Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dany007

veterán

válasz Tidus #20 üzenetére

Igen, de ezalatt azt értettem, hogy nem kell a 100-as tévét 50 centiről / 1 méterről nézni :)

• Dany007

veterán

válasz Tidus #17 üzenetére

Nemigazán értem mért ne lehetne nézni? Fókuszálni a kijelzőre fókuszálsz, nem a benne lévő tárgyakra, házakra, autókra. Teljesen jó lenne.
    Érdekes amúgy, hogy 2-3 méterről nem lenne nézhető a 2-3 méteres tévé. De a 30 méteres imax meg teljesen jó 10-15 méterről... :U (persze ide tehetsz tetszőleges multiplex mozit is, csak azoknak nem tudom a méreteit :D )

A 42-es tévénél a 1,5 persze hogy nem jó, mert már látod a pixeleket. De amúgy az ajánlott nézőtávolság 42-es tévénél 1080p esetében 1,63m. Illetve ez a minimum. Ilyen távolságban jön ki a legjobban a képélesség illetve a 1080p felbontása.
    Én most a 42-es-t nézem 2,5m-ről. Teljesen jó. De felőlem lehetne akár 55-ös 60-as is. Csak ott már tuti látnám a képpontokat. Az meg mocskosul zavarna.

szerk.: természetesen a képátlót és a nézőtávot is úgy kell kiválasztani, hogy kényelmes legyen a szemnek. De ha a felbontás már nem akadály, akkor teljesen fölösleges megvenni egy 50 colos tévét és 5 méterre ülni tőle, mint megvenni egy 42-est és 2-3 méterről nézni csak. Ugye minél távolabb ülsz a tévétől a tévé látszólagos mérete úgy csökken.
    Tehát ha mondjuk - hasra ütve - egy 42-es tévét te 4-5 méterről nézel, akkor ugyan azt a hatást éred el mintha egy 32-est mondjuk 2 méterről néznél. (szintén hasra ütött értékek)

Én látom értelmét annak, hogy azért mert nagyobb a tévé pár centivel máris métereket kelljen hátrébb menni miatt. Ennek most is csak azért van értelme, mivel a felbontás nem elegendő ahhoz, hogy közelebb ülj.
    Elég csak megnézni, hogy a szem számára élesnek minősülő 72ppi-s felbontást egy full HD 1080p-s kép ~66cm-es szélességben adja.
    Egy 42-47 colos tévé 1080p-ben már csak 42-43ppi! Ami azért nem mindegy! Ezért ajánlott 2-3 méterről nézni ezeket a tévéket, nem pedig azért, mert a szemed nem bírna fókuszálni rá.

[ Szerkesztve ]

• Dany007

veterán

válasz erdoke #10 üzenetére

Így van. lehet látni azt a bizonyos különbséget csak megfelelő távolságról kell nézni.
    4k-val már lehetne tévézni mondjuk 2 méterről egy 2 méteres kijelzőn. Még akkor is kristálytiszta éles képet kapnánk.
    Egy mai ~ 42-47 colos kijelző esetében 1920-ban már 1,5 méterről lehet látni a pixeleket. Persze azt nem is kell ilyen közelről nézni.

De mondjuk 2-3 méteres szélességnél már nincs értelme 5-6 méterre ülni a kijelzőtől mert elveszti az értelmét a nagy méret. Azt is lehetne 2-3 méterről nézni úgy, hogy a perspektivikus látás jórészét befedje. Az lenne az igazi moziélmény.

Új hozzászólás Aktív témák