Vizsgálják a Waymo robotautók váratlan viselkedését

Vizsgálatot indított az USA közlekedésbiztonsági hatósága a Waymo robotautók váratlan viselkedése miatt.

Az USA közlekedésbiztonsági hatósága vizsgálatot indított a Waymo önvezető autók váratlan viselkedése miatt, mivel olyan jelentések futottak be, hogy azok megszeghetik a közlekedésbiztonsági szabályokat.

Az előzetes értékelés 444 Waymo járművet, 22 jelentést, 22 balesetet és 17 ütközést érint. Az NHTSA szerint a jelzőtáblák utasításait nem mindig tartották be a kapcsolódó esetekben az autók, egyes balesetek azután történtek, hogy az önvezető rendszer váratlan viselkedést mutatott ilyen tábláknál. A konkrét esetekről és történtekről nem közöltek részleteket, de a Waymo jelezte, büszke a teljesítményére és a biztonságra, amit több tízmillió levezetett kilométeren át mutatott az önvezető rendszere. Kitértek rá, hogy ez megmutatta, elkötelezettek az átlátható biztonság felé.

A hatósággal közösen dolgoznak, az NHTSA pedig a Cruise (GM) és a Zoox (Amazon) kapcsán is vizsgálódik az önvezető járművek viselkedése miatt.

A Waymo két kisebb ütközés után februárban szoftverfrissítésre hívta vissza 444 önvezető autóját.

A hatóság szerint álló és félig álló objektumokkal, kapukkal, láncokkal, parkoló autókkal is volt baleset, de a szembe sávban is haladt jármű, miközben szemből közeledtek – vagy épp építési területre hajtott a robotautó.

A vizsgálat után dönthetnek arról, előírnak-e a visszahívást. A Waymo márciusban ingyenes robottaxi-szolgáltatásba kezdett Los Angelesben (korlátozott ajánlat formájában), zöld utat kapott ugyanis a Waymo One indítására nem csak ott, de San Francisco mellett több településen is. Márciustól a dolgozók szintén ingyen robottaxiznak Austinban.

A Waymo szerint heti több mint 50 ezer utat szolgálnak ki, összetett, kihívást jelentő környezetekben.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Waymo

Előzmények