- Felháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasni
- A luxusmárkáknak kell a bitcoin, az USA jegybankjának nem
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről
- Nagy áttörés jön a napelemek piacán, nem kell annyi hely a paneleknek
- Belenyúlt az USA az Epic Games igazgatótanácsába, nyomoz az NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy adott egy játék, amellyel lehet hálózatban játszani, de csak helyi LAN csatlakozást engedélyez. Mivel mindkettőnk oldalán router osztja a hálózatot, így a lokális ip cím vagy a router által kiosztott vagy pedig a külső cím. Létezik olyan szoftveres vagy hardveres (routeren beállítandó) megoldás, amivel közvetlenül szólítható meg a másik fél eszköze? (Stardew Valley c. játék, unokaöcsémnek eredeti steames, nekem virágbolti gog verzió).
Üdv és köszi
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
krypton, Hulk24: Keep practicing! Ahogy az angol mondaná
El nem lehet rontani semmit (dehogynem, de az másodlagos ), szóval kísérletezgetni kell, végső esetben, de tényleg csak utoljára, nehogy hamar megoldódjon a dolog, el kell olvasni a telepítési leírást
Én magam is csak lelkes amatőr vagyok egyébként...Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Hogy ez az oldal mennyire jó, nem is ismertem eddig. Pont ilyesmire van szüksége a magamfajtára, aki különösebb informatikai képzettség nélkül inkább kísérletező üzemmódban igyekszik a dolgok végére járni... Szuper
Fix By YourselfMás. Az alaplapi hálókártya gondom megoldódott. Nem kellett router, csak mielőtt elmentem volna venni egyet szombat délelőtt, kipróbáltam. Átdugtam és TADAM! Persze nem a GB oldaláról letöltött driverrel, hanem az utolsó Realtek oldaláról származóval telepítettem. S lőn
Megint más. Azt javasolta egy barátom, akivel hálóban voltunk, hogy most kettőnk internet csatlakozásával vpn-t alakíthatnánk ki, hogy az egymás közötti kommunikációt megkönnyítsük. Igazából feleslegesnek érzem, mivel így sem esik nehezünkre, de tudom, ez neki kihívás, ezért belemegyek Szóval azt mondta, hogy nem mindegy, milyen routert vesz az ember, mert támogatnia kell a vpn-t. Azt hittem, ez alapvető funkció egy útválasztónál, de ezek szerint nem. A <10k kategóriában van ilyen eszköz, ami megbízható, ajánlható? Max. 3 gép lesz itthon, nyomtató nincs, tehát egy 4 portos eszköz is elég.
-
looser
addikt
Nagyon örülök, hogy megoldódott!
Tally nyomtatók rendkívül megbízhatóak, régi név a szakmában (Mannesmann Tally volt, ha jól emlékszem). Ilyen tűs nyomtatókat akartam a pénzügyre, de 500k körül alakult, aminek az Epsonos megfelelője 150k-ból kijött, ezért a vezetőség a mellett döntött. Igazából azok is beváltak. Szóval tényleg jó nyomtató lehet!
A kérdésedre visszatérve, amit régebben írtam, nézd meg (dhcp vagy manuális, mert mindenképpen dhcp-re kellene állítani).
Hajrá!Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz krypton #6091 üzenetére
A két gép között crosslink kábel van?
Itt van egy rövid leírás angolul...Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz grabber #6088 üzenetére
Ilyesfajta erőforrás-elosztó rendszert (sw, hw) nem ismerek, egyedül a KVM switch ilyen, de az másra jó (egy bill, egér, monitor több géphez). A fürtök is hasonlóképpen működnek, ahol egy szoftver osztja ki a feladatokat a processzorok között, kezeli a háttértárakat, memóriát, lehet, hogy desktop szinten is létezik ilyesmi, sajnos nem tudom. De egyébként kérdezz bátran, hol tartasz éppen, mit látsz/tapasztalsz, s kitaláljuk, mi lehet a hiba.
-
looser
addikt
válasz krypton #6087 üzenetére
Akkor odáig ok, hogy a két hálókártyát (a főgép másodikját (az elsőre ugye megy a net közvetlenül) és a másik gép egy hálókártyáját kell beállítani. Jobb klatty az asztalon, a hálózati helyeken (vagy vezérlőpult->hálózati kapcsolatok), majd ott kiválasztod a megfelelő hálókártyát, s azon is jobb klatty, tulajdonságok. Ott kiválasztod a tcp/ip protokollt. Azon is tulajdonságok, majd válaszd automatikus helyet az alatta lévő választókarikát (A következő IP....), s ott írd be ezt: 192 168 0 1 (a négy rubrikába). Ezután az alhálózati maszkhoz: 255 255 255 0
DNS-t és WINS-t nem kell megadni, ahogy a másik gépen sem, ott viszont az ip címhez írd ezt: 192 168 0 2 (alh. maszk ugyanaz).Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz grabber #6084 üzenetére
Az előzőekben leírtaknak nálad is működniük kellene. Külső eszköz (egy router) segítségével még egyszerűbb a dolog (pld. nem kell futnia a főgépnek, amiről most osztod az internetet). A második kérdésed elsőre kibillentett, de már értem
Szóval sok programra igaz, hogy elfut máshonnan indítva is, de azzal számolni kell, hogy azon a gépen, ahova eredetileg telepítetted a játékot, ott az bejegyzéseket végzett (registry, common files, system32), amit értelemszerűen majd az őt futtató gép megfelelő helyein fog keresni, tehát nem biztos, hogy elindul. Legegyszerűbb példa: regisztrálod a kulcsoddal a játékot, amit az a registrybe bejegyez, de az xp ugye nem fog hozzáférni a vista regadatbázisához. A sebesség pedig függ majd a két gépet összekötő kábel minőségétől is, mivel egy új, gyors merevlemez akár másodpercenkénti 20-40 MB-ot is képes másolni, mozgatni, írni, olvasni, addig az utp kábel korlátja lesz a kapcsolatnak. Ezen két darab gigabit ethernet kártya segít a két gépben (újonnan már szinte mindegyik kártya támogatja ezt az adatátviteli módot), s ennek az elméleti sebessége már 125 MB másodpercenként, ami jó darabig elég lesz...Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz krypton #6083 üzenetére
Egy külső aktív egység (router) nélkül, elméletben a következőképpen: az egyik hálózati kártya kapja az internetet. A másik kártyát összekötöd a második számnítógép egy szem hálókártyájával egy utp keresztkábel (crosslink) segítségével. Ezután az első gépen elindítod a hálózat beállítása varázslót (xp, de talán vista alatt is ez a neve, már w95-től kezdődően), majd közvetlen kapcsolat, kiválasztod azt a kapcsolatot, amivel csatlakozni szoktál a netre (pld. Matáv vagy ilyesmi a neve), megadod a géped nevét, munkacsoport nevét (bármi, az MSHOME is tökéletes), fájl-nyomtatómegosztás ahogy tetszik, majd tovább. Ezután elszöszmötöl egy darabig.
A második gépen ezután szintén ezzel a varázslóval, de immáron a második pontot választva kell haladni (ez a számítógép helyi átjárón...stb.).
Elméletileg így működik. HajráMindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Na, akkor előrébb vagyunk, nem tudtam, hogy van routered A routernek ugye van egy saját konfigurációs felülete (általában 192.168.1.1 címen), ahol megadhatod azokat a gépeket (ip tartományt), amelyeket kiengedsz a netre vagy egyéb (hálózatos) szolgáltatásokat engedélyezel nekik. Ha a nyomtatónak van dhcp funkciója, akkor a router neki is ki fog osztani egyet, akkor lehet gond (ilyenbe már belefutottam a cégüknél), hogy hozzánkcsaptak egy új csapatot akik hozták magukkal a számítógépeiket, nyomtatóikat. A nyomtatók szépen manuális konfiggal be voltak állítgatva az előző munkahely rendszerébe. Azokat csak ki kellett venni és dhcp-re átállítani. De volt egy, amelyen semmilyen felület (webes konfig vagy a kijelző) nem volt elérhető (talán a te nyomtatód ilyen), annál a törlés gombot kellett nyomvatartani 10mp-ig miközben mási kkézel bekapcsolod a nyomtatót, így minden alapra állt vissza (a háló pld. dhcp-re). Ez egy HP asztali netes printer volt, de lehet, nálad is ez a baj (mármint hogy kézzel van beállítva rajta egy ip cím). A nyomtatót ezután tudod név alapján telepíteni, vagy az ip címét rezerválni (ha ad erre lehetőséget a router) és arra telepíteni. Lehet egyébként, hogy mivel már a router telepítésénél elakadtál, ezek haszontalan információk neked
Apropó, visszatérve az egyes pontra, a router ip címét kell elsőnek megtudni és azt kell beírni a kedvenc böngésződbe, onnan indul a dolog.
Ne add felMindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Szia! Jól érzem az írásodból, hogy egyetlen gép ami használná a nyomtatót, az tiéd? Tehát nem vagy sem lokál hálózatban, sem vpn-en? Vagy másnak is kellene rá tudnia nyomtatni? Első esetben érdemes az usb vagy párhuzamos (neadjisten soros?) csatival gépre kötni, ha erre nincs lehetőség, egy ingyenes dhcp szerver szoftverrel kiosztasz neki egy címet és hajrá. Ez elmélet, gyakorlatban is működnie kellene, bár nálunk külön dhcp/dns/wins kiszolgáló működik (egy gép), de a ezeknek programoknak is mennie kell (hiszen pont erre vannak, hogy egy kliensgépet felruházzanak bizonyos hálózati szolgáltató szerepkörrel).
Még valami (remélem nem írok butaságot): ha beállítasz neki manuálisan egy ip címet és azt telepíted nyomtatóként? Tudod hogy kell: helyi nyomtató->új port->tcp/ip.
Sőt, ha IIS telepítve van, még http-n keresztül is nyomtathatsz rá (alapból nem települ). Hajrá
Szerk.: hozzá kell tennem, nem vagyok guru, elméletbeni dolgokat írtam, amiket még sosem csináltam, de én ezeket próbálnám ki elsőként.[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
Sziasztok! Újabb probléma, immáron nem bnc-s hálóval kapcsolatban
Digi hozta, szerelte, elment. Megy is. Mármint a net. Egy pci hálókártyával, de az alaplapi integrált, ami eddig üzemelt, a digi kábelére rá sem hederít. Ha viszont egy routeren keresztül szólítom meg, máris megy ezerrel. Ilyennel találkozott már valaki? Igazán hajmeresztőMindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
Ez is nagyon izgalmas.....
Szerk.: elnézést, nem akarom teleszórni a fórumot, egy topictárs privátban segít, ezer hála neki[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
válasz eziskamu #5964 üzenetére
Hú tudom és érzem, hogy bonyolultan írtam le, kár volt a lépcsőházakat belekeverni, mert a topológiához (s így a kiépítéshez jelen esetben) nincs köze, csak technikai részlet. Szóval körbetekertük a házon. Működik egyébként, nem azzal van a zűr, hanem CSAKIS nálam, az újonnan betett hub óta van drasztikus csökkenés. Egyébként a half duplex mégis bejött, most 100-120KB körüli a letöltés, de ez is ugyebár tizede az elérhetőnek.
A másik pedig, ami még zavart okozhatott a mátrixban (ehhe ), hogy az egyes számú srác (akinél az internet előfizu van, dhcp, file szerver stb), őnála egy százas switchbe megy az internet, s onnan (mivel technikailag könyebb volt megvalósítani), megy az ugyanabban a lépcsőházban lakó kettes számú sráchoz. Őket mindkettőjüket látom, mivel mind az egyes számú srác szerverében, mind a kettes számú számítógépében van egy bnc-s hálókártya is, tehát ez még annyira nem is érdekes, mivel eddig minden gördült SZÁMOMRA IS rendesen, csak ez a kis mementó zavart be.
Remélem nem bánjátok itt ezeket a hosszas amatőr fejtegetéseket/magyarázatokat, csak próbálok választ találni. Hétfőn egyébként felhívom majd a KTI-éket, hátha van az ottani mérnököknek tippjük. Ismétlem, a 10Mbit half duplex tényleg megugrasztotta a sebességet, de ez nem teljes 10Mbit. Hoppá, ebben a pillanatban jutott eszembe valami: elképzelhető olyasmi, hogy maga a hub szűri a portokat, lévén 10Mbit, s ő nem enged magasabb kommunikációt, csak a tizedét? Nem nagyon hiszem, hiszen gondolom rugalmasnak kellene lennie, ha valaki éppen nem forgalmaz, akkor a másik használhatná a teljes sávszélt. Mindegy, meg fogom tudni
Vagy leszedem a ventit a VGA-ról és akkor lesz helye megint a bnc-s kártyánakMindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
eziskamu (5952) & rdi (5960): lóg a levegőben! 8 éve lett 'kiépítve' egyébként, majdnem körbemegy Van 6 feljáró (1, 3, 5, 7, 9 , 11), indul a kábel a hármasból (ott ugye van egy lezáró), megy lejjebb ugyanabban a feljáróban, onnan le a földszintig, ahol a panelok alá 'tömtük be, vezettük át a kapualjak felett, el a 11-ig, ahol én lakom, nálunk át a lakáson ki az erkélyig, ahol megy vissza a kilencesig a negyedik srácig (másik lezáró), akinek csak arrafelé van nyílászárója Szóval ilyen profin építettük ki, akkor, húszas éveink elején Mostmár értelemszerűen gigabit ethernet lenne a standard, dehát akkor ebbe még nem gondoltunk bele, nem volt túl sok pénzünk és a csillag topológiát problémásabbnak találtuk, mint a gyűrűt, s az is tökéletes volt starcrafthoz, ut-hez, diablohoz...
Hát így vagyunk mi Egyébként a hármas feljáróban a két srác (a hálózat gazdája és a második srác) már 100Mbiten vannak, egy 100-as switch és utp kábelekkel, de ha upgrade-elnénk, megvalósítanánk az 1Gbitet.
Nálam a hub és a gép között normál patch kábel van, nem cross.A kérdés továbbra is adott: ha tökéletesen működik az alaplapi hálókártya és feltételezésem szerint a hub is, akkor mi okozhatja ezt a drasztikus sebességcsökkenés?
-
looser
addikt
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni. BNC-s hálóra tettem egy KTI KH-10M hubot, amelyet az alaplapi integrált hálóra kötöttem egy normát Cat5e 1m patch kábellel. A BNC-s háló kb 100m (az elvi hossz ugyebár 185m), s azon kiválóan, teljes sebességgel üzemelt egy PCI-os SMC bnc/utp 10Mbit hálókártya. Őt most ki kellett ebrudalnom, mivel a vga a hűtése belóg a 3. pci foglalat fölé, a hangkártya (E-MU 1212m) pedig elfoglalja a maradék két foglalatot (pontosabban egyet, de a társkártyát nem akarom a levegőbe lógatni). Akkor jött a gondolat, hogy vagy hubbal vagy egy media konverterrel kellene megoldani a hálót az integrált lanon keresztül. A hub leírását elolvastam, s annak megfelelően van beállítva. A lankártya beállításait nem ismerem, ahhoz nem nyúltam, esetleg itt lehet a megoldás, ugyanis a hibajelenség a következő (csak elértünk ide ):
a sebesség töredéke lett az előző állapotnak. Ahonnan eddig 1100kbyte körül sikerült letölteni, most 20-30kbyte/sec a sebesség, ahogyan a belső lanon is (négyen vagyunk rajta). A hálózatot menedzselő srácnál van az internet előfizetés, ő elméletileg MAC alapján szűri a belső kapcsolódásokat, s még az új (integrált lan) nem lett regisztrálva, de érzésem szerint egyáltalán nem menne a net, ha tényleg az az opció lenne a felelős a lassulásért.
Mi lehet a gond szerintetek?Mindent tudok a rákászszakmáról...
Új hozzászólás Aktív témák
- Ukrajnai háború
- Gyúrósok ide!
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- Facebook és Messenger
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Autós topik
- További aktív témák...
- Új, makulátlan Asus TUF Gaming A15 FA507 (FA507NUR-LP005), Mecha szürke, 3 év garancia
- Lenovo Yoga Pro 7i Profi Ultrabook -30% 14,5 Brutális i7-13700H 14Mag 16/1TB Intel Iris Xe 2,5K 90Hz
- Lenovo LOQ 15irh8
- Bontatlan Lenovo Yoga Pro 7 Profi Ultrabook -30% Ryzen 7 7840HS 8Mag 32/1TB 2,5K RadeonT 780M 4GB
- Különleges ITX PC (5800X3D 64GB 1TB RTX4060 LP) - Portal Companion Cube
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest