Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
- Microsoft Office és Office 365 topic
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- DIGI kábel TV
- Proxmox VE
- Bittorrent topik
- Windows 11
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Amazon Prime Video
- Nem sietett az EU-s hatóság, 6 éve történt hiba miatt büntette meg a Metát
Új hozzászólás Aktív témák
-
rdi
veterán
No azért néhány éve nekem is debian potatom volt a gépen. Igaz érdekes módon az akkori Red Hatot nem sikerült felnyomni ugyanarra a gépre.
Az Abiwordot, a kofficet én csak nagy - nagy jóindulattal nevezném irodai programcsomagnak
de lelked rajta, a Te beosztottjaid dolgozzanak azokon )Egyébként az én win XP -ém is több mint két évet ment folyamatosan éjjel és nappal (szó szerint , alig-alig kapcsoltam ki).
Fej! Tor! Potroh!
-
bambano
titán
Szerintem se vitatkozzunk, inkább szerezz be információkat.
Attól, hogy valami open source, még nem feltétlenül volt ingyen a kifejlesztőjének. Akik pl. az OOo-t megcsinálták, azok igen nagy kalap pénzt kaptak érte, amikor a Sun megvette a StarDivisiont.A legjobb kernel fejlesztőket nagy cégek alkalmazzák mostanában. Pl. Ingót a RedHat, Alan Cox-ot az egyik nagy walles-i isp alkalmazta (míg el nem ment mba-zni), Linust előbb a Transmeta, majd az OSDL, sokan suse-sok, stb.
Pl. az alkalmazásszerverek vonalán a sun igen nagyot kaszál az open source közösségen, természetes, hogy valamennyit visszajuttat.Itt van egy gép, ingyenes fejlesztésű szoftverek futnak rajta:
22:11:03 up 400 days, 10:49, 9 users, load average: 0,42, 0,23, 0,18400 nap alatt nem állt le. Ez nekem nem gyakori. És ez szerintem jobb példa, mint az ff meg a helyesírás ellenőrzője...
Irodai csomagból is több van, MS Office, OpenOffice.org, Abiword és gnumeric, koffice, lotus, stb. Én nem fogok semmilyen véleményt alkotni rólad amiatt, hogy neked az msword jobb, mint az OOo writer. Szerintem mindkettő egy ipari hulladék, az OOo-t addig használom, amíg txt-be kimentem a doksikat, ha valaki docban küldi. És itt erősen kiemelném és hangsúlyoznám a "szerintem"-et.
Szóval szerintem érdemes tájékozódni, mielőtt vitatkozni kezdünk.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
rdi
veterán
Nem akarok én különösebben vitatkozni, de ingyen semmi nincs az életben.
Nekem fönnt van a writer és a word is, és a word jobban tetszik.
Az ingyenes progikra a legjobb példa a FF hihetetlenül szar helyesírás ellenőrzője, aminek a kijavításához majdnem egy év kellett. (Igaz az meg nem az openoffice része volt).
Arról nem is beszélve, hogy az ingyenes fejlesztésű programok gyakran állnak le.
Igazából ma nincs is az openofficen kívül más értelmes alternatíva.Fej! Tor! Potroh!
-
bambano
titán
Nem akarom a szokásos flame-t gerjeszteni, de az, hogy az ms office me$$ze a legjobb irodai csomag, adhatna okot vitára.
Az ms formátumok meg azért működnek kvázi szabványként, mert nem tisztességes versenyben erőszakolják rá az emberekre. Elég pár embert megvenni az Apeh-ben, hogy csak windowson futtatható eszközökkel lehessen adót, járulékot bevallani és rögtön vesz az országban minden vállalkozó ms termékeket. Még jó, hogy az első bátortalan lépések megtörténtek ennek lebontására, bár a kézzelfogható eredményről még okkal lehetne vitatkozni.
Ha az iskola az életre készítene fel, akkor a diáknak a szövegszerkesztés alapjait tanítanák, nem azt, hogy az msoffice2k7-ben a file menüben milyen sorrendben gördülnek le a menüpontok. Ez biztosan nem az életre készít fel, ez egy ms vizsgára készít fel. Ha az iskolából az ms kiszorítja a többi rendszert, akkor soha nem lesz más szoftver az országban. Tehát az iskolában kell kezdeni, nem a vállalatoknál az idős munkatársak körében.
Az meg jogi képtelenség, hogy a gpl-es szoftverek most azért ingyenesek, hogy később a beetetés után pénzt lehessen kérni érte. A gpl nem engedi meg, hogy egy gpl-es program szabad felhasználásának lehetősége teljesen bezáruljon. Tehát bármikor kérhetsz pénzt a szabad szoftverért, de azt nem tudod megakadályozni, hogy közben más ugyanazt ingyen adja.
Én pl. nem ingyen dolgozom, én szolgáltatásért és hozzáadott értékért kérek pénzt. Hogy konyhanyelven fogalmazzak: ha egy autót egy kalapácsütéssel meg lehet javítani, akkor én adhatom ingyen az open source kalapácsot, de azért szedek pénzt, hogy tudtam, abban a konkrét autóban a konkrét hiba esetén hova kell ütni a kalapáccsal.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
rdi
veterán
válasz t72killer #12 üzenetére
Persze, hiszen a diákok ránevelése az ms officera a cég marketingjének a része. Ahogy az is,hogy az állami szférában minél többet használják.
És ez cég oldalról teljesen természetes dolog, más cégek is alkalmazzák a módszert.
Viszont most ha minden igaz törik a jég és lesznek majd szabad szoftverek is.Fej! Tor! Potroh!
-
t72killer
titán
Támogatás elvben van a M$ részéről, úgy tudom - persze olyan színvonalú sincs, mint ami ingyenesen a linuxokról elérhető. Az igazi supportnak akkor azt hívjuk, h kijönnek és felrakják a gépekre
Számok - igazad volt: tudtommal a campus 3éves időtartamra 5.2mrd Ft, az érintett diákok száma oktatókkal együtt max 450'000 fő, azaz 1 főre kb 4'000Ft ba kerül a frissítési lehetőség, miután kötelező, h egy legális verzió legyen korábbról, amiért persze jóval többet kérnek.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
rdi
veterán
válasz t72killer #10 üzenetére
Természetesen diákonként nem költenek ennyit. De ez nem is érdekes igazából. A fizetéssel elvileg semmit nem veszel, csak egyszeri (vagy többszörös) jogot az alkalmazásra.
Pedig az lenne az igazi, ha szoftvertámogatás is járna érte. Bár ha megveszel egy könyvet olvasni, ahhoz sem kapsz semmilyen szerzői támogatást.Fej! Tor! Potroh!
-
t72killer
titán
Tény, h az M$ office nagyon profi darab. De kérdem én: szükség van rá ált isk+gimis szinten? Sőt, szükség van rá az egyetemi szakok 80-90%-ában? nem.
Ergo a diákság 95%-ára feleslegesen elköltenek fejenként 40-50eFt-ot.
Mivel az átlagGizike M$ office-t tanult titkárnőképzőben, így a gazdaságban is ezt fogják alkalmazni, kivéve, ha a főnöknek van annyi esze, h nem ad ki 1-2 millát csak office-ért, és ráneveli a Gizikét, h OO-t használjon.
"sok program azért ingyenes, hogy "beetessék" a felhasználót, a későbbi immár fizetős programra" - még ha később fizetünk is a supportért (ld linuxos cégek - bár náluk szó sincs beetetésről, az elejétől tiszta, h az OS ingyen van, a supportért kell fizetni), el tudja dönteni az ember, h akarja-e.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
rdi
veterán
Nem ennyire egyszerű a helyzet. Az MS -et senki nem szereti, én sem, de azért adjuk meg a királynak ami a királyé, az ms office messze a legjobb irodai programcsomag.
Amikor még régebben egy - egy olcsóbb, esetleg open szoftwer fölvette volna a küzdelmet, rövidesen kiderült, hogy az ms formátumok kvázi szabványként működnek.
Arról nem is beszélve, hogy folyamatos fejlesztésébe nagyon sokat fektettek, a többi ilyen programcsomag meg egyszerűen elsorvadt.
Az iskola pedig leginkább az életre készít fel, ezért szerintem az ms térvesztésének először a gazdasági és államigazgatási szférában kellene csökkennie, és csak utána az iskolákban.
(Sokan meg azt mondják, hogy először az oktatásban kell változtatni)
Akik ezt mondják, azok egyszerűen ellenkampányt folytatnak. Amit szabad, csak sose felejtsük el, hogy sok program azért ingyenes, hogy "beetessék" a felhasználót, a későbbi immár fizetős programra.
Azt is célszerű lenne észrevenni, hogy pl. a Word szövegszerkesztő soha nem volt ingyenes, mégis le tudta gyűrni az összes többi hasonló programot.
Na most erre szokás mondani, hogy ez az ms nyomásgyakorló és monopolisztikus üzletpolitikájának az eredménye. Csakhogy a nyomásgyakorlás gondolom nem a 40 % lopott wordöt használót jelenti a monopolista viselkedés ellen pedig ott vannak a törvények. (Amivel élnek is az ellenfelek)
Az iskolákban amúgy tényleg az ingyenes és több munkaállomásra is telepíthető programoké a jövő, de ehhez először a közgondolkodást kell megváltoztatni. (Meg a gépeket)
Szóval régi háklim az, hogy amíg az oprendszereknek ingyeneseknek kellene lenniük, ugyanez a felhasználói programokra nem szükségszerűen igaz.
Hiszen Ti sem ingyen dolgoztok, vagy igen?Fej! Tor! Potroh!
-
Integra
titán
én nem is értem hogy egy ált és közép iskolába miért kell méregdrága ms szoftver...
minek?
ne az ms-t kell megtanulni, megtanulják azt úgyis otthon, hanem logikát, rendszert és használatot. fogalmazni, netezni, táblákat szerkeszteni meg nem csak ms alatt lehet...egy fecske nem csinál nyarat, viszont egy hülye százat csinál...
-
dabadab
titán
Apro terminologiai gikszer: a legtobb open source program is szerzoi jogi vedelem alatt all, a GPL es a hasonlo licenszek egesz konkretan erre a vedelemre epulnek.
DRM is theft
-
Dave™
nagyúr
Nem csupán a gazdaságos megoldás, de az ésszerű is. Már csak az a kérdés, mikor tudatosul ez a magyar oktatásban?
Új hozzászólás Aktív témák
- Asszociációs játék. :)
- Milyen TV-t vegyek?
- Nyaralás topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Milyen videókártyát?
- PlayStation 5
- Nintendo Switch 2, vagy amit akartok (találgatós topik most még)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest