- Programozás topic
- Május 5-én csörög utoljára a Skype
- Teljes stratégiaváltással megy neki az európai piacnak a BYD
- Proxmox VE
- Mobilinternet
- Vége: a kínai platformok nem adják vissza a pénzt visszaküldött áru nélkül
- Adobe Lightroom topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Synology NAS
-
IT café
Új hozzászólás Aktív témák
-
lovi27
addikt
válasz
doberman #7090 üzenetére
Persze, addig ott voltak amíg múlt ősszel a nagy frissítéssel (1709) nem kapcsolta ki az SMB1-et Microsoft.
-
doberman
senior tag
igen böngészhető, telepítés óta...
lovi27: igen, megkaptam azt a verziót. ritkán tallózok, lassú. inkább a net use - net view parancsot használok - gyorsabb. viszont emlékszem hogy néhány hónapja ott vigyorogtak a nasok ikonjaik.. viszont ha egy programba kell betallózni egy filét akkor bajban vagyok ha nincs csatolva az a tárhelyrész...
-
lovi27
addikt
válasz
doberman #7087 üzenetére
A 16299.371 build-et. Eddig működött?
(#7088) iff
Alapból be van kapcsolva. Miért kapcsolná ki valaki?
-
lovi27
addikt
Jó, nézzük!
Csak az furcsa, hogy többen is azt mondtátok nálatok jó, miközben ti sem tudtok tallózni. De apróságokon ne akadjunk fel..."Az eredeti tervek szerint a héten rajtolt volna el a Windows 10 következő kiadása, de egy utolsó percben észrevett hiba miatt csúszni fog a kiadás."
Mondtam, hogy hibás a W10. Végre kijavítja a Microsoft. -
lovi27
addikt
Ez az ami bosszant, mert ez így nem normális. Ott a tallózó gomb. Így nem csoda, hogy a kezdők nem boldogulnak. A mobilomon csak ráengedem a fájlkezelőt, hogy felderítés és máris mutatja kik lógnak a helyi hálón. A W10 meg csak a tegnap talált funkció engedélyezése után hajlandó.
-
Patice
nagyúr
Nálam - ha jól emlékszem - ki van kapcsolva kompletten a SMB1, ahogy írod az nálam is így van: a hálózatban nem látszik az OMV-s gép, nem tallózható Win intézőből.
Asszem a felcsatolásánál is meg kellett adnom a NAS nevét/megosztás elérési útját, mivel ugye nem volt tallózható.
-
-
lovi27
addikt
Próbáld ki, hogy az SMB/CIFS Beállítások fülön az Extra opciókhoz beírod:
ntlm auth = yes
Ez a fejlesztők fórumán volt akinek segített, hátha neked is fog...
Ja, amúgy az /etc/samba/smb.conf fájlban lehet belemélyedni, de az ott turkálás - meg úgy általában is nem ajánlott, mert az OMV bármikor módosíthatja, felülírhatja!!
-
Charx
senior tag
Ha már ennyire benne vagytok, nálam is smb gond lehet. Asus router aicloud appja el tudja érni a hálózatra kötött gépek adatait smb-n keresztül, távolról is. Ez a 3-as omv-n működött a nassal is, de most a 4-essel nem tudom elérni. Megadom a felhasználót és jelszót, de nem enged be. Mit lehet tenni? Az omv-n hogy lehet belemenni mélyebben az smb beállításokba?
-
lovi27
addikt
Ki a hunyó? Természetesen a W10, mert a mobilom (az android) minden gond nélkül látja az OMV samba megosztásokat.
(#7074) Oldman2
Találtam egy köztes megoldást, ezt ajánlom neked is. Ne engedélyezd a teljes SMB1-et, ahogy az MS ábrája mutatja, hanem abból elég csak az SMB1/CIFS rendszerű ügyfél elé tenni pipát, azt engedélyezni. A többi nem kell. Így az SMB1 protokoll tiltott lesz és a W10 ugyanúgy látja az OMV-t, mint addig. Ha paranccsal lekérdezed tiltva az SMB1:PS C:\Windows\system32> Get-SmbServerConfiguration | Select EnableSMB1Protocol
EnableSMB1Protocol
------------------
False -
nemurea
aktív tag
válasz
vadkörte #7070 üzenetére
Én ugyan nem mélyedtem ebbe túlzottan bele, de ha ilyesmit akarsz, szerintem a 'netmasking' vagy hasonló szóra kellene rákeresni. Gyakran látsz ilyet az NFS leírásokban: 192.168.1.0/24, ez, amennyire kisilabizáltam, azt jelenti, hogy a megadott IP cím első 24 bitje fix, de az utolsó 8 bit (ahová most én nullát írtam) lehet bármi. Vagyis ez beengedi a klienseket 192.168.1.0 - 192.168.1.255 között. Ugyanezt a hatást éri el a 192.168.1.0/255.255.255.0
Namost innentől kicsit számolgatni kell, mert a biteket tudod maszkolni. Valami ilyesmit kell kipróbálni: ha az IP cím utolsó számjegye mondjuk 128-255 (őket engednéd be), akkor ezeknek a legmagasabb bitje, a 2^7 van bekapcsolva, a többi bármi lehet, tehát az előző példák alapján /24 helyett /25-öt vagy /255.255.255.128-at kell írni.
Mondom, ez nem szentírás, csak ötletadó, amit még a C64-es időkben szedtem fel a byte-ok kapcsán, és gyanús, hogy az IP maszkolás is ezen a vonalon dolgozik - de nem próbáltam ki. Persze lehet, hogy Patice megoldása is működik, az sokkal egyszerűbb, érdemes azzal kezdeni.
-
lovi27
addikt
válasz
Oldman2 #7074 üzenetére
Igen, csak sajnos az úgy nem ajánlott! De nem vagy egyedül....
Mióta letiltottam nálam is eltűnt a Fájlkezlő / Hálózatok közül a NAS. Persze a fájlokat elérem mint írtam, mert a TC-ben be van írva a hálózati elérési útja, csak a discovery funkció nem működik az OMV esetén. Ehhez kell neki az SMB1.Most akkor ki a hunyó?
Úgy látszik kacsa volt, hogy ma kell jönnie a tavaszi nagy frissítésnek a W10-hez. Mivel ma patch kedd van így jött frissítés, de csak a build szám változott 16299.371-re.
-
Pelican
őstag
Még annak akarok utánajárni, hogy a Win10-ben hogy lehet használni az NFS-t, mert a legutóbbi frissítés óta láttam, hogy van már Win-ben is NFS támogatás. Viszont leírást még nem találtam hozzá.
Gugli
Én létrehoztam egy nfs usert, annak adtam jogot a megosztásra és ennek a usernek az uid, gid-jét állítottam be a windowsban. -
Xenophobermn
csendes tag
válasz
Xenophobermn #7056 üzenetére
Ha esetleg valakinek hasonló problémája akadna, megvan a hiba okozója.
A szerveren futott egy openVPN szolgáltatás, kezdetben azt használtam, míg meg nem vettem a vpn-es routert. Az kavart be. A szerveren lévő vpn-t leállítottam és már el is érek mindent. -
Patice
nagyúr
válasz
vadkörte #7070 üzenetére
"Arra utaló leírást nem találtam, hogy, hogyan lehet a DHCP tartományba eső IP tartományt NFS-sel csatolni, ha a kiosztható címek nem 1-255 közé esnek."
Amennyire ismerem az NFS-t, csak erre (0-255) a tartományra tudod megadni a közös engedélyt. Leírást is csak így mutatja.
De lehet megpróbálnám így: xxx.xxx.x.2/xxx.xxx.x.120 -
vadkörte
addikt
Remélem nem kérdezek nagy hülyeséget.
Az otthoni hálózatom úgy állítottam be, hogy xxx.xxx.x.2 és xxx.xxx.x.120 között a router osztja ki az IP-ket DHCP-vel. az 1-es ugyebár a router.
Ebből a tartományból kapnak címet Wi-Fi-n telefonjaim, a tabletem, iletve LAN-on és Wi-Fi-n a laptopom. Valamint a hálózatba alkalomszerűen beengedett egyéb eszközök. (ismerős laptopja és telefonja, haverok eszközei (hál' Istennek nem sűrűn eszi oda őket a fene))
Az asztali gépem, a RPi alapú médialejátszóm és a NAS a xxx.xxx.x.121 IP-től kezdődően kap fix IP-t.A Pi NFS megosztáson keresztül fér hozzá a NAS-hoz. Próbáltam DLNA-t is, hááát, nagyon nem szimpatikus.
A NAS-on jelenleg túlnyomórészt filmek vannak.
Szeretném, hogy a saját hálózatom egyéb eszközei is NFS-en keresztül kapcsolódhassanak - a desktop gépen W10 fut - ezt gondolom IP tartománnyal lehet megoldani. Arra utaló leírást nem találtam, hogy, hogyan lehet a DHCP tartományba eső IP tartományt NFS-sel csatolni, ha a kiosztható címek nem 1-255 közé esnek.Ha a már itt tartok, a SMB/CIFS megosztásokat kizárólag vendég felhasználóknak szeretném megtartani, mivel a NAS-on (illetve a majdani utódán) 100%, hogy lesznek olyan állományok, amikhez csak nekem kellene hozzáféréssel rendelkeznem, még a majdani családtagoknak sem (feltéve, hogy lesznek olyanok).
Jobban szeretnék nem fix IP-kel operálni, azzal simán meg tudnám oldani, de ez talán elegánsabb... -
Patice
nagyúr
Én pont a Win10-es gépem miatt az OMV-n csináltam egy usert jelszóval, amit kb. csak arra használok, hogy az asztali gépemen fölcsatolhassam az OMV-s gépem megosztásait.
Az asztali gépen meg a hálózati meghajtó fölcsatolásnál bepipáltam, hogy "csatlakozás azonosító adatokkal" (vagy valami hasonló nevű checkbox) + azonosító adatok megjegyzése és kész. Így nem kell szenvedni a guest, meg SMB1.0, meg a többivel.
A többi kliens (médialejátszók) meg csak NFS-t, vagy DLNA-t használ. Az NFS jogot is IP cím alapján kapják. Az IP címüket meg a routerben állítottam be.
Így talán elég sok támadási felületet zártam be a belső hálózatomban.
Még annak akarok utánajárni, hogy a Win10-ben hogy lehet használni az NFS-t, mert a legutóbbi frissítés óta láttam, hogy van már Win-ben is NFS támogatás. Viszont leírást még nem találtam hozzá.
-
lovi27
addikt
válasz
Oldman2 #7066 üzenetére
Az OMV-n már rég nem az SMB1 fut. A v3 vagy a v4. Ott szerintem nincs mit értelme állítani. Azt csak azért írtam neked, hogy próbáld ki. De ha friss a W10-ed (ami ma a 1709 build 16299.334) akkor a tiltott SMB1 nélkül is működnie kell az SMB/CIFS elérésnek.
Az is lehet, hogy az új 1803-ból a Microsoft már száműzni fogja a visszaállítási lehetőséget.
-
Xenophobermn
csendes tag
Sziasztok.
Nemrég vettem egy routert, amiben van openVPN funkció, gyors be is állítottam, és csatlakozni is tudok hozzá, külső hálózatból. A gond az, hogy az OMV szervert nem érem el. A 192.168.0.102 címre van beállítva statikusan de vpn hálózaton keresztül nem férek hozzá semmi szolgáltatáshoz. Még az íp címét sem tudom pingetni. A plexet és az ftp- simán elérem bárhonnan, de az omv webes felületét és a transmissiont már nem érem el.
Ha VPN-en keresztül csatlakozok akkor valami 10... íp-t kapok, a routerem simán elérem a 192.168.0.1-es címen, más eszközt, pl laptopot úgyszint tudok pingetni, de a 102-őn lévő omv-t egyáltalán nem. Viszont a router ping szolgáltatásán keresztül pingetve a .102-es címet (OMV) válaszol a szerver. Tehát a router látja az omv szervert, localhoston mindent elérek, csak VPN-en keresztül az omv szervert nem látom.
Valakinek van valami ötlete, mi lehet a gond?
(Szerk.: Elnézést, utólag vettem csak észre, hogy ez ugyanaz a fórum) -
lovi27
addikt
válasz
Oldman2 #7061 üzenetére
Ezt a W10-ben kell engedélyezni. A Vezérlőpult-os módszer:
A forrásnál további opciókat is találsz - parancsokkal is tudod ellenőrizni, illetve be- és kikapcsolni a SMB1 protokollt. De mindenki és a Microsoft is erősen ajánlja, hogy az SMB1 tiltott legyen! Változtatások után az érvényre juttatáshoz újra kell indítani a Windowst.
Nálam valamiért be volt piálva. Most kikapcsoltam, de továbbra is működik a samba-megosztás.
Elvileg ma adja ki a MS a 1803-as nagy Tavaszi Alkotó Frissítést a W10-hez. Persze amerikai idő szerint, ami nálunk estét jelent, meg amúgy se kapja meg mindenki egyszerre.
-
Oldman2
nagyúr
Samba problémák naprakész Windows 10 alól
Van egy elég régen telepített OMV 3.099-es rendszerem samba-val kiosztott Share-ekkel.
Eddig jól működött minden Windows 7 és 10 alól is (leszámítva, hogy a Windows 7 nem hajlandó megjegyezni a samba user jelszavait, így minden restart után meg kell azt adni).A Windows 10 a 1703-as update óta dobja a samba eddigi támogatását, gondolom ennek köszönhetően nem is látszottak a Share-ek.
Valaki meg tudja-e mondani nekem, hogy mit kell át/be állítanom az smb.conf -ban, hogy menjen a továbbiakban is?
Jelenleg csak emiatt visszaálltam Windows 7-re. Az ott jelentkező probléma "csak" kényelmi gond, egyébként működik minden rendben.
-
Xenophobermn
csendes tag
Sziasztok. Nemrég vettem egy routert, amiben van openVPN funkció, gyors be is állítottam, és sikeresen tudok csatlakozni is hozzá, külső hálózatból. A gond az, hogy az OMV szervert nem érem el. A 192.168.0.102 címre van beállítva statikusan de vpn hálózaton keresztül nem férek hozzá semmi szolgáltatáshoz. Még az íp címét sem tudom pingetni. A plexet és az ftp- simán elérem bárhonnan, de az omv webes felületét és a transmissiont már nem érem el.
Ha VPN-en keresztül csatlakozok akkor valami 10... íp-t kapok, a routetem simán elérem a 192.168.0.1-es címen, más eszközt, pl laptopot úgyszint tudok pingetni, de a 102-őm lévő omv-t egyáltalán nem. Valakinek van valami ötlete, mi lehet a gond? -
lovi27
addikt
válasz
Adamo_sx #7052 üzenetére
Hát, igen, ez a mechanizmust magyarázza, nekünk meg a megelőzés a fontos. Mivel a smb javítása is már egy éve megtörtént, így a cikkben ajánlott frissítésen is rég túl kell lenni. Inkább felhasználói szokást gondolok oknak és nem műszakit.
A ClamAV használatát ajánlják, nem érdemes vele spórolni. Használom is, de még soha nem jelzett! És találtam még egy érdekes mondatot: "akinek nincs lehetősége a frissítésre, az az smb.conf fájlban állítsa be az nt pipe support = no paramétert!" De az OMV-t folyamatosan frissítik... -
Adamo_sx
aktív tag
Itt van egy kis leírás a SambaCry-ról, de ebből számomra nem világos, hogy hogyan fertőz. Védekezésnek a Samba frissítését javasolja.
-
lovi27
addikt
válasz
szpeti40 #7050 üzenetére
Kár, hogy nem tudjuk! Nekem soha nincs kikapcsolva se a NAS, se a router. Évek óta napi 24 órában működnek. (A karbantartásoktól most tekintsünk el.) Ezért gondoltam, ha lehet valahogy védekezni ellene hagy tudjuk meg. Az nyilvánvaló, hogy a társnál sem kimondottan az OMV az ok, ezért javasoltam a másik rendszer kipróbálását.
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest