- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED TV topic
- Computex 2025: sok kilowattos táp a Seasonic standján
- Computex 2025: megújult a Cherry kapcsolókínálata
- Computex 2025: két GPU-t is rejt a Maxsun Arc Pro B60-ja
- Autós kamerák
- Fujifilm X
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
leeate
senior tag
válasz
Stauffenberg #49 üzenetére
Nos, a nyugati cégeket már sok éve "leigázták", sőt, ott olyan dolgokkal is folyamatosan leigázzák őket, mint a munkajog vagy a szakszervezetek. Most majd mi leszünk az új nyugat, és tanítunk egy kis piacgazdaságot a cégeknek.
Az, hogy mi hogy lehet beárazva, azt a kereslet és kínálat alakítja hosszabb távon, márpedig jelenleg a mi oldalunkon áll a mérleg. Azt, hogy adott cég hogyan tervezte, kevésbé számít. Az pedig, hogy kivonulnának, hát.. buszból is jön a következő, miután az előző elment. -
Stauffenberg
nagyúr
Nem gondolod, hogy ez kissé paradoxon? A munkáltatók leigázásával ki fog munkáltatni? Ez egy szimbiózis, amiben ugyan olykor felborul a mérleg, de helyre kell állnia.
Sokan sírnak a nyugatitól elmaradó bérek miatt, de azt is látni kell, hogy jelenleg erre vagyunk beárazva. Valószínűleg nem ok nélkül. A hiányszakmákban régiós szinten magasabbak a bérek és a munkáltató azért jön ide, mert erre a bérszintre tervezte az üzleti modellt. Nem fog a magasabbnál is magasabb bért adni, akkor inkább kivonul az országból... mint látjuk sok esetben.
-
leeate
senior tag
Munkaerőhiány van? Nem baj, majd én (meg sok másik fiatal informatikus) majd betöltjük, a saját feltételeink szerint! Higgyétek el, pár éven belül teljesen a munkavállalók fognak dominálni MO-n (különben tönkremennek a cégek), és learathatjuk a babérokat.
-
spammer
veterán
Tudom, nyilván "költői" túlzásnak szántam. A lényegen nem változtat, a minőségi svájci bicskát akarnak műanyag kés árán. De persze az is kellene, hogy ezzel a svájci bicskával még ásni és fűrészelni is lehessen. És persze szeretnék kicsit használni/elnyűni is, mire kitalálják, hogy megveszik-e vagy sem.
-
spammer
veterán
Szerintem ezekkel a 280 körös interjúkkal meg több órás telefonos szarságokkal, meg kifejtős ökörségekkel már inkább azt tesztelik, mennyire bírja a delikvens a szívatást. Én csak annyit mondok erre, hogy menjenek a jó édes anyukájukba az ilyen módszerekkel. Meg is érdemlik, ha nem kapnak majd embereket és egyszer bedőlnek. Röhej az egész, mintha a világ legjobb atomfizikusait keresnék a CERN-be vezetői állásra bmeg...
-
EnGarde
csendes tag
Kíváncsi lennék, honnan jönnek ezek a cikkek. Mire alapoznak? Mik a tények? Miért most?
Sok esetben nem is csak a fizetéssel van a gond, hanem a poroszos hozzáállással. Fizetetlen túlóra, balhé esetén mindig legyél bent, customer az isten, távmunka megengedhetetlen, mert akkor lógnál, hiába dolgozol itt sok éve, hiába teljesítesz jól, attól még lógnál! Nem fejlődnek a cégek, bár biztos van kivétel.
A cégek pedig azért nem fejlődnek, mert a vezetőik se fejlődnek. Ha már jól menő végben vagy jól fizetett vezető, nem érdeked, hogy változtass. Neked megvan mindened, a többiek meg kaparják ki maguknak a gesztenyét, ha tudják.
Szerintem az utolsó mondat a lényeg...hiába várunk hozzáértő HR-t, okos válogatási módszert, nyugati fizetéseket, nem fogjuk megkapni sosem. Kaparni kell, nincs mese.
-
Snoop-y
veterán
válasz
Tigerclaw #36 üzenetére
Engem igy vettek fel:
Jelentkeztem egy allasra amit kozben mar betoltottek sebaj ott az ugynoknek megtetszettem felhivott:
Elso kor 1 oras telefonos megbeszeles az ugynokkel minden szart megkerdezett kb (check)
CV-re reagalt a ceg hmm hmm kifejtene ezt es ezt bovebben?
Updated CV elkuld
hmm hmmm adnek errol es errol meg reszletes leirast?
Reszletes leiras elkuldve
Hurra
2. kor manager felhiv 30 perces telefonos beszelgetes
3. kor szemelyes megbeszeles 2 managerrel + HR
4. kor megbeszeles a kozvetlen fonokommel plusz a nagyfonokkel
5. kor azert nem volt mert adni akartak egy kidolgozos feladatot en meg mondtam hogy barmi legyen is az valaszolok ra ott helyben. (ez lehet tetszett nekik)
fel honap varas utan visszajeleztek hogy OK es ha nekem is akkor kuldik a szerzodest.
Amit leirtam az oktober kozepetol december vegeig zajlott. Vartam ra nem keveset de a legszebb karacsonyi ajandekom volt
-
pomorski
őstag
Az asszony ilyesmi/hasonló témából akart PhD-zni informatikából, de nem vették fel az informatikára, mert szerintük nincs munkaerőhiány. Érdekes.
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Tigerclaw #39 üzenetére
Ahol van normális vállalati kultúra, ott az önmagukat atyaúristennek képzelő HR managerek sem tudják megvetni a lábukat. Sajnos nagyon sok magyar vállalat nem jutott még el arra a fejlettségi szintre, hogy ez ne legyen probléma.
Az állásinterjúkon feltett teljesen ostoba, felesleges, irreleváns kérdésekkel Tumblr-t lehetne rekeszteni.
-
Tigerclaw
nagyúr
Az is vicc, hogy egy nincs egyetlen normális álláskereső portál nálunk. A legtöbb elhasal egy egyszerű keresésen is, de amelyik, nem annak is nulla az adatbázisa. Ez utóbbi persze a cégek hibája, akik nem hirdetik meg az állásaikat csak szűk körben. A legjobb az lenne, ha csak 1-2 állásportál maradna, de az olyan lenne, mint pl. a Gumtree, vagyis tele lenne folyamatosan friss hirdetésekkel. Remélhetőleg pár év múlva tönkre megy a legtöbb és a maradék végre megfelel majd az elvárásoknak.
Az is igaz - amit már sokan írtak - hogy a legtöbb HR-es inkább árt a cégének, mert rengeteg jelöltet kiszórnak, elriasztanak a baromságaikkal. Van aki azonnal passzolja a céget, ha kiderül, hogy többfordulós felvételi rendszer lenne...vagy az első idióta HR-es teszt/interjú kérdés után. Gyakorlatilag a HR-esek művészi szintre fejlesztették a "hogy ne vegyünk fel senkit" rutint. A legjobb lenne mindet szélnek ereszteni, hogy a szakterület vezetője döntse el, hogy ki a megfelelő neki.
-
redgreg
tag
Nyugodtabb? Én azért meglehetősen idegbeteg lennék (na jó külföldön lennék), ha az állami bértáblás kutatói fizetésem melletti idegbetegségből élnék csak. Így h van másodmelóm, amiből viszonylag szép pénz jön úgy vagyok vele, hogy van egy hobbim, ami extrém sportos adrenalinlöketekkel jár, és még valamit adnak is érte
-
Móci
addikt
Hát igen, lehet itt bőven mit mesélni... hiszen a 'legyél te ott négy ember helyett semmi pénzért' sztori örök sláger. Hab a tortán a nem kevés pénzbe kerülő gyártói képzések, mert hát azt is divat beszórni a hirdetésbe, mert biztos akad három nyelven beszélő, 26 éves, nőtlen, 10 év munkatapasztalattal rendelkező it hero egy csomó képesítéssel...
A bélkitaposás zsebpénzért meg nem csak az IT ág sajátja itt kis hazánkban, máshol sem találkoztam jobbal.
Egyedül az állami rész 'nyugodtabb', igaz ott nem is kell fizetést várni, csak valami sok éve bekövült minimálbér dinoszauruszt. -
törölt tag
Tudnék mesélni... De nem teszem, hátha olvassa pár HR-es.
-
Tigerclaw
nagyúr
-
Tigerclaw
nagyúr
Errefelé helyzet változatlan...akkora a munkanélküliség, hogy az ólajtó adja a másikat. Szóval kicsit tragikomikus a helyzet. Egy ilyen kis országban egyszerre van óriási munkaerőhiány és óriási munkanélküliség is...miközben már pár-százezren már elmenekültek az országból...mert nem bírták a Pannon Puma tempóját.
Mondjuk 10 éven belül tényleg eltűnhet nálunk is a munkanélküliség...a szakemberekkel együtt. Orbán Viktor meg kipipálhatja a tervei közül azt, hogy sikerült létrehoznia egy kis Kínát Európában. Miért gyártson valaki Kínában, ha megteheti hasonló feltételekkel itt is. Az oktatás módszertana és színvonala már passzol is ehhez.
-
Nagyon sötét jövőt jósolok, szerintem nem az Európai szintre lesz felhozva a világ többi része hanem a világ többi részéhez lesz igazítva az európai munkavállalói jogok és fizetések. Japánban lehet látni mivel párosul a szigorú önszorgalom és versenyszellem, szívrohammal és öngyilkosságokkal. Sötét jövő lesz itt, mint a gladiátorok meg kell majd küzdeni a munkáért.
-
Lacces
őstag
Nem tudok olyan Aldi üzletvezetőről aki tényleg évente nettó 3 milliót keresne
. A pályakezdő mérnökök sem kapnak ennyit, persze akad, de az átlag nem. Itt érzek egy kics túlzást, de megértem hogy mit akarsz mondani, én is így voltam vele 2 éve.
Havi 280-320ezer az reális pályakezdő pénz Fejlesztőként idehaza. Ha kevesled viccen kívül menj ki külföldre, sőt Szlovákiában olyan munkaerőhiány van, hogy csak na, és ott a 2000 Eurót nettóban kapod, ha kevesled ezt is akkor ajánlom Németországot és Anglitá, illetve Ausztrália és USA. Csak azokkal, meg az a gond, hogy költség csökkentés miatt kiszervezik a fejlesztést például Magyarországra.
A pénzügyi problémádat megértem, én is ebben vagyok, sőt 30 éves kor felé, még én segítem ki a szülőket, és még mindig albiban nyomulok, ahelyett, hogy legalább lenne egy pesti lakásra önerőm és lakáshitelt igenyeljek, de mivel szegény családból való vagyok, befogom a pofám, és látom, hogy pincér haverjaimnak még ennyi esélyük sem lesz az életben mint nekem.
A másik meg, hogy a magyar gazdaság = balkán gazdaság, el kell felejteni, hogy közép-kelet Európa vagyunk, mert földrajzilag okés, de gazdaságilag nem, és a magyar IT-s cégeknek a többségében ez tartja a lelket, hogy alacsonyan szolgál ki egy külföldi céget. Plusz a nagy multik többsége is az olcsó munkaerő miatt jön ide. Ezek tények, lásd példaként az autógyártás kiszervezését.
5 éves tapasztalattal én már ezeken nem lepődöm megDe megértem a többit is, hidd el sörözés mellett hajnalig tudnánk egymásnak mondani a rosszabbnál rosszabb sztorikat.
De tény, hogy idehaza tényleg beállt valahol 300-500 között a nettó bér (inkább lentebb) és elvárják a senior tudást, sőt pályakezdő/junior állásra is őket fogják felvenni.
Szerintem meg inkább az van, hogy valaki megunja a jelenlegi munkahelyét, és újat keres, és így cserélődnek a székek.
Sok f....ság van az IT iparban, például egy 10 éves tapasztalattal gépészmérnököt seniorként vesznek fel az autógyárba is úgy hogy csak előtte szerszám gyárban volt 0 év autó gyártás tapasztalattal, de a fejlesztőket nagyon szívesen le nullázák, jaj van 2 év asp.net fejlesztő tapasztalatod, de te jelentkezel java ee-re akkor 0 év tapasztalatod van és kész, az hogy 2 év alatt lett programozási tapasztalatod, clean code, teszt, ügyfélel megtanultál beszélni az mind ingyenes extra. Ez a lenullázás a legnagyon f.....ságEgyébként meg specializálni kell magadat egy szakirányba, bár szó se róla, hgoy mindenhzol 3 ember munkája kell, de ez már globális szinten is így van. Itt nem azt értem, hogy legyél Java fejlesztő, ahol kell backend és frontend, hanem mint BigData, Machine Learning, Unity, beágyazott rendszerek, képi felismerés, vagy egzotikus nyelvek: Scala / Clojure, bár ezekre is külföldön van lehetőség, de bocsi, hogy ezt mondom mindnekinek, de ésszerűbb külföldre dolgozni...
Plusz két fajta fejlesztőt keresnek, az egyik akitől tényleg kell a diploma, értse az algokat, adatstrukikat stb, de az ritak, illetve a tech programozó, aki csak tudjon kódolni egy adott nyelven/technológián, utóbbiból van hiány.
Tapasztalatok:
Meg ma már nagyon fontos a papír a HR-nek, BME diplomát lát feltüntetve, akkor egyből előkapja a műbrokit a fiókból és mennyekbe repíti magát, hogy megfogta az Isten lábát
, hát a többiek meg másodrangúak a szemükben, EPAM-nál meg is jegyezték, hogy pozitívan csalódtak bennem a DE-s diplomával átlag felett lett az algo tesztem, egy kicsivel
. Ők korrektek voltak.
IT service , T-system-nél meg vissza kell szólni a német nyelvtudás miatt, én megtettem és visszahívtak 2 hét múlva: "Ha lenne német nyelvtudásom, akkor nem itt ülnék hanem Berlinben" - mondtam nekik.
Docler-nél nincs is HR-es, mert ott nem válaszolnak semmilyen email-re és telefont sem vesznek fel.
Gravity-nél hát, én meglepődtem, hogy 5. kör végén mondták, hogy valójában már a 3. körnél nem mentem át, nincs ezzel baj, csak az, hogy mi a f....nak utaztatnk fel vidékről feleslegesen?! (Emberileg megbuktak a szememben). Shiwaforce Zrt, orrba-szájba nyomja a hirdetést, de csak úgy dísznek, ott sem szóltak, hogy mi volt a probléma, ami nem gond, személyesen szakmailag átmentem, és igazából az adatbázisban bent vagyok nekik... de ők viszont megsem kérdezték, hogy az adataimat tárolhatják-e vagy sem... a többi cégnél igen. A CWS zrt-nél pozitív tapasztalat volt.Új jelenség, a modernkori rabszolgaság, tényleg annyira hány van, hogy a szerződésbe beleírják, ha felmondasz x éven belül, akkor vissza kell fizetned x milliót a cégnek
. Szerintem még lesz lejjebb az IT iparban.
Szerintem, nyugodtan lehet próbálkozni külföldre bedolgozni itthonról, hogy a szomszédos országokat meglátogatni munkáért, idehaza tényleg kicsit túlzás ami van követelmény...
-
bolvar
senior tag
Igen kb.2 éve frissen végezve a suliból hüledeztem csak hogy mi az elvárás még egy pályakezdővel szemben is.Konkrétan kidobott idő és energia volt majdnem a suli, mert ha nincs az önszorgalom soha az életbe nem kapok sehol munkát.Az a baj konkrétan mást tanítanak a suliban és teljesen más amint a munkahelyen elvárnak.A dékán kérte meg is írtam neki abban a formában amiben a mi rendszergazdai képzésünk ment meg is szüntethető mert nem készít fel a munkaerőpiac tényleges elvárásaira.
-
Tikakukac
titán
Amikor 5 ember munkáját kellene 1-nek elvégeznie nyilván 1 bérért, akkor nem tudom miért van csodálkozás
Mikor egy rendszergazda interjún nem hangzik el olyan, hogy na és akkor a villanyszerelés az megy-e az úrnak? Akkor majd térjünk vissza.
-
redgreg
tag
Igen CV
De hozzá a tökéletes inkompetencia. Egyik nagy gyógyszergyár hirdetett meg állást. A pozíció leírása szinte pörcre megegyezett a diplomamunkám címével. Az elvárásokat mintha rám szabták volna, még az 1 év szakmai tapasztalatom is meg volt. Igaz hallgatói munkaszerződéssel dolgoztam azt az egy évet, de gyak ugyanazt csináltam, mint amit kértek. Beküldtem a CV-m. Ott kivételesen válaszoltak: Ők biomérnököt keresnek a pozícióra, ön meg nem az. Sorry.
Talán még most is betöltetlen a pozíció, csak engem már nem érdekel.
De hát na, ha nekik megfelel, hogy egy kezdő infós fizetését kifizetik egy HR-es picsának, aki nem is tudja, hogy mit csinál a cég, és mit keresnek, akkor az nem az én bajom...26
Nem hiszemEgy évvel később még fenn volt, mint üres pozíció. Egyszerűen arról van szó, hogy HR-es berkekben elterjedt, hogy a biomérnök az jó, mert mérnök. Csak a biomérnök teljesen más területre képződik. Ahol tényleg jó, de ide tuti nem fog megfelelni
-
wolfman
veterán
Olvasom mit írtok, mire panaszkodtok, de megint csak abban erősít meg, hogy elhiggyem, a gazdasági válság még nem ért véget. Idehaza meg főleg nem!
-
petipetya
nagyúr
Mindenhol ezt olvasom. Valaki mondja meg, hogy hova lehet beadni az önéletrajzot.
-
Én három évig jártam mindenfelé (munkám csak egy hónapig nem volt, csak már előtte is váltani gondoltam).
Hát izé...
Tényleg 95%-ban a CV számít, hogy egyáltalán behívjanak.
Ha behívnak, legtöbbször olyanok kérdezgetnek, akik nem szakmában dolgoznak. Ellenpélda inkább a KKV-knál volt.
A felkészültség terén olyan szinten voltak, hogy ha megkérdeztem, hogy költségtérítés (bejáráshoz) terén mégis mi a bevett eljárás az adott cégnél, általában köpni-nyelni nem tudtak (kivétel az IBM volt Fehérváron).
De akkor hogy adjak fizetési igényt mégis? Válasz: Őőőőő...Ja, szóval a HR bizony szitokszó, de mégis neked kell alkalmazkodni, ha túl akarsz jutni rajtuk...
-
fordfairlane
veterán
Lenne mit fejleszteni az informatikaoktatáson, de amíg az informatika az egyik legjobban fizető ágazat, a tanári meg az egyik legrosszabb, ki az, aki informatikát akarna oktatni?
-
-
janeszgol
félisten
Nagyon jól megfogalmaztad és a munkahelyed tett egy lépést afele, hogy sikeresebb legyen az átlagnál.
Ezt csak díjazni lehet! +1redgreg Sajnos nnics számosítva, mert a cégvezetők egy része is (gondolom) pénzügyi analfabéta, de a nagyobb károkat a HR-esek csinálják. Kéne erről is egy kimutatás.
-
redgreg
tag
HR...
Az egy szitokszó. Vagy szinonima a munkájához rohadtul nem értő, túlfizetett idióta szinonimája...
Saját tapasztalat:
Munkát kerestem épp, molekuláris biológus végzettséggel, egyszer csak csörög a telefonom, h látták az életrajzom xy oldalon, lennék-e kedves befáradni állásinterjúra zzs céghez.
Befáradtam, ahol is kiderült, hogy vegyipari cég (nem igazán illik hozzá a diplomám de ok), majd, a kérdésemre, hogy oké, értem, hogy vegyipar, de legalább azt mondja meg, hogy szerves, vagy szervetlen jön a válasz, hogy azt neki honnan kéne tudnia?
És akkor ilyen dönt arról, hogy a CV alapján behívjanak-e állásinterjúra vagy sem, majd arról, hogy a tudásom megfelelő-e ahhoz, hogy tovább jussak a következő körbe...
No comment... -
szabferi
tag
válasz
janeszgol #14 üzenetére
Háát... az én cégem (nem írok nevet hogy ne tűnjön promónak, de egy ITs Multiról van szó) konkrétan eléggé beindult ebbe az irányba.
Pl ebben a félévben indítottunk egy egyetemen egykurzust is ahol pár senior kollégával összeállva oktattuk le a tananyagot, irattuk a ZHt meg vizsgáztattunk (egész jó visszajelzések jöttek, mondjuk tény, amikor az ISTQB anyagot megkommentáltam hogy "ez meg ez 10 év alatt egyszer kellett", "ez a valóságban úgy működik hogy..." akkor láttam hogy felébredtek a szunyókáló hallgatók is.
Másfelöl a cég mostanában indított átképzéseket is, jöhetnek a kóderek akiket kiképeznek éppen aktuálisan keresett nyelvekre (jópár hét intenzív kurzus), hogy aztán jól eladhassák őket. Mert tény, hiány van, és hát a felhozatal már kevés.
Más kérdés hogy az ismerőseim mondják, amikor épppen állást keres az egyszeri ITs, akkor vhogy nem érezni azt hogy a cégek nagyon kapkodnának. Sokszor vissza se jeleznek, de interjú után is simán csak annyi a visszajelzés hogy "köszönjük de nem önt váasztottuk". Azt hogy miért amikor látszólag mindennek megfelel a jelölt az sose derül ki.
A pénz az meg téyleg sokszor vicc, ha egyáltalán eljut odáig az ember hogy arról legyen szó.De sajnos abban is van valami, hogy a legtöbb ismerős ilyen "rendszergazdai" tudással rendelkezik, és mindíg elmondom nekik hogy az általában nem piacképes - tapasztalatom szerint. Nem azért mert nem kell hozzá tudás (nagyonis kell, persze nem az OKJs), hanem szimplán azért, mert egy céghez jóval kevesebb rendszergarázda kell mint kóder meg teszter. Tehát úgymond kicsi a piac.
Szóval az egész olyan, mintha a munkaadók és a munkvállalók két különböző diemenzióban lennének...
-
válasz
janeszgol #14 üzenetére
Nem csak IT-nél van így, építészmérnököknek úgy kell könyörögni a gyakorlati helyért mert ugye 6 hét kötelező. Egyszerűen a vállalkozói mentalitással, felfogással van probléma Magyarországon. Hozzájuk képest a Wall Street egy kolostor.
Persze állami oldalról meg ott a rengeteg adó ami sújtja a munkavállalót és a munkaadót is.
-
MorphBCS
tag
Na az a helyzet hogy mindenhol ez megy.
Én jelenleg targoncásként dolgozok, mellette 40-60 ismerős házi informatikai bajait kezelem plusz akiket hozzám irányítanak a környéken.
A munkahelyemre úgy vettek fel hogy targoncázni kell. De egyben legyél készaru raktáros, ismerj 3 raktarozási rendszert, és problémamegoldj 3 műszakban folytonos túlórával. Pesze folyton baj van a shippingen és minket nyaggatnak hogy gyerekek mi lehetne a kialakult káoszokra a megoldás. Pont az a baj itt is hogy pènzt nem adnak eleget, 12-13 embernyi a munka ami jelenleg nálunk van. Erre vagyunk 12-en. Ha valaki szabadságra megy a Velencei tóra 1 hétre és egy ember tüdőgyulladással otthon fekszik, akkor már folytonos 12 órázni kell mert meghal a kiszállítás. Ezren mondjuk hogy a 12 embernyi munkát jó esetben 15 ember tudja ellátni fennakadásentesen. A válasz mindig az hogy "ja embert azt nem áll módunkban felvenni"Egyébiránt normális bejelentett fizetésért bármikor elmennék dolgozni IT szektorba, pénzt és időt is ölnék tanulásba mellé. Csak nincs az a cég aki felvenne úgy hogy még most kellene megszereznem a papirokat. Maradok tapasztalt raktáros, csinálok egy műszakvezetői képzést és elmegyek valahova kicsit feljebb. Mert itt is az a baj hogy házon belül szinte soha nem tudsz feljebb lépni.
-
janeszgol
félisten
Majd ha az IT-k elmennek kopogtatni az egyetemek ajtaján, akkor elhiszem a válságot. Addig csak a bohóckategóriába való ez a sirám. Az egyetemistáknak úgy kell gyakorlati helyet vadászniuk és egy részük csak okosban tudja kipipálni ezt.
Lásd a balatoni vállalkozókat is. Bőgnek az asztalnál, pörgetve az iPhone-t, de egyik sem menne egy vendéglátós iskolához jelölteket keresni. Nem. Egyszerűbb sajnálkozni.Több százezer a mukanélküli és több tíz-, százezreket várnának a munkahelyek. A probléma ott van, hogy a cégek nem azokat keresik, akik munkanélküliek. Akinek meg van 5-10 év tapasztalata, az nem fog ennyiért dolgozni.
-
Már megint sírnak ezek a mocskos vezetők. Megmondom én miért sírna. Olyan jelentkező kell nekik aki 20-25 éves, 5-10 év munkatapasztalattal, 3 ember helyett tudjon dolgozni, ne akarjon családot vagy ha akar az ne befolyásolja a munkáját, beszéljen 3 nyelven és legyen elég neki a minimálbér.
Ezért megy itt a sírás. Sírjanak csak, nagyon helyes.
(#12) Cifu: húsiparban a kilépő henteseket, betanított munkásokat HR-esek kérdezgetik, hogy miért lépnek ki. Nem akartam elhinni mikor mondták. Vajon miért mond fel egy hentes ja bocs nem egy hanem tömegesen? Nyilván viccből.
-
Egen, ez az, amikor a HR és a cégvezetés rohadtul nem képes felfogni hol a hiba, ezért azért sírnak, hogy hát nincs munkaerő. De lenne, csak fizetni kellene, mert olyan HR-eseket alkalmazni, akik tisztában vannak vele, hogy milyen szűrőket kellene alkalmazni.
Irtó mókás, hogy folyamatosan ettől hangos a média, hogy így meg úgy nincs informatikus, de közben elvárnák, hogy havi 180e Ft-ért SQL bajnok legyél, meg MCSE, MCSD papír kellene, és közben ne zavarjon, ha három műszakban dolgoztatnának. Nem sajnálom őket, hogy emberhiány van...
@MageRG: Jah, akkor is hangosan felnevettem, amikor Wáberer arról beszélt, hogy 6000 kamionsofőr hiányzik a magyar munkáltatóktól, és kilobbizta, hogy állami támogatást kapjon ennyi C+E kategóriás sofőrképzés. Közben lengetik a havi fél millió fizetésről szóló álmot, amihez kb. a hét minden napján a volán mögött kellene ülnöd úgy, hogy nincs baleset, nincs korlátozás, nincs fennakadás sehol...
-
TomMusic
őstag
Nem értem (ill. nem akarom érteni), mire akar kilyukadni a cikk?
-
dtracer
tag
Én pillanatnyilag 6 hónap álláskeresésen vagyok túl. Amit te leírtál, az teljesen helytálló. Viszont kiegészíteném azzal, hogy nem az a baj, amikor van egy pozíció, és ilyenek az elvárások. Mert nyilván ha ezt kell csinálni, ehhez kell érteni.
Az a baj, hogy ha egyik vagy másik feltételnek nem felelsz meg, máris kukázzák az önéletrajzodat. Nem egy hirdetésre jelentkeztem, ahol pont e miatt utasítottak vissza, és nagyot röhögtem, amikor 6 hónap múlva még ugyanazt az álláshirdetést látom kint. Pár hónap alatt bárki beletanul bármibe, főleg ha intenzíven azzal foglalkozik.
Voltam olyan cégeknél is interjún, amit említettél, nem is egyszer, és hiába van német és angol nyelvtudásom is, bőven kiszórtak. Pedig én is másfél évtizede a pályán vagyok.
Ennyit a munkaerőhiányról.
-
turbuczn
tag
Ez minden szakmában így van, Magyarországon nagyon elhanyagolható mennyiségű olyan állás van, ahol netto 1 millát hazaviszel. Jellemző, hogy a jobban fizetett állásokban, 400-600e forintnál többet nem nagyon fizetnek, ez alól a vezetői, és a jutalékos rendszerű fizetések kivételek csak.
Amikor azzal számolsz, hogy lakás+autó, akkor nem veszed figyelembe, hogy ha van párod ketten egyszerűbben eléritek a kitűzött célt? -
-Skylake-
addikt
#3 : +1
Szerintem meg az a gond, hogy nem talalnak 5-7 ev relevans tapasztalattal rendelkezo fejlesztot, akinek megfelelne a palyakezdo fizetes. Enis nagyon szivesen elmennek egy ceghez fejlesztonek, csak nem azert tanulok informatikat ejjel nappal szo szerint 6 eves korom ota, hogy netto 3milliot keressek evente, mert ennyit egy Aldiban is lehet keresni uzletvezetokent. Majd ha ki fognak fizetni, akkor fogok ezen a teruleten masnak dolgozni. A masik gond pedig az elvarasokkal van. Nezz meg egy T-System allashirdetest. Semmi nem kell hozza, csak legyel diplomas (erted, nem referencia kell, diploma) , elmeleti tudasbol eleg, ha mondjuk SAP expert vagy, mikozben egy Oracle DataBase-ben is pengen mozogsz, azert biztos ami biztos programozz haromnal tobb nyelven kimagaslo szinten es meg azert csapj hozza egy nemet+angol felsofokot is biztos ami biztos. Mindezert cserebe megkapod a """"versenykepes"""" fizetesedet, csak amugy amit itt leirtam joesetbe 15ev netto tanulas. Na ez a gond, mert amugy biztosan megtanulnek enis nemetul egy ilyen allas miatt, ha utana ezzel megalapoznam a jovomet. De konyorgom, csak szamolj egy netto 1 millas fizetessel (amit itt NEM kapsz meg) , az evi 12 , pesten pedig egy komolyabb 2 szemelyes kis lakas (ahol csaladot te tuti nem alapitasz, max baratnoddel elvagytok) , mondjuk 50-60 milla. Ha a fizetesed FELET minden honapban felreteszed, akkor laza 12-15 EV alatt jutsz el egy normalis lakas+normalis auto kombohoz. Ergo ha 25 eves korodra minden megvan ami ehez az allashoz kell, 40evesen mar lehet egy 60nm-es kis lyukad pesten. Na ez az unreal.
-
nyakdam
aktív tag
-
szunyika
tag
Sokszor szerintem csak a költségcsökkentés miatt keresnek olyan embert, aki a már meglevő 2 ember tudásával rendelkezik. Ha megtalálják az új embert, akkor 2 másikat elküldhetnek, tehát aránylag sokat spóroltak. Sajnálatos helyzet lesz ez az új embernek, mivel neki 2 ember munkáját kell majd végeznie...
//a fenti az egy saját vélemény//
-
Lacces
őstag
Bírom ezeket a "rémhíreket". Nincs hiány Informatikus szakemberekből. Rengetegszer hallottam Magyarországon, hogy tőlem tapasztaltabb fejlesztőt vettek fel..., én fogtam magam és távmunka szlovák cégnek, rohadtul megérte. Inkább az a bajuk, hogy nem találnak Senior tudással rendelkező embereket, kezdőkkel foglalkozni ma már nem akarnak.
-
wolfman
veterán
36 ezer munkavállalót szerettek volna felvenni, de nem sikerült megfelelő jelentkezőket találniuk
Ez meg azt mutatja, hogy jelentkező is van, csak nem megfelelőek a kompetenciák. Meg az informatikáról is mindig gyűjtőfogalomként beszélnek, aztán közben meg egy rettentő szerteágazó szakmáról van szó. Leginkább a multikhoz programozókat keresnek 5-6 féle programnyelv ismeretével, nem pedig a "szaros" hálózatfejlesztőket, rendszergazdákat.
Vannak furcsa hirdetések. A feladatkör egyszerű lenne, majd az elvárásoknál csak kerekedik a szemem, annyi mindent kellene tudni. Lényegében egyszemélyes IT haderő legyél.De ahol meg normális lenne a helyzet, ott meg nem leszel megfizetve. Nem is csodálkozom, hogy akinek magas szintű tudása van, az elmegy a fenébe innen.
-
ncc1701
veterán
Talán, ha az eu-s fizetés legalább harmadát kínálnák, akkor több lenne a jelentkező. Másrészt pedig rengeteg olyan állás hirdetést látok, ahol gyakorlatilag 2-3 ember tudását igénylő feladatra keresnek 1 emberkét.
-
-=MrLF=-
senior tag
"munkaerőhiány"
inkább fizetés hiány, kicsit unalmas már ez a panaszkodás. Ha adnának rendes fizetést egyből lenne munkaerő.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NBA és kosárlabda topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Forrmell.enn
- OLED TV topic
- Építő/felújító topik
- Formula-1
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- Computex 2025: sok kilowattos táp a Seasonic standján
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest