Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  válasz -Skylake- #170 üzenetére

  Csak a pontosság kedvéért, 4k60 téren jelenleg ez a helyzet:

  Böngészőből valóban proci kell többnyire a videókhoz. Per pillanat a Chrome vaapi-s buildje ami Chromeium-vaapi névre hallgat, csak az tudja gyorsítani a netes videókat hardverből Linux alatt. Az alap Chrome per pillanat nem hajlandó ezeknek a funkcióknak az átvételére, viszont a Firefox most indult el ezen az úton, amiből még akár lehet is valami.

  A 4k60 (vagy bármi más) HD videók lejátszóból történő hardveres lejátszása viszont megoldott és működik is, csak nem minden disztró teszi fel alapból a telepítés részeként az ehhez kellő vaapi / vdpau csomagokat.

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • pengwin

  addikt

  válasz -Skylake- #170 üzenetére

  Azért annyit helyesbítenék, hogy a 4K@60FPS videólejátszás és a játék kb. olyan rétegigények, mint az itteni linuxos szakik parancssoros eszközei.

  Igen, van probléma linuxon, és minden ilyen probléma kilő egy potenciális felhasználói réteget, de ezek közel sem olyan jelentősek, mint amilyennek te beállítod, na meg ezek a dolgok Windows-on sem problémamentesek.
  Az átlag felhasználónak igenis jó a linux mostani állapotában is desktop rendszernek.
  Mert az emberek döntő többsége nem fog sem 4K60FPS videót nézni, sem kompetitíven Starcraftozni, sem 30+ oldalas word dokumentumokat kezelni.

  Én használtam munkára is linuxot asztali gépként, mert egyszerűbb volt az asztali gépen linuxról VM-ezni, mint az i5-U-s laptopról, és tök jól kiváltotta a wint.
  Meg lehetett oldani a Skype for Business-t (Pidgin... a csevegő része még értelmesebben is működött, mint a rendes SfB), Office Online (bőven elég volt az irodai adminisztráció kompatibilitásának megoldásához), médialejátszó, Spotify, mezei Skype, Slack, Inkscape, git és fejlesztőkörnyezet pedig van Linuxra is.

  Na most az utóbbi három kivételével kb. ez az átlag felhasználó igénye: böngetés, médialejátszás és nagyon-nagyon alap Office.

  Édesanyám is használt pár hónapig, szükségmegoldásként Kubuntu 18.04-et, életében először. És tudott rajta mindent csinálni, amire a Windows-t használta, pedig a közoktatásban nagyon rá vannak kényszerítve a MS-os cuccokra.
  Ha nem MS Office formátumban követelnék Magyarországon a szakdolgozatokat, akkor nem megy vissza Windows-ra. Mert egy 20-30 oldalas Word doksihoz már kevés az Office Online.

  Szóval szerintem mindkét oldal nagyon túllihegi a témát: a linux főleg a marketing és a tőkeerős támogatók hiánya miatt nem terjed, valamint az emberek lustasága és igénytelensége miatt. A többség inkább tönkreteszi a szemét egy 5-6"-es kijelzőn, és a világ egyik legrosszabb beviteli eszközével(érintőkijelző...) szivatja magát nap mint nap. Ahogy az átlagos eszközhasználat egyre bugyutább szintre süllyed, úgy lesz egyre megfelelőbb a többségnek valamilyen korlátozott eszköz, korlátozott OS-sel. Nem véletlen indult el a MS is a butítás irányába a Win10-zel.

  [ Szerkesztve ]

  Üdv, pengwin

 • Jim Tonic

  nagyúr

  válasz -Skylake- #170 üzenetére

  Édesanyámnak az első gép, amit összeraktam (6-7 éve) , Linuxos volt (Mint). Az első gépe volt, első desktop oprendszerrel. Soha nem hívott, hogy akkor most mi van. Pedig mostanra már 60 felett van.
  Én pedig annyit csináltam, hogy végigkattogtattam az installt.

  Az a baj, hogy rohadt rég nem láttál Linuxot, ezzel már le is buktattalak párszor, mégis minden topikban beleállsz. Igazi troll vagy.

  Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés