Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• MaCS_70

félisten

válasz bambano #89 üzenetére

A pontosság kedvéért: nem hetvenöt, hanem csak hetven év a védelmi idő, a magyar törvény szerint:

31. § (1) A szerzői jogok a szerző életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben.

Ennek a jogosságán lehet vitatkozni, régebben rövidebb volt, nyilván súlyos lobbiérdekek alapján is emelhették.
    Szerintem nincs vele baj. Ha van egy értéktárgyam, azt örökölhetik a gyerekeim, akár örökre is a családban marad, eladható, bérbe adható, használatba vehető marad. Ha egy szellemi értéket hozok létre, az miért váljon ingyen mindenkié? Csak ezért mert nem materiális?
    Erről komoly viták folynak már a szerzői jog kezdetei óta, én úgy gondolom, hogy a kommunizmus szemlélete volt az, hogy a közösség szent érdeke szerint bármit el lehetett venni az egyéntől.

Ha valaki, valakik létrehoznak valamit, szerintem igenis rendelkezhessenek vele, részesülhessenek a gyümölcseiből, ha akarnak -- mások pedig ezzel ne élhessenek vissza.

A magyar szabályozás nagyon megengedő, aminek az ára a reprográfiai és üresadathordozó-díj, ami egy átalány, egy jogosultságot jelent. Ezért alacsony, de széles körben kell mentesülés nélkül fizetni. Biztosan van, aki számára nem "jön vissza" az összege, de ez szerintem azért nem jellemző, statisztikailag pont a társadalom jár jól vele, sokkal kevesebbet fizetünk ki rá, mint amennyibe az kerülne, ha kifizetnénk a vele fedezett szabad felhasználás (pl. zene-, filmLEtöltés, másolás jogdíját).
    Sajnos nagyon nem tökéletes a rendszer, számtalan helyen bele lehet kötni az elosztás rendszerébe, én sem értek vele egyet, meg kellene reformálni. De maga az elv szerintem rendben van.

Amúgy lassan negyed évszázados szerzői jogi területen (is) eltöltött jogi munkám során azt tapasztaltam, hogy sokszor pont azok tiltakoznak leghangosabban ellene, akik éppen nagyban élnek, sőt, visszaélnek vele. Itt, a Prohardveren sem egyszer fordult elő, hogy az egyik topicban valaki a díj ellen tiltakozott teli szájjal ordítva, miközben egy másikban arra panaszkodott, hogy valamelyik router/NAS/akármi nem bírja a több száz kapcsolatos torrentezést...

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Új hozzászólás Aktív témák