellegűbb verseny irányába.''

  ---==="Milyen merevlemezt vegyek?" Topikgazda===--- | ---===Hozott fényképből átlátszó hátterű windows ikont kérésre készítek===---

 • Allien

  veterán

  válasz shabbarulez #27 üzenetére

  Jo, lehet, rosszul vagyok informálva. Majd jobban utánna nézek ennyek a nyereséges dolgoknak. Ami a részesedést illeti, a területileg nézve, akkor azért mégsem 90%. A 78% sem rossz, de azért ott is lehet(ne) fejlődnie a Tí comnak, elvileg ha engedik.

  De, ami az első pontot illeti. Ha rezes területen van, ott vagy megvan a teljes sávszél, vagy szakadozik a dsl, nem is húzzák akkorára eredetileg.
  Ami pedig a Hytas-t illeti, ha CSAK 1 emberke használja, akkor sem lesz meg (talán) SOHA a 2 mega. MAX 1,6, és ez tuti!:DDD Ez alól mint írtam, egy tipusú berendezés a kivétel. A nevét nem tudom, de jelenleg ezeket szerelik már fel, és 12 efit tudnak rákötni, ráadásul, relative könnyen bővíthető. Ezeknél akár a 100Megás adatátvitel is elérhető lehetne, mert ethernet alapu.;)

  Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Allien #30 üzenetére

  Mondok egy másik példát az arányokra. DT tavaly ősszel bejelentett egy infrastruktúra fejlesztési projectet. 3 millió előfizetőt akarnak majd elérni a nagyobb városokra koncentrálva - mert ott alacsonyabbak a beruházási költségek és nagy népsűrűség miatt jobb a megtérülési mutató -akarnak kiépíteni FTTC+VDSL2 infrastruktúrát. Ez magyarul azt jelenti hogy az előfizetőkhöz elég közel kerül kiépítésre egy optikai végpont egy fémszekrénybe úgy az előfizetőktől pár száz méterre én onnan tovább a meglévő telefonos réz infrastruktúrán menne a csatlakozás VDSL2 DSLAM és modem párosokkal. Ezzel 30-50Mbps közötti sebesség lenne realizálható ami már elégséges kapacitás IPTV szolgáltatásra is.

  Nos ennek a nagyvárosokban 3 millió előfizetőt(jelenleg van összesen több mint 8 millió ADSL előfizető németországban) elérő projectnek a fejlesztési költsége 3 milliárd euro.Az 750 milliárd magyar forint. Az elmúlt 10 évben amióta DT-é a fatáv többségi tulajdona az összes nettó nyereség együttesen nem volt ekkora összeg. A fatáv éves bruttó bevétele 600 milliárd forint, még az is kisebb ennél az összegnél, a tavalyi nettó 40 milliárdos nyereségből meg 20 év alatt sem lehetne összespórolni csak ezen egyetlen project fejlesztési keretét. És ez csak egyetlen project a Tícomnál, ami csak egy szűk előfizetői kört fog érinteni, közel sem országos méretű.

  Rezes területen, ha túl nagy a távolság és nagyobb a beállított sebesség mint amit a vonal bír akkor szakadozhat. Többeknél pont e miatt vett is vissz a fatáv az elmúlt év során. Ha 1.6mbps körül van a vonalának a maximum teljesítő képessége bőven lehet az általa leírt jelenség.

  Hytas esetében pont az a gond hogy a fatáv által használt eszközök hiába tudják az általad említett 100Mbps-es uplinket, ha nem építnek ki hozzá optikai csatlakozást az említett sebességen. Helyette a Hytas-os hálózaton megoldható E1-es(2Mbps-es) kapcsolódásokból fognak össze. A 12 portos DSLAM az egy Ericsson EDN312-es aminek 12db ADSL2+os portja van és két db 100Mbps-en ethernet uplinkje. Csak épp a DSALM és a távközlési szolgálató gerinchálózata nincs összekötve ezzel a sebességgel.

  Helyette van egy konvertáló eszköz, ami a 100Mbps ethernetet átalakítja 4xE1 kapcsolatra, a telefonközpontba pedig egy ugyanilyen eszköz vissza. Így a 100Mbps ''lefolytódik'' 4x2Mbps-re mivel átvitelni közegnek a távközlési hálózatot használják fel, 2Mbps-es bérelt vonalakat összefogva. Viszont mind a 4db E1-est sem kötik be, azon szerelők akik ezt csinálják azok hsz,-ei alapján 8 előfizetőnként 2Mbps-es uplink kapacitást kötnek.

  Természetesen ha nem a távközlési hálózaton E1-es bérelt vonalakra lebutítva oldanák meg ez DSLAM-ok uplinkjét, hanem optikán megkapná a 100Mbps kapcsolódást akkor nem lenne szűk keresztmetszet a rendszerben és ezen megoldások sokkal jobban teljesítenének mint a főközponti monstrum társaik.

  Ezek a kis Ericsson EDN312-es miniDSLAM-ok egyébként roppant jól és modulárisan bővíthetők egy nagy egész rendszerré. Az Ericsson ad hozzájuk 8 portos switchet amivel 8 ilyen 12 portos egység fogható össze. De egy 24 portos switch-csel 288 előfizető is összeköthető, sőt mivel mindegyik DSLAM-nak 2 db 100Mbps-es uplinkje van 2 db 24 portos switch-csel akár rendundás akár terhelés eloszott összekapcsolás is megoldható. Egy 24 portos switchnek meg jellemzően 1-2 gigabites uplinkje van. Ezen kívül az Ericsson ad még olyan fémszekrényt is amivel 4db ilyen 288 portos együttes összepakolható.

  További részleteket itt találsz: [link]
  A 11. oldalon megtalálod az Fast Ethernet to E1 converziót is.De felraktam ide [link] külön PDF-be is.

 • marcee

  addikt

  válasz Allien #20 üzenetére

  ''Szeintem akinek nem tetszik itt valami, az húzzon ki a rákba, minek itt szarakodni!''
  Tessék? Ezt komolyan gondolod? Utolsó meg oltsa le a villanyt? Én magyar vagyok, nem megyek sehova!

  \m/

 • #64791808

  törölt tag

  válasz Allien #20 üzenetére

  Közölsz pár olyan tényt, amiről ugye nem adtam jelét, hogy nem tudom.

  1., Így van, optikai hálózat van. Jogi úton fújhatok a seggükbe, mert 256k a garantált, és az megvan.

  2., Aha, értem. Holnaptól a te környékeden a kedvenc söröd legyen 1500 forint. Nem tetszik? Menj a picsába. Hát öreg ez is egy hozzáállás, remélem megérted, hogy nem kezdem el elmagyarázni, mért beszélsz marhaságokat. 40 év lemaradás? Ott már negyven éve van adsl? Azannya! Hatvanas években mivel használták az adsl-t?
  Bocsánat, telefonról beszélsz? Itthon a 30-as években már volt. Ott a századforduló előtt nyomták. Hm? Az ország gazdaságának van 40 év lemaradása! És ennek mi köze egy olyan esethez, ahol egy alapvetőel külföldi tulajdonú és tőkéjű cég kínál tripla áron egy közel ugyanakkor indított szolgáltatást az országban? Mint írtam, a dolog nem most lett elbaszva, a telekom annyit nyúl le, amennyit csak tud.

  Ja, és ha nem tetszik, ellehet menni? Sokan meg is tették. Mikor hallottál utoljára magyar feltalálót Magyrországon ''feltalálni''? Amerika, Nagy-Britannia, Izrael, Németország. Ott jobb magyarnak lenni? Nem, csak ott nem az a mentalitás, hogy ''ha nem tetszik, el lehet menni''. Szerintem gondold végig, és vond le a konzekvenciát.

  Más: Szlováika, Csehország, Románia mennyivel van lemaradva? Merthogy illik tudni csókolom, hogy Románia informatikai infrastruktúrája fejlettebb, mint Magyarországé. Mielőtt hurrogás kezdődne, kéretik utánanézni a számoknak.

  5., Amit írsz, az szóról szóra igaz. No tehát akkor mi volna az állam feladata? Ehelyett mit csinál?

  6., Tévedsz. A menedzserek nagyon is okosak, ha nem hiszed, mutatom. Mi a végeredmény? Óriási zsé nekik, átbaszás neked. Ez tiszta sor, ez mindenhol így van, ami viszont nincs így: máshol működik a fogyasztóvédelem, az állam beleszól dolgokba, van versenyhivatal, meg ilyesmik. Amíg magyarországon a GVH megállapítja, hogy a T-Online megkárosította és félrevezette az ügyfeleket, erre a T-Online mondja, hogy denemis, és NINCS büntetés, addig a menedzser át fogja vágni az ügyfelet. Mert nincs tétje. Illetve van, több prémiumot kap. A másik dolog, hogy a magyart félre lehet vezetni, mert nem gondolkodik.

  VÉgezetül: szted mit kellett volna csinálnom?

 • addikt

  válasz #64791808 #18 üzenetére

  Ok, csak amikor írtam a hszt még azt hittem, hogy Budapesten teljes a UPC lefedettség.

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

 • erdoke

  titán

  válasz Jim Tonic #26 üzenetére

  Engem a szerződés szerinti korlát zavarna. :(
  Én is most váltottam, de maradt az ADSL, csak éppen a Tré-Onlánytól Externethez igazoltam, és feljebb rakattam 3 Mbitre. Az IP-m még mindig T-Online-os ADSL pool. :D

  A legjobb aláírás a héten

 • Jim Tonic

  nagyúr

  válasz erdoke #35 üzenetére

  Én is ezen gondolkodtam, és ugyanarról ugyanarra akartam váltani, ráadásul szintén 3Mbitre akartam váltani. :D Nem fismerjük egymást? :DDD Csak besokalltam az áthelyezési mizériától. Egyszer már 1,5 hónapig tartott. Most úgy volt, hogy 1 hónap után megkérdezték, mit is akarok. Majd mondták, hogy OK, megy. Majd mégse megy. Aztán megint mégis. Aztán lemondtam, mire egy hét múlva hívtak, hogy akkor átkötik. Mondtam, hogy nem kéne, mert más lemondtam. 2 hét múlva megint hívtak, hogy sajnálják az ügyet, akkor mondjak egy időpontot 1 héten belül, és megcsinálják azonnal. De ekkor már robbanni készültem. Enyém volt az első ADSL sopronban. 4(!!!) éves előfizum volt.
  A korlát picit bosszantó, de örülök, hogy nincs semmit közöm már a T csoporthoz. Ez hatalmas öröm.

  Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

 • Jim Tonic

  nagyúr

  válasz marcee #32 üzenetére

  Én le sem köpöm az ilyet, aki ezt leírja. :(
  Szakmailag sem az első értelmes hozzászólása, így azon már neki sem állok vitázni. Előttem pár kolléga már úgyis felvilágosította, remélhetőleg sikerrel.

  [Szerkesztve]

  Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

 • Allien

  veterán

  válasz #64791808 #33 üzenetére

  Talán, esettleg azért lehetne eredményt elérni, mert soha nem tudják elérni a 2 mega kapcsolatot, akkor azt a szerződés szerint ugye NEM tudják teljesíteni, az szerződés szegés. Hiszen, az egy dolog, hogy mennyi a minimum, de ezzel mondjuk lehetne 5 megás kapcsolatot is fizetni, ha jelenleg eléri a minimumot, attól még soha sem fogod elérni a jelenlegi műszaki feltételek melett az 5 megát! Persze, leírni könyebb, mint elérni, hogy 1 megára fizess, a jelenlegiért.
  2. Az most egy dolog, mi volt 1930-ban. De, attól még 1948-tól kezdve, a telefon tabu volt! Több évet kelett rá várni még a 80-s években is (vannak, akik nem felejtenek el ilyen dolgokat)! EZ pedig igen is lemaradás, mert csak a rendszerváltás után kezdtek el komolyabban fejleszteni. Ráadásul, mint nálunk szokás, úgy csinálták meg, hogy legalább 2 éven belül újra keljen vele foglalkozni, ugyanis, az első körben csak annyit tettek, hogy a jelenlegi, meglévő telefon előfizetők régi kábeleit cserélték, az igazi bővités elmaradt. Utánna is, annyit tettek, hogy külsős cégeket bevontak a fejlesztésbe, hogy kenőpénzeket tudjanak zsebre rakni. Ez ma is így működik. Ha ez NEKED nem lemaradás, akkor mi? A 40 év nyugaton arra bőven jó volt, hogy egyrészt, kialakuljon az egészséges konkurenciaharc (nem is beszélve a műszaki háttérről), és a fejekben is ugye ''kicsit'' normálisabban gondolkodnak.
  Ha olvasod shabbarulez hozzászólásait, láthatod, hogy a fejlesztések nem kis összegbe kerülnek, ennek meg KELL térülnie. van olyan, hogy a tcom kiépiti az adsl lehetősségét egy társasházba, de nincsen kereslet rá. Gondolod el, 8 efit tunda rákötni, és max van rajta 1. Mikor térülne meg a beruházás? De, ha mind a 8 foglalt is lesz, azért az is hosszu idő, mire behozza az árát.
  A román példa meg egy dolog, de én nem szeretnék külföldi példákkal jönni, mert mindenütt másképpen működik, a számoknak pedig sokmindenben nincsen igazuk. A statisztika veszélyes fegyver, csak halgass Hofi-t, rájössz.
  5. az állam feladata, jelenleg nem érdekel senkit. Egy darabig nem is fog. Miért is érdekelné a politikusokat? ŐK külön kapnak mindent, ergo, olyan, mint kint amcsiban a lobby. Kapnak egy kicsit innen, egy kicsit onnan.

  6. A managerek pedig igenis sötétek. Ez nem egyenlő a hülyével, bár, jelentős részük az. Attól, hogy sok pénzt kapnak semmire, egy dolog. De, hosszutávon ez visszafelé sül el. Persze, azokat már nem fogja érdekelni, akik jól megszedték magukat, ez TÉNY.:B

  Ami a Te esetedet illeti, nem lehet jól dönteni. Már, amikor csak egy lehetősség volt. Vagy bele ugrasz, vagy nem, max ennyi. Külömben, sok helyre meg a UPC megy be hamarabb, és a t-com utánna kullog.

  Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

 • Allien

  veterán

  válasz marcee #32 üzenetére

  O.K., maradj, én is maradok. Már ketten tuti leszünk!;) De, unom, hogy sokan csak jönnek a hülyeséggel, hogy mennyibe kerül mondjuk a franciáknál, vagy a németeknél az adsl. Engem speciel ez nem vígasztal, és frusztrál, mert unom. Unom, mert túl sokszor halottam, hogy külföldön kolbászból van a kerítés (is). :O Én itt élek, és van, amin tudok változtatni, de sokmindenben esélyem sincsen. Akkor meg mi a ráknak idegesítsem magamat ilyen hülyeséggel, hogy kint mi mennyibe kerül???:DDD
  Külömben, pont egyes nagytudásu főnökeim egy részének volt a szavajárása, hogy ha nem tetszik, el lehet menni. EZT most is komolyan gondolják, és sok cégnél is ez a helyzet. A becsületes munka megbecsülése (még ha nem is anyagilag) nem divat. :(((

  Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Kalandor #38 üzenetére

  Túl sok adatot nem találok guglival romániáról de azt tudom hogy broadband net terén nincsenek a csúcson. Ott igen kevés az ADSL pár tízezer kapcsolat, az is jellemzően üzleti előfizetés mert magánember nem tudja megfizetni.

  Pl. itt van Romtelecom ára, 2mbps-es ADSL ~100 euroért, látszik rajta hogy tipikus business csomag, ezt a román bérek nem tudnák követni [link]

  Nagyon ADSL-t más cégek sem árulnak, jellemzően üzleti cégek árlistájában lehet fölfedezni, lakossági árszinten én legalábbis nem találtam ADSL-t.

  Ezzel szemben idehaza 400 ezer fölött van ez a szám, szóval nincs miért sírnunk.

  De összehasonlításnak itt van a hazai BIX és a román RONIX forgalmi totálja, zongorázni lehet a különbséget. Míg idehaza a 20 Gbps-ot nyaldossa a max érték, ott alig nemrég hagyta el az 1 Gbps-ot.

  BIX [link]
  RONIX [link]

  Kábelnet terén van egyedül alternatíva az RDS által. Ott tényleg nyomott árak vannak, de hogy ez hogy érik el az számomra mindig is talány volt. De ez minden termékre igaz. Hisz ha ők is világpiaci áron veszik a szükséges eszközöket akkor ez az ár nem igazán kigazdálkodható. Ott láttam már $10-15-os árszint mellett netet amit már lakossági szinten is meg tudnak fizetni. Igaz nem is oly rég még komoly forgalmi limitek voltak, pár GB de most ez eltünt. Viszont a minőséget gyanítom tükrözheti az ára. Legalábbis az RDS hazai érdekeltsége az EMKTV/HDSNet páros nem épp a minőségéről híres. Aki már olvasott bele HDSNet topicba az tudja a cég nemzetközi kapcsolódása igen csak szűkös. Pl. egy 1.5Mbps-es csomaggal itt Mo.-on belül még jól lehet muzsikálni, de amint országhatáron túl oldalt szeretne valaki megnézni máris 100-200kbps-es sebességszintre lassul. Ami oldalt találtam és azon írtak felhasználószámot, a szerint is 10ezer körüli broadband ügyfele van RDS-nek romániában ami szintén nem túl magas szám, még ezen nyomott árszint mellett is.

  Szóval én nem igazán látom mire is kellene irígykedni a romániai állapotokból.

 • Kobe

  veterán

  én személy szerint az ADSL2 elterjedésétől várom a csodát, nekem most 1 mbit van, bőven elég böngészni meg töltögetni, nem vagyok türelmetlen, ráérek, ha már lopok legalább ne léegyek felháborodva hogy lassan teszem....viszont a feltöltés emelését énis támogatnám, elég ciki hogy le 135K fel meg 17 :( remélem ha az ADSL2 megjelenik a piacon mérséklődik a sima dsl ára, tekintve hogy a francia 8 mbites vonal 4ezer forintnyi eurót kóstál csak...magyar vagyok, tudom hogy csúcsminőséget a büdös életbe nem fogok kapni de akkor már a szart megfizethető áron adják :)

 • cucka

  addikt

  válasz shabbarulez #41 üzenetére

  romániában az adsl nem terjedt el, kábelnet az általános.
  az RDS 10$ körüli összegért árulja a fél megabites csomagot. ez pontosan úgy korlátos/korlátlan, mint magyarországon a chello, korlát elérése után 128kbit-re lassítanak. a korlát valahol 1-2 gigabájt körül van. a szolgáltatás minősége átlagos/jó, mindenképp jobb, mint amit ár alapján elvárnánk. mutassatok egy magyarországi szolgáltatót, aki hasonló csomagot kínál havi ~2000 forintért. az rds ügyfeleinek száma pedig jóval több, mint 10 ezer.

  persze ennyire azért nem szép a helyzet, több területen komoly lemaradás van. egyik a külföldi sávszélesség, sajnos ez szinte az összes román netkapcsolatra jellemző. a másik gond, hogy viszonylag kevés helyen érhető el a szélessávú internet.

 • kovasz

  senior tag

  válasz cucka #43 üzenetére

  1..2G-re itthon nem szerzodne senki.... wlan van korlatlan 5k-ert olyan 500k..1Mbit-el.

 • kovasz

  senior tag

  válasz #10 üzenetére

  az upc ugy sacc/kb legalabb akora szemet mint a fatav. nekem volt chello evekig, rossz pingek, megbizhatatlan szolgatatas...eshat a havi limt az alacsony.

 • Jim Tonic

  nagyúr

  válasz Allien #40 üzenetére

  Az a baj, hogy az emberek általában telhetetlenek. Kolbászból sehol nincs a kerítés, maximum könyebben lehet meggazdagodni.
  Nem szabad elfelejteni, mennyivel jobb neköünk, mint a Kínaiaknak, vagy nekik mennyivel jobb, mint az Afrikában éhezőknek. Még lehetne folytatni. És senki nem tehet róla, hogy oda született.
  A mi helyzetünk szerintem elég jó, a szomszéd fűje meg mindig zöldebb lesz.

  Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

 • cucka

  addikt

  válasz kovasz #44 üzenetére

  nem szerződne senki 2000 forintért nem túl gyors, de korlátlan netre? szerintem tévedsz. rengetegen vannak, akik csak levelezni/chatelni szeretnének, esetleg böngészni, és nem érdekli őket különösebben az internet/számítógépek. mutass ilyen ársávban magyarországi alternatívát.
  5k-ért az a wlan kapcsolat tényleg jól hangzik, 2 gond van vele: kevés helyen érhető el, és 2000 helyett 5000 forintba kerül.

 • kovasz

  senior tag

  válasz #64791808 #33 üzenetére


  Más: Szlováika, Csehország, Románia mennyivel van lemaradva? Merthogy illik tudni csókolom, hogy Románia informatikai infrastruktúrája fejlettebb, mint Magyarországé. Mielőtt hurrogás kezdődne, kéretik utánanézni a számoknak


  ez most a het vicce?? vagy mi?

 • Male

  nagyúr

  válasz Allien #39 üzenetére

  ''Talán, esettleg azért lehetne eredményt elérni, mert soha nem tudják elérni a 2 mega kapcsolatot, akkor azt a szerződés szerint ugye NEM tudják teljesíteni, az szerződés szegés. Hiszen, az egy dolog, hogy mennyi a minimum, de ezzel mondjuk lehetne 5 megás kapcsolatot is fizetni, ha jelenleg eléri a minimumot, attól még soha sem fogod elérni a jelenlegi műszaki feltételek melett az 5 megát! ''

  Ezt már az Invitel kapcsán kitárgyaltuk (ha gondolod nézz át az Invitel topicba -> a régi profiljaikkal fizikai képtelenség volt elérni az előfizetett sebességet). Ilyen ügyben nem lehet elérni semmit sajnos. (szerencsére az emeléseknél már normális profilokat használtak, így már nincs ez a helyzet itt sem)

Új hozzászólás Aktív témák