4 milliárd dollárral sem tudták megmenteni az egyik legnagyobb stablecoint

A TerraUSD mögött álló szervezet nagyjából 4 milliárd dollárnyi tartalékot költött a stabilizálási célokra, sikertelenül. Rengeteg kisebb befektető veszítette el minden megtakarítását.

A hatóságok sok régióban régóta figyelmeztetik a befektetőket, hogy akár minden megtakarításukat elveszíthetik, ha kriptopénzekbe és hasonló digitális megoldásokba fektetnek – a piacot sokan csak tapasztalt szakmabelieknek ajánlják, ott is megkötésekkel (a portfóliónak csak kisebb része lehet kriptoeszközben, stb.).

Az EU és a többi kritikus figyelmeztetésére volt példa a TerraUSD összeomlása is, amelyről azóta folyamatosan derülnek ki részletek. Fény derült rá például, hogy a TerraUSD mögött álló szervezet komoly tartalékokat költött el azért, hogy védje a stablecoint, amely végül elveszítette a dollárhoz kötöttségét, és teljesen összeomlott. Ez a teljes kriptopiacot lejtőre vitte, a szektorból egyetlen hónap alatt 800 milliárd dollár párolgott el, ennek hatására pedig az USA törvényhozói is magasabb fokozatba kapcsoltak, de a globális kriptohatóság is összeállhat lassan.


[+]

A TerraUSD árát egyébként a szingapúri nonprofit Luna Foundation Guardnak kellett volna fenntartani, erre a célra komoly kriptotartalékokat képzett, többek között 80 ezernél is több bitcoinnal rendelkezett. Május elején úgy 4 milliárd dollár értékű volt a tartalék. A cég végül bevallotta, hogy ennek nagyját elköltötték, de így sem tudtak segíteni a TerraUSD-n, az összeomlott. A cégnek már 90 millió dollárja sem maradt, ezt a kevés összeget a kisebb tulajdonosok kompenzálására költik majd, de még nem tudják, hogyan.

42 milliárd dollár mínusz egy hét alatt, egyetlen stablecoinból, elpárolgott megtakarításokkal

A TerraUSD és a kapcsolódó luna token tulajdonosai egyetlen hét alatt összesen 42 milliárd dollárt veszítettek el az Elliptic blockchain-elemző becslései szerint.


[+]

A történtek hatására pénzügyi szervezetek, politikusok is sürgetni kezdték a stablecoinokkal és egyéb kriptomegoldásokkal kapcsolatos szabályozásokat, sok nagy szervezet szerint ezek ugyanis súlyos veszélyt jelenthetnek a pénzügyi rendszerre és annak stabilitására.

A jelentések szerint a kisebb befektetők közül nagyon sokan az összes megtakarításukat elveszítették az utóbbi időben, és a kriptopiaccal szemben örökre eltűnt a bizalmuk.

Azóta történt

Előzmények