Hozzászólok Aktív témák

 • SPDeluxe1.0

  aktív tag

  Kár,mert üzleti kapcsira úgysincs pénzem.

  "oh no the devil has a code for god mode!!!"

 • Jégkokó

  veterán

  Tök fölösleges lenne egy ujjab növelés, mivel a mostani letöltési sebességeket se lehet igazán kihasználni.Én se tudok néha már mit tölteni a 2 megabites netemmel.Persze ha találopk valamit akkor azt leszedem, de egyébbként meg nem.Meg egyébbként inkább az árakat csökkantenék, legyen 5 ezer ft ért 1 megás net, ennyi , szerintem ez nem akkora nagy kérés :D

  A főnök tekintete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyilt gonoszság a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.

 • Elrood

  őstag

  A letöltésre nem is, de a feltöltésre ráfér egy kis emelés.

  ''The spice exists on only one planet in the entire universe. A desolate, dry planet with vast deserts. The planet is Arrakis, also known as DUNE.''

 • addikt

  Azért is kéne emeljen az ADSL, főleg feltöltést mert a UPC megmondta hogy csak akkor fogja emelni a chelloszávszélt...
  Letöltés tényleg nem fontos, de egy upload duplázás jó hatással lenne dcre...

  [Szerkesztve]

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

 • Tithian

  őstag

  Hát igen, jó móka, hogy egy fotó vagy dolgozat feltöltése is percekig tarthat (.tiff-et ne is próbáljak).
  Az 1024kbps letöltésemmel elégedett vagyok, de a 128kbps feltöltés...

  </örök nyugalom> Mottó: "Te nem vagy én, ezért ..."

 • _cirmos_

  őstag

  sajnos ezért nem nyúlnak az uploadhoz, hogy a mennykő csapna beléjük...

 • peterkeT

  nagyúr

  A sávszélemelést ott eszi a rossebb, viszont igazán olcsóbb lehetne...

  p

  I talked to that computer at great length and explained my view of the Universe to it and then... it commited suicide.

 • Cerebellum

  őstag

  1., Először is nehogymár sávszélemelés kerüljön szóba akkor, amikor meglévő sávszélességeket sem tudják biztosítani. Nekem 2mbites előfizum van, 1,5 fölé még sosem ment. Fejemre is állhatok, 256k a garantált sávszél, jogilag nincs mit tennem.
  Hiába lesz hivatalosan 16 mbites adsl-em, ha gyakorlatban akkor is 1-1,5mbit marad...

  2., Ahogy az előttem szóló kolléga mondta: francot sem érdekli a sávszélemelés, amikor telefonköltséggel együtt 15 ropit legombolnak rólam havonta. A fele reális lenne, főleg azért, mert nyugat-európában ez a sebesség már ezen ár ÖTÖDÉÉRT elérhető. De ez közhely, ilyet nem mondunk.

  3., Azért halkan jegyezném meg, hogy kint 8 és 16 megabiteket reklámoznak, tehát azért van értelme az emelésnek. Pl egy CS szerveren 100-as tickrate-nél kevés a 2 megabit kliensoldalon! Nem ez az elsődleges szempont, de az nem baj, ha gyorsabb lesz.

  4., A letöltés nevetséges. Nálam papíron 192k, valójában 128 max. Az 16kbyte/sec adatforgalmat jelent. Gondolkodjunk, régen a modem 3-4kbyte/seccel tudott feltölteni, és a képek voltak 200-300k méretűek, egy képet legrosszabb esetben is elküldtem kb másfél perc alatt. Most egy jó kis kép 3 mega, ez a full 192k-s feltöltésem (24kbyte/sec) mellett 2 percet jelent. Magyarul a világon semmi fejlődés nincs. Ugyanis a felhasználót nem érdekli, hogy mi hány megabit és hogy mennek a jelek, ő azt látja, hogy régen a képet másfél perc alatt küldte el, most ez kettő perc.

  5., Végezetül, sajnálom, hogy mindig vészmadárkodom, de ez van. Az ország kommunikációs infrastruktúrája a Telekom csoport kezében van, a vezetékes technológiák 90% körül, a mobiltechnológia 50% felett. Ez a bicikli elment, tehát felesleges siránkozni, hogy van-e emelés, vagy nincs. Ez a dolog régen nem a technológiáról szól, sokkal inkább szól a marketingről. Nameg a profitról. Sok profitról.

  6., Még valami: gyűlölöm a Telekom csoportot, ha kell, írásba is adom nekik. De ha az ember jobban belegondol, nem ők a hibásak. Ők ugyanis pontosan annyira gusztustalanok és kizsákmányolóak, mint amennyire ezt a mindenkori állam hagyta. Nincs konkrét bűnös, mert ez nem egy elbaszás eredménye, ez a dolog hosszú időn keresztül tartó elbaszássorozat eredménye. Ne a játékost gyűlöld. Gyűlöld a játékot.

  A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

 • addikt

  Miért nem fizetsz elő chellora?
  1. Ott hozza a beigért sávszélt.
  2. Nincs telefonköltség.
  3. Feltöltés sem gagyi ADSL-es, sőt technikailag még van benne tartalék bőven, pont az ADSL lassúsága miatt nem emelik.
  4.Úgyis utálod a Tcomot.
  5.Kihagytam valamit?:)

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

 • ^Bundi^

  senior tag

  vagy fizessen elő akármi másra..
  én datanetes vagyok kb 5 éve jelenleg 11 510 HUf bruttot fizetek a 3M/384 emért és sohasem volt olyan, hogy ne jöjjön minden maxal..amikor még 384es voltam akkor 48 helyett 50el jött a cucc..most ált 375-377 el jön minden...

  amúgy ennek ellentmond(mármint, hogy nem lesz emelés) aza tény, hogy többek is emlegették itt a forumon, hogy nekik biz 1 csomaggal feljebb ment a sávszél..

  mod : jahh és haa 4Mbps 6 ra emelkedik...akkor a 16Mbites power DSL 4*6 azaz 24 lesz? :)

  [Szerkesztve]

  Nos Omnes Una Manet

 • addikt

  Az ADSL azért bizonytalan, mert a tk-tól való távolságtól egy csomó dolgon múlik a sávszél, lehet hogy Te pont jó helyen laksz, de neki más szolgáltatónál sem lenne meg a max sebesség.

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

 • virkir

  veterán

  Talán mert nincs a környéken?

  "Nekem papírom van róla, hogy értek hozzá" by Glenda

 • ^Bundi^

  senior tag

  ebben monnyuk lehet vmi..ha kinézek az ablakon (márha lenne hátrafelé is ablak.;) ) akkor látom a telefonközpontot :))

  [Szerkesztve]

  Nos Omnes Una Manet

 • addikt

  Talán. De mivel Bpen lakik, jó eséllyel van.

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

 • Winner_hun

  félisten

  Hogyne, ADSL2, inkább az 1-nél tojjjják már lejjebb az árakat:(((

  ► "Kicsit olyan webcaritas" ◄ ヅ

 • virkir

  veterán

  Tévedés Bp. is rendesen fel van osztva, tőlünk 50 méteren belül van a T-n kívül egy másik szolgáltató de nem jön hozzánk ''mert nem éri meg nekik'' :O

  "Nekem papírom van róla, hogy értek hozzá" by Glenda

 • Cerebellum

  őstag

  Barátom!

  Bármi másra előfizettem volna, és a chellot kerestem meg először! De ez egy újépítésű társasház. Fél évvel azután lett Chello, hogy én beköltöztem.

  Mindenben igazad van! De semmi másra nem volt lehetőségem.

  Most néztem, chello 5 megabit mindenestől 30 mailcímestől telefonostól olcsóbb, mint az én adsl-em telefonnal. Azt várom, mikor jár le a hűség, mert felmondanom most kb 80 ezer forintba kerülne. Mire lejár, (kb egy év), addigra már lesznek 6-8 megabites chello előfizuk.

  Istenem, ha a chello egy kicsit hamarabb mozdulnt volna erre a társasházra, mindenkinek chellos netje lenne.

  A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

 • Cerebellum

  őstag

  bármi másra fizettem volna elő, de csak adsl volt.

  azt tökmindegy, hogy kinél fizetem elő, max az ár a differencia, mert a háttérinfrastruktúrát a T-Com adja, ezen a környéken vacak minőségben. Sajnos bármilyen adsl szolgáltatót választok, a 2M soha nem 2M.

  kábelnetet kérdeztem, nincs, chello nincs, semmi más nincs.

  Tulajdonképpen ezt utálom a reklámokban, ''hülye az, aki nem ezt a szolgáltatást veszik igényben ahelyett'', ugye már amennyiben a szolgáltatás elérhető...

  A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

 • Allien

  veterán

  HI HI HI!:DDD
  Nem cikizni akarlak, csak ''közlök'' pár tényt!;)
  1. Ha 2Megás a kapcsolatod, és nem megy 1,5-1,6 maximummal, akkor valószinü, hogy optikai (Hytas) területen laksz! Szerintem. Ott ugyanis ez a jelenség erőteljessen tapasztalható, bár, már szerencsére egyes helyeken ez nem igaz, de ez csak, és kizárólag attól függ, milyen berendezéssel oldották meg az adsl ellátását. Jogi úton annyit talán el lehetne érni, hogy lecsökkentsed a kapcsolatodat 1 megára, és ha emelik 2 megára, akkor ugye Te csak 1 megás árat fizetsz. Így már jobb az arány esettleg!;)

  2. Szeintem akinek nem tetszik itt valami, az húzzon ki a rákba, minek itt szarakodni! OTT olcsóbb a net!:((( De, az, hogy miért, nehéz utánna gondolni, mert vakon, csak nézni egyszerübb kifelé a fejből (nem sértésnek szánom, csak ugye, tessenek gondolkodni)! Eleve, van 40 év lemaradásunk. Nem olyan régen cserélték le az utolsó régi központot digitálisra! A többit majd az 5. pontban.

  5. Lehet, rosszul tudom, de az a 90% területileg TUTIRA hibás! Ha kell, pontossan utánna nézek, de relative nagy terület NEM a ''T'' csoport kezében van (Monortel, Invitel, stb...)! A bringa meg nem ment el, ide van támasztva! Mindössze annyi a feladat, hogy kábeleket kell fektetni város-, és országszerte! Bagatel összegből megoldható, szerintem, és akkor LESZ konkurenciája a T-com-nak. Tehát ebből kifolyólag jelenleg CSAK az UPC a VALÓS konkurenciája a tcom-nak (pl. a Tele2 ugye SEMMIT nem szolgáltat, max számláz). Ezen kívül, az a baj, hogy a nyereségből olcsó kint, pl. a németeknél a net! Hiszen, a kinti T üzletág veszteséges! A (T-)csoporton belül a hazai csoport hozza a nyereség jelentős részét. Viszont, ezt kiviszik!:DDD

  6. Én speciel nem gyűlölöm a T-com-t. Persze, nem is szeretem. Ugyanis azért olyan, amilyen, mert buta managerek irányítják, mégbutább managereken keresztül (ezek már sötétek is, tisztelet a kivételnek, mert biztos van köztük 1-2 normális is), akiknek semmi sem drága, és ott csapják be az ügyfelet, ahol, és ahogyan akarják. Pl. egyik ismerősöm felhívott, hogy lesz náluk net! Hú mondom, eddig hallani sem akart róla a tcom, mi történt? Mondja, felkereste őket (személyessen) egy manager. Kérdezem, akkor mekkora sebességü adls-t kaptok? Mondja, hogy nem adsl lesz, hanem ISDN (!!!). Mondom, wazze, átk**tak, az lótúró duplatrippla összegért! Szerencsére, visszamondta. De, ha nem szólok neki, belerángatja egy k*cs*g marketinges manager (üzletkötő) ilyenbe! NO EZ AZ IGAZI gáz itt! Ezeket a duna partra vitettném, annak ellenére, hogy nem szeretem az erőszakot.:B
  szerintem

  Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Pentax K-5 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert | Zboard billentyűzet+BF2 kieg

 • dat

  senior tag

  Mondjuk ezzel vitatkoznék. Mi van ha neki a munkája miatt kell ekkora képeket küldözgetni. Stb..
  Egyetemi jegyzetet akartam elkérni haveromtól (scannelve, jpg formátumban, nem röhög :) ), na el is tartott egy darabig amíg átjött...

 • Dzsekó

  addikt

  Ettől függetlenül nagyon gagyi hogy ha elküldök egy email az 1Mbit-es adsl-el a feltöltési sebesség miatt várhatok perceket. Teljesen mindegy hogy mi a tartalma, doksi, sok kép akármi.

  "Milyen merevlemezt vegyek?" Topikgazda

 • Dzsekó

  addikt

  ''Mindössze annyi a feladat, hogy kábeleket kell fektetni város-, és országszerte! Bagatel összegből megoldható, szerintem, és akkor LESZ konkurenciája a T-com-nak. ''

  Ez egy kapitális ökörség. Egy teljes budapesti hálózat kiépítésének a költsége hatalmas. Nem is éri meg emiatt befektetni egy ilyen kis piacra. Ezért a jelenlegi szolgáltatók mellett nem fog új szolgáltató megjelenni vagy csak nagyon nehezen, csak vezetéknélküli vagy más megoldásokkal van ilyenre esély.

  "Milyen merevlemezt vegyek?" Topikgazda

 • Allien

  veterán

  Ha úgy nézem, Bp területén is, egy elég jelentős részen NEM lehetséges az adls szolgáltatás. Ennek több oka is van, egy része valós műszaki probléma. Ennek egy része megoldódik lassan, a sok fejlesztés hatására. De, az emberi butaság az sajna, jelentős hátráltatás. Itt speciel a T-com-n belüli sötét erőre utalok (ott is visszadobják az igényt, ahol SEMMI probléma nincsen).
  de ha nincsen ismerősöm a T-com berkein belül, akkor nekem sem lenne adsl-m. Kb. 2 évvel ezelött rendeltem meg. Az igaz, hogy a ''keresőben'' nem-t kaptam, de az ismerős azt tanácsolta, rendeljem meg. Elhozták a modemet, majd a szerelőnek azt mondták, hogy nem fog jól működni. Mondták ezt úgy, hogy gond nélkül összeált a modem. Kérdeztem, mire hivatkoznak. Valami margin értéket emlegettek, és az túl alacsony volt (5,5 km kábeltávolságra vagyunk a központtól). Eleve, anno, 4 km távolság volt a max., ameddig felszerelték. Nem sikerült az első körben. De, nem hagytam annyiban. Sikerült egy ''kicsit'' javítani a kábeleken, úgy néz ki, meg az ismerős is segített. A lényeg, hogy arra hivatkoztak, hogy annak ellenére, hogy most összeált, lehet, hogy hetente meg fog szakadni. Mondtam, engem nem zavar, még mindig jobb, mint a percdíjas szolgáltatás.
  Minden esettre ''bekötötték'', és eddig egyettlen egyszer ment el hoszabb időre, egy essős reggelen, amikor éppen nyaralni indultam egy bő hétre.:DDD Mire vissza értem, mintha mi sem történt volna. Illetve, nemrégen elkezdett szakadozni, de mint kiderítettem, a zsinórjaimmal volt gond.
  Ráadásul, először 368-s sebesség volt a max. Aztán, amikor elkezdték duplázgatást, sikerült 512-re vinni (gondolom, a kábeleket is fejlesztették, vagy mi a görcs). A következő emelésnél már nem ment egy megával, ''csak'' 800 körül, és azt megint nem erőltették, és visszavették 512-re. Én ennek is örülök!:DDD
  Aki pedig kábelTV-n keresztül netezik, az nem fizet a TV szolgáltatásért? Meg lehet anélkül is rendelni? (ezt speciel nem feltétlenül Neked írom)

  Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Pentax K-5 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert | Zboard billentyűzet+BF2 kieg

 • Jim Tonic

  nagyúr

  4 év DSL után váltottam chello-ra. Féltem tőle, nem volt jó nevük. Féltem, hogy nem lesz meg a sávszél.
  Hát, majd 3 megabit, 15 rongy helyett 10-et fizetek.
  Életem egyik legjobb döntése.
  Sopron

  Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

 • shabbarulez

  őstag

  1. Nem biztos hogy Hytas. Ott a szűk keresztmetszetet az okozza hogy gyengus a DLAM-ok uplinkje, jellemzően 2Mbps/8 user. Ez max időszakosan okoz visszaesést ha túl sokan töltenek 1xre és nem férnek el. Sokkal inkább bejátszhat az hogy túl messze lakik a központtól így aztán elérte a vonalán realizálható maximumot. Ez az állapot már statikus, mivel a vonalhossz az egy fix tényező. [link]

  5. a Tícom a vezetékes piaci tortából 78%-ot, az Invitel 12-őt, a Hungarotel 5-öt, az Emitel, Monortel 2.5-2.5%-ot hasít ki. A kábelfektetés és saját infrastruktúra kialakítása a versenyhez alapvető de az nem igaz hogy ez bagatel összeg. Legalábbis szerintem a sok-sok százmilliárdos beruházás nem sorolható a bagatel összeg kategóriába, márpedig ha valaki országos méretben akar piacra lépni annak ennyibe fájna a megjelenés.

  A kinti Tí üzletág nem veszteséges, sőt évek óta folyamatosan növekvő nyereséget produkál. Ezzel szember a fatáv nyeresége ezzel párhuzamosan évek óta csökkenő tendenciát fut be. A magyar nyerség a DT nyereségének úgy 7-8%-a, szóval csak ebből nem lehet a német piacon lezajló folyamatokat fedezni. A magyar édekeltség csak egy csepp a DT tengerében.

  Pl. ha teljes fatáv nyereséget(ami tartalmazza az összes üzletágból, vezetékesből, mobilból,kábeltv-ből,üzleti vonalat, broadband) befolyó nyereséget, csak egyetlen német üzletág a Tíonlány kompenzálására fordítanád, az úgy előfizetőnként havi 2 eurora lenne elég. Ezzel szemben a Tíonlány havidíjai tavaly nyár és ősz folyamán csomagonként 20-40 euroval csökkentek. Szóval csak ehhez 10-20x Mo.-nyi ''sarcra''-ra lenne szükség. És ez csak egyetlen és a legkisebb üzletág, a vezetékes és mobil ami sokkal nagyobb volumenő szintén működőképes pedig akkor arra már nem is költöttél a magyar fatáv profitjából.

  Szóval itt hatalmas méretbeli differenciák vannak, aki azt hiszi a magyar piac képes fönntartani és eltartani az egész német piacot az igen nagy tévedésben él.

 • Allien

  veterán

  Jó van na! NEM ökörség az, csak lefelejtettem a smile-t!:DD BOCSI! Nagyon jól tudom, hogy a ''bagatel összeg'' jópár milka, de euróban számolva, és csak ha a fővárost nézzük, de lehet, inkább milliárdos lenne.;)
  Elég sok kenőpénzt kellene fizetni. :R
  Ennek ellenére, az UPC azért bejött, és fejlesztett, ugye? :C

  Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Pentax K-5 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert | Zboard billentyűzet+BF2 kieg

 • Dzsekó

  addikt

  A UPC próbált fejleszteni többek között emiatt került csődközeli állapotba, és az évek alatt sem tudott teljes lefedettséget létrehozni. A milliós nagyságrend messze van ettől, inkább beszéljünk sok milliárdosról.

  Itt egy kis olvasnivaló: [link]

  Csak kiemelek belőle egy kis részt:

  ''6.3. Melyek azok a szabályozási eszközök, amelyek elősegítik az infrastruktúra alapú verseny kialakulását, illetve melyik részpiacokon, milyen platformokon, milyen időtávban és milyen lehetőségek vannak arra, hogy hosszú távon a szolgáltatás alapú verseny helyett kialakuljon az infrastruktúra-alapú verseny?

  Párhuzamos infrastruktúra kiépítésére semmilyen eszközzel nem tudja ösztönözni a szabályozó a piaci szereplőket, a megtérülés már említett elmaradása miatt. A verseny fokozásának módja sokkal inkább a meglévő infrastruktúrán folytatott verseny megerősítése lehet, aminek nyomán a verseny formája hosszabb távon elmozdulhat az infrastruktúra jellegűbb verseny irányába.''

  "Milyen merevlemezt vegyek?" Topikgazda

 • Allien

  veterán

  Jo, lehet, rosszul vagyok informálva. Majd jobban utánna nézek ennyek a nyereséges dolgoknak. Ami a részesedést illeti, a területileg nézve, akkor azért mégsem 90%. A 78% sem rossz, de azért ott is lehet(ne) fejlődnie a Tí comnak, elvileg ha engedik.

  De, ami az első pontot illeti. Ha rezes területen van, ott vagy megvan a teljes sávszél, vagy szakadozik a dsl, nem is húzzák akkorára eredetileg.
  Ami pedig a Hytas-t illeti, ha CSAK 1 emberke használja, akkor sem lesz meg (talán) SOHA a 2 mega. MAX 1,6, és ez tuti!:DDD Ez alól mint írtam, egy tipusú berendezés a kivétel. A nevét nem tudom, de jelenleg ezeket szerelik már fel, és 12 efit tudnak rákötni, ráadásul, relative könnyen bővíthető. Ezeknél akár a 100Megás adatátvitel is elérhető lehetne, mert ethernet alapu.;)

  Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Pentax K-5 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert | Zboard billentyűzet+BF2 kieg

 • shabbarulez

  őstag

  Mondok egy másik példát az arányokra. DT tavaly ősszel bejelentett egy infrastruktúra fejlesztési projectet. 3 millió előfizetőt akarnak majd elérni a nagyobb városokra koncentrálva - mert ott alacsonyabbak a beruházási költségek és nagy népsűrűség miatt jobb a megtérülési mutató -akarnak kiépíteni FTTC+VDSL2 infrastruktúrát. Ez magyarul azt jelenti hogy az előfizetőkhöz elég közel kerül kiépítésre egy optikai végpont egy fémszekrénybe úgy az előfizetőktől pár száz méterre én onnan tovább a meglévő telefonos réz infrastruktúrán menne a csatlakozás VDSL2 DSLAM és modem párosokkal. Ezzel 30-50Mbps közötti sebesség lenne realizálható ami már elégséges kapacitás IPTV szolgáltatásra is.

  Nos ennek a nagyvárosokban 3 millió előfizetőt(jelenleg van összesen több mint 8 millió ADSL előfizető németországban) elérő projectnek a fejlesztési költsége 3 milliárd euro.Az 750 milliárd magyar forint. Az elmúlt 10 évben amióta DT-é a fatáv többségi tulajdona az összes nettó nyereség együttesen nem volt ekkora összeg. A fatáv éves bruttó bevétele 600 milliárd forint, még az is kisebb ennél az összegnél, a tavalyi nettó 40 milliárdos nyereségből meg 20 év alatt sem lehetne összespórolni csak ezen egyetlen project fejlesztési keretét. És ez csak egyetlen project a Tícomnál, ami csak egy szűk előfizetői kört fog érinteni, közel sem országos méretű.

  Rezes területen, ha túl nagy a távolság és nagyobb a beállított sebesség mint amit a vonal bír akkor szakadozhat. Többeknél pont e miatt vett is vissz a fatáv az elmúlt év során. Ha 1.6mbps körül van a vonalának a maximum teljesítő képessége bőven lehet az általa leírt jelenség.

  Hytas esetében pont az a gond hogy a fatáv által használt eszközök hiába tudják az általad említett 100Mbps-es uplinket, ha nem építnek ki hozzá optikai csatlakozást az említett sebességen. Helyette a Hytas-os hálózaton megoldható E1-es(2Mbps-es) kapcsolódásokból fognak össze. A 12 portos DSLAM az egy Ericsson EDN312-es aminek 12db ADSL2+os portja van és két db 100Mbps-en ethernet uplinkje. Csak épp a DSALM és a távközlési szolgálató gerinchálózata nincs összekötve ezzel a sebességgel.

  Helyette van egy konvertáló eszköz, ami a 100Mbps ethernetet átalakítja 4xE1 kapcsolatra, a telefonközpontba pedig egy ugyanilyen eszköz vissza. Így a 100Mbps ''lefolytódik'' 4x2Mbps-re mivel átvitelni közegnek a távközlési hálózatot használják fel, 2Mbps-es bérelt vonalakat összefogva. Viszont mind a 4db E1-est sem kötik be, azon szerelők akik ezt csinálják azok hsz,-ei alapján 8 előfizetőnként 2Mbps-es uplink kapacitást kötnek.

  Természetesen ha nem a távközlési hálózaton E1-es bérelt vonalakra lebutítva oldanák meg ez DSLAM-ok uplinkjét, hanem optikán megkapná a 100Mbps kapcsolódást akkor nem lenne szűk keresztmetszet a rendszerben és ezen megoldások sokkal jobban teljesítenének mint a főközponti monstrum társaik.

  Ezek a kis Ericsson EDN312-es miniDSLAM-ok egyébként roppant jól és modulárisan bővíthetők egy nagy egész rendszerré. Az Ericsson ad hozzájuk 8 portos switchet amivel 8 ilyen 12 portos egység fogható össze. De egy 24 portos switch-csel 288 előfizető is összeköthető, sőt mivel mindegyik DSLAM-nak 2 db 100Mbps-es uplinkje van 2 db 24 portos switch-csel akár rendundás akár terhelés eloszott összekapcsolás is megoldható. Egy 24 portos switchnek meg jellemzően 1-2 gigabites uplinkje van. Ezen kívül az Ericsson ad még olyan fémszekrényt is amivel 4db ilyen 288 portos együttes összepakolható.

  További részleteket itt találsz: [link]
  A 11. oldalon megtalálod az Fast Ethernet to E1 converziót is.De felraktam ide [link] külön PDF-be is.

 • marcee

  addikt

  ''Szeintem akinek nem tetszik itt valami, az húzzon ki a rákba, minek itt szarakodni!''
  Tessék? Ezt komolyan gondolod? Utolsó meg oltsa le a villanyt? Én magyar vagyok, nem megyek sehova!

  \m/

 • Cerebellum

  őstag

  Közölsz pár olyan tényt, amiről ugye nem adtam jelét, hogy nem tudom.

  1., Így van, optikai hálózat van. Jogi úton fújhatok a seggükbe, mert 256k a garantált, és az megvan.

  2., Aha, értem. Holnaptól a te környékeden a kedvenc söröd legyen 1500 forint. Nem tetszik? Menj a picsába. Hát öreg ez is egy hozzáállás, remélem megérted, hogy nem kezdem el elmagyarázni, mért beszélsz marhaságokat. 40 év lemaradás? Ott már negyven éve van adsl? Azannya! Hatvanas években mivel használták az adsl-t?
  Bocsánat, telefonról beszélsz? Itthon a 30-as években már volt. Ott a századforduló előtt nyomták. Hm? Az ország gazdaságának van 40 év lemaradása! És ennek mi köze egy olyan esethez, ahol egy alapvetőel külföldi tulajdonú és tőkéjű cég kínál tripla áron egy közel ugyanakkor indított szolgáltatást az országban? Mint írtam, a dolog nem most lett elbaszva, a telekom annyit nyúl le, amennyit csak tud.

  Ja, és ha nem tetszik, ellehet menni? Sokan meg is tették. Mikor hallottál utoljára magyar feltalálót Magyrországon ''feltalálni''? Amerika, Nagy-Britannia, Izrael, Németország. Ott jobb magyarnak lenni? Nem, csak ott nem az a mentalitás, hogy ''ha nem tetszik, el lehet menni''. Szerintem gondold végig, és vond le a konzekvenciát.

  Más: Szlováika, Csehország, Románia mennyivel van lemaradva? Merthogy illik tudni csókolom, hogy Románia informatikai infrastruktúrája fejlettebb, mint Magyarországé. Mielőtt hurrogás kezdődne, kéretik utánanézni a számoknak.

  5., Amit írsz, az szóról szóra igaz. No tehát akkor mi volna az állam feladata? Ehelyett mit csinál?

  6., Tévedsz. A menedzserek nagyon is okosak, ha nem hiszed, mutatom. Mi a végeredmény? Óriási zsé nekik, átbaszás neked. Ez tiszta sor, ez mindenhol így van, ami viszont nincs így: máshol működik a fogyasztóvédelem, az állam beleszól dolgokba, van versenyhivatal, meg ilyesmik. Amíg magyarországon a GVH megállapítja, hogy a T-Online megkárosította és félrevezette az ügyfeleket, erre a T-Online mondja, hogy denemis, és NINCS büntetés, addig a menedzser át fogja vágni az ügyfelet. Mert nincs tétje. Illetve van, több prémiumot kap. A másik dolog, hogy a magyart félre lehet vezetni, mert nem gondolkodik.

  VÉgezetül: szted mit kellett volna csinálnom?

  A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

 • addikt

  Ok, csak amikor írtam a hszt még azt hittem, hogy Budapesten teljes a UPC lefedettség.

  ''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''

 • erdoke

  titán

  Engem a szerződés szerinti korlát zavarna. :(
  Én is most váltottam, de maradt az ADSL, csak éppen a Tré-Onlánytól Externethez igazoltam, és feljebb rakattam 3 Mbitre. Az IP-m még mindig T-Online-os ADSL pool. :D

  Not addicted to sugar and grain anymore...

 • Jim Tonic

  nagyúr

  Én is ezen gondolkodtam, és ugyanarról ugyanarra akartam váltani, ráadásul szintén 3Mbitre akartam váltani. :D Nem fismerjük egymást? :DDD Csak besokalltam az áthelyezési mizériától. Egyszer már 1,5 hónapig tartott. Most úgy volt, hogy 1 hónap után megkérdezték, mit is akarok. Majd mondták, hogy OK, megy. Majd mégse megy. Aztán megint mégis. Aztán lemondtam, mire egy hét múlva hívtak, hogy akkor átkötik. Mondtam, hogy nem kéne, mert más lemondtam. 2 hét múlva megint hívtak, hogy sajnálják az ügyet, akkor mondjak egy időpontot 1 héten belül, és megcsinálják azonnal. De ekkor már robbanni készültem. Enyém volt az első ADSL sopronban. 4(!!!) éves előfizum volt.
  A korlát picit bosszantó, de örülök, hogy nincs semmit közöm már a T csoporthoz. Ez hatalmas öröm.

  Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

 • Jim Tonic

  nagyúr

  Én le sem köpöm az ilyet, aki ezt leírja. :(
  Szakmailag sem az első értelmes hozzászólása, így azon már neki sem állok vitázni. Előttem pár kolléga már úgyis felvilágosította, remélhetőleg sikerrel.

  [Szerkesztve]

  Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

 • Allien

  veterán

  Talán, esettleg azért lehetne eredményt elérni, mert soha nem tudják elérni a 2 mega kapcsolatot, akkor azt a szerződés szerint ugye NEM tudják teljesíteni, az szerződés szegés. Hiszen, az egy dolog, hogy mennyi a minimum, de ezzel mondjuk lehetne 5 megás kapcsolatot is fizetni, ha jelenleg eléri a minimumot, attól még soha sem fogod elérni a jelenlegi műszaki feltételek melett az 5 megát! Persze, leírni könyebb, mint elérni, hogy 1 megára fizess, a jelenlegiért.
  2. Az most egy dolog, mi volt 1930-ban. De, attól még 1948-tól kezdve, a telefon tabu volt! Több évet kelett rá várni még a 80-s években is (vannak, akik nem felejtenek el ilyen dolgokat)! EZ pedig igen is lemaradás, mert csak a rendszerváltás után kezdtek el komolyabban fejleszteni. Ráadásul, mint nálunk szokás, úgy csinálták meg, hogy legalább 2 éven belül újra keljen vele foglalkozni, ugyanis, az első körben csak annyit tettek, hogy a jelenlegi, meglévő telefon előfizetők régi kábeleit cserélték, az igazi bővités elmaradt. Utánna is, annyit tettek, hogy külsős cégeket bevontak a fejlesztésbe, hogy kenőpénzeket tudjanak zsebre rakni. Ez ma is így működik. Ha ez NEKED nem lemaradás, akkor mi? A 40 év nyugaton arra bőven jó volt, hogy egyrészt, kialakuljon az egészséges konkurenciaharc (nem is beszélve a műszaki háttérről), és a fejekben is ugye ''kicsit'' normálisabban gondolkodnak.
  Ha olvasod shabbarulez hozzászólásait, láthatod, hogy a fejlesztések nem kis összegbe kerülnek, ennek meg KELL térülnie. van olyan, hogy a tcom kiépiti az adsl lehetősségét egy társasházba, de nincsen kereslet rá. Gondolod el, 8 efit tunda rákötni, és max van rajta 1. Mikor térülne meg a beruházás? De, ha mind a 8 foglalt is lesz, azért az is hosszu idő, mire behozza az árát.
  A román példa meg egy dolog, de én nem szeretnék külföldi példákkal jönni, mert mindenütt másképpen működik, a számoknak pedig sokmindenben nincsen igazuk. A statisztika veszélyes fegyver, csak halgass Hofi-t, rájössz.
  5. az állam feladata, jelenleg nem érdekel senkit. Egy darabig nem is fog. Miért is érdekelné a politikusokat? ŐK külön kapnak mindent, ergo, olyan, mint kint amcsiban a lobby. Kapnak egy kicsit innen, egy kicsit onnan.

  6. A managerek pedig igenis sötétek. Ez nem egyenlő a hülyével, bár, jelentős részük az. Attól, hogy sok pénzt kapnak semmire, egy dolog. De, hosszutávon ez visszafelé sül el. Persze, azokat már nem fogja érdekelni, akik jól megszedték magukat, ez TÉNY.:B

  Ami a Te esetedet illeti, nem lehet jól dönteni. Már, amikor csak egy lehetősség volt. Vagy bele ugrasz, vagy nem, max ennyi. Külömben, sok helyre meg a UPC megy be hamarabb, és a t-com utánna kullog.

  Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Pentax K-5 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert | Zboard billentyűzet+BF2 kieg

 • Allien

  veterán

  O.K., maradj, én is maradok. Már ketten tuti leszünk!;) De, unom, hogy sokan csak jönnek a hülyeséggel, hogy mennyibe kerül mondjuk a franciáknál, vagy a németeknél az adsl. Engem speciel ez nem vígasztal, és frusztrál, mert unom. Unom, mert túl sokszor halottam, hogy külföldön kolbászból van a kerítés (is). :O Én itt élek, és van, amin tudok változtatni, de sokmindenben esélyem sincsen. Akkor meg mi a ráknak idegesítsem magamat ilyen hülyeséggel, hogy kint mi mennyibe kerül???:DDD
  Külömben, pont egyes nagytudásu főnökeim egy részének volt a szavajárása, hogy ha nem tetszik, el lehet menni. EZT most is komolyan gondolják, és sok cégnél is ez a helyzet. A becsületes munka megbecsülése (még ha nem is anyagilag) nem divat. :(((

  Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Pentax K-5 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert | Zboard billentyűzet+BF2 kieg

 • shabbarulez

  őstag

  Túl sok adatot nem találok guglival romániáról de azt tudom hogy broadband net terén nincsenek a csúcson. Ott igen kevés az ADSL pár tízezer kapcsolat, az is jellemzően üzleti előfizetés mert magánember nem tudja megfizetni.

  Pl. itt van Romtelecom ára, 2mbps-es ADSL ~100 euroért, látszik rajta hogy tipikus business csomag, ezt a román bérek nem tudnák követni [link]

  Nagyon ADSL-t más cégek sem árulnak, jellemzően üzleti cégek árlistájában lehet fölfedezni, lakossági árszinten én legalábbis nem találtam ADSL-t.

  Ezzel szemben idehaza 400 ezer fölött van ez a szám, szóval nincs miért sírnunk.

  De összehasonlításnak itt van a hazai BIX és a román RONIX forgalmi totálja, zongorázni lehet a különbséget. Míg idehaza a 20 Gbps-ot nyaldossa a max érték, ott alig nemrég hagyta el az 1 Gbps-ot.

  BIX [link]
  RONIX [link]

  Kábelnet terén van egyedül alternatíva az RDS által. Ott tényleg nyomott árak vannak, de hogy ez hogy érik el az számomra mindig is talány volt. De ez minden termékre igaz. Hisz ha ők is világpiaci áron veszik a szükséges eszközöket akkor ez az ár nem igazán kigazdálkodható. Ott láttam már $10-15-os árszint mellett netet amit már lakossági szinten is meg tudnak fizetni. Igaz nem is oly rég még komoly forgalmi limitek voltak, pár GB de most ez eltünt. Viszont a minőséget gyanítom tükrözheti az ára. Legalábbis az RDS hazai érdekeltsége az EMKTV/HDSNet páros nem épp a minőségéről híres. Aki már olvasott bele HDSNet topicba az tudja a cég nemzetközi kapcsolódása igen csak szűkös. Pl. egy 1.5Mbps-es csomaggal itt Mo.-on belül még jól lehet muzsikálni, de amint országhatáron túl oldalt szeretne valaki megnézni máris 100-200kbps-es sebességszintre lassul. Ami oldalt találtam és azon írtak felhasználószámot, a szerint is 10ezer körüli broadband ügyfele van RDS-nek romániában ami szintén nem túl magas szám, még ezen nyomott árszint mellett is.

  Szóval én nem igazán látom mire is kellene irígykedni a romániai állapotokból.

 • Kobe

  veterán

  én személy szerint az ADSL2 elterjedésétől várom a csodát, nekem most 1 mbit van, bőven elég böngészni meg töltögetni, nem vagyok türelmetlen, ráérek, ha már lopok legalább ne léegyek felháborodva hogy lassan teszem....viszont a feltöltés emelését énis támogatnám, elég ciki hogy le 135K fel meg 17 :( remélem ha az ADSL2 megjelenik a piacon mérséklődik a sima dsl ára, tekintve hogy a francia 8 mbites vonal 4ezer forintnyi eurót kóstál csak...magyar vagyok, tudom hogy csúcsminőséget a büdös életbe nem fogok kapni de akkor már a szart megfizethető áron adják :)

 • cucka

  addikt

  romániában az adsl nem terjedt el, kábelnet az általános.
  az RDS 10$ körüli összegért árulja a fél megabites csomagot. ez pontosan úgy korlátos/korlátlan, mint magyarországon a chello, korlát elérése után 128kbit-re lassítanak. a korlát valahol 1-2 gigabájt körül van. a szolgáltatás minősége átlagos/jó, mindenképp jobb, mint amit ár alapján elvárnánk. mutassatok egy magyarországi szolgáltatót, aki hasonló csomagot kínál havi ~2000 forintért. az rds ügyfeleinek száma pedig jóval több, mint 10 ezer.

  persze ennyire azért nem szép a helyzet, több területen komoly lemaradás van. egyik a külföldi sávszélesség, sajnos ez szinte az összes román netkapcsolatra jellemző. a másik gond, hogy viszonylag kevés helyen érhető el a szélessávú internet.

 • kovasz

  senior tag

  1..2G-re itthon nem szerzodne senki.... wlan van korlatlan 5k-ert olyan 500k..1Mbit-el.

 • kovasz

  senior tag

  az upc ugy sacc/kb legalabb akora szemet mint a fatav. nekem volt chello evekig, rossz pingek, megbizhatatlan szolgatatas...eshat a havi limt az alacsony.

 • Jim Tonic

  nagyúr

  Az a baj, hogy az emberek általában telhetetlenek. Kolbászból sehol nincs a kerítés, maximum könyebben lehet meggazdagodni.
  Nem szabad elfelejteni, mennyivel jobb neköünk, mint a Kínaiaknak, vagy nekik mennyivel jobb, mint az Afrikában éhezőknek. Még lehetne folytatni. És senki nem tehet róla, hogy oda született.
  A mi helyzetünk szerintem elég jó, a szomszéd fűje meg mindig zöldebb lesz.

  Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

 • cucka

  addikt

  nem szerződne senki 2000 forintért nem túl gyors, de korlátlan netre? szerintem tévedsz. rengetegen vannak, akik csak levelezni/chatelni szeretnének, esetleg böngészni, és nem érdekli őket különösebben az internet/számítógépek. mutass ilyen ársávban magyarországi alternatívát.
  5k-ért az a wlan kapcsolat tényleg jól hangzik, 2 gond van vele: kevés helyen érhető el, és 2000 helyett 5000 forintba kerül.

 • kovasz

  senior tag


  Más: Szlováika, Csehország, Románia mennyivel van lemaradva? Merthogy illik tudni csókolom, hogy Románia informatikai infrastruktúrája fejlettebb, mint Magyarországé. Mielőtt hurrogás kezdődne, kéretik utánanézni a számoknak


  ez most a het vicce?? vagy mi?

 • Male

  veterán

  ''Talán, esettleg azért lehetne eredményt elérni, mert soha nem tudják elérni a 2 mega kapcsolatot, akkor azt a szerződés szerint ugye NEM tudják teljesíteni, az szerződés szegés. Hiszen, az egy dolog, hogy mennyi a minimum, de ezzel mondjuk lehetne 5 megás kapcsolatot is fizetni, ha jelenleg eléri a minimumot, attól még soha sem fogod elérni a jelenlegi műszaki feltételek melett az 5 megát! ''

  Ezt már az Invitel kapcsán kitárgyaltuk (ha gondolod nézz át az Invitel topicba -> a régi profiljaikkal fizikai képtelenség volt elérni az előfizetett sebességet). Ilyen ügyben nem lehet elérni semmit sajnos. (szerencsére az emeléseknél már normális profilokat használtak, így már nincs ez a helyzet itt sem)

  \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ ALLEZ AMÉLIE!!! //////////////////////////////////////////// Forex programozás: https://forex.kismunka.hu - Webfejlesztés: https://ozweb.hu - Befektetés: https://new.alpari.com/en/invest/pamm/423018/

 • jpisti

  senior tag

  Biztosan írtátok már, de: az én igazság érzetemet sérti például az, hogy ithon nem lehet vezetékes telefon előfizetés nélkül ADSL előfizetésed, míg aszem a T csoportnál ''európában'' ez simán megoldható, vagy az a tény, hogy a T csoport olyan feltételeket szab a nagykereskedelmi árak mellé, a monopol helyzetével visszaélve, hogy a társszolgáltatói is tehetetlenek. Az meg hab a tortán, hogy az általuk kínált lehetőségekről süt a profit maximalizálási szándékuk, pl nem lehet olyan előfizetéseket vásárolni amik az átlag felhasználóknak szólna (közepes sávszél + árhatékony felhasználói szabadság) (pl: ha költöznöd kell akkor több tízezerbe kerül az, hogy egy overálos szerelő átdugjon egy vezetéket a központban, + iszonyat bürokrácia)
  Nekem például ezért nincs otthon netem, mert pár hónapon belül költözni fogok és a kedves T-bubánat tavaj óta csaki úgy engedi az előfizetései migráltatását, hogy a telefonszámot is vinni kell hozzá, plussz erre az előfizetési időszak első (jelentős) szakaszában nincs is mód. (a számhordozás + többezer pénz ismét) ezenkívül a kedves T-s ügyfélszolgálatnak még fogalma sincs a T csoport által diktált feltételekről, ami miatt az utolsó pillanatban voltam kénytelen visszamondani az előfizetésemet + hülyét csináltam magamból :(((
  Szóval, szeretném megérni végre azt, hogy egy egészséges verseny helyzetben az én (ügyél) pénzéért versenyezzenek egy potens fogyasztóvédelem felügyelete mellet, és nem a kirablásom legyen a cél amihez egy inpotens felügyeleti rendszer még aszisztál is.

  Tehát jobban tenné a szolgáltatói réteg ha biztosítana egy elfogadható árú, (elegendően) alacsony szintű szolgáltatást, ahelyett, hogy a ''sávszélduplázgatásokkal'' teremti meg az alig(ki)használható de a kifosztáshoz elegendő látszat intézkedéseket.

  A vok és a vagyok között pontosan egy "agy" a különbség!

 • shabbarulez

  őstag

  Azért 4 ezer forintban ne éld bele magad. Franciáknál is a jellemző ár inkább a 30 euro, vannak olyanok akik ennél is nyomottabban adják de ők elég elkeseredetten próbálnak betörni egy amúgy is nyomott árú piacra. Idővel ha elérik azt a piaci százalékot amit kitűztek ők is visszatérnek a 30 euros ársávba mert ez tartósan nekik sem éri meg.

  A 30 euro körüli árszint lesz az ami jó pár év múlva - főleg ha beindul valami kis verseny - realítássá válhat ahogy más nyugati országokban is ez az ami egy átlagos árként működik, vagy ehhez közelítenek. Az már annyi pénz ami mellett költséghatékonyan lehet üzemeltetni egy szélessávú szolgáltatást.Persze idővel egyre több szolgáltatás épül majd bele szolgáltatás csalogatónak ahogy franciáknál is. Kapsz majd IP telefon meg IPTV-t, persze inkább csak beetető jelleggel egy keveset. Persze a TV-nél ha jobb csatornákat akarsz nézni azért majd fizetni kell akár jóval többet is mint a netért.

  Az ADSL2 technológiában valójában ADSL2+t jelent. Az ADSL2 elég rövid életű volt 2002-ben, egy évre rá már követte a 2+. Épp ezért az eszközgyártók sem igazán gyártottak túl sok ADSL2-es eszköt, amit mégis azok már rég kikoptak. Ma már nem kapsz olyat. Ez a visszabutított megfogalmazás inkább csak PR része, hogy idővel elsüthessék azt is hogy ők átállnak ADSL2+ra(pedig mindig is az volt az infrastruktúra), mert az előfizetőt mindig le kell valamivel nyűgödni, és ki kell valamivel tűnni a konkurencia közül.

  Az ADSL2+ elvi maximuma 24/1 Mbps, de ezt csak igen rövid távolságon képes biztosítani. Ahogy nő egy adott távolság után semmivel nem nyújt többet mint a sima ADSL. Vannak olyan alváltozatok amik arra készültek hogy kitolják a hatótávot de ezt inkább kis sebességek távolabbi eljuttatását teszi lehetővé, hogy minél nagyobb területet el lehessen látni.

  Szóval csodát nem érdemes az eszközcserétől és újabb technológiára való áttéréstől várni. Csak keveseknek fog érdemi változást hozni és semmi garancia nincs arra hogy te is közéjük fogsz tartozni. A többségnél ez nem hoz majd érdemi változást.

  ADSL és ADSL2+ sebesség változása a távolság függvényében [link]

  Ebből is látszik hogy a francia 8 és 20Mbps csak egy technológia maximum érték amin a csomagok hírdetve vannak. Az hogy a tényleges sebesség ebből mennyi lesz az már erősen a szerencse és a lakhely elhelyezkedésének függvénye. A 20Mbps-esnek hírdetett csomag a valóságban 512kbps és 18Mbps között bármilyen sebesség értéket produkálhat. És a kisebb sebességekre jóval nagyobb az esély mint a nagyon magasra. Persze 30 euroért kifogni egy 18mbps-es kapcsolódást tényleg jó dolog, de az is benne van a pakliban hogy továbbra is 1mbps-en maradsz mert csak ennyit bír a vonalad.

 • Petie

  veterán

  ne adsl2-t hozzanak ezek a mocskok, hanem építsék ki az adsl-rendszert először mindenhova...:(((:(((:(((

  °°°°°°°°°°°°°°°°°° "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil °°°°°°°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Honda - The Power of Dreams °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Eat, Sleep, JDM °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

 • shabbarulez

  őstag

  Van egy rossz hírem számodra. Ez egy világszerte bevett trend hogy a vezetékes előfizetés alapfeltétele az ADSL-nek. Ez mindenhol így működik, nem magyar specialítás. Németben is meg kell rendelned az alapcsomagot, de amerikában, más nyugateurópai országban és ázsiában is. Nagyon kevés, úgy is mondhatni igen ritka kivétel az ahol ez nem feltétel.

  Pl. németben ha Tíonlánytól rendelsz egy 1mbps-es netet akkor fizetsz nekik 10 eurot, a Tícom felé fizetsz 17 euro-t a T-DSL-re. Ez kvázi az ottani ADSL nagyker díj, ez a kettő együtt felel meg a hazai internetszolgáltatónak fizetetett díjnak. És ezen kívül még fizetsz egy telefon alapdíjat ami a legolcsóbb csomag esetén 16 euro. Ez összesen 43 euro, ez alatt nem úszod meg tőlük a működőképes ADSL előfizetést.

  Azért az olcsó termékek terén volt fejlődés idehaza hisz a kis 512kbps-es szereld magad csomagok már 5ezer forint körüli árszinten is elérhetők.Ha ehhez még hozzáadunk egy felező csomagot még mindig jóval alatta van a német 43 euros árnál. Szóval nem lehet azt mondani hogy fatáv nem tett semmit.És ez a 43 euro fél évvel ez előtt még 63 volt, míg nálunk akkor már azért voltak megfizethetőbb árú kis csomagok.

  Az hogy macerás a váltás és körülményesen csinálja fatáv az tény. De ez máshol sem ingyen van. Pl. franciáknál egy 40-50 euros lelépési díjat fizetsz ha váltasz vagy kikötteted, ami megfeleltethető ami mi átkötési díjunknak. Már az is csoda hogy végre felhagytak az idióta leszerelem majd újrakiküldöm a szerelőt és ugyanoda felszerelem gyakorlatról és lett végre normálisabb kimaradés nélküli szolgáltató váltás viszonylag elfogadhatóbb időintervallumon belül. Persze még van hova fejlődni ez tény.

  Egyébként minden országnak megvannak a maga inkubensei, a domináns szolgálató aki egykor uralta vagy most is teszi az ország távközlési piacát. Ez ellen egyedül a versenytársak hozhatnak változást ami oly sok országban megtörtént. De a verseny elmaradásával nem igazán lehet a domináns szolgálatót vádolni, önmagával tuti nem fog versenyre kelni. Ahhoz versenytársak kellenek akik hajlandóak azért befektetni hogy piacot raboljanak. Na most idehaza ennek sajnos elégé szűkében vagyunk, a magyar piac és a hazai vásárlóerő a külföldi befektetők szemében nem olyan vonzó hogy tömegével rohannának ide konkurenciának a fatávnak. Helyette van sok kis cég akik túl kicsik ahhoz tőkében hogy bármi komoly változást előidézzenek. Kevesebb internetszolgáltató is elég lenne de azok viszonylag nagyok legyenek, de a fölvásárlások is igen lassú tempóban haladnak.

  A német piacon is akkor indult be az árverseny amikor egyes szolgálatók vállalták a kockázatot és saját infrastruktúrát kiépítve elkezdtek saját csomaogkat árulni. Ez már valódi versenyt indukált aminek hosszú távon megvolt a hatása. De ott is 2003-ban indultak el ezek a folyamatok és a Tíonlány drasztikus áresése csak tavaly év végén következett be a hatására. Idehaza ez még el sem indult, szóval a hatására még igen sok évet kell várnunk.Jó pár éve német piacon DT piaci súly még jóval 90% fölött volt, azóta 60% körüli szinte esett. Ezt a versenytársak érték el, pénzzel, tőkével, befektetéssel. Nem csak úgy magától ott termett, ott sem várták a sültgalambot. A törvényi lehetőségek nálunk is évek óta adottak csak épp nem él velük senki. :(

  Most talán holnap indul majd a TVNet saját infrastruktúrás ADSL elérése, de persze területileg igen korlátozott elérésű lesz. De legalább meglesz az első fecske, mint ahogy németeknél is 2003-ban. Habár ez igen szegény és picike fecske, hisz egy TvNetet nehéz lenne egy súlycsoportba állítani egy Arcorral. De talán lesznek még követői is nagyobb tőkeerővel bíró cégek. Pl. a Hungarotel-Pantel páros megjelenek végre a lakossági piacon is nem csak az üzletiben.

 • ett

  aktív tag

  Nekem Debrecenben datanetes dsl van. Meg vagyok vele elégedve. Jól ment mindig. Viszont az ára lehetne alacsonyabb. Chello-t akartam, de azt mondták, mikor bementem hozzájuk, hogy már folyamatban van a kábelvisszirányusítás, vagy mi a fene, ami ehhez kell. Ez volt 6 éve. Azóta is folyamatban van, nagyon belelendültek, ha ennyi ideje nem képesek megcsinálni. És mindezt úgy, hogy a városközpontban lakunk a drágalátos upc-től kb. 800 méterre. Ez aztán a fejlesztés.

  Más: most Szlovákiában élek. Az itteni net egy nagy kalap f*s. Visszasírom a datanetet otthon. Hiába van 512/128-as csomag, még minimális garantált sávszél sincs. Van viszont úgynevezett agregácia. Ez egy arányszám, ennél a csomagnál 1/50. Vagyis ha sokan kapcsolódnak a rendszerhez, akkor szépen elkezdi lassítani a netet. Ez annyira megy nekik, hogy minden este használhatatlan volt a net, volt mikor 4 kbps-el ment, de a rekord az 1 byte/s volt! :O Azóta jobb lett picit, mostmár használható este is, bár nem nagy szám. Ha az 512-es net, ami ugye 64kb/s-el kéne,hogy menjen, az megy 30-al, akkor már ünnep van. Úgyhogy nem jobb más országokban se a helyzet. Legalábbis amit említettél, azok közül itt nem. :(

  Én itt örülnék egy olyan netnek, mint ami otthon van.

  [Szerkesztve]

  Here's a little song I wrote, I hope you learn it note for note. Don't worry, be happy.

 • Cerebellum

  őstag

  sajnos nem :(

  A harmonika nem hangszer. A harmonika egy életforma.

 • lacimaci

  tag

  remélem, hamarosan elérhető lesz a Wimax, úgy tudom, valamely cég már tervezi Pesten. innentől fogva a T-com, de a többiek is bekaphatják.

 • marcee

  addikt

  Szerinted olcsóbb lesz, vagy miért?
  Mert szerintem kegyetlen drága lesz és nem is hamarosan. :)

  \m/

 • shabbarulez

  őstag

  Szerintem is úgy lesz. A WiMAX elterjedése inkább úgy 2-3 év múlva várható, esetleg még később. Főleg a lakossági szektorban. Jelenleg nagyon drágák az eszközök, egy CPE(user oldali eszköz) $300-500, egy fejállomás egység sok tízezer dollár. Ha elkezdesz csak a $300-ral számolni az itt európában helyből 300 euro lesz a bevett ármigrálási gyakorlat miatt, plusz rá a hazai áfa, ez erősen egy 100ezer ft körüli eszközt jelent majd. Ha ennek 2 éves amortizálódásával számolsz akkor az már önmagában 4-5 ezer ft-os díjrészt jelent a havidíjban.

  De a havidíjban megjelenik még a fejállomás előfizetőre eső díjrésze is. Ami kevés számúl előfizető esetén hasonlóan magas össze lesz, ha viszont nagyon sok előfizetőt pakolnak rá egy bázisállomásra akkor az elérhető sebességek csökkenek le de alaposan hisz akkor nagyon sok előfizető között kell szétosztani a rendelkezésre álló sávszél kapacitást.

  Ha még az antenna, szerelés és egyéb 1xri költségeket is hozzá veszed, meg azt hogy jelenleg a WiMAX csak a licences frekvenciákban üzemel, ezzel pedig csak a nagyobb távközlési cégek rendelkeznek akkor azért is számolnak némi felárat.

  A végeredmény az lesz csak az eszköz önköltsége elvisz majd egy 10ezer fölötti havidíjrészt. És akkor még erre jönne rá maga a szolgáltatás díja, az üzemeltetés, fenntartás, számlázás, némi kis haszon, stb. A végeredmény egy minimálisan is 20ezret közelítő havidíj lenne ami messze magasabb az ADSL havidíjaknál.

  Ráadásul a 3.5Ghz-es frekiket a nagyobb cégek saját bérelt vonali wireless megoldásaira használják, nincs igazán szabad frekijük a WiMAX-ra. Az 5Ghz-es szabad tartományban üzemelő WiMAX cuccok pedig csak úgy 1-2 év múlva várhatók.

  Addig a WiMAX nem igazán lesz versenyképes az ADSL-lel amíg az eszközárak nem csökkenek a jelenlegi WiFi szintjére, de jelenleg úgy 10x drágábbak. Ez ilyen $1000/user körüli WiMAX beruházás nem tud versenyképes lenni egy ADSL $50-100/user körüli bekerülési költségével.

  Persze ott ahol még a kábelt is le kell fektetni az ADSL-hez ott olcsóbb tud lenni mert a kábelfektetés drága dolog, de ott ahol már földben van jelenleg nem igazán versenyképes alternatíva.

 • SPQR3

  csendes tag

  Nem semmi!! Egész Románia netes forgalma 1-1.5Gigabit/sec? Ez szánalmas... A legnagyobb magyar torrent oldal (bhmen) sebessége stabilan 2-2.5gigabit körül van ^^.

 • Jégkokó

  veterán

  Miért mit vársz egy olyan országtól, ahol az egész gazdaság a bányász béka tompora alatt van.És mi még szerencsés helyzetben vagyunk hozzájuk képest :)

  [Szerkesztve]

  A főnök tekintete mindig nyílt és őszinte. Vagyis egyik szeméből a nyilt gonoszság a másikból az őszinte rosszindulat sugárzik.

 • viharhozo

  addikt

  Ha a linkelt tablazat igaz, akkor nem is olyan rossz a helyzet. Ha emlekeim nem csalnak 1 Kfeet nagyjabol 300m, es ezek szerint a 10Mbit meg a kozponttol 2300-2400 meterre is tarthato.

  Durvasága miatt töröltem - moderátor.

 • shabbarulez

  őstag

  Azt is kalkuláld be ha rajzolsz egy 2.3km sugarú kört, és köré rajzolsz egy 4.6km sugarút ami jóval közelebb van egy jelenlegi nagyközpontok által kiszolgált hatósugárhoz akkor a két kör által lefedett terület 1:4 arányban van egymáshoz képest.

  További negatívum hogy az ábra az amcsi vezetékminőség alapján készült. Sajnos a magyar vezetékek esetén spórolósabbak voltak a rézmag átmérőjével ami a minőségre is kihat. Nálunk az ábrát kicsivel lentebb kellene tolni.

  Újabb negatívum hogy az ábrán látható sebesség tartalmazza a szükséges protocolok overheadjét is, ami mivel az ATM amit ADSL-nél használnak nem épp a legjobb hatásfokú igen nagy az előfizető számára nem hasznosítható adatmennyiséget is magába foglal, de amelyek szükségesek a működés fenntartásához. ADSL-nél ez a hatékonysági arány úgy ~87%-os. Épp ezért a diagrammot megint lentebb kell hozni 0.87-tel beszorozva az ott látható sebességet, ha a valós adatsebességekkel szeretnél számolni.

  Ha ezt mind belekalkulálod úgy 2km körül fog húzódni az határ ahol a 10Mbps-es sebesség realítássá válik. Ha ezt behelyettesíted az elején említett kör terület arányba akkorá már csak (2/4.5)^2-t kap ami úgy ~20%-os elérhetőséget jelent az előfizetők részéről. Persze az a 20% aki ebbe beleesik annak jó, de a kiszoruló 80% már nehezen fogja elviselni hogy 'miért pont ő'.

 • shabbarulez

  őstag

  Nem az egész netes forgalom annyi, durván azt szokták mondani hogy az IX-ek úgy az össz forgalom felét teszik ki, hisz minden adatforgalom nem halad át ezeken a switcheken. A nemzetközi forgalom, a szolgáltatók egymás közötti privát összeköttetései és a szolgáltatók saját hálózatán belül lezajlott adatforgalmat nem jelennek meg ebben a statisztikában. Ez utóbbi pl. náluk elég jelentős hisz pl. az ADSL előfizetők úgy 40%-át a Tíonlány ügyfelek teszik ki, és az egyik legnagyobb adatkiszolgáló szerverterem az Adatpark is az ő hálózatuk része. És amikor egy Tíonlányos tölt ezen szerverteremben található szerverekről az nem halad át BIX switchen.

  De arányaiban azért az IX-ek összevethetők, ha nem is pontos de közelítőleg jól mutatják mi a pálya. És ehhez még azt is hozzá kell képzelni hogy a román népesség több mint 2x nagyobb mint a magyar, ami még kedvezőtlenebbé teszi ezt az eredményt.

  Pl. a svédek akik lakosságban közel azonos létszámot képviselnek mint mi magyarok, 3x több szélessávú internetezőt tudnak felmutatni mint mi, ráadásul az ottani csomag sebességek magasabbak is mint a hazai értékek. Ennek ellenére a svéd ''BIX'' maximum értéke ''csupán'' 2x-e a magyarnak. [link]

  Ebből akár azt a következtetést is le lehet vonni hogy mi magyarok igen masszívan töltegetünk, pl. az általad említett tracker és a további warez helyek forgalma igen jelentős részét teszik ki a hazai össz internet forgalomnak.

 • Muton

  addikt

  szerinem az egész t csop szánalmas. nézzzük most csak a net részleget. az ember egy szolgáltatásért fizet ugye. ennek része maga a netkapcsolat, de része is a ügyfélszolgálat, a szervízesek is. saját tapsztalat:

  szervízesek: jönnek bekötni az adslt. semmit sem mond el (szerencsére nekem nem is kellett, de sokaknak szükségük lenne rá.), 3 telcstlakozónk van, de csak 2 szűrőt akar adni és próbál meggyőzni, h már a második is bónusz, nem járna. mondom hívom a szolgáltatót, már adta is a 3ikat, nem tudja, h szünetmentesben lévő vonalszűrő probléma-e. Össz: kelletlen, gerinctelen és szakmilag nulla

  ügyfsz.: felhívom, h hogyan kell megosztani a netet. -Routerrel. mondom utpvel nem lehet? -nem mondom de lehet, azt mondja azt. -azzal nem lehet, vegyek tőlük routert. -mondom hogyne lehetne, a kolibn is úgy osztottuk...miután lebeszéltem a routeről és érdemben próbált a dologgal fogalkozni, akkor sem tudta elmondani. egy másik ts-es már elmondt azt, amit én is megcsináltam, de nem tudta végső választ (:D), h ha van hálózat, akkor miért nincs net (később egy fórumon tudtam meg, h az xp fix ip-k mellett nem oszt netet biztonsági okokból) Össz: kelletlen, gerinctelen és szakmilag nulla

  net: 2M/192K. szinte mindig megy ennyivel, eddig rendben van. emellett olyan pingjeim vannak, h majdnem elsírom magam, a vonal naponta többször szakad, van úgy h óránként is, felhívom őket, h mi van, parázok és megy vagy egy 7ig normálisan (1 disccon/nap), majd keződik előlről. az utóbbi iőben azért javult valamennyit ezen a téren, de még álltalában mindig min 2 szakdás/ nap. a felöltés az tényleg szánalmas. ha Anyukám netezik vagy megy a skype, akkor nem tudok játszani. és ne mondják már azt a hülye szöveget, h azért kicsi az upload h ne csináljon mindenkiwarez oldalt, hubot, stb
  Össz: rossz minőségű szolgáltatás, látszólag jó dl-dal

  az összegzések alapján irreális árat kérnek ezért a hulladék netért. szerencsére az ügyfélszolgálat és a szervízesk kezdenek kiesni a látókörömből, így marad mag a net, amin nem duplázás, hanem értelmes upload és -válasziők segítene. és még akkor sincs egálban az ár és érték. szintén nem értem h miért alkalmazanak idiótákat, amikor egy szakmailag megfelően képzett embernek is annyit kellene fizetni

  azoknak a véleményét meg nem tudom elfogdni, h örüljünk ennek is, ne hasonlítgassunk. ha nekik olyan az értékrendjük és az igényük, h ez a szint megfelel, attól még másnak lehet h nem. és itt nem is 40 év tecnikai lemradásal van a fő baj, hanem ezzel az állandó meghunyászkodással és mindent zokszó nélkül elfogadással, amithez a versenyhivatal, fogyasztóvédelem (állam) kulcsszerplői aszisztálnak, gonolom nem ingyne.

  remélem lesz alterntíva felénk a t-n kívül, minnél előbb :U

  Muton#2316 - $z@r a drop >_<

 • kovasz

  senior tag

  igazabol a nagy savszel lokalisan kell, vagyis amikor pistike jozsikatol a backroom office 9.-reszed szedi le. erre jo probalkozas volt a miskolci wlan net csakhat hamvaba halt...

 • longwild

  aktív tag

  Hello Muton!

  Irtad a hozzaszolasodban, hogy pinged magas es szakadozik a vonal. Talaltal mar ra valamilyen megoldast?

  Ugyanis itt felenk is ez van. Multkor elkapott a mereg es felhivtam a szolgaltatomat. Tovabbitotta a gondot a tcomnak. Masnap jottek is. Humogtek, mondtam nekik h 2-3 orankent a modem dobja a dsl jelet nincs net, egy file letoltesehez mar vezerlo kell kulonben b@szhatom.

  Mertek, majd kitalaltak, hogya hazhoz jovo 2drot kozul az egyik szar. Na ne maaar. net volt telefon volt. mind1. legyen igazuk. megcsinaltak. ment 3napig aztan ujra kakukk. szval van esetleg erre a pingre meg szakadasra vmi megoldasod?

  Ja es tegnap 3oran at nem volt net :( :C :))

  szoftver szakmabeli... MS, Brazos, Beverly250

 • Muton

  addikt

  a pinggel kapcsolatban nem tudok mit tenni, mert ha nagyon csapkodnám az asztalt, akkor biztos h még rosszabb lenne, net nélkül meg nem akarok maradni. abban reménykedem, h vagy fél évvel ezelőtt lefektetek egy üvegkábelt T-ék a házunk előtt és ha minden jól megy, akkor idővel gondolom azon megy majd a net, telefon, tv (mert jelenleg egy még a T-nél is rosszabb cég 'szolgáltatja' a kábeltv-t, mert amikor a UPC be akarta vezetni magát (:D) ingyen, akkor a lépcsőház nagyokos kisnyugdíllyasai azt mondták h nem kérnek belőle, így csak a 2 lépcsőházban nincs upc az egész környéken, ma meg akkora összeg lenne a bekábelezés (+ min előizetőket öszeszedni), h nem is álmodok UPCről, ebből kifolólag, aki kábelvt és netet akar az vgy műhold (esztétikai okok miatt alpból kizárva) vagy T és ez a gagyi kábeltv) remélem megmbereli magát a T és vált üvegre. akkor talán kisebb lesz ping. de gondolom sjnos Téged ez nem vígasztal.
  viszont azt jó lenne tudni, hogy kié az a rosz vezeték, mert ha az övék, akkorr nekik kellene cserélni. rossz vezeték miatt lehet h lasabb a net, mert gyakran kell a hibák miatt a csomagokat ismételni, de szerintem alapvetőn a központok avultak el, amit nem akarnak fejleszteni, h megmardjon a haszon. biztos úgy tervezik, h kihagnak pár technikai lépcsőt, az előfizető úgyis lenyeli a békát, főleg ha nincs arrafelé alternatva :(((

  Muton#2316 - $z@r a drop >_<

 • viharhozo

  addikt

  Vilagos, de a ket kilometert is jo eredmenynek tartom. Egyebkent gondolom, a fenti adatok csak a letoltesre vonatkoznak. Mi a helyzet a feltoltessel? Nekem a 192-es csomagot a T-Online mindig tulteljesitette, viszont a 384 helyett csak 350 van.

  Durvasága miatt töröltem - moderátor.

 • shabbarulez

  őstag

  Én úgy emléxem a 384kbps-es upload esetén nincs fölé kalibrálva a sebesség mint a kisebb csomagok esetén akár föl, akár letöltéskor. Legalábbis még régen a 1.5mbps-es üzleti esetén is ekkora uploadra emléxem, gyanítom ez azóta sem sokat nőtt.

  Az upload kevésbé függ a távolságtól mert az alsóbb freki tartományokat használja ami kevésbé érzékeny a zajra. Viszont jóval kisebb maximum értékről indul mert kevesebb freki tartomány van az uploadra számva, ezért asszimetrikus ez a fajta DSL.

  Amíg lehet kihúzzák a szolgáltatók upload emelés nélkül, korábban a bérelt vonali piacukat féltették tőle, aztán az ADSL térnyerésével a nagyobb uploadot az üzleti csomagoknak tartogatták ezért nem emelték a lakossági. Idővel az egyre teljedő upload specifikus alkalmazások ki fogják kényszeríteni az upload emelését.

  Amcsiban is pár éve ilyen 128 jó esetben 256kbps-es feltöltések voltak aztán amikor ADSL árak lementek a kábeles alá akkor azok úgy replikáztak hogy az uploadot is emelték. Amire persze idővel az ADSL szolgáltatók is válaszoltak és megjelentek a 384kbps majd 768kbps-es feltöltésű premium csomagok is.

  Idehaza is valami hasonló kellene ahhoz hogy lépésre kényszerítsék fatávot. Pl. ha UPC megemelné 1mbps-re a csomagjai uploadját mint ahogy amcsiban a kábeles cégek, és ha pl. TvNet 3G-je viszonylag gyorsan elérné a Bp-i lefedettséget esetleg mellette még megjelennének továbbiak is p. Hungarotel, Datanet, Invitel, stb hasonlóan nagyobb uploaddal mint most TvNET 3G-je akkor az kiugrasztaná a nyulat a bokorból. De addig amíg nincs mire válaszolni addig tícomnak addig náluk az előny.

 • bbogesz

  csendes tag

  Hali longwild és Mindenki,

  az én hasonló problémámat egy ADSL modem csere oldotta meg!!
  Telefon nálam is ok volt, ping szakadozott ilyesmi. Aztán mikor szolgáltatót váltottam, más
  típusú ADSL modemet kaptam, és minden ok lett.
  Egy ''rózsaszín céges'' ismerősöm szerint a régi modemekből hiányzik valami, és az új központok nem mindig adnak nekik tuti szinkron jelet. De a központ alatt itt már az átviteli központon túli értem (tehát nem azt ami max 5km-es körzetben valahol a közeledben van)

  Egyébként lehet ebben valami, már csak átviteltechnológia szempontból is, ugye a ''rózsaszín cégnek'' meg nemsokára 1000 milláért fejleszt a a ''zöld cég'' S nergon pont ilyen infrastruktúrát...

  Hát én ennyit tudok az ügyről, úgyhogy egyenlőre várni kell

  üdv

  bogesz

  I need Brothers in Arms; CoD; CoD2;Medal of Honor and a good graphic card!

 • longwild

  aktív tag

  Ahoj!

  Nekem most a Interware gondozasaban, (de ugye a technikat a tcom szolgaltatja) van netem.

  Modem az egy dlink 360T tipusú. En is vertem a tamtamot h modem csere kell. Raadasul jellemzoen akkor dobalja a jelet, amikor nagyon bemelegszik. Sztem mar nem normalisan melegszik. Nektek naggyabol milyen meleg?

  Na aszem megvarom valaszaitokat es ujra telkozok egyet.

  Udv?:
  Zsolt

  szoftver szakmabeli... MS, Brazos, Beverly250

 • Muton

  addikt

  testhőmérsékletnél pár fokkal melegebb. a langyos és a meleg között. viszont a kezem álltlában jéghideg. tehát kb 40 fok körül lehet. :))

  Muton#2316 - $z@r a drop >_<

Hozzászólok Aktív témák