Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
"Vagy nezd meg a pengot, ami mogott ugyan akkora gazdasag volt, mint a forint mogott, mikor lecsereltek, megis az elobbi szarra ment."
A pengő hiperinflációja kormányzati beavatkozás következménye volt.
Az inflációt részben a gazdaság, részben a kormányzat generálja.
A kormányzat költségvetési hiányának és az ország fizetőeszközében felvett hitelek elértéktelenítésének legegyszerűbb módja, a fizetőeszköz elértéktelenítése.
Ezt tette meg a kormányzat a második VH végén, de a rendszerváltás után az Antall kormányzat is inflációt gerjesztett.
A kormányzat nyomás gyakorol azon pénzintézményre, amelyik felelős a pénz gyártásáért. Legyártat új fizetőeszközt, ami nem cseredarab az elhasznált bankjegyek cseréjéhez.
A gazdaság teljesítménye változatlan vagy csökkenő, mégis több pénz van forgalomban, értéktelenedik a pénz.A gazdaság okozta inflációt egyszerűbb értelmezni.
Ha egy nagyon fontos alapanyag ára növekszik, akkor mindennek növekszik az ára, ami hozzá kapcsolódik.
Ma az üzemanyag árak emelkednek. Minden termékben van szállítással hozzáadott többlet költség. Ez a költség, nem azonnal, de megjelenik az eladási árakban. Emelkednek az árak. Szinte mindennek emelkedik az ára. Ez önmagában is infláció.A kormányzat ebbe a folyamatba beavatkozik, ha akar. Általában akar. És azt mondja engedek az üzemanyag ár adórészéből.Ha százalékban van meghatározva az adó tartalom, akkor lehet látszat intézkedés. Úgy csökkenti a százalékot, hogy összességben emelkedjen a bevétele. Vagy valóban kevesebb bevételt szerez és hatékonyan csökkenti az üzemanyag árakat.
Ha fix érték az adótartalom, akkor sokkal jobban átlátható az adócsökkentés mértéke és hatása.A bányászott coinok egyik legnagyobb hazugsága, hogy nem inflálódik a coin. A magyarázat szerint azért nem, mert nem növekszik a coinok száma, az eredetileg "tervezett" mennyiséghez képest. A kormányzat nem tud több pénzt gyártatni.
Azt felejtik el hozzá tenni, hogy az üzemanyag áremelkedés ugyan úgy inflálja bányászott pénzeket.A ma használatos, fizikai változatban is meglévő fizetőeszközök esetében három dolog alapozza meg a pénz értékét. 1. A bizalom. 2. A gazdasági teljesítmény. 3 Kormányzati pénzpolitika.
A kriptópénzek esetében csak a bizalom és annak befolyásolása határozza meg coinok értékét.
Ha valaki bedobja, hogy a Föld coint nem fogad el fizetőeszközként, a naprendszer coint viszont igen, mert az lesz a hivatalos fizetőeszköz a Jupiteren és a Szaturnuszon. Ekkor tud drágán eladni és olcsón vásárolni.
Két hónap múlva benyögi, mégiscsak jó a Föld coin, Ekkor fizikailag létező pénzre tudja konvertálni a virtuális nyereségét.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
veterán
Az aranyfedezet egy marhaság. Amikor létezett, akkor sem működött valójában (beváltási paradoxonra keress rá!). A hiperinfláció oka a háborús hiánygazdaság miatti vágtató inflációra adott kereskedői-társadalmi reakció. Ilyenkor minden esetben csak az új pénz bevezetése a gyógyír, semmi más.
És ja, ha rommá bombáznak egy országot, akkor praktikusan megsemmisül a pénz mögötti gazdaság. De ez azért nem egy tipikus helyzet.
[ Szerkesztve ]
-
dabadab
titán
Mondjuk a briteknek csak 15%-ot zuhant par mrd dollar raforditassal. Pedig a gazdasag ugyan az maradt mogotte.
Itt a black wednesdayre gondolsz?
Ott annyi történt, hogy a font a központi bank által mesterségesen magasan tartott árfolyama visszament az angol gazdasági fundamentumok által indokolt árfolyamra, ami szerintem elég jól mutatja, hogy bár lehet a valuták árfolyamát manipulálni, de leginkább csak rövid távon és ez rengeteg pénzbe kerül.
De ha megnezed jopar orszag valutajat erintette a 2008-as valsag.
Ahogy a gazdaságukat is, ugye.
Vagy nezd meg a pengot, ami mogott ugyan akkora gazdasag volt, mint a forint mogott, mikor lecsereltek, megis az elobbi szarra ment.
Aminek ugye a háttere az, hogy az egy másik pénzrendszer volt még: az újonnan bevezetett forintnak konkrétan aranyfedezete is volt, míg a pengőnek a végén már abszolút semmilyen fedezete sem.
DRM is theft
-
C64
őstag
Az értéket a hozzáadott fiat adja. Fiatért veszel cryptot. Ha kivonod a tőkét, csökken az értéke. Okoskák, ha több az eladó mint a vevő akkor mi lesz? A luna sajnos sérülékeny volt és ezt kihasználva az emberek pénze a nagytőkések zsebébe vándorolt, de semmiképpen sem párolgott el.
[ Szerkesztve ]
Yᵒᵘ Oᶰˡʸ Lᶤᵛᵉ Oᶰᶜᵉ
-
Cassi
őstag
Az értékvesztés az értékvesztés, mindegy, mibe számolod át. A LUNA gyors összeomlása egy komoly figyelmeztetés mindenkinek, mert eddig kevesen láttak élőben olyat, hogy valami órák alatt elveszítse a 99+%-át. A kriptopénzek stabilitása egy fekete lyuk, senki sem tudja megjósolni a dinamikájukat.
-
Reggie0
félisten
Mondjuk a briteknek csak 15%-ot zuhant par mrd dollar raforditassal. Pedig a gazdasag ugyan az maradt mogotte.
De ha megnezed jopar orszag valutajat erintette a 2008-as valsag.
Vagy nezd meg a pengot, ami mogott ugyan akkora gazdasag volt, mint a forint mogott, mikor lecsereltek, megis az elobbi szarra ment.
A gazdasag, mint fedezetre is csak annyi igaz, hogy addig nincs baj, amig nincs baj.
[ Szerkesztve ]
-
Noukoum
veterán
válasz SenorGrande #4 üzenetére
Pontosan, felesleges környezetszennyezés az egész.
„Kettős úton halad az emberi élet: Egyik a gyakorlat, másik az elmélet. ”
-
dabadab
titán
Mindkettő fenntartásához iszonyatos mennyiségű áramra és hardverre van szükség ezt akartam sugallni.
Ami tényszerűen nem igaz. Egy tőzsde nem különösebben enerigaéhes.
Én a hedge fundokra gondoltam elsősorban akik többnyire big-data, machine learning segítségével kereskedik le az alphákat
Amire te gondoltál, azok a HFT-vel foglalkozó cégek, amik nem feltétlenül hedge fundok (és nem mindegyik hedge fundnál van HFT) és azok se fogyasztanak nagyon sok áramot, ugyanis ott a reakcióidő számít, azon meg a masszív párhuzamosítás (ami igazán sok energiát tud enni) sokat nem javít.
DRM is theft
-
shaddam
aktív tag
Szegény kriptotesik. Remélem ugrás előtt kinyitják az ablakot
RájzenHét 1700|GTX 1060 #TeamZsarnokgyík #Internetesvérpistike Retro multis mókák---> http://szondi.ninja
-
Rage47
veterán
Pedig pont a boomer ismerőseim mozdultak rá a témára és tolták ezerrel. Ezt láttam a piramisjátékoknál is anno náluk
-
gabor7th
addikt
Most egyébként egyáltalán nemcsak a szokásos dolgok miatt zuhannak a kriptók, hanem azért, mert rengeteg ország beszél arról, hogy betiltja/ vagy úgy szabályozza/ csinál sajátot és betiltja a többit, hogy amit a kripto előnyeinek tartanak megszünnek.
A számítástechnika új negatív trendjei: ujtechkor.blog.hu
-
nihill
őstag
Ez a 80-szorozás ez jól gondolom, hogy utólag derült ki hogy végülis így lett?
Mint ahogy az UST-be rakott milliárdokról is utólag derült ki, hogy sehol nincsenek.
Aki az elsőben benne volt az pénzügyi zseni, aki a másodikban az pénzügyi analfabéta.
LOL
Na ugyanígy a múlt heti lottószámokat is simán meg tudom mondani. Zseni-e vagyok? -
Vektast
aktív tag
Na végre a sok pénzügyi analfabéta boomernek jut egykis morzsa amin csámcsoghat amíg elmennek mellettük a 80szorozásos (ez is a luna volt , csak azt nem írták meg) lehetőségek. Kellemes csámcsogást!
#dehátnincsmögöttesemmi since 2009
#énmindenhezisértekéselismondom[ Szerkesztve ]
A nehéz idők erős embereket formálnak. Az erős emberek jó időket hoznak el. A jó idők gyenge embereket formálnak. A gyenge emberek nehéz időket hoznak el.
-
BoC1ka
senior tag
Anélkül, hogy kijavítanál és derogálóan írsz nem leszel okosabb. Mindkettő fenntartásához iszonyatos mennyiségű áramra és hardverre van szükség ezt akartam sugallni.
Én a hedge fundokra gondoltam elsősorban akik többnyire big-data, machine learning segítségével kereskedik le az alphákat. Oda kell számítási kapacitás ugyancsak, és bődületes pénzeket elköltenek hogy 1 ms-al hamarabb kapjanak adatot, vagy hogy a legstabilabb rendszerük legyen.
Persze hogy tudom, nem is működik ugyanabban a formájában mint 1850-ben.
Vulgárisan fogalmaztam a dollárteremtéssel, hozamra gondoltam, a lefölözésnél pedig arbitrázsra és spekulációra gondoltam.
Csak arra akartam célozni, hogy az egyiket elfogadjuk, de a kripto-t nem akarjuk elfogadni.
[ Szerkesztve ]
YNWA
-
borg25
senior tag
Befektetésre is.
Ne olyan pénzzel kereskedj, amiből holnap kenyeret akarsz venni, vagy 2 hónap múlva kell majd a nyaralásra.
Persze megteheted, de akkor 2 hónap múlva teljesen mindegy hogy nyerőben, vagy bukóban áll a részvényed el kell adnod. Igaz, erre lett volna a stop lost, hogy már eleve ne menj olyan mélyen bukóba. De akkor tudsz vele jól kereskedni, ha sok van, nem szorít ha ebben a hónapban rossz lóra teszel.#21 Running :
Diverzifikálásnál inkább 30%-ot szoktak ajánlani, meg különböző területeket. Ha esetleg a részvénnyel együtt a teljes iparág szakadna, akkor se essél kétségbe, mert viszont lesz olyan iparág, ami felfutóban lesz. Jó példa erre, hogy Covid előtt a pénzed szétoszthattad 40 hotel, nyaralásszervező közt is, aztán mégis mindnél egyszerre ütött be a crach, valójában a diverzifikálás látszólagos lett volna. -
Reggie0
félisten
-
SenorGrande
senior tag
Melyik szavam metaadatai tartalmaztak bármit a tőzsdével kapcsolatban?
Bár szerintem a tőzsde energiafelhasználása sehol nincs a bányászat energiafelhasználásához képest.[ Szerkesztve ]
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – (Kérjük ennél a vonalnál levágni!)
-
dabadab
titán
Gondolom a tőzsdét is ideveszed mint iszonyatos mennyiségű áramot és számítási kapacitást igénylő folyamat termelni a dollárt. Értéket nem teremt a kereskedéssel, csak lefölöz.
Hogyan mondd el, hogy nem érted, hogy mire jó a tőzsde, anélkül, hogy elmondanád, hogy nem érted, hogy mire jó a tőzsde.
DRM is theft
-
dtracer
tag
A részvény egy nagyon speciális hitelnek is felfogható, amit sokszor soha nem kell visszafizetni, viszont a részvényes cserébe kaphat osztalékot a nyereségből, vagy akár felügyeleti jogot is. Más kérdés, hogy az árfolyamingadozást ki lehet használni spekulációra is. A tőzsde pedig egy piac, azzal a szolgáltatással, hogy kereskedhetsz ezekkel a részvényekkel.
-
veterán
Rengeteg kisebb befektető veszítette el minden megtakarítását.
Itt van a gond. Elcsépelt, de csak olyan pénzt tegyél bele, amit nem sajnálsz, ha elveszik.
[ Szerkesztve ]
Okoskütyük ---> https://hardverapro.hu/apro/wifi_es_zigbee_okoseszkozok/hsz_1-50.html
-
dtracer
tag
Meglepően sokan nem látják, hogy ez egy modern piramisjáték, ahol a korábban beszállók nyereségét a később beszállók finanszírozzák.
-
BoC1ka
senior tag
Gondolom a tőzsdét is ideveszed mint iszonyatos mennyiségű áramot és számítási kapacitást igénylő folyamat termelni a dollárt. Értéket nem teremt a kereskedéssel, csak lefölöz. Az miért jobb?
Más:
Aki ilyet le mer írni:
"Ugyanezt a logikát folytatják a jegybankok a saját valutájukkal egy rugalmas monetáris politika keretén belül, csak lassabban, centralizáltan és kevésbé hatékonyan."
Arra egy forintot ne bízz rá...[ Szerkesztve ]
YNWA
-
Running
tag
Ne legyen illúzióink, azok buktak a legtöbbet, akik gyorsan nagy pénzt akartak keresni. Ez probléma? Nem. Ugyanakkor minden kockázatos befektetés igényel némi tartást. Senkinek nem tettek pisztolyt a fejéhez, hogy kötelező belefomozni mert ez most csudajó lesz.
Azt szokták mondani, hogy a portfólió 80%-át érdemes eth-ba és btc tartani és a maradék mehet a kockázatos coin-okba. Persze ezzel nincs meg másnapra a 10x, ezért fomoznak az emberek össze-vissza minden szarba, aztán megy a sírás, hogy jaj elveszett a kis pénzecske.
Befektetés-felelősség-kockázatvállalási stratégia.
Nem vagyok nagyokos, nekem is van csomó szar coin-ba szétszórva pénz, de úgy tekintek rá, mint a lottóra, vagy bejön, vagy nem.
Azért azt se felejtsük el, hogy a nagyok szeretnek játszani a kripto piaccal. Valakinek nem volt szimpatikus a cég. Ameddig kicsi a piac, addig gyakorlatilag azt csinálnak, amit akarnak. -
válasz Andreaspasco #14 üzenetére
Több kérdés is felmerült bennem olvasás közben, a legfontosabb az, hogy ha (alig egy éve) ilyen meggyőződéssel tudott valaki írni arról, hogy ez milyen jó, akkor egy ilyen precedens után lehet-e még hinni a "cryptofalkának" LOL? Ahogy nézem az egész oldal semmivel sem több egy közepesen paranoiás, mostani "mindent előfizetésért adunk" hullámot meglovagoló klubnál, ahol ők bármit csinálnak így kb. csak nyerhetnek, ha tippelni kéne gondolom a klubtagok még ráadásul reflinket is kapnak mindenhez Szóval jó írás, csak minek.
"ez a mechanizmus garantálja az UST stabilitását." röhögtem egy jót
"Ugyanezt a logikát folytatják a jegybankok a saját valutájukkal egy rugalmas monetáris politika keretén belül, csak lassabban, centralizáltan és kevésbé hatékonyan." szokásos #szemétbankok BS kriptonisztánból...
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
azbest
félisten
" egyetlen hónap alatt 800 milliárd dollár párolgott el"
Nem párolgott az el, hanem sosem volt. Valódi pénzben annyit ér, amennyiért ténylegesen eladták. Ha még nem adták el, akkor akár több is lehet később, de akár 0 is.
-
Andreaspasco
tag
Itt elolvashatod hogyan működik. Volna.
Ez nem USD hez kötött hanem algoritmusok szerint a Lunahoz.[https://cryptofalka.hu/ismerd-meg-a-stabilcoinok-uj-generaciojat-mi-a-terra-luna/]
-
dabadab
titán
4 milliárd dollár amúgy meg vicc kategória. Még a magyar GDP is ennek soksorosa és látjuk, hogy a forint is mennyire "stabil". Akkor most ettől a 4 milliárd dollártól mit vártak amúgy?
vs
Számomra az a félelmetes, hogy mennyire nem értik a pénz működését
A stablecoin kb. egy váltó, ahol a kibocsátó kötelezi magát arra, hogy a coint bármikor beváltja 1:1 arányban arra a valutára, amihez hozzá van kötve (tipikusan USD-re). Ennek megfelelően nem az az érdekes, hogy egyes országoknak mekkora a GDP-je, hanem az, hogy mennyi ilyen coin van forgalomban.
DRM is theft
-
nihill
őstag
Lehet egyszer majd eljön az az idő is, amikor a népek elgondolkodnak, vajon milyen kapcsolat van aközött hogy a bányászok lambót vesznek (vagy bármi drága dolgot, értelemszerűen), meg hetekre elmennek a tengerpartra nyaralni, a zemberek meg egyszer csak nem tudják kivenni a coinba rakott pénzüket. Ja hogy ilyenekre megy el a coinba rakott pénz, és igazából nincs is mit/honnan kivenni? Úgy mégis vajon kinek a pénze áll egy, a bányász számára már megtérült rigben? Hmmmm... És tornacsarnoknyi "megtérült" bányásztelepek vannak... Dehát én csak károgok, épp lenn van a BTC, most kell tolni bele a pénzt, #évvégére100Klesz
-
Ha jól értem, pont nem USD volt emögött, hanem a Luna nevű másik crypto. Ettől még simán
ráhazudhattákrámondhatták hogy stable - ismételjük: stable - coinGondolom a többi sztéböl nagy része is így működik, de amúgy ha egy trust me I'm a nonprofit crypto organisation azt mondja, hogy USD van mögötte, szerintem az se jelent semmit, csak hogy eddig szerencséjük volt és ennek ellenére nem borultak be.
"A jelentések szerint a kisebb befektetők közül nagyon sokan az összes megtakarításukat elveszítették az utóbbi időben, és a kriptopiaccal szemben örökre eltűnt a bizalmuk." - helyes. Kár hogy nem fognak ebből tanulni.
[ Szerkesztve ]
"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"
-
Slack
tag
Számomra az a félelmetes, hogy mennyire nem értik a pénz működését. A valuták értékét és stabilitását pont az adja, hogy van mögöttük egy vagy több ország, azaz egy vagy több gazdaság.
Ezzel szemben mi van az ilyen coin -ok mögött?4 milliárd dollár amúgy meg vicc kategória. Még a magyar GDP is ennek soksorosa és látjuk, hogy a forint is mennyire "stabil". Akkor most ettől a 4 milliárd dollártól mit vártak amúgy?
-
Cassi
őstag
A pandémia kezdetén, 2020 elején a bitcoin kb. 10e dollár volt, most egy hosszabb eső szakasz végén lement 30e dollárra. 3x nyereség két év alatt nem rossz, egy befektetőt meg nem érdekel semmi más.
-
McClane
aktív tag
Teljesen egyetértek veled!
-
dokanin
aktív tag
Én meg azt nem értem, hogyha ez a coin a dollárhoz van kötve, akkor mi értelme befektetésként gondolni rá? Mert akkor ezerszer biztonságosabb valóban dollárt venni.
Egyedül annyi értelmét látnám, hogy egy dollárhoz kötött coin jobban működhetne valódi pénzként, mert nem ugrálna az árfolyama. -
SenorGrande
senior tag
Nem értem én ezt boomer fejjel. Biztos le leszek hurrogva, de iszonyatos mennyiségű áramot és számítási kapacitást használunk el arra, hogy létrehozzunk... mit is? Semmit?
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – (Kérjük ennél a vonalnál levágni!)
-
wolfman
veterán
Bár csak közvetetten kapcsolódik, de muris, hogy az emberek nem nagyon akarják elfogadni, hogy az általuk árult VGA-t már nem igazán tudják a korábbi árakon eladni. Próbálkoznak serényen, de előbb utóbb kénytelenek lesznek engedni. Most akarok venni egy isminek GTX970-et, amit már sokadik alkalommal lehet 50eFt-ért kifogni dobozzal, mindennel. Azért mellette még vannak 70-80eFt-os ajánlatok. GTX 1060 ugyan ez. Már volt abból is 55-60eFt körül pár (6gb-os), de 85e még mindig jellemzőbb.
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
törölt tag
"A hatóságok sok régióban régóta figyelmeztetik a befektetőket, hogy akár minden megtakarításukat elveszíthetik, ha kriptopénzekbe és hasonló digitális megoldásokba fektetnek"
Nem tudom, ezért nem kell mondjuk mindet ilyenbe fektetni? Amúgy lehet helye az ezekkel való spekulációnak, elvégre az új OLED tévé, új SUV, kinek mi, nem veszi meg magát.
[ Szerkesztve ]
-
kisharsany
tag
Annyira szomorú... ja nem.
Új hozzászólás Aktív témák
- BestBuy topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PlayStation 5
- Szó szerint táptitán az FSP legfrissebb üdvöskéje
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Revolut
- Adatmentés - HDD - SSD - Flash
- Gaming notebook topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- AMD RADEON RX 6700 XT PowerColor Red Devil
- Új Lenovo ThinkPad P16s Workstation Érintős LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6850U 32/1TB 680M 4GB FHD+
- Bontatlan Lenovo ThinkPad P16s Workstation LAPTOP -50% 16" Ryzen 7 PRO 6825U 16/512 RADEON 680M FHD+
- MSI RTX 3060 Ti VENTUS 2X OCV1 LHR
- Razer Blackshark v2 Pro Wireless White
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest